Skip to Content

Zwangere buik; groei per week, vorm en wanneer zichtbaar

Zwangere buik; groei per week, vorm en wanneer zichtbaar

Wat een geweldig nieuws, je bent zwanger! In je lichaam groeit een klein kindje en je lijf zal de komende maanden veranderen om ruimte te bieden aan de baby. En terecht dat je trots bent op je lijf en zo snel mogelijk je groeiende buikje wil laten zien.

Vanuit een klein klompje cellen groeit er een kindje wat aan het einde van de zwangerschap gemiddeld 3 tot 3,5 kilo zal wegen. Maar vanaf wanneer is die zwangere buik ongeveer te zien en hoeveel gewicht komt een zwangere vrouw gemiddeld aan per week en in de hele zwangerschap?

Vanaf wanneer buikje zwangerschap zichtbaar?

Omdat bij een zwangerschap obstipatie kan optreden, kan het zijn dat je bij 5 weken al een buikje denkt waar te nemen. Dit zijn echt nog de darmen. Dit komt door de hormonen, waardoor je darmen trager gaan werken.

Extra drinken, bewegen en vezelrijk eten kan dit ongemak verminderen. Voor de 13 weken zit de baarmoeder nog achter het schaambeen. Gemiddeld is een buikje zichtbaar vanaf 13 weken, het tweede trimester.

Dit hangt af van een aantal oorzaken:

  • De hoeveelste zwangerschap dit is. Bij een eerste zwangerschap duurt het zichtbaar zijn van de buik langer dan bij een tweede of derde zwangerschap, omdat je buikspieren dan nog erg sterk zijn.
  • Je bouw. Je lichaamsbouw heeft invloed op hoe snel je een buikje ziet. Iemand die lang en slank is, zal eerder een zichtbaar buikje krijgen dan vrouwen die een appelfiguur hebben.
  • De hoeveelheid vruchtwater. Als je veel vruchtwater hebt, zal je buik naar verhouding ook groter zijn en dus meer zichtbaar.
  • Of het een eenling of meerling is. Bij een meerling is zowel de buik als de gewichtstoename groter.
  • Er zijn vrouwen die heel misselijk zijn, deze geven veel over en vallen af. De groei van de buik zal dan ook langer duren als bij andere vrouwen en een buikje is pas later zichtbaar.

Groei van de zwangere buik

Week 1 – 12 ( 1e trimester )

Een spannende periode voor veel vrouwen. In deze tijd is er nog weinig te zien aan je buik, maar je kunt wel last hebben van misselijkheid, pijnlijke borsten, moodswings, obstipatie en andere ongemakken. Daarnaast wil je dit mooie nieuws ook misschien nog niet met iedereen delen omdat er kans op een miskraam is.

Ook al zie je het niet van buitenaf, je baarmoeder maakt een grote groei door in het eerste trimester. Hij verdubbelt in grootte, maar omdat hij nog onder het schaambeen zit is dit nog niet zichtbaar.

Week 13- 16

Vanaf de 13e week komt de baarmoeder boven het schaambeen uit en voor de meeste vrouwen is de periode tussen de 13 en 16 weken de periode waarin er een buikje zichtbaar wordt. Je kunt het gaan merken aan broeken die wat strakker gaan zitten en het kan rond de 16 weken de tijd zijn om positiekleding te shoppen.

Week 17-30

Je buik groeit in deze tijd harder, positiekleding is nu iets wat je dagelijks aantrekt en er kan bandenpijn ontstaan door de groeiende baarmoeder. De baby groeit ook hard, van 60 gram bij 16 weken tot ongeveer 1 kilo bij 30 weken.

Lees ook: Bandenpijn tijdens de zwangerschap

Week 30-40

Dit is de laatste periode en in deze periode groeit je buik het hardste en de baby ook. De baby komt in deze weken ongeveer 2 tot 2,5 kilo aan, maar dit is een gemiddelde en per baby verschillend. Jijzelf kunt door de snelle groei van je buik helaas last krijgen van rugpijn, bekkenpijn, harde buiken en wellicht bandenpijn.

Hoe voelt een zwangere buik en waar groeit deze als eerste?

In het begin kun je aardig last van obstipatie krijgen, mogelijk voelt je buik dan groot en hard. Een zwangere buik is niet keihard, zoals je misschien verwacht maar meer als een soepel, hard balletje.

Door de groei van de baarmoeder zullen vooral knopen van de broek niet meer dichtgaan. Dit omdat je ter hoogte van je navel als eerste aan zult komen. Even afgezien van je borsten, die groeien als eerste.

Positiejeans en -kleding zijn ideaal bij een groeiend buik. Ze zien eruit als normale jeans en kleding, maar met veel stretch in de broekrand en aan de broek zit een buikband die heel zacht voor je buik is.

Aankomen zwangerschap met schema

Hoeveel je aankomt in je zwangerschap heeft naast je eigen bouw, erfelijkheid en voeding ook te maken met de groei van je borsten, de hoeveelheid vruchtwater, de foetus, de placenta, baarmoeder en bloed.

Even uit mijn eigen ervaring: In mijn eerste zwangerschap kwam ik 16 kilo aan, de tweede zwangerschap 8,5 kilo en de derde zwangerschap 20 kilo. En ons jongste kind eet alles, terwijl onze tweede dysmatuur was en nog steeds bijna niks eet.

De verloskundige zal aan het begin van de zwangerschap je startgewicht noteren + BMI en iedere controle werd ik gewogen.

Aan de hand van je BMI kun je je eindgewicht berekenen. De meeste vrouwen komen tussen de 12 en 16 kilo aan, maar nogmaals dit verschilt en ligt ook aan de hoeveelheid vruchtwater en hoe je kindje zelf groeit. Probeer gezond te blijven eten, te wandelen / fietsen of andere lichaamsbeweging en heb vertrouwen in je lijf.

Hoeveel kom je per week aan in de zwangerschap

Zwangere buik; groei per week, vorm en wanneer zichtbaar - Mamaliefde

In deze tabel kun je zien hoeveel je per gemiddeld week aankomt en hoeveel je baby per week groeit.

Tips voor de verzorging van je buik

Je buik groeit en je huid heeft ook wat te verduren. Het kan fijn zijn om uit voorzorg voor straie en een droge huid te blijven smeren in je zwangerschap. Door goed te smeren houd je de huid meer soepel en heb je minder last van jeuk. Bijvoorbeeld:

  • Bio Oil Purcerin Bodyolie, deze vind je hier.
  • Weleda zwangerschapsolie, deze vind je hier.
  • Zwitsal buikbalsam, deze vind je hier.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter