Al vanaf je (gemiddeld gezien) veertiende levensjaar heb je iedere maand last van buikpijn. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander. Een grote misconceptie voor veel first time moms is dat zodra je zwanger bent de ongesteldheid stopt en je negen maanden pauze krijgt op de menstruatiepijn.
Bij sommige vrouwen duurt het een paar maanden voor de pijn komt, maar andere vrouwen voelen de pijn al tijdens de innesteling, helemaal in het begin. De buikpijn krijgt geen negenmaandenstop en dit zou ook niet goed zijn voor jouw lichaam.
Het voorbereidingsproces van de bevalling begint al snel. Jouw bekken en lichaam maakt zichzelf klaar voor één van de grootste beproevingen die je ooit zult meemaken: de bevalling.
Daarnaast groeit er leven in jouw buik. Een wonder! Maar jouw lichaam zal dat niet pijnloos voor elkaar krijgen.
Buikpijn tijdens het eerste trimester
Tijdens het eerste trimester valt de buikpijn over het algemeen mee. Sommige vrouwen voelen de innesteling, wat gepaard kan gaan met een krampachtig gevoel. Een gevoel dat dichtbij de bekende menstruatiebuikpijn kan komen.
Af en toe komt er bij deze innesteling een klein beetje bloed vrij. Is dit bij jou ook zo? Vrees dan niet direct het ergste. Dit is hartstikke natuurlijk en komt ook bij andere vrouwen voor.
Dit bloed komt voor als het bevruchte eitje tijdens het innestelen een bloedvaatje raakt. De kleur van dit bloed kan zowel roze als helder rood, als bruin zijn.
Obstipatie, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Tijdens jouw zwangerschap ligt jouw hele hormoonhuishouding op zijn kop. Je darmen gaan trager werken, zodat er meer vocht uit jouw ontlasting kan worden getrokken. Dit vocht is nodig voor zowel het extra bloed dat in jouw lichaam zit, als de baby.
Het is veel voorkomend- door de hele zwangerschap- dat jouw ontlasting harder is, of minder vaak voorkomt door obstipatie. Is dit bij jou ook zo het geval? Eet dan vezelrijke voeding.
Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn:
- Rauwkost (met name sla);
- Noten;
- (vers) Fruit;
- Pruimen (zowel vers, als gedroogd);
- Volkoren producten.
Ook kan het zijn dat je juist last hebt van het tegenovergestelde: diarree. Tijdens je zwangerschap ben je sneller vatbaar voor virusjes en stress. Ook krijg je diarree als je iets hebt gegeten dat niet helemaal goed meer was, of als de baby op je darmen drukt.
Blijf bij diarree veel water drinken, om uitdroging te voorkomen.
Zorg er voor dat je tenminste 2 liter water per dag naar binnen krijgt. Het is beter om er zelfs 3 te drinken.
Heb je langer dan drie dagen last van verstopte darmen of diarree? Bel de huisarts, of verloskundige. Zij kunnen jou verder helpen. Vermijd medicijnen die niet door de dokter zijn voorgeschreven.
Medicatie tegen diarree kan schadelijk zijn voor jouw baby. Daarbij heb jij diarree met een reden: om alle slechte bacteriën uit je lichaam te spoelen.
Groeiende baarmoeder
Ook het groeien van jouw baarmoeder kan zorgen voor vervelende pijntjes. Je organen zullen plaats moeten maken, of kunnen worden verdrukt. Voor de zwangerschap was jouw baarmoeder ongeveer zo groot als een peer. Het orgaantje lag achter de blaas en voor de endeldarm, in de bekkenholte.
Zo’n twee weken na de innesteling, vult de vruchtzak in jouw baarmoeder zich met vruchtwater. Dit vocht zorgt voor extra bescherming van jouw kindje en houdt ook de temperatuur in jouw baarmoeder constant.
Daarnaast beschermt het ook tegen infecties. Doordat jouw baarmoeder zich vult met dit vruchtwater, wordt het groter. Dit kan zorgen voor krampjes.
Het tweede trimester
Tijdens het tweede trimester zul je last krijgen van een ander soort buikpijn: bandenpijn. Tijdens het eerste trimester was jouw baby druk bezig met ontwikkelen en compleet worden, maar tijdens het tweede trimester schiet jouw kindje de grootte in.
Waar jouw kindje in week dertien nog maar zo groot was als een perzik, is het in week zesentwintig al langer dan 30 centimeter.
Deze snelle groei zorgt ervoor dat het aan jouw buik beter te zien is dat je zwanger bent. Met deze groei komt ook een toenemende buikpijn.
Bandenpijn
Zoals hierboven al vermeld klopt er tijdens het tweede trimester een nieuwe pijn bij je aan. Er komt steeds meer spanning te staan op jouw baarmoederbanden. Je baarmoeder wordt op zijn plek gehouden door deze banden.
Zodra jouw baarmoeder groeit, rekken deze ligamenten uit. Dit kan bandenpijn veroorzaken; een zeurende, stekende pijn.
Bandenpijn komt vaak voor bij:
- Hoesten en niezen;
- Een (te) volle blaas;
- Na een orgasme;
- Bewegingen van het kindje in jouw buik;
- Plotselinge, intensieve bewegingen.
Lees ook: Bandenpijn tijdens de zwangerschap
Harde buik
Tijdens je tweede trimester kun je ook last krijgen van een harde buik. Deze harde buiken worden ook wel Braxton-Hicks contracties genoemd.
Je buik wordt hard omdat het gespannen aanvoelt en een kramp met zich mee kan brengen. Dit geeft een uiterst oncomfortabel gevoel, maar echt pijnlijk hoort het niet te zijn. Dit gevoel kan tot een hele minuut aan blijven houden.
Een harde buik kan worden veroorzaakt door onder andere:
- Vermoeidheid en stress;
- Spontane intensieve bewegingen;
- (Intensieve) seks en orgasmes;
- (Te) volle blaas;
- Bewegingen van je baby;
- Blaasontstekingen
Wat je het beste kunt doen bij last van een harde buik, is je rust nemen.
Ga lekker zitten op de bank, of doe een dutje. Probeer een uurtje in bed te liggen; ook al kom je niet in slaap. Neem een lekker warm bad, of maak een warme kruik. En tot slot helpt het dragen van een steunslip.
Het derde trimester
Tijdens jouw derde en laatste trimester kunnen bijna alle soorten buikpijn voorkomen. Harde buiken komen steeds vaker voor. Zodra je na de 37 weken zwanger bent en de harde buiken om de 4 à 5 minuten voorkomen, moet je contact opnemen met je verloskundige.
Neem ook contact op als je geen rust meer kunt vinden van de pijn. Deze twee symptomen kunnen het begin van de bevalling aankondigen.
Zwangerschapskwaaltjes
- Zwangerschapskwaaltjes begin & einde
- Zwangerschapscomplicaties
- Accupunctuur tijdens zwangerschap
- Alcohol tijdens zwangerschap
- Bandenpijn tijdens zwangerschap
- Bloeddruk tijdens zwangerschap
- Bloedverlies tijdens zwangerschap
- Buikpijn tijdens zwangerschap
- Buikklachten tijdens zwangerschap
- Diarree tijdens zwangerschap
- Flauwvallen tijdens zwangerschap
- Gewichtstoename tijdens zwangerschap
- Grieperig tijdens zwangerschap
- Hikken & boren tijdens zwangerschap
- Hoofdpijn tijdens zwangerschap
- IJzertekort tijdens zwangerschap
- Maagzuur tijdens zwangerschap
- Nesteldrang tijdens zwangerschap
- Ongelukkig tijdens zwangerschap
- Paracetamol tijdens zwangerschap
- Roken tijdens zwangerschap
- Rugpijn en klachten tijdens zwangerschap
- Slecht slapen tijdens zwangerschap
- Snurken tijdens zwangerschap
- Spotting & bloedverlies zwangerschap
- Stemmingswisselingen tijdens zwangerschap
- Stress tijdens zwangerschap
- Striae en striemen tijdens zwangerschap
- Vaginale afscheiding tijdens zwangerschap
- Verandering borsten tijdens zwangerschap
- Vermoeidheid tijdens zwangerschap
- Vocht vasthouden tijdens zwangerschap
- Xylometazoline neusspray zwangerschap
- Zwangerschap cravings
- Zwangerschapsdementie
- Zwangerschapsincontinentie
- Zwangerschapsjeuk
- Zwangerschapsmasker
- Zwangerschapsmisselijkheid
- Zwangerschapsstreep / linea nigra
- Zwanger in zomer
- Zwanger zijn is geen ziekte
- Zelf kleurplaten maken in Canva - 31 March 2024
- Het mysterie van zeemeerminnen; bestaan ze wel of niet? - 8 February 2024
- 27 Populairste interieurtrends van 2024 - 21 January 2024