Skip to Content

Als je niet weet dat je zwanger bent en toch alcohol hebt gedronken aan begin van zwangerschap

Als je niet weet dat je zwanger bent en toch alcohol hebt gedronken aan begin van zwangerschap

Bij mijn oudste wist ik vrij snel en zeker dat ik zwanger was. We zaten al lang in een medisch traject, waardoor je al intensief bezig bent of er een mogelijke zwangerschap kon ontstaan. Maar daarnaast was ik Misselijk. Echt met een hoofdletter M.

Mijn lijf was en voelde zó anders dat het overduidelijk was. Zwanger!! En ik hield me nauwgezet aan alle voorschriften. Zo blij was ik maar ook ergens bang dat het mis kon gaan met deze zwangerschap en dit kindje.

Een heel andere ervaring kreeg ik bij ons tweede kindje. Bij deze zwangerschap zat ik niet in een medisch traject. De wens was er zeker, maar ik dacht dat als het al zou mogen lukken, het weer een lang en intensief traject zou worden. Daardoor was het begin van de zwangerschap ook heel anders.

Vrijgezellenfeest en cocktailproeverij

Eén van mijn beste vriendinnen ging trouwen. De ceremoniemeester had een geweldig vrijgezellenfeest georganiseerd. Als afsluiter zou er een cocktailproeverij plaatsvinden. Een beetje braaf ben ik wel, want ik drink nooit. Echt nooit.

Oudste was net een half jaar en ik vond dat ik voor de feestvreugde en mijn vriendin best gezellig mee kon doen. Heb ik geweten, want na twee cocktails lag ik al zowat onder de tafel. Maar goed, ik heb toen wel alcohol op.

En een maand later op haar bruiloft wéér. Er was een wijnproeverij en daar heb ik twee van die grote glazen wijn geproefd. Nog steeds had ik geen symptomen van een zwangerschap.

Ik was wel een beetje moe, maar dacht dat het kwam door een jonge baby én een drukke baan met studie. En is niet iedere ouder wel moe bij tijden? Ik was nog niet heel lang geleden bevallen en had een medisch traject doorlopen. Logisch dacht ik, dat ik nu wat moe ben.

Test is positief

Waarom ik een zwangerschapstest deed? Eigenlijk omdat ik een anticonceptiemethode wilde toepassen en daarvoor eerst zeker wilde uitsluiten dat ik zwanger zou kunnen zijn.

Toen de test binnen mum van tijd twee streepjes lieten zien, schrok ik me naar. Ik ben zwanger (YESSSS) maar ik heb gedronken (PANIEK!!) en ook nog in de eerste weken!! (Nog meer paniek). Want ik kende de risico’s van alcoholgebruik in de zwangerschap.

In paniek heb ik meteen de verloskundige gebeld. Want wat vond/vind ik het erg. Dat ik alcohol gedronken heb terwijl er in die eerste weken van alles gevormd wordt in de aanmaak van de foetus.

Tips alcohol gedronken ongemerkt zwanger

De verloskundige hoorde het aan en gaf me de volgende tips;

  • De meeste tips zullen je logisch in de oren klinken. Ik had zelf al bijvoorbeeld begrepen dat ik nu niets meer met alcohol erin wilde drinken en ook de filét american liet staan bijvoorbeeld. Deze tips gaf de verloskundige me:
  • Drink vanaf nu (de positieve test) niet meer.
  • Stress is heel slecht voor je. En ook voor de baby. Probeer te accepteren dat je onbedoeld gedronken of gerookt of iets gegeten hebt wat in de zwangerschap afgeraden wordt. Je hebt dit niet bewust of expres gedaan.
  • Eet vanaf nu lekker gezond en gevarieerd
  • Ga niet op Google af. Als je je zorgen maakt of vragen hebt, bel dan je verloskundige. Dit om ervoor te zorgen dat je je niet extra zorgen maakt en zo stress ervaart.
  • Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar licht alcoholgebruik. Hiermee bedoelt ze: 1 glas alcohol per dag. Overmatig alcoholgebruik in de zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Zo kan je kindje hierdoor kampen met een groeiachterstand, motorische en cognitieve beperkingen en zelfs hersenschade. Ook kan fors alcoholgebruik meer kans geven op een miskraam.
  • De baby maakt rechtstreeks contact met jouw bloedbaan vanaf de 4e week. Dit is het moment dat je 2 weken over tijd bent. In de eerste weken leeft de foetus op eigen reserve, hiervoor gebruikt het de dooierzak. Heb je voor die tijd gerookt / gedronken? Dan hoef je je geen zorgen te maken.

Hoe liep het af?

De zwangerschap verliep in mijn geval zonder kwaaltjes. Ik was niet misselijk of vermoeid en voelde me helemaal happy. Totaal anders als in mijn eerste of derde zwangerschap, toen ik me best zorgen kon maken.

Ons tweede meisje is een gezond, sociaal, leergierig en ondernemend kind. In haar geval kun je gelukkig niks merken van die cocktailproeverij. Er is nog weinig onderzoek bekend over de inname van licht alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Toch blijkt dat je lichaam in de eerste weken van de zwangerschap het vruchtje al beschermt.

Ongemerkt roken tijdens de zwangerschap

Net als bij alcoholgebruik kan het ook zijn dat je ongemerkt gerookt hebt. Je ziet wel eens een tv-programma: ‘Ik wist niet dat ik zwanger was’ en waarvan vrouwen dan ineens moeten bevallen. In veel gevallen hebben deze vrouwen de zwangerschap door wel alcohol gedronken of gerookt.

Eén verhaal daarvan was die van Katy. Een moeder die 4 kinderen heeft en geen symptomen had van zwanger zijn. Zelfs haar buik werd niet dikker! Ze was (en is) een stevige roker.

Tijdens haar hele zwangerschap heeft ze doorgerookt. Tot ze erge buikpijn kreeg en op de wc thuis bevallen is van een jongetje. Dit jongetje had in vergelijking met haar andere kinderen een iets lager geboortegewicht. Verder was het gelukkig gezond.

In het programma vertelde de moeder dat ze in de zwangerschappen van haar kinderen ook wel gerookt had, maar wel minder frequent.

Om je gerust te stellen: het gebeurt bij meer mensen dat ze roken of alcohol drinken terwijl ze niet weten dat ze zwanger zijn. En dit is niet de start die je je kind en je eigen lichaam gunt. Maar als het zo blijkt te zijn, probeer je dan niet teveel zorgen te maken.

Licht je verloskundige in en vraag om advies.

Als je niet weet dat je zwanger bent en toch alcohol hebt gedronken aan begin van zwangerschap - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter