Vrijdag 19 augustus 2011 een warme zomerdag. Op deze warme zomerdag draag ik 13 kilo. Niet met mijn handen of op mijn hoofd. Nee, ik kan het zonder handen. Want de 13 kilo is een baby die in mijn buik zit. Zwanger hartje zomer. En dat waren niet de makkelijkste dagen gedurende mijn zwangerschap. En omdat ik denk dat de tips die ik gebruikt heb toen ik zwanger in de zomer was om me door die hete dagen heen te worstelen nog steeds handig zullen zijn. Dus deel ik ze graag met je.

Zwanger in de zomer = Opletten!

Tips worden niet zomaar gegeven. De tips mede gebaseerd op mijn ervaringen zijn er niet alleen maar om je prettiger te laten voelen. Nee, ze gaan je ook beschermen tegen de gevaarlijke hitte.

Drink voldoende water en vermijd zout

Voorkom uitdroging! Tijdens de zwangerschap is het nog belangrijker om die 2 liter water per dag binnen te krijgen, zo niet meer. Neem altijd een flesje water mee als je onderweg bent. En zet deze thuis op een prominente plek, zodat je er telkens tegenaan loopt.

Vermijd zout, want dit trekt het vocht uit je lichaam. Zonde van al die liters water die je naar binnen werkt.

Hoe herken je uitdroging? Knijp in de huid van je arm en blijft je vel (kort) overeind staan dan ben je uitgedroogd. Bezoek dan snel de huisarts.

Airco

Airco is heel erg fijn tijdens een warme periode. Zelfs wanneer je niet zwanger bent. Er zijn airco-units te koop om in je eigen woning te plaatsen zoals deze hier. Maar vind je dit te duur? Dan kun je kiezen voor een ventilator. Het verschil is dat een ventilator lucht verplaatst. In dit geval de warme lucht verplaatst. Waardoor er geen koude lucht wordt gecreëerd voor de hele ruimte. De airco maakt de warme lucht koel waardoor het effect langer duurt.

Winkels

Heb je geen geld over voor beide producten? Loop dan lekker de supermarkt in. Daar draait de airco overuren. Dan is het alleen wel belangrijk dat je niets koopt, anders ben je nog steeds geld kwijt aan een airco ?.

Auto

Een rondje rijden in de auto doet ook wonderen. Attentie! Kies dan wel voor een auto met airco. Attentie 2.0 de hitteklap die je krijgt wanneer je uit de auto stapt, komt wel aan.

Voetenbadje

Het aloude voetenbadje mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Er is niets lekkerder dan onder een parasol zitten met je voeten zwemmend in een voetenbadje. En dan kijk je even lief naar links en vraag je: “Schat, zou jij even versgeperste sinaasappelsap voor me willen maken?” Beter kan jij deze zomerdag niet doorkomen. Wil je het naar een hoger plan tillen? Kies dan voor een opblaaszwembad en plons lekker in het koude water. Vergeet de parasol niet te verplaatsen.

Zwembad

Is het opblaasbad nog steeds niet afdoende om jou te laten afkoelen? Spring dan lekker in het water van het zwembad uit de buurt. Lekker gewichtloos zwemmen of zitten in het bubbelbad. Een koele, ontspannen belevenis. Dat heb je verdiend als zwangere vrouw.

Polsen koud maken

Tussen het opnieuw ordenen van de rompertjes in drie verschillende maten door, kun je af en toe even naar de kraan lopen om water over je pols te laten stromen. Zodat je daarna als 32-weken zwangere vrouw weer door kan om de luiers alvast uit te pakken en in de lade van de commode te leggen. Het kan alvast maar gebeurd zijn.

IJsklontjes

Koude limonade wordt nog kouder met ijsklontjes! Het maakt je lekker koel van binnen. Er zijn tegenwoordig heel veel leuke vormpjes verkrijgbaar. Als je deze vult met limonade krijg je ook nog eens een gekleurd ijsklontje. Leuk!

Waterballonnen

Een heus waterballonnengevecht. Een goede zomer kan niet zonder waterballonnen. Ik begrijp dat je een beetje huiverig bent bij de gedachte aan het gooien van waterballonnen wanneer je zwanger bent. Bedenk dus samen met je partner en/of kinderen welke regels jullie gaan hanteren.

Denk aan:

  • Alleen de ballonnen op de grond bij de voeten gooien
  • We lopen met de ballonnen (anders krijg je het nog warm van al dat rennen)
  • Ben je bang dat het misgaat, dan bieden waterpistolen natuurlijk de uitkomst. Het kind in de man komt weer los en geloof mij: het kind in mij kwam ook weer los toen ik een waterpistool in mijn handen nam ?.

Voetmassage

Na een lange dag zijn je voeten opgezwollen zo groot als de voeten van een Michelinpoppetje. Je voeten zijn aan een massage toe. En wie is daar nou beter in dan de partner! Kijk even lief naar rechts en vraag hem om een massage. Bijvoorbeeld als jullie samen naar een serie zitten te kijken. Het is een kleine moeite voor je partner om de voeten te masseren die toch al op zijn schoot rusten.

Kleding

Het fijnste werkt als je luchtige kleding draagt die niet te strak zit. Daardoor plakt dit al snel minder aan je huid en gaat het minder irriteren. Vooral katoenen en linnen kleding zal fijn zitten, dit is vaak lichte en luchtige kleding waarin je minder last hebt van transpireren.

Zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap heb je kans op een zwangerschapsmasker. Je krijgt dan pigmentvlekken in je gezicht. Smeer je gezicht extra goed in met zonnebrandcrème en denk ook aan je decolleté. Vergeet de rest van je lichaam niet.

Lees ook: Zwangerschapsmasker; wanneer, voorkomen en behandelen

Schaduw

Zoek de schaduw op. Vermijd direct zonlicht voornamelijk tussen 12:00 en 15:00 uur. Een hoed kan je ook helpen om schaduw te creëren op je gezicht.

Zwanger en werken

Werken tijdens de zwangerschap kan naarmate de zwangerschap vordert lastiger worden. In de zomer kan dit nog eens versterkt worden door de hitte. Zoals je hierboven leest zijn er een aantal tips die je kunt toepassen om verkoeling te krijgen. Zoals: Schaduw opzoeken of de polsen nat maken. Neem die fles water mee van huis en zet deze op de toonbank wanneer je achter de kassa zit. En neem wat gas terug. Je hoeft je werk niet meer op volle kracht te doen, wanneer je merkt dat je lichaam vermoeid raakt. Blijf in gesprek met je leidinggevende over hoe het met je verloopt tijdens de zwangerschap en maak kenbaar wat jij nodig hebt om te kunnen blijven werken.

Lees ook; Zwanger en werken

Bevallen

En dan komt het moment om te bevallen in de hete zomer. Een bevalling op zichzelf is geen pretje en de hitte doet daar nog eens een schepje bovenop. Wanneer je van plan bent om het ziekenhuis of bevalcentrum gaat bevallen, dan hebben zij daar een gunstige temperatuur voor je geregeld. Thuis is dat wat lastiger. Hoe kun jij of anderen het voor jou draaglijker maken?

  • Airco op de slaapkamer
  • De koude washandjes zijn nu des te meer gewenst
  • Houd koud water bij de hand om te drinken (eventueel met rietje)
  • Sluit de gordijnen en ramen (doe dit ook al gedurende de zwangerschap, zodat de warmte buiten blijft en jij kunt genieten van een goede nachtrust)

Baby

En dan is jullie kindje geboren. Zorg dat de baby de juiste temperatuur houdt. En ondanks dat je niet meer zwanger bent is het nog steeds belangrijk voor jou als kraamvrouw om het rustig aan te doen en oververhitting te voorkomen. Maak een lekkere warme wandeling in de zon. Want dat is wel het minste wat je terug mag krijgen van moeder natuur wanneer je de zomer hoogzwanger bent doorgekomen.

Hoe heb jij de zwangerschap in de zomer overleefd?

Lees ook

Anita Schokker
Laatste berichten van Anita Schokker (alles zien)