Skip to Content

Geniet van je zwangerschap; 7 tips hoe en wat als het niet lukt?

Geniet van je zwangerschap; 7 tips hoe en wat als het niet lukt?

Hoera! Je bent zwanger! Een ervaring die je waarschijnlijk slechts enkele keren in je leven zult meemaken. Eentje die bijzonder is. En reden om het zwanger zijn te vieren en ervan te genieten.

Wat kun je voor activiteiten doen om extra te genieten van je zwangerschap? En kun je je partner hierin ook betrekken? Jazeker! We reiken hier wat tips voor je aan.

Babymoon

De babymoon is een activiteit die bij super geschikt is om samen met je partner te doen om samen te genieten. En geloof me.. als je kindje er is zul je met veel plezier op deze reis terugkijken. Want dat is wat een babymoon is. Een vakantie samen voordat je kindje geboren wordt.

Om nog even (hopelijk) lekker uitgebreid te dineren samen, goede nachten van veel slaap te maken en je dagritme nog niet af te stellen op voedingen.

Een babymoon is super leuk om vast te leggen in een fotoboek. Maak een foto van je prachtige zwangere buik! Wil je gaan vliegen?

Houd er dan rekening mee dat vliegvaartmaatschappijen om een Zwangerschapsverklaring kunnen vragen als je rond de 28 weken zwanger bent. Deze mag niet ouder als 5 dagen zijn.

Ook mag je niet de hele zwangerschap vliegen. Goed om jezelf even te verdiepen in de voorwaarden met vliegen als je graag naar een ander land wilt op babymoon!

Lees ook: Bevallen in het buitenland

Zwangerschap shoot

Ook wel ‘de dikke buiken’ shoot genoemd. Als je eenmaal zwanger bent kun je niet wachten tot je buik gaat groeien. En als deze gaat groeien is dit het moment om met je mooiste kleren aan op de foto te gaan. Zowel solo als met partner, een kostbaar moment om vast te leggen.

Tegenwoordig is het aanbod onder fotografen hierin ook erg gegroeid. Altijd eentje in de buurt gelukkig die jouw mooie buik met liefde kan vastleggen!

Babyshower

Wie weet organiseren je vrienden en familie wel een babyshower voor je. Het moment om heerlijk te genieten van al die lieve mensen die met je meeleven. Om te lachen om alle spelletjes die gedaan worden.

En eerlijk..de cadeautjes die je krijgt zijn ook super leuk en welkom. Een babyshower organiseer je vaak niet zelf maar je kunt altijd een hint opgooien. ;)

9 maanden beurs

Jezelf heerlijk onderdompelen met alles over baby’s. Van uitgebreid kinderwagens bekijken tot positiekleding passen en uitkiezen.. je kunt het allemaal op de negenmaandenbeurs vinden.

Daarbij is dit dagje uit extra leuk om met je moeder of schoonmoeder te doen. Dubbel genieten!

Lees ook: Negenmaandenbeurs

Zwangerschapsyoga of pufcursus

Misschien klinkt het wat gek, maar als je zwanger bent is sporten echt fijn. Het houdt je lichaam soepel en bereidt je mentaal ook voor op de bevalling.

Je kunt bijvoorbeeld voor zwangerschapsyoga kiezen. Yoga die speciaal is gericht op zwangere vrouwen. Naast fijne houdingen en ontspanningsoefeningen, ga je ook gericht met je ademhaling aan de slag.

Een andere vorm is een ‘pufcursus’. Vaak gegeven door een verloskundige. Met andere zwangere vrouwen krijg je over uiteenlopende thema’s informatie. De bevalling uiteraard, maar ook over klachten die je in je zwangerschap kunt ontwikkelen.

Daarnaast krijg je ademhalingstechnieken. Allemaal steuntjes in de rug. En ook vaak de plek om fijne contacten op te doen met andere zwangere vrouwen.

Zelfliefde

Ja dit is echt een belangrijke. Zelfliefde is voor ieder mens belangrijk. Maar als je zwanger bent mag je er nog uitgebreider bij stilstaan. Begin iedere ochtend door iets aardigs tegen jezelf te zeggen.

Zorg dat je je kleedt in kleding die je prettig vindt. Neem de tijd om te rusten. Lak je nagels eens extra en plan geregeld een wellnessmomentje in. En geef toe aan die middagdutjes.

Echt, je hebt mogelijk nog genoeg korte nachtjes voor de deur staan als de baby er is..

Buik van gips of beschilderen

Ja die zwangere buik.. het is toch het meest tastbare van je zwangerschap. Met gips kun je een gipsafdruk van je buik maken. Dit pakketje is gewoon bij de Prénatal bijvoorbeeld te koop.

Laat je partner je helpen en doe dit op een rustig moment samen. Als het gips gedroogd is kun je ervoor kiezen om de gipsen buik te beschilderen, bijvoorbeeld met jullie handen.

Maar je kunt je zwangere buik ook laten beschilderen en hier een mooie foto van laten maken. Dit wordt ook wel ‘bellypaint’ genoemd.

Tussen de 30 en 36 weken is het beste moment om je buik te laten beschilderen. De verf die hiervoor gebruikt wordt is niet schadelijk voor de baby.

Extra echo’s

Laat een extra echo maken! Als de verloskundige geen extra echopakket aanbiedt, dan zijn er ook andere praktijken die het wel doen. Een 4D-echo bijvoorbeeld is heel gaaf. Je kunt dan al zien hoe het gezichtje van je kindje eruit ziet.

En het fijne aan deze echo is dat het puur is om te stil te staan bij het wonder wat je in je buik groeit. Er worden geen medische gegevens opgemeten bijvoorbeeld.

Leg het vast!

Ga naar de Action of Hema en koop een groot schetsboek / notitieblok. Houd je van handlettering? Of ben je gek op knippen / plakken? Maak van alles een mooi verslag.

Bijvoorbeeld een foto van je zwangerschapstest. Beschrijf erbij hoe je dit aan je partner / familie / vrienden hebt verteld.

Maar ook de controles bij de verloskundigen kun je noteren, de echo foto’s inplakken en beschrijven hoe je je voelt van week tot week.

De geboortekaartjes die je mooi vond (1e, 2e en 3e keus), de namen waarover je dacht en de betekenis ervan.. Allemaal gave dingen om vast te leggen.

Het is ook leuk om iedere week je buik op de foto vast te leggen. Met name rond de 14 weken gaan de buiken bij veel vrouwen toch echt wel zichtbaar worden. Mooi om te zien hoe deze bij 40 weken gegroeid is!

Het fijne aan je zwangerschap vastleggen is ook dat je voor jezelf alles op een rijtje zet. En je kunt het ook nog op je gemak een keer teruglezen.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter
 1. felicia says:

  wat leuk geschreven. ik heb zelf 2 meisjes van 5 en 6 de oudste over 3 maanden 7
  en ik ben nu zwanger van mijn derde ik ervaar deze zwangerschap wel veel zwaarder dan de vorige 2
  dit kindje is heel bewust gepland was echt mijn harte wens nog een derde.
  wij willen zeker weten wat het word bij de 20 weken echo 3 november gaan we het vragen.
  de baby is uitgerekend op 18 maart maar mijn 2 meisjes kwamen ook eerder
  de oudste 2 weken eerder en de jongste 8 dagen eerder
  dus ik verwacht deze ook eerder.
  groetjes felicia

 2. Eva says:

  Mezelf verwennen met mooie kleding. Want ik zag er op een gegeven moment niet meer uit. Terwijl er best hele leuke zwangerschaps kleding te vinden is. Die je toch nog een beetje leuk eruit laten zien…. Liefs, Eva

 3. Tamara says:

  Ik ben nu voor de derde en echt allerlaatste keer zwanger! Niet omdat ik niet meer zwanger wil zijn , maar omdat we zo gewoon echt compleet zijn. Toch steekt het af en toe wel een beetje hoor!

 4. Minke says:

  Ik geniet nu veel meer dan bij de eerste haha. Vind het heel bijzonder en speciaal dat het weer gelukt is.

 5. Nicole says:

  Ik denk ook na over een tweede..
  En neem me dan vanalles voor, vraag me alleen af hoeveel er kan haha!

 6. janske says:

  Ik hoop dat ik bij een tweede zwangerschap ook kan genieten…de eerste was erg zwaar vanwege de vele zwangerschapskwaaltjes….dus hopelijk is de tweede keer voor mij totaal anders! :-)

 7. Suzanne says:

  Nadenken over een volgende ronde? Niet echt… Met een tweeling (jongen en meisje) zijn we erg blij en hoeven niet perse aanvulling. Toch zeg ik nooit nooit, deze tweeling was immers ook niet gepland maar zeker zeer welkom.
  Ik geloof niet dat ik zwanger zou willen zijn van een eenling… Mij iets te weinig echo’s ;) Bij onze tweeling hadden we eerst om de 4 weken, later om de 2 weken en toen zelf meerdere keren per week een echo. Erg leuk! Dat zou ik missen denk ik!

 8. Joyce says:

  Sofie is morgen een maand en ook ik roep al de hele tijd dat ik een derde wil haha! Nog een keer zo intens genieten van de zwangerschap ondanks de kwaaltjes

Comments are closed.