Skip to Content

Baby hittegolf; 13 tips van slapen met warm weer tot kleding en wat als ze er last van hebben

Baby hittegolf; 13 tips van slapen met warm weer tot kleding en wat als ze er last van hebben

Heeft jouw kind ook zoveel last van het warme weer en de hittegolf, waardoor de nachten soms aanvoelen als een hel. Dat je uren lang zit met een wakker kind.

Je bent niet de enige, op sociale media heb ik al meerdere verhalen voorbij zien komen. En even zoveel trucjes om je kind toch wat nachtrust te gunnen. Het leek me handig om deze onder elkaar te zetten. Inclusief mijn eigen tips.

Nu mag ik zelf van geluk spreken, echte doorbroken nachten zijn er (nog) niet geweest. Alleen het inslapen gaat niet altijd even soepel. En als je twijfelt, kan je altijd voelen in de nek of het te warm / koud is en extra laagjes aan- of uittrekken.

Baby slapen met warm weer of hittegolf

Ons slaapritme is afhankelijk van onze biologische klok. Die klok wordt onder andere beïnvloed door licht, temperatuur en geluid, maar ook hitte.

Logisch dus dat je op een warme zomeravond als het lang licht is, minder behoefte hebt aan slaap dan op een donkere, koude winteravond. Dit geldt ook voor je kind: het kan zijn dat hij ’s zomers minder slaapt of later moe is.

Houd vast aan de normale bedtijd

Breng je kind iedere avond ongeveer op dezelfde tijd naar bed. Voor kinderen is een regelmatig slaappatroon namelijk belangrijk. Is de normale bedtijd van je kind zeven uur en je brengt hem ineens om negen uur naar bed, dan raakt dit patroon verstoord.

De volgende dag is hij pas later moe. Je kunt heus wel een keer van het patroon afwijken. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie, maar probeer zoveel mogelijk de normale bedtijd van je baby aan te houden.

Ideale kamertemperatuur in de zomer

De ideale temperatuur in de slaapkamer is zo’n 18 à 19 graden. De temperaturen van de kamers aan de kant waar de zon is kunnen flink oplopen. Vooral bij kleine kamers of zolderkamers kan de zon en hitte de ruimte echt veranderen in een oventje.

Het kan helpen door alle rolluiken en gordijnen dicht te houden. En een klein raampje open, zodat er wel verse lucht naar binnen komt. Waaronder de lucht die ‘s-avonds afkoelt.

Is het er echt niet te harden kan je aan de slag gaan met ventilatoren, maar dat is alleen aan te raden als je kind zich niet in die kamer bevindt.

In verband met de wiegendood wordt het geadviseerd om je baby niet te laten slapen in dezelfde ruimte als een ventilator!

Als alternatief kan je ervoor kiezen om het kind te verhuizen naar een logeerbedje in de koelste kamer. Ook kan je de wandelwagen in de gang plaatsen. Of zelfs in het toilet. Bij Maike helpt dit.

Goed luchten

Zet in de ochtend alle ramen open, het liefst tegen elkaar zodat alles lekker kan doorluchten. Zodra het warmer wordt, direct de ramen weer dicht zodat de hitte buiten blijft. Bij voorkeur met rolgordijnen naar beneden en gordijnen dicht!

Slapen met een koude / vochtige washand

Ik weet niet meer bij wie ik dit tegen kwam, maar er was iemand die haar kind liet slapen met een vochtige washand ter verkoeling. Mocht je dat niet aandurven in verband met verkoudheid kan je de tip gebruiken door een hydrofiel overdag in te vriezen in een dikke handdoek gewikkeld zodat je kind niet in shock raakt of bevriest.

Let wel goed op; ze geven niet voor niets icepacks op een handdoek want je wilt ook niet dat je kind bevriest. Gebruik het anders net als een warmwaterkruik voordat jij je baby in bedje neerlegt.

Ipv flessenwarmers, flessenkoelers

Als het echt heel warm is kan je flessen vullen met water en invriezen. Als je baby gaat slapen leg je deze in de slaapkamer, niet in het bedje / ledikantje mocht je baby er tegen aan rollen want dan bevriest ze. Maar bijvoorbeeld naast of onder het bed. Als het ijs smelt komt er koele lucht vanaf.

Lekker fris douchen

Zelf laat ik de kinderen wat langer dan normaal doorspelen. Zodat ze wat vermoeider zijn. De meeste dagen slapen ze ook overdag een paar uurtjes dus aan de slaap komen ze wel.

Daarna lekker fris douchen zodat ze geen last hebben van zweet en de lichaamstemperatuur iets afneemt. Daarna lekker in een schoon rompertje naar bed.

Ik leg ze enkel onder een lakentje te slapen. Voor de zekerheid geef ik een flesje / antilekbeker mee zodat ze bij dorst kunnen aanvallen. Overdag drinken ze hier niet meer uit, maar vochttoevoer gaat boven alles en zo vind ik ‘s-ochtends geen zeiknatte bedden.

Niet inbakeren

Er wordt geadviseerd om als het zo warm is je baby niet in te bakeren, de hitte kan dan namelijk geen kant op en blijft dus bij je baby. Die meer zal gaan transpireren.

Kleding & luiers bij warmte

Een schoon rompertje is in principe meer dan voldoende als het erg warm is. Kies bij voorkeur wel voor katoenen kleding, die laat de warmte en transpiratie goed door.

Leg wel een lakentje of een xl-swaddle over je kind heen. Eventueel zijn er speciale heel dunne zomerslaapzakjes van katoen, handig voor als je baby de lakens van zich afschopt.

Katoenen kleding in lichte kleuren doen het altijd goed op warme dagen. Enkel een rompertje is ook een optie, zeker voor binnen. Buiten goed insmeren, en met luchtige kleding heb je vaak een extra laagje.

Als je baby binnen speelt kan je voor de zekerheid een hydrofiele doek onder je baby neerleggen. Voor de zekerheid kan jij je kinderen een uv-suit aantrekken. Van een shirt tot en met een onesie.

Ook bij het kiezen van luiers kan je rekening houden met de warmte. Ga voor katoenen luiers in plaats van wegwerpluiers, deze kunnen net als katoenen kleding meer vocht verwerken.

Baby water laten drinken met borstvoeding / flesvoeding bij warm weer?

Zorg er wel altijd voor dat je kind genoeg te drinken krijgt! Eventueel extra wakker maken, omdat het ‘s-nachts koeler is en je baby dan makkelijker zal drinken. Met dit warme weer zweet je meer en heb je meer vocht nodig om je lichaamstemperatuur te regelen. Je baby water geven wordt daarentegen niet aanbevolen. Meer informatie daarover vind je hier.

In water zitten geen voedingsstoffen. Als je borstvoeding geeft kan je je baby gewoon extra bij jou laten drinken. Wel is het heel belangrijk dat je zelf extra drinkt om je vochthuishouding weer op orde te brengen.

Voor oudere kinderen is het ook belangrijk om extra vocht aan te bieden. Zelf hebben we daarom altijd een tapkraan buiten staan. Gevuld met water, en eventueel wat fruit voor de smaak. Dit kunnen ze zelf tappen naar behoefte.

En ja, er mee spelen hoort er ook bij. Kinderen zijn heel goed in staat dit zelf te reguleren.

Goede zonbescherming

Mocht je toch naar buiten moeten is het goed om te zorgen voor een goede zonbescherming. Denk bijvoorbeeld aan het smeren met zonnebrand, maar ook het zorgen voor schaduw met een parasol, bedekkende kleding etc.

Buiten spelen met water

Natuurlijk smeer jij je kind in met zonnebrand als je naar buiten gaat om te spelen. Bij voorkeur om de twee of drie uur, zeker als je kind met water speelt en je een watervaste zonnebrand gebruikt. Met water spelen kan natuurlijk heerlijk verfrissend werken, of het nu met een watertafel , waterballonnen of andere waterspelletjes.

Tussen een en drie uur is het het warmst buiten; het beste kan je op dit tijdstip buiten spelen dan ook vermijden. Kies liever voor een moment vroeg in de ochtend, of wat later op de dag. Desnoods wat vroeger eten en dan na het eten nog even een mooie wandeling maken of een ander heerlijk verkoelend uitstapje.

Zorg bij het buitenspelen ook voor voldoende schaduwrijke plekken waar je kindje zich kan vermaken.

Als je met je baby gaat wandelen kan je je kind beschermen tegen de zon met bijvoorbeeld een dooky. Gebruik wel de zomervariant, zodat de warmte niet blijft hangen.

Fruit aanbieden

Naast drinken zit er ook extra vocht in fruit of bijvoorbeeld een heerlijk waterijsje. Een portie extra fruit waarin veel water zit zoals appels, peren, een meloen of aardbeien zullen vast gewaardeerd worden.

Je kan dit prima afwisselen met komkommer en sappige tomaten. Voor oudere kinderen kan je op hele warme dagen wat zout strooien op de komkommer.

Naast zout op de komkommer is het helemaal niet erg om op dit soort dagen een schaaltje met chips of zoute sticks voor te schotelen.

Accepteer het

Tot slot zag ik de tip voorbij komen om het gewoon te accepteren dat je kindje nu wat slechter slaapt. Beter voor de gemoedsrust van jezelf en het kind. Aan frustratie heb je helemaal niets. Ook deze fase gaat weer over.

Wat is jouw ultieme tip om je kind te laten slapen?

Linda van Aken
  1. Bregje says:

    Hier valt het gelukkig mee in huis. Meestal doen we onze zoon alleen in een luier od romper zonder mouwen naar bed. En altijd een fles water mee, zodat ie genoeg kan drinken. Die foto is echt geweldig! ;)

  2. Nanouk says:

    Wij hebben een ventilator in z’n kamertje staan. Hij blijft nog keurig in z’n bedje liggen (7 maanden oud) dus geen friemelende handjes bij draden enzo. Die over het accepteren is een goede tip :)

  3. Jeanine says:

    Handige tips! Misschien dat een ventilator ook uitkomst kan bieden? Al vind ik dat ook wel weer gevaarlijk, bij ons zitten ze er namelijk graag aan. Acceptatie is denk ik ook een hele belangrijke. Het is immers veelste warm om je druk te maken ;-)

Comments are closed.