Skip to Content

Zwangerschapsstreep op buik; wanneer verdwijnt linea nigra na bevalling

Zwangerschapsstreep op buik; wanneer verdwijnt linea nigra na bevalling

In je zwangerschap verandert je lichaam. Zo’n beetje alles lijkt te groeien naast je zwangere buik. Een groot deel van de zwangere vrouwen krijgt te maken met een zwangerschapsstreep. Deze heb je vast wel eens gezien in een zwembad of een dagje strand. Een vaak donkere en bruine streep die midden over de buik lijkt te lopen.

Volgens onderzoek zou 75% van de zwangere vrouwen een zwangerschapsstreep of linea nigra hebben. Wat is het verschil met striae? En wat kun je doen om de kans om de linea nigra te verkleinen? Ook belangrijk, gaat deze weg na de zwangerschap?

Verschil zwangerschapsstreep en striae

Het zijn beiden strepen. Alleen striae is niet persé aan een zwangerschap gebonden. Striae is te herkennen aan rode of blauwpaarse strepen. Meisjes in de pubertijd die gaan groeien, sporters die ineens aan hun spierkracht werken of als je in kortere tijd relatief veel aankomt.

Allemaal voorbeelden waarbij striae zich op het lichaam kan laten zien. Striae wordt met de tijd wel lichter. De strepen gaan echter niet weg.

Een zwangerschapsstreep is wel aan de zwangerschap gebonden. Door de zwangerschap is de productie en samenstelling van je hormonen volledig anders. Dit heeft ook effect op de pigmentie in je huid.

Denk maar een zwangerschapsmasker wat zich bij zwangere vrouwen kan uiten. Net zo is het bij de linea nigra.

Wist je dat de linea nigra een ‘witte streep’ is die er ook al zat voor je zwanger was? Ja echt. Doordat je buik gaat groeien, worden je buikspieren aan de kant gedrukt.

En precies in dat stuk huid wordt de zwangerschapsstreep zichtbaar. Als je veel pigment in je huid hebt, is de kans groter dat je ook een streep zult zien.

Grootte van de zwangerschapsstreep

Het verschilt in hoe groot de zwangerschapsstreep kan worden. Hij kan lopen vanaf je schaambeen tot onder je borsten. Andere vrouwen hebben hem vanaf hun navel tot hun schaambeen. Ook tot midden in je buik kan dit voorkomen.

Daarnaast kunnen je tepelkloven in de zwangerschap ook donkerder worden onder invloed van een hogere pigmentwaarde.

De meeste vrouwen hebben een bruine zwangerschapsstreep. De grote hiervan is vaak rond de 1 cm. Wanneer kun je de zwangerschapsstreep verwachten? Dit is vaak in het tweede trimester van de zwangerschap.

Zwangerschapsstreep voorkomen en verzorgen

Helaas.. Een zwangerschapsstreep is niet te voorkomen. Je cocktail van hormonen en je pigment is nu eenmaal zo. Wat je wel kunt doen, is je huid extra goed verzorgen.

Zeker in de zon! Als je in de zon gaat zitten zonder zonnebrand loop je kans op verbranding. Het kan er ook voor zorgen dat je zwangerschapsstreep nog donkerder van kleur wordt.

Smeren, smeren, smeren is daarom het advies. Met zonnebrandcrème. Je kunt kiezen voor factor 30 of 50. En probeer niet in de volle zon te gaan zitten, het liefste een beetje in de schaduw / halfzon.

Sowieso is het fijn voor je zwangere lichaam om niet teveel in de zon te gaan zitten. Door de warmte kun je ook veel vocht vasthouden.

Ook het eten van foliumzuurrijke voeding wordt door experts aangeraden.

Naast dat foliumzuur goed is voor de ontwikkeling van je baby, zou het ook ervoor kunnen zorgen dat je huid minder donker van kleur wordt. Sla dus spinazie, volkoren producten, veel groene groente en asperges in.

De zwangerschapsstreep verdwijnt echt weer

Je zult merken na de bevalling dat de zwangerschapsstreep zal vervagen. Je hormonen komen steeds meer in balans. Uiteindelijk zal de streep weer licht van kleur worden.

Mocht je borstvoeding geven, dan kan het zijn dat de zwangerschapsstreep langer zichtbaar blijft. Dit komt door de hormonen die in je lichaam actief blijven.

Zwangerschapsstreep op buik; wanneer verdwijnt linea nigra na bevalling - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter