Gelukkig is het vandaag al minder warm dan gisteren, maar wat te doen met warm weer / tijdens hittegolf?  Niet alleen ouderen, maar ook baby’s en  kinderen kunnen hier minder goed tegen en kunnen dus al snel hangeriger worden. Door de zon en de warmte zijn ze toch wat sneller moe en prikkelbaar waardoor ze minder kunnen hebben, helemaal na een dagje school. Een middagdutje / siësta is helemaal geen slecht idee, zelfs niet als je kind daar (net) vanaf was. Al is het maar even een uurtje rust.

Met deze tips, leuke dingen en activiteiten voor tijdens warm weer kom je toch die uurtjes door tot etenstijd om daarna heerlijk te douchen en af te koelen om weer fris het bed in te duiken. Zo overleef je zelfs de hittegolf.

Wat te doen met warm weer?

Binnen spelen in de schaduw

Als het echt te warm wordt buiten, is het binnen vaak een stuk aangenamer, lekker zonnescherm uit en alle ramen / deuren dicht. De kinderen zullen vanzelf al wel vragen of ze weer naar binnen mogen. Even heerlijk iets rustigs doen en vooral niet te inspannend of met apparaten die warm worden. Denk bijvoorbeeld aan spelen met lego of playmobil. Als het binnen lekker koel is met een ventilator, kan je ook buitenspeelgoed naar binnen halen zoals een tent, trampoline, kleine glijbaan, kruiptunnel of misschien zelfs een springkussen!

Let op: Probeer elektrisch speelgoed en tv zoveel mogelijk te vermijden, dit geeft alleen maar extra warmte af.

Opblaastent

Wie kent de foto’s niet van een ventilator die voor een dekbed staat en met de luchtstroom die opblaast zodat er een tent ontstaat om heerlijk in te kunnen spelen / lezen. Wist je dat je deze hier tegenwoordig ook al kan kopen.

Logeerpartijtje

Is het ‘snachts te warm omdat het op de slaapkamers niet afkoelt? Organiseer dan een slaapfeestje beneden in de woonkamer; alle matrassen naar beneden zodat er een groot bed ontstaat en slapen maar. Warmte stijgt op, dus grote kans dat het daar lekker koel is.

Wat te doen met warm weer buiten

Spelen met water

Met water spelen is een heerlijke verkoelende activiteit die bij kinderen altijd hoge ogen gooit. Enkel een emmer water neerzetten is al voldoende, maar ook een watertafel, waterballonnen, watertafel zoals aquaplay en een octopus zullen hoge ogen scoren. Als je kinderen wat ouder zijn, kan een zwembad zeer gewaardeerd worden. Bij heel warm weer kan je dit het beste in de schaduw doen en goed blijven insmeren. Zelfs met watervaste zonnebrand. Water in ijsvorm, waarop gehakt mag worden, scoort ook altijd erg goed.

Voor een paar uurtjes vind ik het eigenlijk onzin om een heel badje neer te zetten, en om die voor een paar middagen te laten staan vind ik ook onzin. Ook in de zomer ben ik daar eerlijk gezegd niet heel groot fan van. Toch is het wel lekker hoor; spelen met water. Daarom dat ik vorige week al de diy deelde van de nieuwe waterbaan die manlief heeft gemaakt.

Ook de waterbaan met bootjes scoort altijd wel erg goed. Bij de Action kocht ik laatst ook 4 van die mini waterpistooltjes voor 89 cent. Voor iedereen een ;-) Dan zeg ik altijd dat ze alleen de plantjes mogen natspuiten, en stiekem ga ik dan wat verder. De kinderen vermaken zich prima, zodat jij veilig vanaf binnen er een oogje op kan houden.

Lees ook: De leukste waterspelletjes bij warm weer buiten
Lees ook: Tips voor spelletjes met waterballonnen
Lees ook: Het leukste waterspeelgoed
Lees ook: Opblaasbaar zwembad; de leukste voor baby’s, met glijbaan of lekker groot
Lees ook: Little Tikes buitenspeelgoed; van auto tot glijbaan, van watertafel tot speelhuis en speeltoestel

Schatzoeken in ijs

Zoek wat snoepjes die niet smelten, of wat kleine speelgoedjes van plastic bij elkaar. Stop die in een plastic bak en vul hem met water. Een nachtje laten staan in de vriezer en de volgende dag kunnen de kinderen zich er op uitleven. Met een flesje (warm) water, een hamer of wat ze zelf bedenken.

Een extra dimensie geeft het als je in het water baking soda oplost en laat invriezen en ze vervolgens een spray geeft met azijn. Dat reageert met elkaar zodat het gaat bruisen.

Bellen blazen

Bellenblazen scoort ook altijd wel erg goed als buitenactiviteit bij de kinderen. Of het nu een eenvoudige bellenblaas is of een bellenblaaspistool of één met speciale vormpjes. Je kan ook heel makkelijk zelf een bellenblaas maken met stokken en een touw en een sopje om megabellen te blazen.

Lees ook: Zo maak je zelf mega bellenblaas bubbbels

Spelen met scheerschuim

Geen water, maar wel een leuke substantie om heerlijk mee te spelen!

Lees ook: Scheerschuim spelletjes en activiteiten

Schaduw tekeningen

Op het warmst van de dag tussen twaalf en drie blijf ik bij voorkeur binnen en anders zorg ik dat er genoeg schaduw in de tuin is. Nu hebben we al een grote boom die ervoor zorgt dat de helft van de tuin in de schaduw staat en voor het andere deel zet ik een parasol op. Je hebt tegenwoordig ook schaduwdoeken die voor veel schaduw zorgen of je kan een zonnescherm uitrollen. Die zorgt er ook voor dat het binnen aangenaam blijft. Met zon en schaduw kan je trouwens ook leuke spelletjes doen, wat dacht je van elkaars schaduw natrekken met stoepkrijt?

Lees ook: Spelletjes met licht en schaduw

Waterglijbaan

Oké, dit vergt even wat voorbereiding maar is de moeite absoluut waard voor een middag speelplezier. Het leukste is natuurlijk een zeepglijbaan, waarbij je een zeil ver in het grasveld uitlegt. En insmeert met groene zeep en water. Let er wel op dat je dit niet combineert met afwasmiddel, dan krijg je brandwonden zoals hier is gebeurd.

Natuurlijk kan je het ook jezelf makkelijk maken en toch een klein badje opblazen, al is het maar de zijkant. Er wat water in gieten, en een glijbaan over de rand heen plaatsen.

Met zand spelen

Naast water is spelen met zand ook altijd een zeer gewaardeerde activiteit. Op het strand, buiten in de zandbak of als het te warm is lekker binnen met binnenspeelzand.

Lees ook: Spelen met zand; binnen en buiten
Lees ook: Soorten binnenspeelzand & magisch zand

In de zandbak

Kies voor een speeltuin met bomen met lekker veel schaduw en laat je kind heerlijk zijn gang gaan in de zandbak. Korte broek aan, shirtje aan en gaan. Eventueel een schep mee of een zandwagen en daarna heerlijk genieten van hoe je kind aan het spelen is.

Lees ook: De beste zandbakken voor kinderen

Uitwaaien op het strand

Als het warm is kan een fris windje je altijd helpen om af te koelen en even heerlijk op te frissen. Dan moet er natuurlijk wel wind staan. Plaatsen waar je snel wind kan vinden zijn onder andere op het strand, in de haven of bij grote open vlakten of juist tussen flatgebouwen door. Als het open is is het natuurlijk altijd leuk om een (al dan niet zelfgemaakte) vlieger op te laten. Of met een windmolentje te spelen. Zelf een waaier maken of sliertjes aan een airco knopen is natuurlijk ook erg leuk.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland
Lees ook: De leukste strandspelletjes

Waterspeeltuin

Nu is een bezoekje aan het strand natuurlijk erg lekker, maar je zit dan wel in de volle zon. En om nu voor een paar uurtjes naar het strand te gaan, tenzij je in de buurt woont… Bij een waterspeeltuin heb je vaak meer schaduw. Vooraf kan je de tas inpakken zodat je meteen na school door kan. Drinken mee, wat eten, zwemkleding en handdoeken en een e-reader voor jezelf. Zo kom je de dag wel door.

Lees ook: De leukste waterspeeltuinen en openluchtzwembaden in Nederland

Het water op

Op het water is het vaak toch iets koeler dan aan land, zoek dus het water op en kies voor een boottochtje.

Eten en drinken

Blijven drinken

Met het warme weer moet je natuurlijk lekker veel drinken en vocht binnen krijgen. Een paar jaar geleden heb ik daarom een plastic jerrycan gekocht die ik vul met water en daar twee bekers bij neer zet. Op die manier kunnen ze drinken zoveel ze willen, en krijgen de plantjes vaak ook wat water. Op die manier blijf je niet heen en weer lopen en krijgen ze toch genoeg vocht binnen.

Natuurlijk kan je ze ook voor een keer vullen met wat ijsklontjes. Smaakjes doe ik er niet in omdat het vaak een waterballet wordt en dan alles gaat plakken of er ongewenste vliegende gasten op afkomen.

Fruit/groenten monkey platter

Vocht kan je echter niet alleen binnen krijgen door te drinken. Daarom dat ze van mij na schooltijd eerst een waterijsje aangeboden krijgen. Even een rustmomentje. Daarna zet ik dan een monkey platter neer met groenten en fruit. Denk aan druifjes, plakjes banaan, appelpartjes, snacktomaatjes, schijfjes komkommer, reepjes paprika etc.

Zo kunnen ze pakken wat ze lek