Tijdens je zwangerschap ben je vaak op zoek naar een zwangerschapscursus die bij je past. Het aanbod is immers zeer divers. Eén van de vormen die aangeboden worden is Hypnobirthing.
Een cursus waarbij er op een natuurlijke manier naar de bevalling gekeken wordt en er gestreefd wordt naar een bevalling zonder kunstmatige ingrepen. Wat houdt het precies in, waar kan je dit volgen en wat zijn de effecten van een cursus Hypnobirthing?
Wat is hypnobirthing?
Hypnobirthing is een zwangerschapscursus die uitgaat van het natuurlijke proces van zowel zwangerschap als bevalling.
Door de moderne media, die vooral inzoomen op dramatische bevallingen en de nodige medische ingrepen, kunnen vrouwen bang worden voor de bevalling.
Uiteraard werkt angst alleen maar tegen je! Hypnobirthing stelt, terecht, dat vrouwen ‘gemaakt’ zijn om te baren. De kunstmatige ingrepen zouden dan ook niet nodig hoeven zijn, uiteraard als alles goed verloopt.
Zoals bij alles is een positieve instelling al een grote stap in de goede richting, maar we worden door alle media ook wel een hoekje in geduwd dat bevallingen iets medisch zijn en die dus ook medisch moeten worden begeleid.
Hypnobirthing wil eigenlijk het vertrouwen teruggeven en hiermee bevallingen ook natuurlijker laten verlopen. Hoewel de nadruk ligt op de zwangerschap en bevalling, wordt er ook stil gestaan bij het prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby.
Wat leer je tijdens de cursus?
De cursus omvat 5 bijeenkomsten van 2,5 uur. Je leert hier alles over bevallingen. Zowel hoe dit vroeger ging als nu en dus waarom het nu vaak angst kan aanjagen (en meer pijn). Je gaat bezig met je ademhaling, zodat je meerdere technieken beheerst om met weeën om te gaan.
Ontspanningstechnieken zorgen ervoor dat de ontsluiting makkelijker op gang komt. Eén van die technieken is zelfhypnose.
Maar je leert bijvoorbeeld ook welke houdingen kunnen helpen om vlotter te bevallen. Thuis kun je hiermee oefenen aan de hand van materiaal dat je meekrijgt.
Omdat je meerdere, natuurlijke manieren leert om de bevalling te laten starten, kun je voorkomen dat er kunstmatig ingeleid moet worden.
Overigens worden ook de vaders niet vergeten!
Wat zijn de voordelen van hypnobirthing?
Omdat de bevallingen hierdoor minder gestresst zijn, zullen ook de baby’s rustiger zijn. Ze zijn vaak alerter en het komt ook de borstvoeding ten goede.
- Minder ingrepen, zoals inknippen, komen voor
- Minder snel zal er een keizersnede nodig zijn
- Je blijft zelf kalmer, waardoor de bevalling voor jou geen traumatische ervaring is en je er met een fijn gevoel op terug kunt kijken
Zijn er nadelen aan hypnobirthing?
Hoewel er op zich geen nadelen zijn in de zin van gezondheid en risico’s, zijn er wel een aantal dingen die je even voor jezelf moet afvragen of dit is wat je wilt.
- Het kost meer tijd dan andere cursussen omdat je er thuis mee aan de slag moet, om zo alle technieken goed te leren beheersen.
- De cursus is vrij duur. Bij een officiële aanbieder kun je recht hebben op een vergoeding vanuit je aanvullende pakket. Uiteraard zul je dat even zelf moeten nakijken omdat niet alle aanvullende pakketten hetzelfde zijn.
- Geen garantie op een pijnloze bevalling.
Natuurlijk is het niet zo dat je na deze cursus dus zeker bent van een pijnloze bevalling. Maar door jouw aangeleerde technieken ben je wel in staat om meer ontspannen de bevalling in te gaan en de bevalling bewuster zelf te beleven en waardoor je dus niet zal verzanden in angst.
Waar kun je deze cursus volgen?
Cursussen worden door het hele land gegeven. Wil je zeker weten dat het om een cursus van kwaliteit gaat, kun je kijken of de aanbieder aangesloten is bij een overkoepelende organisatie zoals Hypnobirthing Nederland.
Er zijn echter meerdere organisaties op dit gebied. Zo heb je ook nog MuchaMama, die stelt dat docentes bij hen de meeste opleiding genieten. Overigens zijn er nu ook online cursussen ontstaan!
Corona en de cursus
Mocht je door het coronatijdperk liever thuis blijven, dan kan dit dus ook.
Afhankelijk van de aanbieder zijn er online cursussen, die zowel in een groep zijn te volgen als individueel. Ook de combinatie van baby/bevalling en het coronatijdperk kunnen een angstreactie oproepen. Ook dit kan of zal besproken worden in de cursussen.
Keizersnede en borstvoeding
Is deze natuurlijke manier van bevallen en naar de zwangerschap kijken je goed bevallen? Wil je graag in deze trant verder? Dan kun je bij o.a. MuchaMama ook naar borstvoeding kijken. MuchaMama biedt daarnaast ook een kijk op een keizersnede vanuit liefde en positiviteit.
Het kan immers voorkomen dat je niets anders kunt dan kiezen voor een keizersnede. Weet jij al dat dit staat te gebeuren, dan kun je hier dus ook mee aan de slag.
Natuurlijk ouderschap
Wil jij graag op een natuurlijke manier met je kindje om blijven gaan, dan zijn er uiteraard ook manieren om dit voort te zetten na de bevalling. Ook al is hierbij hypnobirthing afgelopen, kun je wel kiezen voor natuurlijk ouderschap.
Ook hierin kun je op zoek gaan naar cursussen of sites die hier meer over vertellen. Lees boeken over dit onderwerp, zoals ‘Ouderschap vanuit je hart’ (hier).
Of blijf gewoon heel goed bij je eigen gevoel en handel echt vanuit je eigen liefde naar je kindje toe! Waar je aan kunt denken:
- Draag je kindje bij je
- Laat je kindje (wel veilig!) bij je slapen
- Geef zo lang mogelijk borstvoeding
Ga niet 40 uur per week allebei werken, maar zorg zelf als ouder voor je kind (dit kun je ook samen doen want ook papa is een ouder…
Wissel de dagen dan zo af dat er altijd een ouder bij het kind is).
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- Springtouw spelletjes & liedjes - 14 September 2024
- Paddenstoel knutselen - 13 September 2024
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024