Skip to Content

Kinderen beschermen tijdens een hittegolf: tips voor ouders

Kinderen beschermen tijdens een hittegolf: tips voor ouders

Een hittegolf kan een ernstig risico vormen voor de gezondheid van sommige doelgroepen waaronder ouderen, maar ook kinderen. Tijdens perioden van extreme hitte is het van dan ook belangrijk dat je als ouders en verzorgers de nodige maatregelen neemt om je kinderen te beschermen.

In dit artikel delen we waardevolle tips en richtlijnen om kinderen veilig en comfortabel te houden tijdens een hittegolf.

Blijf gehydrateerd

Eén van de belangrijkste aspecten van het beschermen van kinderen tegen een hittegolf is ervoor zorgen dat ze voldoende vocht binnenkrijgen. Moedig kinderen aan om regelmatig water te drinken, zelfs als ze geen dorst hebben.

Zorg ervoor dat ze altijd een fles water bij zich hebben wanneer ze buiten spelen en stimuleer hen om regelmatig te drinken. Wat heel fijn kan zijn is om een fles ‘s avonds voor de helft te vullen met water en schuin in de vriezer te leggen. De volgende ochtend kun je die bijvullen met water zodat je kind de hele dag gekoeld water heeft.

Beperk activiteiten buiten tijdens de heetste uren

Tijdens een hittegolf zijn de heetste uren van de dag meestal tussen 11.00 en 16.00 uur. Probeer buitenactiviteiten dan ook tijdens deze periode te beperken, vooral als er direct zonlicht is. Moedig kinderen aan om binnen te spelen of schaduwrijke plekken op te zoeken.

Als ze toch buiten moeten zijn, zorg dan voor voldoende bescherming, zoals een zonnehoedje, zonnebrandcrème en lichte, ademende kleding.

Creëer een koele en comfortabele omgeving

Het is essentieel om een koele en comfortabele omgeving te bieden voor kinderen, vooral tijdens een hittegolf. Gebruik ventilatoren, airconditioning of andere koelsystemen om de temperatuur in huis te reguleren.

Creëer een rustige en ontspannen omgeving waar kinderen kunnen rusten en herstellen van de hitte. Overweeg het gebruik van verduisterende gordijnen om direct zonlicht buiten te houden en houd ramen en deuren gesloten tijdens de warmste uren.

Bescherm tegen zonnestraling

UV-zonnestralen kunnen schadelijk zijn voor de huid van kinderen, vooral tijdens een hittegolf wanneer de zonnestralen intenser zijn. Zorg ervoor dat kinderen altijd zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor dragen en breng het regelmatig opnieuw aan, vooral na zwemmen of zweten. Check ook welke zonnebrand het beste getest en veilig is, deze vind je hier.

Kleed kinderen in lichte, loszittende kleding die de huid bedekt en geef ze een zonnebril met UV-bescherming om hun ogen te beschermen.

Let op tekenen van oververhitting

Het is belangrijk om de tekenen van oververhitting bij kinderen te herkennen. Let op symptomen zoals extreme dorst, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, bleekheid, zwakte of flauwvallen.

Als je deze symptomen opmerkt, breng het kind dan onmiddellijk naar een koele, schaduwrijke plek en geef hem/haar water. Neem bij aanhoudende symptomen contact op met een medische professional.

Houd het voedsel veilig

Tijdens een hittegolf kan voedsel snel bederven. Zorg ervoor dat je voedsel op de juiste temperatuur bewaart en vermijd bederfelijke voedingsmiddelen die gevoelig zijn voor hitte. Houd het voedsel koel en bewaar het in een koelkast of een koeltas met koelelementen als je onderweg bent.

Blijf op de hoogte van waarschuwingen en adviezen

Volg de lokale weerswaarschuwingen en adviezen met betrekking tot hittegolven. Blijf op de hoogte van de laatste informatie en richtlijnen van officiële instanties zoals het RIVM. Deze informatie kan helpen bij het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen om kinderen te beschermen tegen de hitte.

Tijdens een hittegolf is het cruciaal om kinderen te beschermen tegen de extreme temperaturen en de risico’s voor hun gezondheid. Door aandacht te besteden aan hydratatie, buitenactiviteiten te beperken, een koele omgeving te creëren, bescherming tegen zonnestraling te bieden, voedselveiligheid te waarborgen en te letten op tekenen van oververhitting, kunnen ouders en verzorgers de veiligheid en het welzijn van kinderen waarborgen. Blijf alert, wees voorbereid en zorg ervoor dat kinderen zich bewust zijn van de nodige maatregelen tijdens een hittegolf.

Linda van Aken