Skip to Content

Hoofdpijn tijdens zwangerschap; van begin tot einde

Hoofdpijn tijdens zwangerschap; van begin tot einde

Een bonkende, constante, doffe bons, een die terugkerend is, oh nee hoofdpijn, wat is dat toch? Het is één van de kwalen die je kan krijgen tijdens de zwangerschap. Maar een vervelende, want dankzij de hoofdpijn is het moeilijk om je te concentreren en het is ook gewoon niet fijn. Als het goed is, weet je inmiddels wel dat je zwanger bent.

Wanneer dat niet het geval is, dan kan dit één van de eerste symptomen zijn die aangeven dat je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap spreken ze vaak van spanningshoofdpijnen. Maar hoe kan dit nu?

Meestal ben je in de zevende hemel wanneer je de positieve test in je handen hebt en wil je het van de daken schreeuwen. Hoe komt het dat we last krijgen van hoofdpijn tijdens de zwangerschap?

Zwangerschapskwalen

Het staat er echt! Je bent zwanger. Over 9 maanden zal er een klein wondertje naar buiten komen. Maar voordat het zover is, moet je lichaam de kleine klaarmaken voor de komst naar buiten.

Je lichaam heeft flink wat te verduren tijdens deze maanden en de een heeft daar meer last van dan de ander. De zwangerschapskwalen zijn oneindig, maar er zijn er een paar waar iedereen last van heeft.

En één daarvan is hoofdpijn. Vooral in het eerste en in het derde trimester kunnen we daar veel last van krijgen en dat kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaken hoofdpijn

Tijdens het eerste trimester kan hoofdpijn het gevolg zijn van een toename in het aantal zwangerschapshormonen zoals progesteron.

Daarnaast neemt het bloedvolume in je lichaam enorm toe en ook dat kan leiden tot hoofdpijn. Maar niet alleen de veranderingen in je lichaam kunnen het resultaat zijn van de hoofdpijn.

Je past ook je levenswijze aan. Waarschijnlijk drink je een stuk minder koffie, wat heel goed is, maar je lichaam moet daar even aan wennen. Tijdens de zwangerschap heb je meer vocht nodig en een gevolg van te weinig vocht in je lichaam leidt tot meer hoofdpijn. Zorg er dus voor dat je genoeg drinkt.

Wanneer je een positieve test in je handen hebt, dan valt dat samen met een enorme verandering in je leven. De nieuwe wereld die aan je voeten ligt, kan stress met zich meebrengen, waardoor je te maken krijgt met veel spanning in je hoofd. Het kan zijn dat je daardoor slecht slaapt en als gevolg hiervan en door de spanning kan je hoofdpijn krijgen.

Een dergelijke hoofdpijn noemen we spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn voel je meestal aan beiden zijden van je hoofd, aan de achterkant van je hoofd of in je nek. Vaak uit dit zich door een drukkende of een constante doffe pijn. Had je hier al last van voor de zwangerschap, dan kan je er juist tijdens de zwangerschap nog meer last van hebben.

In het derde trimester kan de hoofdpijn een gevolg zijn van de toename aan gewicht dat je met je meesleurt. Ook een slechte houding kan ervoor zorgen dat je last van je hoofd krijgt. ’s Nachts heb je misschien moeite om een goede lighouding te vinden en dit beperkt je tijdens de nachtrust.

In het derde trimester kan hoofdpijn ook wijzen op iets wat ernstiger kan zijn, namelijk zwangerschapsvergiftiging. Bij zwangerschapsvergiftiging gaat hoofdpijn samen met een verhoogde bloeddruk.

De symptomen van zwangerschapsvergiftiging geven in het begin van de complicatie nog geen klachten. Veel vrouwen hebben daardoor niet door dat ze hieraan leiden en het kan zijn dat het pas bij de controles naar voren komt.

Minder migraine

Had je voor de zwangerschap last van migraineaanvallen, dan is het positieve nieuws dat de aanvallen tijdens de zwangerschap kunnen afnemen. Een reden voor de afname van migraine is dat de aanmaak van het hormoon oestrogeen tijdens je zwangerschap stabiliseert.

Een trigger voor een migraineaanval is wanneer je hormoonspiegel sterk fluctueert en hierdoor kan een migraineaanval tot uiting komen. Helaas betekent dit niet dat alle vrouwen die last hebben van migraine minder last van aanvallen tijdens de zwangerschap hebben.

Naar de dokter

Gelukkig krijgen we tijdens de zwangerschap regelmatig controles waar je de klachten en je zorgen kan bespreken. Het is tijdens de controles dat een verloskundige een vermoeden heeft en daarop actie onderneemt.

Maar het kan zijn dat je zelf vermoedens hebt en je kan dan natuurlijk ook zelf in actie komen en de verloskundige of de huisarts inschakelen.

Tips voor als je last hebt van hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Tot slot, hoe kunnen we hoofdpijn voorkomen en eventueel bestrijden wanneer we er last van hebben. Hier zijn een aantal tips!

  • Drink veel water. Tijdens de zwangerschap heb je veel meer vocht nodig. Heb je een tekort aan vocht, dan kan je hierdoor last krijgen van hoofdpijn.
  • Ga naar buiten en neem wat frisse lucht tot je. Zuurstof kan je enorm helpen om hoofdpijn te voorkomen of te verminderen.
  • Pak je rust! Natuurlijk heb je het druk en gaat er van alles door je hoofd met de aanstaande opkomst, maar probeer rustmomenten in te bouwen. Rust is één van de belangrijkste remedies voor hoofdpijn.
  • Voorkom stress! Er gaat veel in je om, maar probeer hier ontspannen mee om te gaan. Praat met je omgeving en deel je zorgen.
  • Let op je houding. Een gestreste gespannen houding kan ook hoofdpijn veroorzaken. Trek je te veel je schouders op, probeer ze dan te laten hangen. Want verkrampte spieren leiden ook tot spanningshoofdpijnen.
  • Probeer voldoende slaap te krijgen. Het is moeilijk, want je kan geen fijne slaaphouding vinden of je moet alweer naar de wc, maar probeer het toch. En anders is het misschien een idee om overdag af en toe een powernap te nemen.
  • Let op je voeding. Bepaalde voedingswaren kunnen hoofdpijn veroorzaken. Denk aan chocola, kaas of pinda’s. Maar misschien merk je zelf een patroon en kun je bepaalde voeding uit je dieet laten.
  • Neem een paracetamol. Tsja, mag dit? Wat mag wel en wat mag niet? In een volgend artikel ga ik uitgebreid in op deze vraag. Het korte antwoord, ja een paracetamol mag, met mate. Aspirine en ibuprofen mogen weer niet aangezien deze slecht kunnen zijn voor je ongeboren baby. Twijfel je, lees de bijsluiter en twijfel je nog steeds, bel dan de dokter!

Had jij last van hoofdpijn tijdens de zwangerschap?

Hoofdpijn tijdens zwangerschap; van begin tot einde - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Redactie Mamaliefde