Skip to Content

Bijzondere zomer als ouder van een vakantiekind

Bijzondere zomer als ouder van een vakantiekind

Wat doe jij deze zomer? Met de caravan naar Frankrijk? Een vliegvakantie naar Turkije? Of ga je misschien lekker kamperen in eigen land? Honderden gezinnen doen heel wat anders: zij nodigen in de zomervakantie een vakantiekindje uit, dat een paar weken bij hen komt logeren. Hier lees je het verhaal van Tim en Julia, die de afgelopen jaren verschillende vakantiekinderen te logeren hebben gehad in de zomervakantie.

Van heinde en verre

Elke zomer komen er via stichting Europa Kinderhulp honderden kinderen uit verschillende Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, naar Nederland om vakantie te vieren bij Nederlandse gezinnen. Ook is er een groep kinderen die uit Nederland zelf komen die een deel van hun zomervakantie doorbrengen bij een vakantiegezin.

Het gaat daarbij om kwetsbare kinderen die thuis onder moeilijke omstandigheden leven. Het kan zijn dat zij thuis weinig geld hebben, waardoor er geen geld is voor uitjes of vakanties. Er is ook een groep kinderen die in materieel opzicht genoeg hebben, maar in sociaal of affectief opzicht tekort komen; zij krijgen bijvoorbeeld weinig aandacht thuis.

Soms gaat het om kinderen die in een tehuis of pleeggezin wonen. Het zijn in ieder geval allemaal kinderen die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken om hun batterij weer op te laden. Veel kinderen worden jaar na jaar uitgenodigd door hetzelfde gezin, waardoor ze een band met elkaar opbouwen.

Bijzondere zomer als ouder van een vakantiekind - Mamaliefde.nl

Hoera een vakantiezusje!

Tim en Julia zijn al 7 jaar vakantieouders. Ook deze zomer komen er weer kinderen bij hen logeren. Julia: “De meiden die nu komen zijn al vaker geweest, dat voelt inmiddels vertrouwd. Onze dochters vinden het ook heel gezellig dat ons gezin in de zomer wat groter is. Als kinderen voor het eerst komen, is het wel spannend. Ik sta dan altijd met een kriebel in mijn buik te wachten bij de bus als ze aankomen.”

De eerste dagen is het even wennen aan elkaar. Je hebt toch ineens een vreemde in je huis. En voor de kinderen zelf is het natuurlijk helemaal spannend; op vakantie bij mensen die je niet kent. De vakantieouders worden dan ook begeleid door de stichting en kunnen bellen met een contactpersoon als ze vragen hebben.

Tim: “Ik moet altijd met een glimlach terug denken aan de eerste keer dat Kerem* bij ons was. Bij thuiskomst lieten we hem eerst het huis zien, daarna de tuin. Hij wilde graag zien wat er achter de poort was en vroeg of hij daar mocht gaan kijken. Achter de poort bevindt zich een kleine steiger. Kerem stapte door de poort, de steiger op en liep toen meteen door de sloot in!

Lachend stond hij in de prut. Wat bleek? Hij had, als stadskind, nog nooit kroos gezien en dacht dat het gras was! Aan zijn reactie (hij vond het zelf reuzegrappig) konden we merken dat het een positief ingesteld kind was.” Zo betekende een nat pak alsnog een goede start.

Heimwee & moeilijke eters

Vakantieouder zijn is niet altijd makkelijk. Julia: “Bijna alle kinderen die bij ons gelogeerd hebben, hebben last gehad van heimwee. Dan maakten we een kalender om de dagen af te tellen. Ook hielden we op de kalender bij wat we allemaal gedaan hadden en nog gingen doen, als een soort dagboek. En we lieten hen een kaartje met foto’s naar huis sturen. Dat hielp gelukkig goed.”

Soms moet je ook heel creatief zijn. Tim: “Aleksander van 5 hield stellig vol dat hij thuis nooit fruit of groenten hoefde te eten. Wij wilden hem in de supermarkt groenten laten aanwijzen die hij wél lustte, maar toen barstte hij in huilen uit. We besloten een andere aanpak te testen en de groenten te ‘verstoppen’.

Toen we tomatensoep gingen eten, pureerden we de tomaten en noemden we het ‘rode soep’. En de wortelen prakten we – zonder dat hij het zag – door de aardappels en doopten we om tot ‘oranje aardappels’”. Die zomer at Aleksander – met smaak!- onder andere: roze aardappels (bieten), aardappels (bloemkool) en oranje soep (pompoensoep). 

Weerzien na 30 jaar

Het is mooi als de kinderen vaker terugkomen en je een band op kan bouwen. De meiden die bij Tim en Julia logeren, komen nu ook weleens tussendoor voor een weekendje op bezoek en tussendoor hebben ze af en toe contact via de WhatsApp.

Julia: “We hebben helaas niet meer met alle kinderen contact. De Duitse jongentjes die hier geweest zijn, zijn verhuisd, waarna we het contact zijn verloren, omdat we hun nieuwe adres niet hebben. Ik vraag me weleens af hoe het met hen gaat. Dan denk ik aan verhalen van oud-vakantieouders, waarbij het contact soms na jaren weer hersteld wordt.

Dat een vakantiekind, als hij of zij volwassen is, bijvoorbeeld op zoek gaat naar zijn vakantieouders van toen. Ik sprak laatst een mevrouw die haar vakantiezoon na 30 jaar weer had teruggevonden; ze hebben elkaar toen ontmoet en herinneringen opgehaald. Het lijkt mij ook leuk om de jongens uiteindelijk weer te zien!”

Echte aandacht

Het vakantieouderschap is hoe dan ook een bijzondere ervaring. Je stelt je huis en je hart open voor een kwetsbaar kind met alles wat daarbij komt kijken. Het bijzondere is dat het daarbij niet gaat om dure uitjes, maar juist om de tijd en de aandacht die je aan zo’n kindje kan schenken.

Julia: “Ze kunnen intens genieten van een spelletje doen, een stukje fietsen of koken, als het maar samen is. Het mooiste vind ik wanneer ze lekker aan het spelen zijn en even oogcontact zoeken of roepen ‘Julia, kijk!’, dat zoiets simpels als aandacht zoveel blijdschap brengt.”

De vakantiekinderen komen uit Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. Er komen ook Oekraïense kinderen, maar vanwege de oorlog daar komen er dit jaar alleen kinderen die al eerder bij hun vakantiegezin zijn geweest.

Als de kinderen voor het eerst komen hebben ze de leeftijd van 5-12 jaar. Ze komen voor een periode van ongeveer 2 weken in de zomervakantie. Meer weten of je aanmelden als vakantieouder? Kijk dan eens op www.europakinderhulp.nl 

*De namen zijn gefingeerd i.v.m. de privacy van de vakantiekinderen.

Redactie Mamaliefde