Het is heel erg gewenst om de baby zo snel mogelijk na de bevalling, indien dat medisch gezien mogelijk is natuurlijk, bij de moeder op de borst te leggen.
De baby heeft nog geen kleertjes aan en geen dekentje om zich heen gewikkeld gekregen, en het is de bedoeling dat de borst van de moeder ook ontbloot is. We noemen deze periode kort na de geboorte ook wel ‘het gouden uur’.
Naast het feit dat moeder en kind elkaar op deze manier goed kunnen leren kennen en een beetje aan elkaar kunnen wennen, heeft huid-op-huidcontact tussen baby en moeder (maar ook huid-op-huidcontact met een andere belangrijke persoon zoals de vader) veel gezondheidsvoordelen voor je pasgeboren baby.
Gezondheidsvoordelen huid-op-huid contact voor de baby
Stressvermindering
Huid-op-huidcontact zorgt ervoor dat de baby geen stress ervaart; hij voelt zich dichtbij zijn moeder heel veilig en geborgen. Je baby heeft immers negen maanden in jouw buik gezeten en is nu ineens in de wijde, enge wereld gekomen.
Lichaamstemperatuur
Ook de temperatuur van de baby kan zich prima reguleren als hij bij zijn moeder tegen de borst ligt. Je baby zal namelijk jouw lichaamstemperatuur overnemen, wat in de meeste gevallen een stabiele, normale temperatuur is.
Pasgeboren baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet zo goed zelf reguleren. De temperatuur moet daarom goed in de gaten worden gehouden door de lichaamstemperatuur op te nemen met een thermometer.
Bij verhoging of koorts, kun je je baby wat koeler aankleden door bijvoorbeeld zijn mutsje af te zetten of het dekentje weg te halen. Is er sprake van ondertemperatuur, dan is het goed om je baby iets warmer te kleden of bijvoorbeeld gebruik te maken van een kruik en een warmer dekentje.
Maar de makkelijkste manier om je baby dus weer op de juiste temperatuur te krijgen, is door middel van huid-op-huidcontact. Zo krijgt je baby weer een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden.
Hartslag, ademhaling en bloedsuiker
De hartslag, ademhaling en bloedsuikerwaarden van de baby worden bovendien stabiel en normaal door het huid-op-huidcontact met de moeder.
Bacteriën
Door het huid-op-huidcontact van de moeder met haar baby, komen dezelfde bacteriën als die van de moeder terecht op de huid en in de darmen van de baby. Net als het geven van borstvoeding, helpt dit mee in het voorkomen van allerlei allergieën bij de baby.
Premature baby’s
Te vroeg geboren baby’s hebben ook veel baat, misschien zelfs wel meer dan baby’s die op tijd geboren zijn, bij huid-op-huidcontact. De premature baby’tjes zijn vaak stabieler en hebben minder behoefte aan extra zuurstof wanneer ze bij hun moeder op de borst liggen.
Borstvoeding
Door borstvoeding te geven aan je baby, zijn er meer momenten waarop er huid-op-huidcontact is dan wanneer er kunstvoeding uit een fles wordt gegeven. Door de borstvoeding wordt je baby bovendien gestimuleerd in zijn natuurlijke gedrag.
Dat houdt in dat hij zelf op zoek zal gaan naar de tepel, terwijl hij door het huid-op-huidcontact met zijn moeder heerlijk rustig is en een stabiele, normale ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur en bloedsuiker heeft.
Je baby hoeft aan al die zaken minder energie te besteden, waardoor hij meer energie over heeft om goed aan te happen en uit de borst te kunnen drinken.
Op een rijtje zijn dit de belangrijkste gezondheidsvoordelen van huid-op-huidcontact wat betreft de borstvoeding:
- Je baby zal waarschijnlijk zelf naar de borst toe gaan
- De kans is groot dat je baby meteen goed zal aanhappen
- Het zorgt voor een goed begin van de borstvoedingsperiode, waardoor deze mogelijk lang kan duren
- Je baby leert goed om zelf aan te geven wanneer hij bij zijn moeder wil drinken
Minimaal een uur
‘Het gouden uur’ mag natuurlijk ook langer duren dan een uur. Hoe meer huid-op-huidcontact er is, hoe beter. En ook na deze eerste periode is het van belang om veel huid-op-huidcontact te hebben tussen de baby en de moeder of vader. Dat kan ook door te kangaroeën, waarbij de baby bloot op de borst van zijn vader of moeder ligt.
Er kunnen natuurlijk redenen zijn waarom het gouden uur niet direct kan plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer de baby direct na de geboorte onderzocht moet worden.
Maar de ziekenhuisroutines zoals het wegen en meten van de baby, waarna hij meestal direct wordt aangekleed en soms zelfs al kunstvoeding krijgt nog voordat hij echt de mogelijkheid heeft gehad om zelf op de borst de tepel te vinden, worden vaak standaard te snel uitgevoerd. H
et wegen en meten van de baby is echter niet zo van belang als het huid-op-huidcontact met de moeder vlak na de geboorte.
Wil je zelf graag borstvoeding geven en vind je het belangrijk om in het uur na de geboorte zoveel mogelijk huid-op-huidcontact te hebben met je pasgeboren baby? Dan kan het verstandig zijn dit in een geboorteplan vast te leggen.
Hierin schrijf je dingen die jij belangrijk vindt, zodat de artsen en verpleegkundigen dit kunnen lezen en op de hoogte zijn van jouw wensen.
Mijn eigen ervaring
Vrijwel direct na de geboorte werd mijn zoontje op me gelegd. Dat was absoluut een heel fijn en bijzonder moment! Maar achteraf heb ik er wel van gebaald dat ik niet een geboorteplan had geschreven.
Ik had daar bijvoorbeeld in willen schrijven dat ik het begin van de borstvoeding erg belangrijk vond, evenals het gouden uur.
Want uiteindelijk is het toch anders gelopen dat ik eigenlijk had gewild: mijn zoontje werd na ongeveer een kwartier al van mijn borst gehaald om gewogen en gemeten te worden.
Daarna werd hij eigenlijk direct aangekleed en werd zijn bloedsuiker gecontroleerd, die te laag bleek te zijn. Hij kreeg meteen een flesje kunstvoeding, nog voordat hij de mogelijkheid had gehad om mijn borst te vinden en aan te happen.
Op dat moment werd ik geleefd en was ik zo overrompeld door alles wat er gebeurde, dat ik mijn wensen niet goed kon aangeven.
Achteraf heb ik dus wel een beetje spijt van hoe het is gelopen en dat ik geen geboorteplan had.
Ik zou dat dus ook zeker aanraden als je het belangrijk vindt dat je baby in het eerste uur zoveel mogelijk bij jou is en dat hij niet met kunstvoeding bijgevoedt wordt.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Kraamweek
- Kind geboren; wat regelen?
- Kennismaking kraamverzorgster
- Kraamverzorgster taken
- Kraampakket wat zit er in?
- Hulpmiddelen kraamtijd
- Geboorteversiering binnen en buiten
- Kraamhotel Nederland
- Eerste nacht & week met baby
- Eerste kennismaking baby met broer of zus
- Tips verzorging pasgeboren baby
- Tips broer / zus betrekken tijdens kraamweek
- Hechting baby & ouder
- Kraamtradities & geboorterituelen
- Kraamvisite tips; wanneer & hoe lang
- Babyborrel of kraamfeest organiseren
- Huid op huid baby
- Kleding voor na bevalling
- Colostrum
- Ontlasting baby
- Oxytocine gelukshormoon
- Lijkt baby op vader of moeder?
- Kraamtranen na bevalling
- Baby blues
- Postpartum kraambehandeling
- Newborn fotoshoot
- Geboorte traktaties
- Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)
- Zwangerschapsverlof
- Ouderschapsverlof
- Geboorteverlof / partnerverlof
- Geboortekaartjes voorbeelden & teksten
- Geboortekaartjes trends
- Leuke geboortekaartjes
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- Doopnaam kiezen; incl. lijst met voorbeelden - 21 March 2024
- Surprise cadeau ideeën voor onder de 5 euro - 1 October 2023
- Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners - 1 October 2023