Skip to Content

Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer

Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer

Schurende dijen gaan vaak samen met zon, warmte, zomerse jurken en de volwassen leeftijd.

Het heeft niets te maken met dik of dun, volwassen vrouwen hebben nu eenmaal ‘stevige bovenbenen’. En dat geeft nog weleens problemen in de zomer. Hoe voorkom je schurende bovenbenen?

Wanneer schurende bovenbenen

Of je nu dik of dun bent, iedere vrouw kan last hebben van schurende bovenbenen. Vrouwenbovenbenen zijn stevig, en dat heeft ook een functie: zo heb je een fijne schoot waar kinderen veilig bij jou kunnen zitten.

Als kind zit je toch niet graag op twee spillebenen als je bang bent? Maar voor de vrouwen zelf is het niet altijd fijn. Kan ik dit jurkje wel aan? Is dat niet lelijk?

Ik heb maar één advies: doe lekker wat je wilt. Je bent volwassenen en je lichaam is daar (gelukkig!) ook naar. Een vrolijk hoofd met stevige benen, is veel beter dan een niet-blij hoofd met dunne benen.

Schurende dijen normaal

Schurende dijen zijn dus normaal. Ik dacht vroeger (lees: voor ik deze blog ging schrijven) dat alleen ik daar last van had. Het zal wel een verkeerde bouw zijn, dacht ik… Nee dus.

Dat beeld heeft bijna iedere vrouw in haar hoofd, en het is maar drie keer raden waardoor dat komt.

Heel simpel, de barbies, de modellen op tv en online. Maar barbies zijn nep, en die modellen spenderen er ook hun hele leven, met coaching, aan om die dunne benen te krijgen.

En ja, dan zijn er ook nog 3 vrouwen in Nederland die wel van nature spillebenen hebben.

Pijn door schaafwonden

Oké, het is dus normaal. Alleen, het is ook nog steeds vervelend. Als je een rok, jurk of korte broek aan wilt, schuren je bovenbenen tijdens het lopen steeds langs elkaar.

Daardoor gaat je huid snel kapot en kun je rode plekken of schaafwonden krijgen die enorm pijnlijk zijn. Heb je echt een warme dag zo rondgelopen, dan kunnen er zelfs enorme blaren op ontstaan of kan het gaan bloeden.

De plekken zijn zo pijnlijk dat je het niet aan kunt raken en de tranen lopen over je wangen als er per ongeluk een ietsiepietsie zonnebrand op komt.

Als je zulke plekken eenmaal hebt, kun je het beste een week op de bank blijven zitten zodat de boel geneest. Kon dat maar, kon dat maar…

Middelen en producten om schurende dijen voorkomen

Schurende dijen kun je niet voorkomen. Zelfs niet door normaal af te vallen, en meer dan normaal afvallen moet je zeker niet doen. Gelukkig zijn er wel een hoop tips waardoor je de brandplekken op je dijen kunt voorkomen.

Houd je vast:

Bandelettes

Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - Mamaliefde

Wees gerust, het ziet er een stuk leuker uit dan het klinkt. Het zijn banden voor om je bovenbenen, waardoor de huid niet langs elkaar kan schuren. Je bovenbenen schuren nog wel langs elkaar, maar er ontstaan geen pijnlijke plekken. Eigenlijk is het hetzelfde effect alsof je een broek of legging aan zou hebben.

Ook dan schuren je bovenbenen wel langs elkaar, maar daar merk je dan helemaal niets van omdat er stof tussen zit. Voilá, zo ook met de dijenbanden.  Je kunt de bandelettes dragen onder een rok of jurkje, je ziet de banden niet tenzij je iets heel korts draagt. Als je een mooie uitvoering koopt, is dat helemaal geen probleem want het ziet er juist leuk uit.

Ook als je een heel korte short draagt, kun je deze banden gewoon aan. Je doet dan eerst de banden aan en dan het broekje. De banden piepen er dan net onderuit

. De dijenbanden hebben een siliconen plakrand, net zoals kousen, en zakken daardoor niet af. Twijfel je tussen twee maten, neem dan de kleinste maat.

Corrigerende lange onderbroek

Ben je bang dat de dijenbanden toch afzakken? Dan kun je ook een lange corrigerende onderbroek dragen. Ik vind dat zelf niet comfortabel zitten en behoorlijk zweten, maar het voorkomt wel brandende dijen.

Poeder of zalf

Heb je geen zin in al die broekjes en banden? Dan kun je ook aan de slag met poeder of zalf. Een veelvoorkomende reden voor schurende bovenbenen is vochtigheid, een droge huid maakt dit makkelijker. Smeer om de zoveel tijd je dijen in met vette zalf, zoals vaseline, of bepoeder je handen met babypoeder / talkpoeder en breng het aan op je dijen.

Zo zit er een laagje op je dijen, waardoor de huid beter beschermd is tegen het schuren.

Nadeel is wel dat je dit een paar keer per dag moet doen, wil je beschermd blijven. Je moet die poeder of zalf dus altijd en overal mee naar toe nemen. Ook een extra droge deodorant zoals Odorex kan zeer aangenaam zijn.

Legging

Heb je nog een paar leggings in de kast liggen die je eigenlijk nooit meer aan doet? Dan heb je geluk: Knip ze af tot ze een lengte hebben dat ze over je dijen vallen, maar niet onder je rok vandaan komen.

Stik het randje even om en klaar! Je hoeft niet bang te zijn dan ze afzakken, je zit er niet in geperst en je hoeft niet aan de slag moet poeder of zalf.

Lange onderbroek

Je kunt ook een kort stoffen broekje gebruiken, zoals de lange onderbroeken van de Zeeman. Ze kosten bijna niets, zitten niet strak, maar beschermen wel. Die broekjes werken hetzelfde als de afgeknipte legging.

Ook al is het een lange onderbroek, ik doe er altijd gewoon mijn eigen onderbroek onder. De lange onderbroek gebruik ik dus puur als extra broekje om mijn dijen te beschermen.

Pijnlijke plekken door schurende bovenbenen

Maar wat… als het al te laat is? En je voorzichtig die rode plekken op je dijen aanraakt, om vervolgens tot de conclusie te komen dat dat in ieder geval een no-go is?

Dan is babyzalf je redding. Babyzalf is speciaal gemaakt voor een kwetsbare, rode huid. Daar mag je je arme dijen rustig onder rekenen.

De huid op je dijen is dun, dus kwetsbaar, en over dat rood hoef je nu niet te twijfelen. Je kunt zinkzalf gebruiken of bijvoorbeeld Sudocrème. Het is belangrijk dat de plekken indrogen, en daar helpen deze zalven bij. Als het indroogt, kan het namelijk gaan genezen.

Je kunt je dijen voorzichtig koelen met een icepack. Ook helpt het om je dijen tot rust te laten komen in de koele zomerlucht, ziet er niet zo charmant uit, maar who cares in je eigen achtertuin? En doe er in ieder geval iets overheen de volgende dag.

Want als het de volgende dag vrolijk verder schuurt, ga je echt kapot van de pijn. De wonden kunnen dan zelfs zo erg worden dat je er dágen mee zit en er zelfs littekens kunnen achterblijven.

Dus laat je rok of jurk niet in de kast liggen deze zomer. Gewoon wat bescherming voor je dijen, en hup vrolijk die zon in!

Heb jij wel eens last gehad van schurende bovenbenen?

Martine Pieters-de Wit