Skip to Content

Zwangerschapskalender; 35 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 35 weken zwanger

Het derde trimester zijn de laatste loodjes, maar die ga je ook echt voelen nu je 35 weken zwanger bent… Kies voor jezelf, het is niet egoïstisch, je hebt de rust nodig. Dus zeg die verjaardag af en ga met een boek op de bank liggen!

35 weken zwanger

Week 35 is een belangrijke week, want:

  • De nieren van je baby zijn helemaal af;
  • De mama-to-be voelt zich meer moe en kan last hebben van hartkloppingen;
  • En in deze blog laatste-loodjes-tips voor de papa-to-be.

Informatie baby week 35

44 centimeter
2500 gram

Bijna, bijna, bijna… Dat denk je zelf misschien in week 35, maar je baby ook! Hij krijgt het namelijk steeds krapper in je buik en daar snapt hij natuurlijk niets van. Maar hij ontwikkelt toch rustig verder: de niertjes zijn nu helemaal klaar.

Je baby plaste al in het vruchtwater (wat continu ververst wordt), maar nu zijn de lever en de nieren ook echt in staat om de afvalstoffen uit de urine te verwerken.

Informatie moeder week 35

Volle bos haar

Tijdens je zwangerschap heb je kunnen genieten van een mooie, volle bos haar. Je haar valt namelijk bijna niet uit tijdens je zwangerschap. Het nadeel is… die haren vallen straks wel uit. In de weken na de bevalling kun je dus best balen van je haar. Ook dat is een periode, het herstelt zich vanzelf weer.

Maar het is nog wel lekker om nu nog een keer naar de kapper te gaan. Het is sowieso ontspannend om daar een keer je haar te laten wassen en even tot rust te komen. En dan is de knipbeurt meteen geweest.

De weken na je bevalling ben je veel te druk en kom je er waarschijnlijk niet aan toe. Daarnaast is het ook wel zo fijn om met een net-geknipt kapsel het kraambed in te gaan.

Bloedcirculatie

Soms kun je hartkloppingen voelen en een moe gevoel komt je vast ook niet vreemd voor.

Vervelend, maar wel logisch te verklaren: je hart pompt deze laatste weken van de zwangerschap zo’n 40-50% extra bloed rond. Dat is 1,5 keer zo veel!

Wees dus ook niet bang als je een beetje bloed ziet bij de bevalling. Bloeden tijdens de bevalling is normaal en je lichaam is daar nu dus vast op ingespeeld door een extra voorraad aan te leggen.

Natuurlijk komt die extra voorraad ook ten goede aan de groei van de baby voordat de bevalling daar is. Heb je inderdaad last van hartkloppingen? Neem dan meer rust. Je hebt het gewoon nodig, je lichaam draait overuren.

Informatie vader

Iedereen zegt het waarschijnlijk al tegen je: maar het kan nu niet lang meer duren… Een paar tips voor de komende tijd:

  • Zorg dat je altijd bereikbaar bent. Dus opgeladen telefoon, en minimaal op trilfunctie;
  • Zorg dat de tank van de auto minimaal halfvol is;
  • Zet het autostoeltje en de vluchttas gewoon vast in de auto, dan kunnen die niet meer vergeten worden;
  • Zoek je paspoort/ID-kaart vast op zodat die vast klaar liggen voor de aangifte (lees hier de regels omtrent geboorte-aangifte!);
  • Rust zoveel mogelijk uit, want straks komen de gevreesde gebroken nachten.

Eettip

Fruit, groente, volkoren producten en water drinken blijven belangrijk. Rond deze tijd kan je weer last krijgen van misselijkheid. Zorg dat je altijd een rol maria-kaakjes bij je hebt, of van die goedkope volkoren kaakjes. Je kunt namelijk ook misselijk worden van een tekort aan voedsel.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Wie bij de bevalling

Misschien heb je er bij het maken van je geboorteplan al over nagedacht…, maar weet je al wie je straks bij de bevalling wilt hebben? Alleen je partner of ook een fotograaf? Je moeder? Een doula? Of toch die ene vriendin die vroeger kraamverzorgster is geweest?

Denk er goed over na, want de mama-to-be is tijdens de bevalling op haar kwetsbaarst én krachtigst. Natuurlijk is het kindje van jou en je partner, maar de mama-to-be ligt daar naakt met (veel) pijn. In die zin telt de stem van de mama-to-be dus zwaarder.

Misschien heb je iemand beloofd om bij de bevalling te zijn, maar word je er nu toch zenuwachtig van nu de bevalling dichterbij komt. Verander dan je plan, en zeg het tegen diegene.

Niet leuk, maar het is nog minder leuk als je er daardoor tegenop ziet of erger nog: als je je niet kan laten gaan tijdens de bevalling.

Het klinkt heel gezellig om je moeder en zo bij de bevalling te hebben, maar de realiteit is dat je tijdens je bevalling in de zogenaamde bevallingsroes moet komen. En kan je dat, als zij er bij zijn? En hoe denkt de papa-to-be er echt over?

Het wordt vaak onderschat, maar voor de papa’s-to-be is de bevalling óók zwaar. Hij heeft geen pijn, maar vaders voelen zich vaak machteloos en het is voor hen zwaar om te zien dat de mama-to-be pijn heeft.

En hoe gaat dat kindje eruit zien? Hoe zal het zijn om papa te zijn? Geen rare vragen en het is volledig normaal om zenuwachtig te zijn.

Maar kan ook hij het moment van de bevalling wel echt intens beleven als er moeders/vriendinnen bij zijn? Geen probleem als het antwoord ‘ja’ is, maar denk er wel goed over na.

Er zijn écht moeders en vriendinnen die op het moment suprême bijna de vader verdringen om zelf alles maar goed te kunnen zien of maar blijven roepen dat ‘het zó bijzonder!’ is, waardoor je bijna het eerste huiltje van je kind niet hoort.

Geboortefotografen zijn er emotioneel veel minder bij betrokken dan een moeder of andere kennis. Zij bewaren een zekere afstand en weten zich ook onzichtbaar te maken in de ruimte.

Lees ook: Geboorteplan voorbeeld en tips voor het schrijven
Lees ook: Geboortefotograaf bij de bevalling
Lees ook: Doula bij de bevalling

Tips

Zoek alle belangrijke telefoonnummers bij elkaar en zet ze vast in je telefoon. Op het moment dat de bevalling begint is het fijn als je de nummers zo bij de hand hebt. In paniek een lade leegtrekken omdat daar toch ECHT dat ene briefje met het telefoonnummer moet liggen, helpt niet om rustig te blijven.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit