Skip to Content

Nesteldrang betekenis; wanneer begint het en wat zijn symptomen?

Nesteldrang betekenis; wanneer begint het en wat zijn symptomen?

Natuurlijk maak je elke week het huis schoon. De ene week misschien wat beter dan de andere keer, maar als je nooit schoonmaakt of wast raakt je kledingkast toch een keer leeg.

Maar als je zwanger bent… is die poetsdoek opeens heilig. Hoezo het is al schoon???

Wat is de betekenis van nesteldrang?

De ene zwangere vrouw heeft er wel last van, de ander niet. Als je dikke buik al aardig zichtbaar is, zijn er altijd wel een paar mensen die aan je vragen: ‘En, al schoonmaakkriebels?’.

Misschien herken je het wel omdat je in het voorjaar ook opeens een schoonmaakbevlieging kan hebben. De bomen worden groen, de vogels fluiten, de was is buiten in een uurtje droog en de frisse lucht waait door het open raam.

Je kijkt eens om je heen en denkt: nieuwe start, schoonmaken die boel! En hup, alles gaat naar buiten om te luchten en jij hebt de ruimte om schoon te maken.

Nesteldrang is precies dát gevoel, alleen dan keer tien en vooral in de tweede helft van je zwangerschap.

Schoonmaken is de bekendste vorm van nesteldrang, maar opruimsessies en shopaanvallen vallen óók onder nesteldrang. (aha, dan had ik er toch meer last van dan ik dacht…)

Wat zijn eerste voortekenen van nesteldrang?

Aan het begin van je zwangerschap krijgt je hele leven een andere wending. Of je nu zwanger wilde worden of dat het een verrassing is, veranderen gaat je leven zeker.

Opeens zie je je leven, je huis, je baan, je alles, door een andere bril. De bril van jij mét baby. En dan zie je sommige zaken opeens wat anders.

Die mooie, glazen salontafel is toch eigenlijk niet zo praktisch. Of dat ene kastje… En waar zet je straks eigenlijk een box neer? Je denkt na over hoe je dat straks allemaal gaat doen met baby en kruipende dreumes…

In het begin had ik vooral last van: het babykamertje moet af! In het ziekenhuis hadden ze namelijk gezegd dat de baby waarschijnlijk te vroeg geboren zou worden en aangezien alle meubeltjes tweedehands zijn en geverfd moesten worden, wilde ik alles zo snel mogelijk af hebben.

Nu houden mijn man en ik allebei van meubels verven en wilden we alles in een Nijntje-thema, dus met Kerst stonden wij heerlijk in onze oude plunje en alle kleuren van de regenboog die kamer te fixen.

Maar het is gelukt en, nu ik weet dat het op tijd af is, was het ook een fantastische tijd.

Nesteldrang symptomen einde zwangerschap

Nesteldrang vlak voor de bevalling is het bekendst. Geef toe, een vrouw met een enorm dikke buik die fanatiek aan het stofzuigen en zemen is, dat vergeet je ook niet snel.

Het is ook niet erg ideaal met zo’n dikke buik, maar dat maakt ons zwangere vrouwen echt he-le-maal niets uit. Het. Moet. Schoon.

Zoals een vogeltje alle takjes van de straat plukt, zo peuteren wij elke bacterie het huis uit, want stel je voor…: het grootste geschenk, je meest kostbare en kwetsbaarste bezit komt straks in je huis wonen.

Nesteldrang is niet iets negatiefs, je zoekt het beste voor je baby. Een schoon huis, schone kleertjes, een schone kamer… Daarnaast komt er ook nog een vreemde vrouw in huis die alles van je over neemt, de kraamverzorgster. En ja, daarom wil je het óók graag schoon hebben.

Het lastige is alleen dat je niet precies weet wanneer die baby nu komt. Dus begin je met 30 weken aan de grote schoonmaak, want stél je voor dat de baby te vroeg komt…

Maar een week later is de baby er nog niet, en is je huis inmiddels ietsje minder schoon geworden. Die poetsdoek heb je dan snel weer gevonden. En zo gaat het maar door tot de baby er is.

Niet zwanger maar wel nesteldrang?

Ook zonder zwangerschap kan je last hebben van nesteldrang. Meestal heb je het dan over ‘schoonmaakwoede’.

Denk aan de dagen voor je op vakantie gaat, een paar dagen voor de feestdagen of rond een grote gebeurtenis in je leven zoals een nieuwe baan.

Al die dingen kunnen er voor zorgen dat je opeens het huis tip-top in orde wilt hebben. Een schoon, opgeruimd huis geeft houvast en rust in je hoofd.

Nesteldrang bij mannen

Tijdens een zwangerschap gaat het vooral over vrouwen, maar een baby-op-komst is óók voor de man een heftige gebeurtenis.

Tuurlijk, wij vrouwen dragen het kind, hebben de kwaaltjes én moeten dat kind baren, niet te vergeten. Dus een lief ontbijtje op bed zo af en toe, is geen overbodige luxe.

Maar het leven van een man staat óók op het punt om te veranderen. En het is logisch dat hij daar niet in 1 seconde aan gewend is. Daarnaast voelen wij vrouwen het kindje bewegen, we kennen het slaap-wakkerpatroon van onze baby, en dat maakt het allemaal net wat concreter.

Van onze kant kunnen we dus best wat respect tonen voor nesteldrang bij mannen. Het is niet een of andere zij-ige aandoening of aanstellerig gedrag.

Wees er blij mee als je man/vriend last heeft van nesteldrang, want dat brengt de nodige voordelen met zich mee.

Nesteldrang bij mannen uit zich meestal in het (opeens) op orde willen brengen van dingen die, vanuit ons perspectief, totaal niets met de baby te maken hebben. Jij staat bijvoorbeeld de babykamer te soppen, terwijl manlief al de hele avond met een gereedschapskist bij de auto staat te rommelen. Onbegrijpelijk!

Terwijl je man/vriend die auto gefixt wil hebben, zodat jullie geen autoproblemen hebben als je (onverwachts) naar het ziekenhuis moet tijdens de bevalling.

Als je die motivatie weet, zou je hem direct een grote kop koffie brengen. Toch? Met een gevulde koek?

Andere mannen-nesteldrang-dingen zijn bijvoorbeeld dingen opknappen in en om huis, klusjes die al maanden liggen te wachten worden opeens aangepakt, maaltijden worden gekookt en ingevroren voor in de kraamweek, en ga zo maar door…

Extreme voorbeelden van nesteldrang

Laat ik beginnen bij mezelf… Al maanden ligt hier een harde schijf die ik van mijn vader kreeg, bomvol documenten en foto’s van mijn hele middelbare schoolperiode.

Geen idee waarom, maar het was opeens zóó belangrijk dat alles op die harde schijf geordend is! Misschien ben ik stiekem een beetje bang dat ik straks van alle babyfoto’s net zo’n puinhoop maak?

Nergens voor nodig, want van de laatste jaren is alles op orde. Maar ik ga vanmiddag toch nog een uurtje terug naar die middelbare schooltijd…

Schoonmaken met een vleugje overfanatiekeligheid….: de voegen van de tegels in de badkamer schoonmaken met een tandenborstel, de gootsteen ontstoppen (net als vorige week), de garagevloer boenen tot ‘ie glimt…

Op het láátste moment besluiten om die ene muur toch in een andere kleur te willen, en gewoon gaan verven met die dikke buik.

(Let dan wel even op of je die verf als zwangere vrouw kunt gebruiken!)

Tips bij nesteldrang

  • Maak een afvinklijstje! Wat wil jij écht schoon of gedaan hebben vóór de baby er is? Ga daarna aan de slag. Het is heerlijk om steeds wat af te kunnen strepen en zo houd je het overzicht.
  • Blijf (een beetje) realistisch. Als je alle muren wilt schoonmaken bijvoorbeeld, prima, maar misschien is het handig om te beginnen met de wc.
  • Heb je wel nesteldrang maar lukt het niet goed vanwege bekkeninstabiliteit of iets anders? Vraag een vriendin/zus/moeder/buurvrouw om je te helpen en maak er naast een schoonmaakmiddag ook een koffiedrinkmiddag van. Zo houd je het zelf beter vol, klets je gezellig bij en is je keuken/badkamer/wc aan het eind van de middag ook schoon.
  • Houd een dag rust na een grote schoonmaakdag. Als je bevalling echt gaat beginnen, heb je niets aan een blinkend huis terwijl je volledig uitgeput bent…

Had jij veel last van nesteldrang tijdens de zwangerschap?

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit