Skip to Content

Vaginale afscheiding na seks; meer of wit slijm voor menstruatie of tijdens zwanger

Vaginale afscheiding na seks; meer of wit slijm voor menstruatie of tijdens zwanger

Elke vrouw heeft het, het is volkomen normaal, toch is het iets waar niet veel over gesproken wordt, de vaginale afscheiding. Vaginale afscheiding is gezond en houdt het natuurlijke klimaat van de vagina schoon en goed werkend.

Er zit een groot verschil in de vaginale afscheiding in het verloop van de maand (mits er geen gebruik gemaakt wordt van hormonale anticonceptie).

Dit is om de eventuele bevruchting goed te kunnen laten plaatsvinden. Het is interessant om te weten hoe de vaginale afscheiding werkt en hoe hiermee de bevruchting kan worden beïnvloed.

Menstruatiecyclus

Elke vrouw begint, wanneer zij in de pubertijd komt, met menstrueren. Vanaf het moment dat een vrouw begint te menstrueren is zij vruchtbaar. Meestal hebben meisjes voordat zij daadwerkelijk menstrueren al wat vaginale afscheiding.

Na de menstruatie zal het lichaam beginnen met het opbouwen van een slijmvlies in de baarmoeder, waar eventueel de bevruchte eicel zich kan gaan innestelen, voor een zwangerschap.

Ongeveer twee weken na de eerste dag van de menstruatie vindt de eisprong plaats. De eicel komt dan vrij uit de eileider. Dit is het moment dat de vrouw vruchtbaar is.

Het lichaam is dan nog steeds bezig met het opbouwen van het slijmvlies in de baarmoeder, zodat mocht de eicel worden bevrucht, deze zich kan gaan nestelen in het slijmvlies.

Mocht de eicel niet worden bevrucht, dan wordt het slijmvlies in de baarmoeder afgebroken wat resulteert in een menstruatie. Het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en verlaat het lichaam via de vagina in de vorm van bloedverlies.

Lees ook: Spotting bloedverlies tussen menstruatie of tijdens zwangerschap

Vaginale afscheiding voor de menstruatie

Ongeveer twee weken na de eerste dag van de menstruatie (of ongeveer twee weken voor de nieuwe menstruatie) vindt de eisprong plaats. Dit is het moment dat de vrouw vruchtbaar is.

Het lichaam reageert hierop door vaginale afscheiding te maken wat slijmerig, dun, en dradig is. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen gemakkelijk de weg naar de eicel toe kunnen vinden.

Deze verandering van de afscheiding duurt drie tot vier dagen tot de ovulatie, hierna zal de afscheiding weer roomwit worden en taaier worden.

Afscheiding na de seks

Na de seks zul je meer last hebben van afscheiding. Dit doet de vagina om het vaginale milieu gezond te houden. Bij seks (zeker zonder condoom) komt er iets met andere bacteriën en een andere pH-waarde de vagina binnen.

Om de vagina gezond te houden zal deze wat meer afscheiding produceren om zo ook alle “schadelijke” stoffen naar buiten af te voeren. Wees niet bang, de zaadcellen zijn op dat moment al zo ver aan het zwemmen dat deze niet direct zullen worden uitgescheden.

Niet ongesteld wel bruine afscheiding

Bruine afscheiding duidt op oud bloed, dit zou een restje kunnen zijn van de menstruatie wat evengoed nog naar buiten komt, ook al is de menstruatie al afgelopen.

Maar bruine afscheiding, op het moment dat je niet ongesteld bent, kan ook één van de eerste tekenen zijn van de zwangerschap.

Doordat de bevruchte eicel zich in het opgebouwde baarmoederslijmvlies nestelt kan hier een beetje bloed bij vrijkomen, wat via de vaginale afscheiding het lichaam verlaat, de afscheiding kan dan een beetje bruinig kleuren.

Afscheiding na bevruchting

Zoals hierboven te lezen, is er vaak bij de bevruchting, het innestelen, sprake van een innestelingsbloeding. Als dit bloed wat langer in het lichaam zit, voordat het wordt uitgescheden, dan zal dit een wat bruinige afscheiding opleveren.

Als het bloed het lichaam snel verlaat kan de afscheiding wat roze of zelfs wat rood kleuren. Dit is vaak het eerste teken van een zwangerschap. Vaak is het op dit moment nog niet direct mogelijk om te testen, hiervoor moet de uitblijvende menstruatie nog even worden afgewacht.

Afscheiding begin zwangerschap

De afscheiding verandert tijdens de zwangerschap doordat zwangere vrouwen een verhoogde hormoonproductie hebben van het hormoon oestrogeen.

Dit hormoon zorgt ervoor dat er meer bloedtoevoer aanwezig is in de baarmoeder. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen worden gestimuleerd en er daardoor meer slijm wordt aangemaakt.

De vaginale afscheiding zorgt ervoor dat de vagina wordt beschermd tegen eventuele infecties. In de loop van de zwangerschap zal de afscheiding toenemen en wateriger worden.

Afscheiding tijdens de zwangerschap

Hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe meer afscheiding er is. Dit is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken. Aan het eind van de zwangerschap is het mogelijk om een prop slijm te verliezen, dit is de welbekende slijmprop.

De slijmprop beschermt de baarmoeder en de vliezen, de baby en de placenta tegen invloeden van buitenaf. Wanneer de slijmprop wordt verloren is dit niet direct het teken dat de bevalling begint.

Sommige vrouwen verliezen de slijmprop al twee weken voordat de bevalling begint terwijl andere vrouwen helemaal niet merken dat de slijmprop verloren wordt, omdat deze er in kleine stukjes uit komt.

Aan het eind van de zwangerschap, vlak voor de bevalling kan een vrouw last hebben van bloedverlies. Dit wordt ook wel “tekenen” genoemd. Dit bloedverlies kan slijmerig zijn maar ook helder.

Het mag echter niet blijven bloeden en ook niet dezelfde hoeveelheid zijn als bij een menstruatie. Als dit het geval is dient de verloskundige gebeld te worden.

Donkere afscheiding tijdens zwangerschap

De donkere afscheiding tijdens de zwangerschap kan duiden op bloedverlies. Wanneer dit een klein beetje is, is er niets aan de hand, mocht dit blijven komen en enorm veel zijn dan is het aan te raden om contact met de verloskundige op te nemen.

Witte korrelige afscheiding

Een witte korrelige afscheiding kan duiden op een schimmelinfectie. Dit kan zowel aan de orde zijn tijdens de zwangerschap maar ook als een vrouw niet zwanger is.

In het geval van een zwangerschap is het belangrijk om even langs de huisarts te gaan voor een recept. Mocht je niet zwanger zijn dan heeft de drogist hier vaak ook middeltjes voor.

Billings ovulatiemethode

Om zwanger te kunnen worden, is het belangrijk om gemeenschap te hebben op de vruchtbare dagen. Door de vaginale afscheiding in de gaten te houden kan worden bepaald wanneer de vrouw vruchtbaar is.

Rond de ovulatie is de afscheiding helder, dunner en dradiger, wat er voor zorgt dat zaadcellen gemakkelijker binnen komen. Dit is dan ook het moment om gemeenschap te hebben, om zo de kans op bevruchting zo groot mogelijk te maken.

Vaginale afscheiding na seks; meer of wit slijm voor menstruatie of tijdens zwanger - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Floortje