Skip to Content

Tips om je auto koel te houden in de zomer

Tips om je auto koel te houden in de zomer

Wanneer de zomer aanbreekt, kan het binnenin een geparkeerde auto snel extreem heet worden. Dit kan niet alleen ongemak veroorzaken bij het instappen, maar ook leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan je voertuig.

In dit artikel delen we een reeks tips en strategieën om je auto koel te houden tijdens warm weer, zodat je comfortabel en veilig kunt blijven rijden, zelfs op de heetste dagen of tijdens je autovakantie.

Parkeer op slimme locaties

 • Zoek naar schaduwrijke plekken: Parkeer je auto op plaatsen waar natuurlijke schaduw aanwezig is, zoals onder bomen, in parkeergarages of onder een afdak.
 • Maak gebruik van zonneschermen: Plaats zonneschermen op de voorruit en zijramen om direct zonlicht te blokkeren en de interne temperatuur te verlagen.

Gebruik ventilatie en circulatie

 • Ventileer voor het instappen: Open de portieren of ramen en laat de hete lucht uit de auto ontsnappen voordat je instapt.
 • Gebruik de ventilatie-instellingen: Stel de ventilatie in op de maximale luchtstroom en open de ramen op een kier om de warme lucht te laten ontsnappen.

Maak gebruik van zonwering en bedekking

 • Gebruik zonnekleppen: Maak gebruik van zonnekleppen voor de zijruiten en achterruit om direct zonlicht te blokkeren.
 • Bedek stuurwiel en stoelen: Leg een handdoek of een speciale stuurwielhoes op het stuurwiel en de stoelen om directe blootstelling aan de zon te verminderen

Maak gebruik van airconditioning

 • Koel de auto voor: Start de airconditioning en laat de auto een paar minuten koelen voordat je instapt.
 • Gebruik recirculatiemodus: Schakel over naar de recirculatiemodus om te voorkomen dat hete lucht van buiten naar binnen stroomt.

Beschermende materialen en tinten

 • Gebruik reflecterende zonneschermen: Plaats reflecterende zonneschermen op het dashboard en andere oppervlakken om direct zonlicht te weerkaatsen.
 • Overweeg raamfolie: Installeer getinte raamfolie om de hoeveelheid warmte en schadelijke UV-straling die de auto binnendringt te verminderen. Wil je geen raamfolie plakken dan zijn er tegenwoordig ook zogenaamde auto-sokken die je om de deur heen kan vouwen.

Regelmatig onderhoud en inspectie

 • Controleer koelvloeistofniveau: Zorg ervoor dat het koelvloeistofniveau op peil is om oververhitting van de motor te voorkomen.
 • Houd de airconditioning in goede staat: Laat regelmatig onderhoud uitvoeren aan de airconditioning om optimale prestaties te behouden.

Neem voorzorgsmaatregelen bij kinderen en huisdieren

 • Laat geen kinderen of huisdieren achter in de auto: Voorkom potentieel gevaarlijke situaties door nooit kinderen of huisdieren in de auto achter te laten, zelfs niet voor een korte periode.

Vergeet niet om extra voorzichtig te zijn met kinderen en huisdieren, en laat ze nooit achter in een hete auto. Geniet van je ritten en houd het hoofd koel, zelfs tijdens de warmste zomerdagen!

Het koel houden van je auto tijdens warm weer is essentieel voor je comfort en veiligheid. Door slimme parkeerkeuzes te maken, ventilatie en circulatie te optimaliseren, gebruik te maken van zonwering en bedekking, airconditioning te gebruiken en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je auto een aangename omgeving blijft, zelfs bij hoge temperaturen.

Linda van Aken