Skip to Content

Wat baby aan in bed; in welke kleding slapen? (‘s-nacht)

Wat baby aan in bed; in welke kleding slapen? (‘s-nacht)

Je lieve baby, zo schattig, zo mooi! Het is natuurlijk prachtig om te zien, een baby die slaapt. Maar heeft je baby het niet te warm? Of misschien te koud? Dat blijft elke keer lastig. Hoe zorg je ervoor dat je baby zich comfortabel voelt als hij slaapt?

Slaapkleding voor je baby

Er is een officieel advies, of eigenlijk richtlijn hoe je je baby aan kun kleden ’s nachts. Als je kijkt naar de afbeelding dat zie je dat als het minder dan 16 °C is dat je kindje dan een slaapzak aan moet, een pyjama met lange mouwen, een romper met lange mouwen, sokjes, wantjes en een muts.

En als het boven de 26 °C is dat het dan alleen een romper met korte mouwen aan moet.

Wat baby aan in bed; in welke kleding slapen? ('s-nacht) - Mamaliefde

Eigenlijk geldt voor de nachtkleding voor je baby: trek je baby één laagje meer kleding aan dan jijzelf. Dus stel dat jij alleen een gewone pyjama in bed draagt, dan kun je jouw baby een romper (al dan niet met lange mouwen) en een pyjama of slaapzak (ook al dan niet met lange mouwen) aandoen.

Een internationale waarde om te bepalen wat voor kleding je baby aan moet hebben en wat voor dekentjes, is Thermal Overall Grade (TOG).

Aan babykleding, dekentjes, slaapzakken en bijvoorbeeld trappelzakken zit een TOG-waarde die aanduidt hoeveel lichaamswarmte door de stof wordt vastgehouden.

Dit zijn de waardes die je moet aanhouden bij verschillende temperaturen (hoe warmer de kamertemperatuur, hoe lager de TOG-waarde:

 • Onder de 16 graden: maximaal 4,0 TOG. Zorg echter dat je nooit je baby aankleedt en toedekt met materialen die bij elkaar een TOG-waarde hebben van meer dan 4,0. Bij deze temperaturen moet je denken aan een winterslaapzak (2,5 TOG) met een deken (1,5 TOG).
 • 16-19 graden: 2,5 tot 3,0 TOG. Dit is de ideale kamertemperatuur voor je baby. Hij zal dan meestal een romper (1,00 TOG) aan hebben met een pyjamapakje (1,0 TOG) en een laken (0,2 TOG), eventueel met een dekentje (1,5 TOG).
 • 20-22 graden: 2,0 TOG. Bij deze temperatuur moet je qua kleding denken aan een romper met korte mouwen (0,2 TOG), pyjamapakje of zomerslaapzak (1,0 TOG), en een lakentje (0,2 TOG).
 • 23-24 graden: 1,0 TOG. Een luier (2,0 TOG als de luier nog droog is), een rompertje met korte mouwen (0,2 TOG) en een lakentje (0,2 TOG) is vaak al voldoende bij deze temperatuur.
 • 25 graden en hoger: 0,5 TOG. Vaak is bij deze temperaturen alleen een luier al voldoende (deze heeft een TOG-waarde van 2,0 als er nog niet in is geplast, daarna daalt de TOG-waarde).

Ben je benieuwd welke TOG-waarde hoort bij welk kledingstuk en welke deken? Hier een handig lijstje:

 • Rompertje zonder of korte mouwen: 0,2 TOG
 • Lakentje: 0,2 TOG
 • Zomerslaapzak: 0,3-1,0 TOG
 • Boxpakje of pyjamapakje van katoen: 1,0 TOG
 • Oude deken: 1,5 TOG
 • Nieuwe deken: 2,0 TOG
 • Winterslaapzak: 2,5-3,5 TOG
 • Dekbed: 8,0 TOG

Zoals je in bovenstaand lijstje kunt zien, heeft een dekbed een heel hoge TOG-waarde. Het is daarom niet veilig om je baby onder een dekbed te laten slapen. Denk daar ook aan als je samen wil slapen met je baby; vervang je eigen dekbed dan voor een deken met een laken eronder, of een deken in een dekbedhoes.

Bij een te hoge temperatuur kan warmtestuwing optreden. Je baby raakt dan in feite oververhit en dit kan zelfs wiegendood tot gevolg hebben. Heb je dus twijfels? Neem liever het zekere voor het onzekere en kleed je baby niet te warm aan. Een te warme temperatuur kan ook zorgen voor onrust en slaapproblemen.

De TOG-waarde is natuurlijk slechts een richtlijn. Ga daarnaast ook op je eigen gevoel af, want deze zit vaak ook juist. Heb je het idee dat je kindje het nog te koud heeft, bijvoorbeeld omdat hij koud aanvoelt?

Pak dan toch nog een wat dikker dekentje of trek je kindje een extra laagje aan, of een winterslaapzak in plaats van een zomerslaapzak (bijvoorbeeld in de lente of herfst).

Of denk je dat hij het te warm heeft? Trek dan een laagje kleding uit of haal het dekentje weg. Je kunt het beste bij je baby aan de zijkant van zijn nekje voelen; als het klam aanvoelt, heeft je baby het waarschijnlijk te warm en kun je daarop anticiperen.

Winterkindjes

Ik heb drie winterkindjes gebaard. Nou ja, de eerste was een herfstkindje, maar daarna werd het al gauw winter. De jongste twee zijn allebei in de winter geboren.

Zelf lag ik dan zwetend van de hormonen in mijn bed en mijn baby’tje lag met dubbele lange mouwen, onder een wollen dekentje met een warme kruik. Ik vond dat altijd grappig om te zien.

Mijn dochtertje is nu 1 jaar en heeft dus alle seizoenen gehad. Vorige winter, toen mijn dochtertje een week of drie was heeft het vrij hard gevroren.

Het was toen superkoud in huis, maar we konden niet met gesloten raam slapen want dan kreeg mijn dochtertje binnen een paar uur een verstopt neusje en werd ze benauwd. Heel warm instoppen was dus de enige oplossing.

Baby aankleden tegen warmte in zomer

Afgelopen zomer waren er natuurlijk ook bijzondere temperaturen, maar dan de andere kant op. In ons stadstuintje heb ik de thermometer een keer op 42 graden gehad. Bij dochtertje van toen vijf maanden oud vond dat echt niet leuk.

Toen we thuis waren deed ik haar zo weinig mogelijk aan. Maar toen we op de camping waren was het wel een ander verhaal. Daar koelde het wel af ’s nachts. Wat moest ik haar dan aantrekken?

Wij hebben haar toen aan het begin van de avond zonder slaapzak in bed gelegd, en als we zelf naar bed gingen en het was afgekoeld deden we haar een slaapzak aan.

Per kind verschillend

et is fijn om te weten wat een kind gemiddeld aan warmte nodig heeft. Toch is het wel verstandig om ook goed te kijken hoe je kindje reageert.

Is het koud in de kamer en je hebt je kindje lekker ingepakt met een slaapzak, pyjama met lange mouwen, romper met lange mouwen en sokjes maar je ziet dat hij zweet of een rood hoofdje krijgt dan is het toch verstandig om even wat uit te trekken.

Of het is warm en je hebt je kindje alleen een romper aan gedaan maar je merkt dat hij begint te bibberen of niet goed in slaap komt dan kun je nog wel even proberen om hem wat extra’s aan te doen.

Mijn oudste zoontje is een heel warmbloeding kereltje. Toen hij baby was, en het was hartje winter, lag hij in zijn bedje met een slaapzak met korte mouwen zonder dekentje in zijn bed.

Soms zelfs met ook een pyjama met korte mouwen. Zo sliep hij het lekkerste. Zo zie je maar dat het per kind echt heel verschillend kan zijn.

Situatie verschillend

Niet alleen is het per baby heel verschillend hoe je hem aan moet kleden ’s nachts maar ook het kan ook per situatie verschillend. Als je kindje koorts heeft is het bijvoorbeeld verstandig om hem niet te warm aan te kleden. Hij moet dan zijn warmte kwijt kunnen.

Of misschien slaapt je baby wel bij jou in bed. Dat is vaak warmer dan in zijn eigen bedje. Ook dan is het verstandig om hem niet te warm aan te kleden.

Nog iets dat verschil kan uitmaken is aan welke kant van de kamer je kindje ligt. Als je kindje bijvoorbeeld bij het raam ligt kan het zijn dat hij het sneller koud heeft dan dat hij aan de andere kant van de kamer ligt.

Waar moet je op letten bij slaapkleding baby?

Het is altijd goed om na te denken wat je je baby aantrekt als het de nacht in gaat. Let er daarbij wel op dat er niet maar één goed antwoord is. Er zijn verschillende manieren goed. 

Als je dan een keuze hebt kunnen maken dan is het soms nog handig om af en toe even te controleren. Dat kun je doen door naar hem te kijken. Is het aan het zweten en krijgt hij rode wangetjes bijvoorbeeld? Of is hij juist aan het rillen en kan het niet goed in slaap komen?

Je kunt ook gaan voelen. Met je vlakke hand kan je achter in een babynekje voelt kun je ongeveer voelen hoe warm of hoe koud hij het heeft.

Voelt het nekje echt warm aan dan heb je hem waarschijnlijk te warm aangekleed. (of het heeft koorts natuurlijk ?) Heeft je baby koude handjes dan kan het maar zo zijn dat je hem wat te koud hebt aangekleed.

Ideale temperatuur babykamer

Naast dat je erop let wat je baby aan heeft als het in bed gaat is het ook belangrijk om na te denken welke temperatuur het in de slaapkamer is.

Eigenlijk is het het beste als de temperatuur in de slaapkamer tussen 16 °C en de 18-20 °C is. Dat is dus niet echt warm. Meestal is het ook niet nodig om de verwarming op de slaapkamer aan te doen. Een baby kan het beste slapen in een koude kamer met warme kleertjes aan.

Maar ja, als het zomer is dan kun je de temperatuur in de kamer niet altijd regelen. Dus dan is het zaak om je kindje niet te warm aan te kleden.

Wat trek jij je kindje aan tijdens het slapen?

Geke Douw