Skip to Content

Acupunctuur tijdens zwangerschap zoals bij bevalling opwekken of misselijkheid

Acupunctuur tijdens zwangerschap zoals bij bevalling opwekken of misselijkheid

Van kleine ongemakken tot heftige klachten waardoor je niet meer normaal kunt functioneren: veel zwangeren hebben daarmee te maken. “Het hoort er nu eenmaal bij” horen we vaak.

Maar als je nauwelijks of niet meer vooruitkomt door je misselijkheid, vermoeidheid, obstipatie, rugpijn of slapeloosheid wil je graag een oplossing.

Graag iets natuurlijks zonder bijwerkingen en veilig voor moeder en kind. Waar je dan misschien niet meteen aan denkt is acupunctuur.

Gelukkig wordt dit steeds meer bekend en helpt het veel vrouwen om beter zwanger te zijn. Ook ter voorbereiding op je bevalling en bij je herstel daarna trouwens.

Dit is dus wat anders dan cosmetische acupunctuur. Gilles Stoop heeft samen met zijn vrouw Yuhsin Chung acupunctuurpraktijk en is gespecialiseerd in zwangerschapsklachten.

Hij vertelt je in dit artikel wat acupunctuur voor je kan doen als je zwangerschap niet soepel verloopt.

Zwangerschap en jouw energie

Zwanger zijn verandert je hele lijf en leven. De interne huishouding van je lichaam moet ineens ingericht worden voor twee (of soms meer) personen. In je hoofd bereid je je intussen voor op het (hernieuwde) ouderschap.

Tegelijkertijd ben je vooral druk met heel veel praktische dingen die geregeld moeten worden. Als je googelt op “voorbereiding baby” komt er geen eind aan wat je allemaal moet doen: van de inrichting van een babykamer tot de aanschaf van (veel) spullen en het organiseren van een kraamfeest.

Het gaat bijna nooit over wat jíj nodig hebt tijdens je zwangerschap. Terwijl de groei en veranderingen veel van je energie vragen. Zoveel zelfs dat je lichamelijk en geestelijk uit balans kunt raken.

Acupunctuur kan helpen om tijdens je zwangerschap een goed evenwicht in je energie te hebben en te behouden. Optimaal functionerende energiestromen staan bij alles wat met je gezondheid te maken heeft centraal in de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan acupunctuur een belangrijk onderdeel is.

Maar vooral tijdens je zwangerschap is dit van belang bij de benodigde energie voor de groei van nieuw leven.

Acupunctuur, wat is dat ook alweer ?

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Met dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam kan de acupuncturist energieën afremmen of juist stimuleren.

De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen. Veel mensen kennen acupunctuur als therapie voor pijnbestrijding.

Daarvoor wordt het inderdaad vaak ingezet. De goede resultaten daarvan zijn al door vele wetenschappelijke studies bevestigd. Maar gelukkig is het veel breder toepasbaar.

Door de WHO (World Health Organisation) is in 1979 een lijst opgesteld van gezondheidsklachten die goed te behandelen zijn met acupunctuur.

Op deze lijst hier staan ook zwangerschapsklachten vermeld.

Veelbehandelde zwangerschapsklachten

Veel door acupuncturisten behandelde zwangerschapsklachten zijn:

 • misselijkheid
 • maagklachten
 • hoofdpijn
 • rugpijn
 • extreme vermoeidheid
 • aambeien
 • slaapproblemen
 • zwangerschapsjeuk
 • obstipatie
 • onrustige benen (restless legs)
 • harde buik
 • hoge bloeddruk
 • angst, depressie, paniekaanvallen
 • dreigende miskraam of miskraamverleden
 • herstel na miskraam en bevalling

Zwangerschapsklachten, organen en fasen

Vaak zijn je zwangerschapsklachten per fase van de zwangerschap wisselend.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat in iedere fase de energie van een ander orgaan centraal. Zo zijn tijdens je zwangerschap achtereenvolgens je nier-, milt- en leverenergie van belang.

Klinkt dat misschien wat vreemd? Vanuit de reguliere geneeskunde misschien wel, maar de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een bredere visie op de (samen)werking van je organen, aanvullend op de theorieën over orgaanwerking uit de Westerse geneeskunde.

Afhankelijk van je klacht, je conditie van dat moment en je zwangerschapsweek worden specifieke punten op het lichaam geprikt.

Niet te vergelijken met een echte prik trouwens want de naalden zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt. Zo kun je bijvoorbeeld de energie remmen die zwangerschapsmisselijkheid en braken veroorzaakt.

Of energie stimuleren die de werking van je darmen op gang helpt als je obstipatie hebt.

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid

De meest voorkomende zwangerschapsklacht is misselijkheid. Vooral in de eerste drie zwangerschapsmaanden. Maar soms ook langer of juist tegen het einde van de zwangerschap als je maag door je groeiende buik in de verdrukking lijkt te komen.

Acupunctuur kan dan helpen om de balans in je lijf en de werking van de energie rond je maag te herstellen. Veel vrouwen hebben hier baat bij en diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben het effect aangetoond.

Bij aanhoudende extreme misselijkheid en braken is het natuurlijk verstandig altijd ook je huisarts of verloskundige te raadplegen.

Acupunctuur bij stuitligging

Ook bij een stuitligging kan acupunctuur effectief zijn. Volgens onderzoek (van het Erasmus Medisch Centrum, 2010) vergroot acupunctuur (rond de 34e week) de kans met 25% dat de baby draait.

Het stimuleren van een specifiek acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Deze veel toegepaste behandeling is veilig voor baby en moeder.

Andere gezondheidsklachten tijdens je zwangerschap

Ook als je tijdens je zwangerschap gezondheidsklachten hebt die niet met je zwangerschap te maken hebben kun je terecht bij een acupuncturist.

Een klacht als hooikoorts bijvoorbeeld wordt vaak succesvol behandeld met acupunctuur. Heel fijn omdat je tijdens je zwangerschap veel medicijnen niet mag gebruiken.

Ontspannen zwanger zijn

In de drukte voor de komst van de baby is het vaak lastig om ontspannen zwanger te zijn.

Daarnaast zijn er vrouwen die het zwanger zijn op zich niet ontspannen kunnen ervaren. Bijvoorbeeld door voorafgaande vruchtbaarheidsproblemen, vruchtbaarheidsbehandelingen of eerdere miskramen.

De spanning tijdens een zwangerschap is dan vaak heel groot. Ook angsten, in het algemeen of voor de bevalling, en depressieve klachten kunnen tijdens je zwangerschap ontstaan of verergeren.

Goed om te weten is dat acupunctuur je ook dan kan ondersteunen. Omdat het niet alleen effect heeft op je lichamelijke maar ook je geestelijke conditie.

De Traditionele Chinese Geneeskunde ziet immers je geestelijke en lichamelijke gezondheid als één geheel. Emotionele begeleiding is daarom een vast onderdeel van iedere behandeling.

De acupunctuurbehandeling zelf is al heel ontspannend. Ook na de behandeling houdt dit gevoel aan en zorgt het voor een betere slaapkwaliteit.

Een heel welkom effect zodat je ontspannen en uitgerust aan je bevalling kunt beginnen.

Acupunctuur einde zwangerschap; voorbereiding op de bevalling

Acupunctuur kan ook behulpzaam zijn bij de voorbereiding op de bevalling. Dit gebeurt meestal vanaf de 37e week. Toevoegen van energie en verminderen van spanning staat daarbij centraal.

Het kan je helpen te ontspannen als je tegen de bevalling opziet. En je bevalling op gang brengen als je tegen of over je uitgerekende datum bent.

Tot slot kan de voorbereiding met acupunctuur zorgen voor effectievere weeën, een vlottere bevalling en verlichting van de pijn.

Na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling vragen een enorme hoeveelheid energie. Herstel daarvan is vaak een behoorlijke uitdaging tijdens de drukte met de zorg voor je baby. Acupunctuur, vaak in combinatie met Chinese kruiden, kan je herstel ondersteunen.

Ook bij de genezing van de buikwond na een keizersnede. Bij borstvoedingsproblemen, vermoeidheid na de bevalling en postnatale depressie kan acupunctuur ook behulpzaam zijn.

Kosten / vergoeding verzekering

Acupunctuur is een veilige geneeswijze tijdens de zwangerschap, voor zowel moeder als kind. Maar er zijn bepaalde punten die tijdens je zwangerschap beter niet geactiveerd mogen worden.

Iedere gediplomeerde en bij een erkende beroepsvereniging aangesloten acupuncturist is daarvan op de hoogte. Check daarom voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, bijvoorbeeld de NVA, Zhong en NAAV.

Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk.

Acupunctuur tijdens zwangerschap zoals bij bevalling opwekken of misselijkheid - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Redactie Mamaliefde
Laatste berichten van Redactie Mamaliefde (alles zien)