Skip to Content

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer

Er schijnen nog een heleboel warme zomerdagen aan te komen en aangezien een badje in de tuin niet altijd een optie is, ging ik op zoek naar andere leuke alternatieven. Wat blijkt? Er zijn een heleboel andere leuke én verkoelende uitjes te verzinnen als je je afvraagt wat te doen met warm weer. En als het straks echt 30+ graden is, dan wil je heus niet alleen maar in de volle zon vertoeven (is trouwens ook niet aan te raden. Check ook voordat je gaat of er geen melding is van blauwalg.

Attractieparken met water

Er zijn ook een aantal grote speeltuinen / attractieparken die een leuke afdeling hebben met een groot zwembad of watertoestellen. Andere attractieparken hebben bijvoorbeeld een speelveld met waterstralen. In sommige steden zoals Enschede heb je deze trouwens ook gewoon in het openbaar.

Speelland Beekse Bergen – Bergen

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

In het zwembad bij Speelland Beekse Bergen kun je in het verwarmde en overdekte Junglebad op zwemsafari. En bij mooi weer kun je buiten zwemmen in het grote Victoriameer. Je hoort het al, het thema van dit zwembad is Afrika. Het Junglebad biedt volop waterpret. Neem een duik in het verwarmde water of roetsj van de glijbaan. Voor jonge kinderen is er een speciaal peuter- en kleuterbad.

Lees ook: Speelland Beekse Bergen
Lees ook: Safaripark Beekste Bergen
Lees ook: Safari Resort Beekse Bergen

Walibi Holland – Biddinghuizen

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

Voor de iets oudere kinderen is Walibi een absolute aanrader. Dit is een enorm park vol achtbanen, waaronder de snelste en hoogste. Daarnaast vind je hier maar liefst 12 andere spannende attracties (thrill rides) van waterboten tot en met vrije vallen. Als je houdt van een beetje sensatie moet je hier echt heen. Ook voor jongere kinderen zijn er attracties waar ze al dan niet onder begeleiding in mogen. Zo zijn er een aantal water attracties die zeer geschikt zijn op een zonnige dag. Daarnaast worden er speciale events georganiseerd, zoals met Halloween Fright Nights waarbij het park volledig in sfeer wordt aangekleed.

Lees ook: Dagje uit; Walibi Holland met (jonge) kinderen; prijzen en ook leuke attracties?

Spraypark Drievliet – Den Haag

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

Attractiepark Drievliet is een sfeervol familiepark waar voor jong en oud van alles te beleven is. Met maar liefst 35 grote attracties, een speeltuin en shows is Drievliet een uitgelezen attractiepark voor de hele familie. Stap in één van de vier achtbanen, zoals de draaiende rollercoaster Twistrix waarin draaiende uilen je op avontuur meenemen door het bos. In de Vliegende Vissen kunnen de kleintjes hun vis zo hoog laten vliegen als ze zelf willen.

In de spetterende Waterwars kan je met een katapult, gevuld met waterballonnen, proberen je tegenstander te raken. In het Spookslot is het pas echt griezelen en pas op: er kan altijd iets onverwachts gebeuren. En voor de waaghalzen is er de spectaculaire Formule X. Van begin april tot en met de herfstvakantie beleef je de leukste kinderattracties, shows en de spannendste achtbanen op familiepark Drievliet!

Lees ook: Dagje uit Familiepark Drievliet

Waterspeeltuin de Oase Linneaushof – Heemstede 

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

Linneaushof is de grootste speeltuin van Europa. Naast diverse themagebieden vind je hier ook de waterspeeltuin De Oase die bij mooi weer van mei tot september is geopend. Zeker met kinderen is dit een absolute aanrader. Je hebt er een rivier met watervallen waar ze lekker kunnen klimmen en spelen met pompen en waterklepjes. Er is een wip, er zijn tipping buckets, een waterbrug en nog veel meer. Om het zwemgedeelte heen zijn er voldoende zitjes (ook in de schaduw) zodat je je kind in de gaten kan houden.

Lees ook: Dagje uit Linneaushof

Aquaventura – Hellendoorn

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

Kun je geen genoeg krijgen van glijbanen? Dan is een bezoek aan Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn een absolute aanrader. Naast een dagje genieten van de diverse attracties kun je je bij mooi weer prima vermaken in dit outdoor waterpark. Er is geen zwembad, maar wel 11 spectaculaire glijbanen die voorzien zijn van een uitglijdbak. De glijbanen zijn heel verschillend, er zijn er een paar waar jonge kinderen ook vanaf mogen en andere met zwembanden. Voor de kleine waterratten is er een aparte waterspeelplek met een aantal zitjes.

Lees ook: Verslag van dagje Hellendoorn met bezoek aan Aquaventura Slidepark

Waterpark Splesj – Hoeven

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

Het grootste outdoor waterspeelpark van West-Europa vind je in de bosrijke omgeving van vakantiepark Molecaten Park Bosbad Hoeven. Hier kun je prima met je gezin genieten van een dagje waterpret. Er zijn maar liefst 7 razendsnelle glijbanen en een hoge duikplank voor de stoere zwemmers. Hier vind je ook een halfpipe glijbaan waar je op een relaxte band naar beneden glijdt.

Voor de kinderen is er een spraypark met interactieve waterkannonnen en tipping buckets waar ze lekker kunnen spelen met water. En er is een apart peuterbad. Ouders kunnen plaatsnemen op de enorme ligweide. Er is een restaurant aanwezig en je kan ook gebruik maken van de speeltuin met onder andere een airtrampoline.

Toegang tot dit zwembad is gratis voor gasten van het vakantiepark, bezoekers betalen wel.

Aquapretpark Vlietland – Leiden

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

In recreatiegebied Vlietland ligt één van de grootste Aquapretparken van Europa. Dit Aquapretpark biedt een prachtige aanvulling op de vele reeds aanwezige recreatieve voorzieningen in Vlietland en verhoogt daarmee nog verder de aantrekkelijkheid van Vlietland als grootste watersport-, recreatie- en natuurgebied van Zuid-Holland.

Het Aquapretpark biedt avontuurlijk, fantasierijk, veilig en onbeperkt speelplezier. Drijvend op het water vind je er onder andere trampolines, klim-, klauter- en glijmogelijkheden op verschillende niveaus, een volleybalcircuit en nog veel meer. Dit alles staat met elkaar in verbinding en vormt zo een prachtig parcours.

Waterspeeltuin Waterpret – Lievelde

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

Waterspeeltuin Waterpret bestaat uit meer dan 25 spuitfonteinen en waterelementen. De kinderen kunnen heerlijk in het water spelen of onder de fonteinen door rennen. Dit rennen is ook mogelijk, omdat de speciale vloer stroef blijft, ondanks het vele water. De pret wordt daarnaast nog meer vergroot door een spectaculaire waterglijbaan. Kinderen hebben daarbij geen zwemdiploma nodig: de waterspeeltuin heeft een aflopende vloer, waardoor het water direct wegstroomt. Dit maakt Waterpret geschikt voor kinderen van iedere leeftijd.

Oud Valkeveen – Naarden

Dagje uit: Oud Valkeveen Naarden - Mamaliefde.nl

Oud Valkeveen in Naarden is geschikt voor jonge en schoolgaande kinderen. Met attracties zoals een mini-achtbaan, een klimtoren, een trampolinepark en vele andere speelmogelijkheden zal jouw kind heerlijk kunnen spelen. Bij mooi weer is een bezoek aan het strand een echte aanrader; je kan hier heerlijk zwemmen en pootje baden in het Veluwse meer of springen op de luchtkussens. Ook is er nieuw een waterspeeltuin.

Lees ook: Oud Valkeveen Naarden

Plaswijckpark – Rotterdam

Plaswijckpark Rotterdam; (Indoor) speeltuin, dierentuin en nog veel meer! Leuk als het regent, of als de zon schijnt! - Mamaliefde.nl

In het park vind je een grote speeltuin met draaimolen, klimrekken, schommels en avontuurlijke zandspeeltuin voor de jongere kinderen. Achter de speeltuin ligt een kleine dierentuin met herten, lama’s en aapjes. Wie nog geen genoeg heeft van de speeltuin, kan ook nog een rondje op het meer fietsen met een waterfiets.

In het park zijn er 8 speelwijcken: speeltuin, verkeerstuin, havenspeeltuin, binnenspeeltuin, boemeltrein, rondvaart, waterfietsen en apenspeeltuin. Nieuw in het Plaswijckpark is speelhuis Het Huis in de Heuvel. Lekker trampoline springen op de bedden in de slaapkamer, met badschuim spuiten in de badkamer of klauteren door geheime tunnels en gangen.

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam; (Indoor) speeltuin, dierentuin en nog veel meer!

Waterpark Aqua Mexicana – Slagharen

Slagharen Aqua Mexicana - Mamaliefde.nl

Ook bij attractiepark Slagharen vind je een waterpark. Dit waterpark is opgebouwd in Mexicaanse sferen, alsof je op een tropisch strand bent. Het waterpark is voorzien van watervallen en spannende waterattracties. Er zijn maar liefst tien glijbanen en bubbelbaden waar 70 personen in passen. Voor de kinderen zijn er aparte waterspeelplaatsen en sprayparken om lekker met water te spelen. Zowel met een overdekt als outdoor gedeelte van in totaal 5200 vierkante meter. Ook is er een ruim terras. Hier kun je ook rustig naar toe voor een dagje uit.

Let op: Voor de entree tot dit waterpark betaal je een toeslag bovenop de entreeprijs voor het attractiepark.

Lees ook: Vakantiepark & Camping Slagharen; overnachten in een wigwam

Tikibad Duinrell – Wassenaar

Dagje uit: Duinrell & tikibad daar kikker je van op - Mamaliefde.nl

Attractiepark Duinrell is het leukste pretpark in de Randstad. Met ruim 40 attracties voor jong en oud heb je gegarandeerd een spetterende dag. Eerst rustig genieten van het uitzicht in het Kikkerrad of meteen in familieachtbaan Dragonfly? Daarna actief rodelen in de Rodelbaan, glijden van de Niagara Superroetsj en zwieren en zwaaien in zweefmolen Aqua Swing.

Stoere waaghalzen proberen iedereen over te halen voor een adembenemende duikvlucht in achtbaan Falcon, terwijl de kleine bezoekers zich vermaken bij de Kwakus Kwebbel Show in Wonderland of zelf lekker klimmen en klauteren in de binnen- en buitenspeeltuin. En dan is er ook nog het grootste tropische zwemparadijs in Nederland Tikibad met enorm veel glijbanen, het onlangs geopende Playa speelparadijs voor jonge kinderen en in 2019 nieuwe buitenspeeltuin die gratis toegankelijk is.

Lees ook: Duinrell
Lees ook: Tikibad

BatensteinBuiten – Woerden

BatensteinBuiten in Woerden is de grootste spetter-, sport- en speelplaats in de regio. Je vindt er een waterspeeltuin (spraypark), een 12 holes midgetgolfbaan, een klim- en klauterplaats, een zandspeelplaats, een airtrampoline (van 12 bij 6 meter), een trampoline, een tokkel/kabelbaan, schommels, een levensgroot schaakspel, een tafeltennistafel, koersbalveldjes en een sportplein met mogelijkheden voor bootcamp, freerunning en calisthenics.

Daarnaast is er de mogelijkheid om tegen betaling te midgetgolfen. Voor de lekkere trek kun je buiten plaatsnemen op het fijne terras of binnen bij Batenstein Eten & Drinken. Er is een uitgebreide kaart met keuze uit salades, luxe belegde broodjes, patatjes, tosti’s, pannenkoeken en ijs. Je kunt gratis parkeren en er is gratis wifi. De toegang tot BatensteinBuiten is gratis!

Binnenspeeltuin (of indoor speelparadijs)

Binnenspeeltuin Avontura Delft - Mamaliefde.nl

Zin om in een krijspaleis te zitten?  In de binnenspeeltuinen van tegenwoordig is altijd airco en kun je drankjes en eten bestellen tot je erbij neervalt. Je hoeft dus niet uit te drogen tijdens het werken…en de kinderen vermaken zich gerust een aantal uur (met af en toe een drink- en eet pauze tussendoor).

Let op: Niet alle binnenspeeltuinen hebben airco waardoor de temperatuur flink kan oplopen en de deuren dus gesloten zijn.

Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland; Overzicht van leukste indoor speeltuinen voor peuters, kleuters en kinderen
Lees ook: Tropische uitjes & overdekte indoor activiteiten Nederland

Bioscoop

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een verkoelend uitje, maar wij zijn al meerdere keren naar de bioscoop geweest tijdens warme dagen. Zeker de wat nieuwere bioscopen hebben gewoon een goed aircosysteem…en met een grote beker drinken (met ijsklontjes) zit je echt perfect tijdens een hele hete dag. Er draaien ook in de zomervakantie een heleboel leuke films.

Boodschappen doen

Ik heb gelukkig hele “makkelijke” kinderen met betrekking tot boodschappen doen (heb je mijn tips al eens gelezen?), dus wij vluchten tijdens een warme dag nog weleens de supermarkt in. Soms vind ik het zelfs koud als we er rondlopen. Laat de kids zelf een karretje duwen en geef ze een lijstje mee (als ze oud genoeg zijn natuurlijk) van dingen die je nodig hebt.

Ga wel op een moment dat het een beetje rustig is in de supermarkt, bijvoorbeeld tijdens lunchtijd, of rond een uurtje of zes in de avond. Zo weet je zeker dat je kinderen niet zo snel mensen omver lopen en/of dat je lang moet wachten bij de kassa.

Naar het bos / park

Oerrr kinderfeestje op pad met boswachter Natuurmonumenten - Mamaliefde.nl

In verschillende parken, waaronder het Vondelpark in Amsterdam, is een fontein/waterpark te vinden, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, terwijl jij op een kleedje in de schaduw een boek kunt lezen (of een wijntje kunt drinken). Als je ergens goed kunt vertoeven als het warm is, dan is het in het bos. Onder de bomen is altijd voldoende verkoeling te vinden. Spelen met water kun je ook zelf, met een waterpistool of flessen water. Ook heerlijk om gewoon eventjes te wandelen, bijvoorbeeld met de hond.

Lees ook: De leukste bossen van Nederland
Lees ook: Spelletjes in het bos; voor een boswandeling, met opdrachten of ideeën voor een groep

IJsboerderij

Bij warm weer hoort natuurlijk een ijsje, misschien krijg je het warm bij de gedachte aan een fabriek, maar met name in het noorden en oosten van het land vind je veel IJsfabrieken op het platteland. Dit zijn vaak boerderijen waar ze de melk van de koeien gebruiken om zelf ijs te maken. Die kan je dan heerlijk op het terras of in de speeltuin opeten.

Naar de Ikea

Smaland Ikea; kinderland en ballenbak - Mamaliefde.nl

Heh?! Ja Ikea is ideaal tijdens een warme dag. Ten eerste vanwege de airco en de heerlijke ijsjes die je er zelf kunt “tappen”. Verder hebben ze natuurlijk een fantastisch gedeelte waar kinderen kunnen spelen…terwijl jij als ouder geniet van al het leuks dat er te koop is (en ondertussen ook in de verkoelende airco rondloopt).

Natuurspeeltuin

Natuurspeeltuin, speelbos of speelplaats in bos met kinderen - mamaliefde.nl

Bij de meeste natuurspeeltuinen in Nederland is altijd wel water te vinden. Denk aan een slootje, of een waterpomp….en soms zelfs een grote vijver waar je in kunt zwemmen. Zorg wel dat je dus droge kleding (of zwemkleding mee hebt) en een handdoek. Hoewel je tijdens een warme dag snel opdroogt, is het toch wel een fijn idee dat je iets droogs aan kunt trekken.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen van Nederland per provincie

Belevenisboerderij Schieveen – Rotterdam

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

Op de Rotterdamse belevenisboerderij is het altijd feest, voor jong en oud! Er is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR, knuffel met boerderijdieren in de knuffelweide of ontdek bloemen en planten in de tuin. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken.

Lees ook: Belevenisboerderij Schieveen met speelbos bij Rotterdam

Speeldernis – Rotterdam

12 Verkoelende activiteiten & uitjes om te doen met mooi weer - Mamaliefde

Natuurspeeltuin De Speeldernis is een bijzondere speeltuin in Rotterdam, ingericht met natuurlijke elementen en materialen. Inmiddels bestaan we al ruim 15 jaar! In De Speeldernis bieden we kinderen de ruimte om zelf avonturen te beleven, vies te worden, te struinen en aan te rommelen. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs grenzen te verleggen en de natuur in de stad te verkennen.

Lees ook: Speeldernis

Belevenissenbos – Lelystad

Belevenissenbos Lelystad met kinderen; van strandje tot hindernissen wandeling - mamaliefde.nl

Dit is toch wel een van de bekendste bossen van Nederland waar je je niet hoeft te vervelen. Het bos is maar liefst 40 hectare en een grote natuurspeeltuin. Het bos en de toestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Er zijn talloze speelplekken, tientallen speelaanleidingen en waterpartijen. Door het bos lopen diverse routes voor een mooie wandeling, afgewisseld met speelplekken zodat je kind lekker bezig kan zijn.

Lees ook: Belevenissenbos Lelystad

Het strand

Dit is bij mooi weer wel één van de populairste uitstapjes; naar het strand. Aan zee, of bij een meertje of aan de oever van een rivier. Zolang je maar lekker een duik kan nemen. Bij voorkeur bij een strand dat langzaam afloopt zodat je kind niet snel helemaal onder water zit.  Zorg voor een parasol en geniet ondertussen van het mooie weer, het verkoelende water en het heerlijke windje dat vaak waait.

Lees ook: De mooiste stranden van Nederland

Varen

Als het mooi weer is, kiezen mensen er vaak voor om lekker te gaan varen. Je kunt een bootje huren of aan boord stappen van een rondvaartboot. Het is wel zo dat je op het water altijd erg snel kunt verbranden, houd hier dus rekening mee en bescherm jezelf en je kinderen goed tegen de zon.

Waterspeeltuin

Hoe heerlijk is het om met water te spelen tijdens een warme dag? Als ouder(s) zijnde zoek je een plekje in de schaduw op, uiteraard met uitzicht op de spelende kids…en gaan met die banaan. Er zijn in Nederland verschillende waterspeeltuinen te vinden; op Texel heb je er eentje in Oudeschild, maar ook in Delft en Gelderland om wat te noemen kun je prima terecht. Het kan zo zijn dat je entree moet betalen, maar voor een hele dag dolle pret is dat over het algemeen niet erg toch? Raadpleeg in ieder geval van tevoren eventjes goed de website.

Lees ook: Leukste waterspeeltuinen en openluchtzwembaden van Nederland

Zwemmen

Ik had een aantal jaar geleden nooit gedacht dat ik tijdens een warme dag in het zwembad te vinden zou zijn! Maar eigenlijk is het gewoon een erg lekker (en verkoelend) uitje, waar je met het hele gezin van kunt genieten. En na het zwemmen is het tijd voor patat, want dat hoort erbij!

Lees ook: De leukste subtropische zwembaden en waterparadijzen van Nederland

Wat is jouw favoriete uitstapje als het zonnetje schijnt?

Amanda