Zwanger zijn kan betekenen dat je oude hobby’s of bepaalde sporten niet meer kunt doen. Je zult immers goed naar je lichaam moeten luisteren en er zijn simpelweg sporten die gevaar opleveren voor je baby.
Of je bent door je zwangerschap minder druk bezet en je verveelt je gewoon een beetje. Al met al: je bent misschien op zoek naar activiteiten en tips wat te doen tijdens zwangerschap. Wat zou je kunnen doen en waar houd je rekening mee?
Uitjes voor zwangere vrouwen
Je bent als zwangere vrouw graag bezig met de komende bevalling en vooral met je baby. Natuurlijk is het heerlijk om daar zoveel mogelijk in te duiken. Er zijn leuke dagjes weg te bedenken die helemaal inspringen op die behoefte.
Ga gezellig met partner, zus, vriendin of je moeder naar de negenmaandenbeurs, bijvoorbeeld. Struin de grote babywarenhuizen af (kan je vaak ook al een groot deel van je dag in door brengen) of ga gewoon lekker een dag op stap om je babyuitzet bij elkaar te krijgen. Lekker genieten en heel bewust langzaamaan doen!
Samen een dagje weg met één verbod
Een dagje uit terwijl er één ding verboden is: over de baby of zwangerschap praten. Dat klinkt misschien gek, want ik weet het, je kunt zonder moeite úren over de baby praten, fantaseren, kletsen, dromen… En dan nog gaat het niet vervelen.
Toch is het goed om met je partner een dag weg te gaan en gewoon helemaal niet over de baby te praten. Waar hadden jullie het voor de baby over? Hoe gaat het bij hem op zijn werk? Van welke hobby geniet hij en heeft hij daar nog een beetje tijd voor? Hoe gaat het op jouw werk (de zwangerschapsverlof even buiten beschouwing gelaten…)?
Dit dagje weg staat bij ons nog op de planning, maar voor de bruiloft zijn we ook zo’n dagje weg geweest. We zijn een hele dag naar de dierentuin en daarna heerlijk uit eten geweest, één week voor de bruiloft en we hebben niet over de bruiloft gepraat. Het was een verademing. En de dag erna? Was het natuurlijk weer gewéldig om over onze dag te praten.
Samen een weekendje weg
Ook samen een weekendje weg is een geijkt dingetje. Maar waar ga je dan heen? Vooral de wat meer zuidelijke bestemmingen (waar het niet te warm is) scoren hoge ogen. Hoe leuk is het om een speciaal niet-babyproof weekendje weg te gaan? In plaats daarvan kan je ook prima zwanger op vakantie gaan.
Qua programma moet je er wel rekening mee houden dat de hele dag in de zon zitten niet verstandig is (en ook niet prettig) maar een stedentrip en de hele dag op pad ook niet.
Activiteiten zwangere vrouwen
Naast sporten, hobby’s of andere activiteiten kun je er ook nog heel bewust voor kiezen om nog die dingen te doen die met een kindje nu eenmaal niet zo snel meer gaat lukken.
Activiteiten die je als zwangere vrouw heerlijk met je partner of vriendinnen kunt doen en waarmee je nog even lekker relaxed kunt genieten. Om een paar ideetjes te geven:
- Een terrasje pakken en ‘uren’ mensen kijken
- Op je gemak je favoriete musea bezoeken en nu nog alle tijd hebben voor de dingen die JIJ interessant vindt
- Nog even snel je fotoalbums bijwerken…want straks is het niet meer te doen met die honderden babyfoto’s
- Lekker doelloos met de trein het land doorreizen en zien waar je uitkomt
- Met de auto op stap en we zien wel waar we vanavond slapen (er is altijd wel ergens een hotelkamer te vinden, nietwaar?)
- Op je gemak uit eten
- Van elkaar genieten op een luie zondagmorgen
- Uitslapen!
Uiteraard zijn hobby’s voor een zwangere vrouw niet te tellen. Zolang je ook hierin eventuele gevaren in de gaten houdt, kun je natuurlijk gewoon alles doen. Maar er zijn ook heel leuke activiteiten voor zwangeren die echt voor zwangeren georganiseerd worden!
Ontzettend leuk omdat je zo met andere zwangeren in contact komt en jullie heerlijk kunnen kletsen over jullie zwangerschap zonder dat je toehoorder hier horendol van wordt…
Creatief bezig zijn
Tja, creatief bezig zijn tijdens je zwangerschap is helemaal niet moeilijk. Er is zoveel wat je zou kunnen doen. Je kunt immers leuke kleertjes breien, haken of naaien voor je kindje. Lieve knuffels maken of voor de inrichting van de babykamer creatief aan de slag gaan.
Daarnaast kun je ook denken aan een herinneringsboek maken van je zwangerschap. Of zelf een boekje maken waar de kraamgasten straks een wens voor je kindje in kunnen schrijven. Of zelf een mooi babyboek maken waar je straks de mooiste foto’s en verhalen over je kindje in kan doen.
Een schoon huis!
Eén ding heb ik al wel uitgevonden. Als er 10 dingen zijn die je nog wilt doen vóór je bevalling, laat dit dan nummer 1 zijn. Niet omdat het nou het leukste is, maar omdat je zoveel meer geniet van alles als je huis schoon is…
En dan bedoel ik gemoedsrust-schoon. Dus op die manier schoon, dat als je vliezen breken, je niet in de stress schiet om die ene toiletbril of besteklade die plotseling écht nog schoon moet.
Voor de één betekent dat dat het hele huis gestript wordt zodat het óók onder de boekenkast schoon is, want stel je voor dat de kraamverzorgster daar de luiers gaat zoeken… En voor de ander betekent dat alleen een extra sopje over de vloer. Allemaal goed. Zolang je er maar klaar mee bent.
Zo, schoon? Hang die poetsdoek dan maar te drogen, nu gaat het feestje beginnen! Enne… komt de kleine drukteschopper deze week nog niet?
Haal dan elke week even een lapje langs dat wat jij schoon wilt hebben, bijhouden is zo gedaan en zo behoud je je gemoedsrust als die vliezen breken.
Een boek lezen of film kijken
Tsja, zo gewoontjes kan het zijn. Waar je nu op een avond nog even lekker wegduikt in dat boek of je onder je plaidje installeert achter Netflix, daar ga je straks van dromen. 1,5 uur niet gestoord worden door een huiltje én energie over hebben om zelf niet te gaan slapen is straks even zeldzaam.
Geniet er daarom nog even van. En als ik heel eerlijk ben… Afgelopen week was de eerste week van mijn verlof. Goed excuus voor een middagje laptop mét XL-partyzak chips. Vanavond eten we wel weer spinazie…
Op de bonnefooi…
Ik heb pas even gegoogled op wat je mee moet nemen als je met je baby op stap gaat. Extra luiers, extra speentje, dekentje, hydrofiele luier, flesjes, flesvoeding (als je geen borstvoeding geeft), billendoekjes, zonnebrand, en ga zo maar door.
En dan je eigen spullen nog. O ja, en de baby niet te vergeten. Een blokje om wordt straks een ware onderneming.
Dus wat is er nu beter dan ’s morgens in de auto stappen met een flesje water en een paar boterhammen en ja, gewoon, rijden! Horloge uit. Telefoon uit. TomTom uit.
Rijd gewoon eens door de buurt heen en kijk waar je uit komt. Wist jij dat dat ene aparte winkeltje een wijk verderop zat? Of dat mooie stuk bos 30 kilometer verderop?
Je hebt één missie vandaag: terugkomen met een aandenken. Of dat nu een steentje uit dat bos is, een sleutelhanger uit de plaats waar je terecht was gekomen of iets anders. Koester het als herinnering aan jezelf.
Een brief schrijven aan je kleine
Hoe gaat mijn kleine baby’tje mij eigenlijk herinneren later? Op zijn minst ben ik dan 10 jaar ouder, want hij/zij gaat echt niet onthouden hoe ik was toen hij/zij 2 jaar oud is. Ja, van een foto of een video, maar hoe ik écht ben? Nee.
Daarom ben ik een brief gaan schrijven aan de baby, ik ben gewoon begonnen vanaf mijn geboorte en ik schrijf tot en met nu. En dan nog over hoe ik de toekomst zie, wat ik belangrijk ga vinden in de opvoeding, waar ik bang voor ben en waar ik naar uitzie.
Het kost even tijd. En een zere hand. Maar hoe waardevol is dat voor je baby later? Zo weet hij/zij precies wie je was toen je hem of haar kreeg. Misschien een idee om jaarlijks zo’n brief te schrijven? Hmm, daar ga ik eens over nadenken.
Afspreken met vriendinnen
Dit komt sowieso in elk dit-moet-je-doen-voor-de-bevallinglijstje voor, en waarom ook niet? Nu heb je de tijd aan jezelf. En genoeg shopinspiratie…
Wie ben ik?
Tuurlijk weet je wie je bent. Maar realiseer je je ook dat je straks vooral ‘mama’, of ‘mamaaaaa’, heet? Vroeg of laat krijgen alle moeders ermee te maken, wie waren ze ook alweer vóór ze mama werden? Wat deden ze dan eigenlijk met al die tijd?
Slim idee om nu een moodboard, of woordweb, te maken van wie je nu bent. Je hobby’s, welke personen belangrijk voor je zijn, waar kun je van genieten? Maak hem zo uitgebreid mogelijk. En hang hem vervolgens aan de binnenkant van je kledingkast.
Heb je een maand lang niets gedaan wat te maken heeft met één van die dingen op je moodboard of woordweb? Dan is het echt tijd om tijd voor jezelf te plannen! Want een blije, ontspannen mama…, daar wordt iedereen blij van.
Verwenboodschappenlijstje maken
Droom jij ook al zo van een glas rode wijn? Of een broodje filet americain? Na de bevalling houd niemand je meer tegen! Al is rode wijn in combinatie met borstvoeding nog wel een dingetje…
Straks staat de kraamverzorgster voor je klaar, en wat wil je dan eten en drinken? Je hebt een wereldprestatie neergezet, dus je mag gerust om een boterham met smeerworst en hagelslag eroverheen vragen. Of wat dan ook…
Maak vast een lijstje van dingen waar je écht van kunt genieten qua eten en drinken! Als je zwangerschapsdiabetes hebt, zijn er natuurlijk iets meer restricties aan wat je wel / niet mag eten. En denk aan je partner waarvan je straks de hand gaat blauw knijpen tijdens de bevalling…
Sporten voor zwangere vouwen
Nu vraag jij je misschien af of het dan wel verstandig is om te sporten als je zwanger bent. Uiteraard is dat wel het geval. Bewegen blijft gezond al zal jij je bewegingen aan moeten passen aan wat je op dat moment nog kan.
Een lichaam wat fit is (en dus regelmatig beweegt) heeft alleen maar voordelen tijdens de bevalling!
Verder blijf je zo lekker fit tijdens de zwangerschap zelf en kan het helpen om bepaalde klachten te voorkomen of te verhelpen. Het kan zelfs echte zwangerschapskwalen minder maken, zoals de misselijkheid in de ochtend of verstopping.
Welke sporten zijn geschikt?
Je zult begrijpen dat parachutespringen nu beter even niet gedaan kan worden en dat bijvoorbeeld een potje basketballen ook niet bevorderlijk is. Het levert simpelweg te veel risico op. Sporten die bijna iedereen met een gerust hart tijdens de zwangerschap kan doen zijn:
- Wandelen
- Zwemmen
- Fietsen
- Zwangerschapsyoga
- Zwangerschapsfitness
Ben je een fervent sporter, dan zal je misschien meer willen dan dat. Zoals al eerder gemeld: vraag voor de zekerheid na bij je zwangerschapsbegeleider wat je wel en niet kan doen. Het hangt immers heel erg af van jouw gezondheid. En van die van de baby. Hardlopen of fitness kan in het begin van je zwangerschap nog prima gaan, zeker als je dat gewend bent.
Maar je bent door je lichamelijke veranderingen wel gevoeliger voor blessures. Dus let op met wat je doet! En ga niet te lang door! Je grenzen opzoeken is in je zwangerschap geen goed plan. Ga je over je grens heen, dan kan er een verbranding optreden die het bloed doet verzuren. Dit is dus niet goed voor je baby!
Waar moet je rekening mee houden?
Heel simpel zou je kunnen stellen dat je gewoon goed je lichaam in de gaten moet houden. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook nog activiteiten die gevaar op kunnen leveren. Gebruik je gezond verstand hierin en raadpleeg bij twijfel altijd even je verloskundige. Zij weet je hierin prima te adviseren! Punten die je in de gaten moet houden zijn o.a.:
- Zorg dat je lichaam genoeg energie heeft om de activiteiten aan te kunnen
- Drink voldoende
- Las pauzes in
- Ga niet over je grenzen heen! Stop dus op tijd
- Stop zodra het niet meer goed voelt! Denk hierbij aan harde buiken, duizeligheid, hoofdpijn of hartkloppingen, pijn op de borst, kortademigheid, buikpijn enz.
- Sporten met schokbelasting zijn niet goed voor je als je zwanger bent. Dit heeft alles te maken met de verslapping van je banden en bekkenbodem
- High impact sporten zijn niet aan te raden
- Contactsporten kunnen te ruw zijn en hiermee gevaar opleveren (voor de baby)
- Is er valgevaar (vormt een risico voor je baby)?
- Zonnebank en sauna leveren gevaar op voor je kindje en jezelf. Ook de infraroodcabine moet je vermijden. Fervente saunabezoekers kunnen in het midden van de zwangerschap eventueel wel weer naar de sauna mits ze gezond zijn. Maar ook dan gelden er bepaalde regels. Informeer goed bij je verloskundige wat je beter wel en niet kan doen!
Lees ook: Sporten tijdens zwangerschap
Tot slot Verwennen-verwennen-verwennen
Zet je telefoon uit, want al die app-jes met de vraag of de bevalling al begonnen is, die kunnen gerust even wachten (dan zet je ze juist op het verkeerde spoor…). En verwen jezelf.
Neem een kop thee, zet een muziekje aan en verzorg je eens extra goed. Haarmaskertje, gezichtsmaskertje, voetenbadje… Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Je lichaam heeft straks een hoop te verduren, nu eigenlijk al, dus een verwen momentje mag best zo af en toe. En al die good-mood-hormonen zijn alleen maar goed voor je baby’tje!
Wat deed jij nog om je voor te bereiden op de komst van je baby?
Zwangerschap
- Zwangere buik groei per week
- Kraamverzorgster taken
- Gratis zwangerschapsbox
- Tips en trucs zwangere vrouw
- Dingen die alleen zwangere vrouwen begrijpen
- Tips zwanger in de winter
- Tips zwanger in zomer
- Fabels zwangerschap
- Wanneer baby voelen in buik?
- Zwangerschap geheim houden
- Zwanger op vakantie babymoon
- Uitjes & activiteiten zwangerschap
- Uitjes zwangere vrouw
- Baby & zwangerschapsbeurs Nederland
- Genieten van je zwangerschap
- Zwangerschap vastleggen voor later
- Zwangerschapsdagboek
- Zwangerschapsfotoshoot
- Bellypaint zwangere buik
- Gipsbuik maken
- Zwangerschapscursussen
- Sporten tijdens zwangerschap
- Wel of niet eten tijdens zwangerschap
- Mocktails; Non-alcoholische cocktails
- Massage tijdens zwangerschap
- Huidverzorging tijdens zwangerschap
- Seks tijdens zwangerschap
- Zwangerschapskleding
- Hartslag baby in buik luisteren
- Baby in baarmoeder muziek laten luisteren
- Bola zwangerschapsketting
- Mensen ongevraagd aan buik zitten
- Beste zwangerschapsboeken
- Broertje voorbereiden komst baby
- Baby placenta
- Zwangerschapsquotes
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022