Skip to Content

Zwangerschapsjeuk; van jeuk tot bultjes, striemen, droge huid en andere huidklachten

Zwangerschapsjeuk; van jeuk tot bultjes, striemen, droge huid en andere huidklachten

Iedereen heeft weleens jeuk, maar als je zwanger bent en je hebt zwangerschapsjeuk… Dan kun je werkelijk met je handen in het haar zitten.

Ongeveer 1 op de 5 zwangeren heeft er gedurende de zwangerschap last van. Ze zeggen dat jeuk erger kan zijn dan pijn.

Omdat je pijn nog (gedeeltelijk) weg kan filteren in je hoofd. Jeuk niet. Dat kruipt waar het niet gaan kan. Dus wat is er tegen te doen?

Vanaf wanneer zwangerschapsjeuk?

Zwangerschapsjeuk komt over het algemeen pas later in de zwangerschap. Er zijn verschillende varianten, maar de meesten komen in het laatste trimester, in de zesde of zevende maand.

Dat is natuurlijk ook het moment dat je huid het meeste onder spanning staat doordat alles ‘opgerekt’ wordt en striae ontstaat.

Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk?

Jeuk doordat je huid oprekt

Je had het vast al gemerkt, maar je huid rekt op gedurende je zwangerschap. Vooral bij je buik, maar ook je borsten worden groter. Je huid moet dan meerekken.

Soms groeien je buik en/of je borsten in één week opeens heel hard. Dan kan je huid de groei niet bijbenen, er staat spanning op je huid en dat voel je als jeuk.  Tijdens je zwangerschap houd je meer vocht vast, en kunnen je vingers of bijvoorbeeld je enkels flink opzwellen.

Ook daar moet je huid meerekken en kun je jeuk voelen. De jeuk kan ook komen door het vocht zelf. Er hoort geen vocht in je vingers, maar het zit er wel, en dat kan irriteren.

Drie weken voor mijn bevalling deed ik voor de zekerheid mijn trouwring af, want hij ging wat strakker zitten. Dat was maar goed ook, want op het laatst ‘zwol’ ik opeens op. Zeker weten dat ik niet meer normaal af had kunnen doen. Een week na de bevalling was het gelukkig weer over.

Tip: past je trouwring niet meer, maar wil je hem eigenlijk niet af doen? Doe hem aan een ketting om je hals! Zo hebben je vingers de ruimte, kun je hem niet kwijt raken en je hebt hem toch vlakbij je.

Ik had er niet erg over nagedacht, maar op net-bevallen foto’s draag ik mijn trouwring op die manier. Vind het toch een mooi idee.

Nog een tip: heb je erg veel last van vocht vasthouden? Zorg dat je elke dag een halfuur loopt, dat je genoeg (water) drinkt en zit elke dag een poosje met je voeten omhoog (niet erg toch?).

Jeuk door droge huid

Door alle hormonen (neee, weer die druktemakers…) is je huid droger dan anders. Een droge huid is minder flexibel en heeft meer moeite met oprekken. Je haar en nagels zijn tijdens je zwangerschap extra sterk en glanzend, je huid dus wat minder.

Je huid droogt het snelst uit net na het douchen. Het helpt daarom goed om na het douchen met bodylotion te smeren. En drink veel water!

Tip: er zijn speciale crèmes die én hydrateren én striae zouden kunnen voorkomen. Een goed gehydrateerde huid rekt namelijk beter op en een huid die oprekt scheurt niet (striae).

Al is het krijgen van striae vooral erfelijk bepaald. Maar, smeren kan nooit kwaad. Het vermindert in ieder geval de jeuk en je hebt een verwenmomentje voor jezelf in the pocket. En met deze van Zwitsal kun je vast in de babysferen komen.

Jeuk door betere doorbloeding

Door je zwangerschap heb je ongeveer één liter bloed extra in je lichaam. Daarnaast werkt je hart wat harder om al dat bloed rond te pompen. Hierdoor is je lichaam beter doorbloed. En een betere doorbloeding betekent dat je het warmer hebt.

Ik draag vaak een vest, maar in mijn zwangerschap heb ik amper een vest gebruikt. Je lichaam is gemiddeld een halve graad warmer. En wat is nu een halve graad? Maar toch merkt je lichaam dit op. Je lichaam probeert die warmte kwijt te raken, je zweet wat meer en daardoor kun je jeuk krijgen.

Tip: bij zwangerschapsjeuk door een betere doorbloeding kun je je het beste wat luchtiger kleden. Let eens op de stof waar je kleding van is gemaakt: polyester zweet en jeukt sneller dan katoenen, wollen of zijde kleding.

Ook helpt het als je niet te warm doucht. Kun je geen afscheid nemen van je heerlijke warme douche? Spoel dan minstens 3 minuten af met koud (oké, een beetje koud dan…) water.

Zwangerschapsjeuk door lever

Je lever heeft het zwaar te verduren tijdens je zwangerschap. Wist je dat hij tijdens die 9 maanden wel 2 keer zo groot wordt? Allemaal om jou en je kindje zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Maar soms kan je lever het niet helemaal aan. Veel vrouwen hebben tegen het einde van de zwangerschap een iets verminderde leverfunctie. Dat is normaal en hoef je je ook geen zorgen over te maken.

Je kunt er wel last van hebben.

Als de afvalstoffen uit je lever te lang in je lichaam blijven krijg je te veel galzouten in je lichaam. Normaal verlaten galzouten je lichaam redelijk snel, maar door de verminderde functie of door falen van de galblaas kan het langer in je lichaam blijven.

En je raadt het: dat kan jeuk veroorzaken. Heb je bovenstaande tips geprobeerd en helpt het niet, ga dan bij aanhoudende jeuk altijd even langs je huisarts of verloskundige om je leverfunctie na te kijken.

Zwangerschapsjeuk of zwangerschapseczeem

In de eerste weken van je zwangerschap kun je nog geen jeuk hebben doordat je huid oprekt. Misschien dat je wel al een kleine opbolling van je buik ziet, maar nog niet zo erg dat je er jeuk van kunt krijgen.

Heb je echter wel veel jeuk en ziet je huid er ook een beetje verdrietig uit in de vorm van schilfers en (rode) bultjes? Dan kan het zijn dat je last hebt van zwangerschapseczeem. Het is niet gevaarlijk maar ook niet leuk.

Als je al eerder eczeem hebt gehad of gevoelig bent voor huisstofmijt en dergelijke, heb je een grotere kans om zwangerschapseczeem te krijgen.

Helaas bestaat er geen wondermiddeltje voor en is het smeren, smeren, smeren met crèmes. Het kan helpen om crèmes te kopen zonder alcohol, parfum en andere toegevoegde fratsen.

Zwangerschapsjeuk met blaren; Herpes Gestationis

Heb je naast een nare jeukende huid ook blaren? Ga dan zeker naar je huisarts of verloskundige.

Het kan zijn dat je Herpes Gestationis hebt, wees gerust: het gaat niet om het bekende herpesvirus.

Het is een foutje van je immuumsysteem, die denkt dat je huid een vijand is en zet de aanval in.

Gek genoeg beginnen de blaren of blaasjes vaak op de buik, alsof het lichaam de veranderingen in de huid niet herkent. Als je dit hebt, zul je de rest van je zwangerschap ook door een dermatoloog begeleid worden.

De aandoening is namelijk zo heftig dat zelfs je baby met een blaar geboren kan worden. En het naarste neveneffect… De ziekte kan een vroeggeboorte veroorzaken.

Het komt bijna niet voor dus je hoeft echt niet elke avond je buik af te speuren naar blaren, maar mocht je het hebben is het verstandig om langs de huisarts of verloskundige te gaan.

Tips om zwangerschapsjeuk te voorkomen / tegen te gaan

Om de jeuk verdraagzamer te maken kunnen de volgende tips helpen.

 • Door veel vocht (vooral water) te drinken zorg je voor extra hydratatie en uitdroging van de huid van binnenuit. Daarnaast voer je hiermee afvalstoffen af.
 • Voorkom zoveel mogelijk vet eten.
 • Insmeren met een hydraterende vochtingbrengende crème of huidolie zoals Dermo Eco Care (let hierbij op de ingrediënten)
 • Mentholpoeder en gel kunnen een verlichtende werking hebben en is handig om in huis te hebben voor de baby en rode billetjes.
 • Let op welke verzorgingsproducten je gebruikt; bij voorkeur zonder alcohol, parfum en parabenen omdat zij de jeuk kunnen verergeren.
 • Let op je kledingkeuze; niet te warm maar ook niet te koud. Ook katoenen kleding die luchtdoorlatend is, is beter.
 • Ook je bed opmaken met katoenen beddengoed is een stuk aangenamer voor je slaap.
 • Niet te vaak / lang in bad of onder de douche, water droogt je huid uit. Amandelolie in bad kan heel fijn zijn. Wissel ook af om te eindigen met koud water.
 • Ook koude en natte kompressen kunnen verlichting geven.
 • En tot slot; voordehandliggend wellicht; maar probeer niet te krabben. Dit kan je huid beschadigen en jeuk verergeren.

Natuurlijk kan je altijd je verloskundige hiervan op de hoogte brengen tijdens de controles. Krijg je echter behalve jeuk ook bultjes of zelfs blaasjes en blaren, dan moet je zo snel mogelijk je arts of verloskundige waarschuwen.

Heb jij last gehad van zwangerschapsjeuk?

Zwangerschapsjeuk; van jeuk tot bultjes, striemen, droge huid en andere huidklachten - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit
 1. Janske says:

  Ik heb beide zwangerschappen vreselijk veel (en lang) last gehad…ik heb werkelijk alles geprobeerd…het enige wat bij mij heeft geholpen (beide keren) was lichttherapie in het ziekenhuis (3x in de week). Super vervelend om steeds naartoe te gaan, maar alles tegen die helse jeuk. Dan liever pijn inderdaad. Mocht iemand dit lezen en er ook extreem veel last van hebben, wacht niet en laat je doorverwijzen. Echt, doen!

Comments are closed.