Skip to Content

Verhuizen van de stad naar een kindvriendelijke wijk: waar let je op?

Verhuizen van de stad naar een kindvriendelijke wijk: waar let je op?

Het verhuizen van de stad naar een kindvriendelijke wijk kan een grote stap zijn voor jou en je gezin. In een kindvriendelijke wijk kunnen kinderen vrij en veilig opgroeien, weg van de drukte en het verkeer van de stad. De mogelijkheid voor kinderen om op straat te rennen en spelen zonder zich zorgen te hoeven maken over auto’s is één van de aantrekkelijke aspecten van zo’n woonomgeving. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste kindvriendelijke wijk?

Veiligheid

Eén van de belangrijkste overwegingen is de veiligheid van de wijk. Controleer of er veilige speelplekken zijn, zoals parken, speeltuinen of autovrije zones. Daarnaast is het goed om te kijken naar de verkeerssituatie in de buurt en of er veilige fiets- en wandelpaden zijn.

Scholen en voorzieningen

Onderzoek de beschikbaarheid en kwaliteit van scholen in de buurt. Een goede school in de buurt kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van jouw gezin. Ook is het handig om te kijken naar andere voorzieningen zoals kinderopvang, sportfaciliteiten en gezondheidszorg. En vergeet ook zeker de nabijgelegen speeltuinen niet!

Buurtgemeenschap

Een hechte buurtgemeenschap kan van onschatbare waarde zijn voor gezinnen. Kijk of er buurtactiviteiten of verenigingen zijn waarbij gezinnen betrokken zijn, zoals buurtbarbecues, speelgroepen of buurtfeesten.

Nabijheid van voorzieningen

Controleer of essentiële voorzieningen zoals supermarkten, winkels, apotheken en openbaar vervoer gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit de wijk. Op deze manier ben je overal snel en heb je alles binnen handbereik.

Groene ruimtes

Groene ruimtes en natuurlijke omgevingen zijn belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Kijk of er parken, natuurgebieden of wandelpaden in de buurt zijn waar kinderen kunnen spelen en ontdekken.

Huizen

Naast de locatie, is het huis zelf natuurlijk ook erg belangrijk. Bereken je hypotheek om te weten hoeveel geld je kunt lenen voor de aankoop van je huis. Op die manier kun je gericht zoeken naar bepaalde type huizen in de kindvriendelijke wijken. Let hierbij goed op het woonoppervlakte en de mogelijkheid om eventueel uit te breiden wanneer je een groter gezin krijgt.

Linda van Aken