Skip to Content

Fabels zwangerschap

Fabels zwangerschap

Zoals bij veel onderwerpen, en zeker de oude vertrouwde onderwerpen in een mensenleven, gaan er veel fabels rond. Zaken waar men heilig van overtuigd is en die eigenlijk nergens op slaan. Ook rondom, of misschien zelfs wel ‘juist bij’ de zwangerschap doen veel verhalen de ronde.

Zo zijn er allerlei geruchten hoe je kan zien of het een jongen of een meisje wordt, die simpelweg niet kloppen. Maar leuk zijn ze wel… Toch zijn er ook fabels over serieuze zaken waarvan je echt niet altijd weet of ze nu wel of niet kloppen. Daarom hier meerdere fabels rondom de zwangerschap!

Fabels zwangerschap

Sporten is gevaarlijk als je zwanger bent

Natuurlijk is dit niet waar. Sterker nog: een goede lichamelijke conditie is juist aan te raden! Logisch natuurlijk. Toch zit er wel een kleine kern van waarheid in. Je kan namelijk niet ALLE sporten meer doen. Je moet wel beseffen dat je kindje kwetsbaar is en dus risico’s op valpartijen e.d. vermijden.

Sporten als skiën of parachutespringen kun je dus om die reden beter even laten. Ook teamsporten kun je beter niet doen. Overleg met je verloskundige welke sport voor jou wel geschikt is of tot wanneer je jouw sport kan blijven doen!

Iedere zwangere moet de griepprik halen

Nee hoor, eigenlijk geldt dit voor dezelfde doelgroep als bij de niet-zwangeren. Gezonde zwangere vrouwen lopen weinig risico en hoeven de prik dus niet te halen en krijgen deze ook niet gratis aangeboden. Vrouwen met een medisch probleem krijgen dit wel aangeboden.

Andersom is het dus niet waar dat de griepprik gevaarlijk zou zijn voor zwangeren. Zij kunnen deze gewoon krijgen.

Seks kan niet tijdens je zwangerschap

Normaal gesproken is seks geen enkel punt tijdens de zwangerschap. Jouw kindje zit veilig ‘opgeborgen’. Zijn je vliezen gebroken, dan mist je kindje wel bescherming tegen infecties en dan is seks dus niet meer veilig.

Natuurlijk kunnen er altijd redenen zijn bij complicaties tijdens je zwangerschap waarbij seks wordt afgeraden. Maar bij een normaal verlopende zwangerschap is het geen enkel probleem.

Je kan niet zwanger worden zolang je borstvoeding geeft

Tja, daar zijn al veel moeders mee de mist in gegaan. Ja, borstvoeding geven kan invloed hebben op je menstruatie. Deze kan hierdoor inderdaad maandenlang wegblijven.

Maar het geeft absoluut geen enkele garantie dat je dus niet zwanger kan worden! Je weet immers nooit van tevoren of het alweer op gang gekomen is!

Je haar verven mag niet als je zwanger bent

Uit meerdere onderzoeken zijn er geen nadelige gevolgen gevonden voor de baby. Natuurlijk zijn chemische stoffen niet goed voor je kindje. Maar bij het verven van haren komt er maar weinig in je bloedbaan terecht via je hoofdhuid.

De producten worden doorgaans ook steeds veiliger. Er gaat wel het advies in de rondte dat je beter het eerste trimester je haren niet kan verven. Het is natuurlijk helemaal aan jou of je het wel of niet doet.

Veel chemische stoffen die je onbewust toch gebruikt zijn wel degelijk van invloed op bijvoorbeeld je hormoonhuishouding. Dit kan wel dus schadelijke effecten hebben voor jou én je kindje.

Bij dierproeven is vast komen te staan dat deze effecten er zijn, dus zal het bij de mens haast niet anders kunnen zijn. Omdat vaak pas op langere termijn de effecten duidelijk worden is het moeilijk om te onderzoeken.

De vorm van je buik

Aan de vorm van je buik zou je kunnen zien of je een jongen of een meisje krijgt. Natuurlijk niet! Volgens deze fabel zou een ronde en/of hoge buik een meisje betekenen en een spitse, lage buik een jongen.

De vorm van je buik hangt vanzelfsprekend helemaal niet af van het geslacht van de baby. Er zijn andere factoren die hierin een rol spelen. De ligging van je kindje, de grootte van je kindje en van je baarmoeder, bijvoorbeeld.

Ook je spieren hebben hierin een rol. Die bepalen mede of je hoog of laag draagt.

Volle maan betekent bevallen!

Er gaat het verhaal dat tijdens de volle maan meer bevallingen plaatsvinden. Het idee hierachter is dat de maan niet alleen invloed zou hebben op eb en vloed, maar ook de mens zou beïnvloeden. En dus ook hierdoor invloed zou uitoefenen op de bevalling.

denken mensen er nog altijd wisselend over. Waar de één het wegzet als iets wat alleen maar zo lijkt te zijn, zweert de ander bij de theorie. Misschien een leuk item om zelf eens te onderzoeken…

Puur wetenschappelijk gezien wordt het als onzin weggezet. Hier lees je meer over bij Quest.

Lees ook: Volle maan; betekenis en invloed van maanstanden op emoties of andere gebieden

De navelstreng laat zien hoe lang de penis gaat worden van je zoon!

Dit is een fabel ontstaan in Mexico. Een lange navelstreng zou dus voorspellen dat de penis van je zoon ook lang wordt. Hm, juist ja.

Tijdens de zwangerschap moet je eten voor twee

Nee, niet doen! Jij zit echt met overtollige kilo’s na de bevalling! Je zal inderdaad best anders gaan eten, maar let wel op dat je niet te veel eet!

Eet gezond en het liefst ook meer verdeeld over de dag. Dan houd jij je bloedsuikerspiegel constanter waardoor je minder snel flauw en duizelig zult zijn.

Je meisje pikt jou je schoonheid af…

Heb je helemaal geen interesse in je eigen looks tijdens je zwangerschap? Geen getut, maar lekker languit in je oudste, makkelijke broek op pad? Volgens de overlevering krijg je dan een meisje. Jouw kleine prinsesje pikt even al je schoonheid in…

Zwanger van een jongen? Dan ga je juist voor het mooiste van het mooiste. Ook je haar voorspelt hetzelfde. Stralen je haren? Een zoon! Duf en futloos? Een meisje… Een mooie huid of juist niet? Zelfde verhaal…

Maar goed, het is vanzelfsprekend een gevalletje ‘fabel’.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: