Skip to Content

Flauwvallen tijdens zwangerschap; van duizeligheid tot bloedarmoede

Flauwvallen tijdens zwangerschap; van duizeligheid tot bloedarmoede

Veel zwangere vrouwen hebben ermee te maken. Duizeligheid of zelfs flauw vallen als je zwanger bent. Je kunt duizelig zijn doordat er te weinig bloed naar je hersenen stroomt.

Je lichaam werkt immers voor twee. Hoewel duizeligheid vervelend is, is het gelukkig zelden iets om je zorgen over te maken volgens verloskundigen. Ben je zwanger én duizelig? Dan kunnen deze tips helpen!

Wat is de oorzaak van duizeligheid in de zwangerschap?

Als je zwanger bent, denk je niet meteen aan duizeligheid. Wat kan een oorzaak zijn van de flauwte die je voelt?

  • Bloedarmoede
  • Lage bloeddruk
  • Lage bloedsuikers ook wel lage glucosewaarden genoemd
  • Je bloed kan moeilijker terugstromen
  • Oververhitting

Bloedarmoede is iets waar veel zwangere vrouwen last van hebben. In je zwangerschap loop je zelfs nog meer risico op bloedarmoede te ontwikkelen. Het gevolg is dat je bloed minder makkelijk zuurstof door je lichaam vervoert. Dit leidt weer tot een duizelig en flauw gevoel.

Je hebt het vast wel eens gehoord: ‘Oh, een mooie lage bloeddruk!’ En het is waar dat een hoge bloeddruk gevaarlijk kan zijn of problemen kan geven tijdens je zwangerschap.

Een lage bloeddruk en daarnaast de kenmerkende plotselinge dalingen van je bloeddruk zorgen ervoor dat je duizelig bent of flauw kunt vallen.

In je zwangerschap wordt je ook geprikt op de glucosewaarden in je bloed. Te hoge glucosewaarden kunnen wijzen op zwangerschapsdiabetes. Als je lage bloedsuikers hebt, kun je je trillerig en draaierig voelen.

Als je zwanger bent, werkt je lichaam hard. Naast dat al jouw organen van zuurstofrijk bloed voorzien moeten worden, is er bij je baby ook een bloedsomloop die gaande moet blijven.

Daarnaast zorgt de groeiende baarmoeder voor druk op je organen. Er is een kans dat je als zwangere vrouw tijdens het liggen op je rug een belangrijke ader dichtdrukt. Deze vena cava drukt de ruggenwervel dicht, waardoor er minder zuurstof in je lichaam vervoerd wordt.

Ook oververhitting kan zorgen voor flauwte. Als zwangere kun je al het flink warm hebben, je lichaamstemperatuur is vaak hoger als voor je zwanger werd.

Maar het afvoeren van warmte is ook een lastigere klus voor je zwangere lichaam. Het gevolg is dat je bloeddruk daalt en er minder bloed naar je hersenen stroomt.

Voel je dat je duizelig wordt? Probeer dan te gaan zitten. Al is het op het gangpad van de supermarkt of bij de kassa. Dit kan voorkomen dat je flauwvalt.

Wat kun je doen tegen duizeligheid in de zwangerschap?

  • Eet regelmatig. Al zijn het maar kleine, gezonde tussendoortjes. Door regelmatig te eten blijft je bloedsuikerspiegel op peil. Dit voorkomt schommelingen waardoor je je ineens heel duizelig en flauw kunt gaan voelen.
  • Slaap je op je rug en word je duizelig? Je kunt een (voedings)kussen in je rug liggen, om zo te voorkomen dat je op je rug ligt.
  • Zet een raam open tijdens het slapen. Zuurstof helpt! En eenmaal wakker, wandel dan veel in de buitenlucht.
  • Draag geen strakke, knellende kleding. Dit kan belemmerend zijn voor je bloedstroom.
  • Als je lang moet stilstaan, bijvoorbeeld als je een staand beroep hebt of op een festival bent, beweeg dan regelmatig je benen. Dit helpt de bloedtoevoer in je lichaam in beweging te houden.
  • Eet zoveel mogelijk ijzerrijke voedsel. Denk aan volkorenproducten, spinazie en groene bladgroente.
  • Sta rustig op uit je stoel, auto of andere zittende positie.
  • Drink voldoende
  • Neem je rust
  • Ga op je linkerzij liggen als je erg duizelig bent. Vaak helpt dit om snel van het duizelige gevoel af te komen. Je kunt je voeten hoger op een stoel of krukje leggen. Als je links ligt, stroomt het bloed makkelijker door naar je hersenen.
  • Als je heel duizelig bent: je kunt druivensuiker nemen. Energiedrankjes e.d. beter niet nemen. Overleg het anders eerst met je arts of verloskundige
  • Een zout drankje drinken helpt. Denk aan een bouillon of soepje.
  • Als je het heel warm hebt, zorg dan dat je naar buiten gaat. Vraag anders iemand mee en loop een blokje om. Zo heb je én beweging en frisse lucht (zuurstof) te pakken.
  • Als je heel duizelig bent en niet kunt liggen, ga dan zitten met je hoofd tussen je benen. Blijf net zolang zitten tot de duizeligheid weg is.

Bespreek je duizeligheid ook met je arts / verloskundige. Zeker als je je zorgen maakt of veel last hebt van duizeligheid. De verloskundige kan ook je bloed laten prikken om zo meer onderzoek naar de duizeligheid te doen.

Duizeligheid op het werk

Als je veel last hebt van duizeligheid op het werk, probeer dan eerst te achterhalen wat de reden kan zijn. Heb je een staand beroep? Vraag dan aan je werkgever of je meer afwisselend werk tussen staand / zittend kan doen. En probeer in je lunchpauze een kort rondje te lopen. Het liefste buiten als dit lukt.

Het belangrijkste advies: zorg extra goed voor jezelf en die mooie baby. De meeste vrouwen zijn maar enkele keren in hun leven zwanger.

Dé tijd om extra lief voor jezelf en je kleintje te zijn. Vraag ook gerust advies aan de verloskundige wat je in je persoonlijke situatie kunt doen om minder last te hebben van duizeligheid.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter