Het maken van een spreekbeurt. Je ontkomt er niet aan. Vroeg of laat moet jouw kind eraan geloven. Het ene kind staat er om te springen en kan niet wachten. Het andere kind ziet er erg tegenop. En alle andere kinderen daar tussenin.
Welk kind je ook hebt, voorbereiding op een spreekbeurt is aan te raden. En hoe jij daar als ouder het beste je kind in kunt ondersteunen, lees je hier.
Bespreek waar zij hulp bij nodig heeft
Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen waar jouw kind hulp bij nodig heeft. Het is van belang dat jouw kind zelf inzichtelijk heeft waar ze moeite mee heeft. Dit kan al meteen vanaf het begin zijn.
Doordat ze bijvoorbeeld geen idee heeft wat er bij een spreekbeurt komt kijken. Schrijf samen op waar jouw kind hulp bij nodig heeft. Informeer bij jouw kind over de spreekbeurt.
Je kunt laten vallen dat je kan helpen als ze daar behoefte aan heeft. Laat daarna het initiatief bij haar vandaan komen. Merk je dat jouw kind toch blokkeert, dan kun je altijd vragen of je haar kunt helpen als ze niet uit zichzelf naar jou toestapt.
Voorbeelden en onderwerpen voor spreekbeurt
Het belangrijkste is natuurlijk het vinden van een onderwerp voor een spreekbeurt. Het beste is als je hiervoor heel dicht bij jezelf (of in dit geval het kind) blijft. Een onderwerp waar hij of zij echt interesse in heeft en daarom makkelijk over kan vertellen.
Voor de klas staan is al spannend genoeg. Het wordt dan een stuk makkelijker om over te praten, vragen te beantwoorden, maar ook leuker om je verder in te verdiepen.
Onderwerp ideeën spreekbeurt groep 3, 4 en 5
Voor een eerste spreekbeurt in groep 3, 4 of 5kan je het beste kiezen voor een onderwerp dat aansluit bij zijn belevingsniveau en interesses. Het is al spannend genoeg om voor de klas te staan, dus het beste kan je het onderwerp zo simpel mogelijk houden en kiezen voor iets waar hij / zij al leuk over kan praten.. Hier zijn 10 mogelijke onderwerpen:
- Dieren: Kies een favoriet dier en vertel over zijn kenmerken, habitat en gewoonten.
- Seizoenen: Bespreek je favoriete seizoen en wat er typisch is voor elk seizoen.
- Mijn familie: Vertel over je familieleden, hun namen en wat je graag met hen doet.
- Kleuren: Praat over je favoriete kleur en hoe ze gebruikt worden in de natuur en in kunst.
- Vervoer: Kies je favoriete vervoermiddelen zoals auto’s, treinen, fietsen, etc.
- Favoriete voeding: Praat over je favoriete eten en bijvoorbeeld hoe dat gemaakt wordt.
- Mijn huisdier: Als je een huisdier hebt, vertel dan over zijn verzorging, favoriete spelletjes, enz.
- Mijn hobby’s: Laat zien wat je graag doet in je vrije tijd, zoals tekenen, dansen, sporten, etc.
- Beroepen: Kies een beroep uit, bijvoorbeeld die van je ouders en leg uit wat je dan doet.
Onderwerp ideeën spreekbeurt groep 6, 7 & 8
Voor kinderen in groep 6, 7 en 8 kunnen de onderwerpen wat uitdagender zijn, maar nog steeds afgestemd op hun niveau en interesses.
Hier zijn 10 mogelijke onderwerpen voor een spreekbeurt;
- Ruimte en planeten: Leerlingen kunnen verschillende planeten in ons zonnestelsel bespreken, evenals interessante feiten over de ruimte.
- Beroemde ontdekkingsreizigers: Bespreek bekende ontdekkingsreizigers zoals Columbus, Vasco da Gama, en Marco Polo, en hun ontdekkingen.
- Natuurverschijnselen: Onderwerpen zoals vulkanen, aardbevingen, tornado’s, en regenbogen kunnen worden besproken, samen met hoe ze ontstaan.
- Culturen: Leerlingen kunnen leren over verschillende internationale culturen over de hele wereld en hun tradities, kunst en levensstijl.
- Uitvindingen: Bespreek belangrijke uitvindingen door de geschiedenis heen en hoe ze ons leven hebben veranderd.
- Endemische diersoorten: Onderzoek dieren die alleen op specifieke plaatsen voorkomen, zoals de koala in Australië of de panda in China.
- Het menselijk lichaam: Leerlingen kunnen leren over het menselijk lichaam, organen, zintuigen, en het belang van een gezonde levensstijl.
- Klimaatverandering: Bespreek de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, evenals manieren waarop we de planeet kunnen helpen beschermen.
- Landen en culturen: Onderzoek verschillende landen en culturen over de hele wereld, hun tradities, voedsel, en festivals.
- Bekende youtubers: Bespreek je favoriete youtubers zoals Enzo Knol, Dutchtuber of Thomas & Rutger.
Inhoud van de spreekbeurt
Het kan al helpen om een overzicht te maken wat er allemaal voor onderwerpen tijdens een spreekbeurt besproken moeten worden.
Onderwerp
Eerst moet jouw kind een onderwerp hebben waarover zij haar spreekbeurt gaat geven. Soms wordt er vanuit school een onderwerp aangedragen. En soms mag een kind zelf een onderwerp kiezen. Laat jouw kind dan een onderwerp kiezen waar ze blij van wordt.
Bijvoorbeeld haar hobby, lievelingsdier of idool. Het praat makkelijker als je iets presenteert waar je hart ligt.
Sub-onderwerp
Laat jouw dochter sub-onderwerpen bedenken waarover ze kan spreken.
Bijvoorbeeld bij een spreekbeurt over dolfijnen:
- Wat is een dolfijn?
- Wat kan een dolfijn?
- Waar leeft een dolfijn?
- Voeding
- Trucjes
- Dolfinarium
Dit is de basis waar de spreekbeurt over gaat. Je kunt hierna de kopjes aanvullen met informatie.
Inleiding, kern en slot
Zorg voor een inleiding kern en slot/conclusie. Zo blijft het publiek ook geïnteresseerd en dit is een mooie basis voor de spreekbeurten of presentaties op de middelbare school en hoger onderwijs.
Plaatjes, video’s of attributen
Een spreekbeurt wordt levendig wanneer je plaatjes, video’s of attributen gebruikt. Jouw kind kan een powerpoint gebruiken om daar de sub-onderwerpen te laten zien. Zorg ervoor dat je alleen kernwoorden gebruikt op de powerpoint. Vermijd hele lappen tekst.
Gaat de spreekbeurt over honden, neem dan je hond mee. Laat dieren niet de hele spreekbeurt aanwezig zijn. Dit leidt jouw kind en de klasgenoten af van de daadwerkelijke spreekbeurt.
Kinderen zijn creatief en bedenken zelf vaak iets wat ze mee kunnen nemen. Als ouders hoef je hierin vaak weinig te doen.
Maak een planning
Een planning maken is belangrijk om het overzicht te houden. Zo weten ze wat ze wanneer moeten doen en dat geeft rust. Waar moet een planning aan voldoen (in het kort). Een overzicht met:
- Wanneer is de spreekbeurt.
- Op welke dagen jouw kind aan de spreekbeurt werkt.
- Hoe lang werkt zij aan de spreekbeurt per dag.
- Wat doet ze precies. Bijvoorbeeld: kopje ‘wat is een dolfijn?’ uitwerken of presentatie oefenen.
Oefen de spreekbeurt
De spreekbeurt oefenen voor je ouders is best gek. Vroeger toen ik dit deed, moest ik de eerste minuut vaak giechelen en weer opnieuw beginnen. Maar het kan jouw kind wel helpen om de zenuwen de baas te worden.
Het is veilig om de eerste keer de spreekbeurt te doen voor je ouders dan tegenover de klasgenoten.
Vraagt jouw kind om feedback? Denk dan aan de volgende zaken:
- Volume
- De klas inkijken
- Niet oplezen
- Presentatie met plaatjes en kernwoorden (niet hele lappen tekst)
- Interactie met het publiek
- Herhaal
- Laat je kind de gedeeltes herhalen die wat moeizamer gingen.
Denk je dat het je kind meer zelfvertrouwen geeft als je hem wat tips meegeeft?
Bekijk dan of de volgende tips haar gaan helpen:
- Kleine kaartjes met kernwoorden
- Als je het niet weet, dan is dit niet erg.
- Iedereen heeft weleens een moment dat hij het even niet meer weet. Benoem dat dit oké is. Je kunt jouw kind ook meegeven dat ze dit ook hardop mag uitspreken om zo de druk van de ketel te halen.
- Onderbroek; ‘Denk dat iedereen in zijn onderbroek zit.’ Dit werd mij al verteld toen ik jong was. Ik weet niet of het echt geholpen heeft, maar mogelijk jouw kind wel.
- Niet oplezen; het is een inkoppertje, maar het gebeurt nog wel. Kinderen grijpen snel terug naar een veilige situatie. En dat is het oplezen van de tekst. Zorg er dus voor dat je geen tekst hebt om voor te lezen, alleen maar de kernwoorden.
- Aankijken en interactie met de klas; kijk de klas in en niet de hele tijd op je kaartje of digibord. Zorg voor interactie. Zo kan jouw kind bijvoorbeeld vragen stellen aan de klas. Zo is ze niet de hele tijd aan het woord en kan zij even bijkomen als jouw kind zich gespannen voelt. Ze kan zelfs in haar intro starten met een vraag of opdracht voor de klas. Zo is de druk van de ketel.
- Stel als ouder vragen na de oefenspreekbeurt
Neem de spreekbeurt niet over
We zijn als ouder geneigd om er alles voor te doen om jouw kind te helpen. Dit kan ook gebeuren tijdens het helpen van het voorbereiden van de spreekbeurt. Want voor je het weet ben jij zelf de spreekbeurt in elkaar aan het zetten. Er zijn verschillende manieren van helpen.
Initieer niets zelf
Help als je kind dit vraagt. Stel dat je ziet dat hij het over het kopje ‘auto’ gaat hebben als hij een spreekbeurt geeft over apen, laat dit dan vooral zo. Ga nergens aan sleutelen, want dan leert hij het niet.
Het is de taak aan de klas en docent om aan te geven dat het sub onderwerp ‘auto’ niet zo veel met apen te maken heeft. Maar voor hetzelfde geldt heeft hij daar zelf een heel ander idee over en kan hij dit goed beargumenteren. Kinderen moeten fouten maken om tot leren te komen.
Huiswerk
- Huiswerk maken tips
- Tips slimmer leren
- Hoe kan je leren leuker maken?
- Leerstijlen kind welke types
- Waar huiswerk maken
- Planning huiswerk maken proefwerkweek
- Flashcards gebruiken om te leren
- AI gebruiken voor huiswerk
- Tablet & leermiddelen in onderwijs
- Gamification
- Huiswerkbegeleiding
- Bijles aan huis
- Concentratie oefenen
- Executieve functies oefenen
- Geheugen kind oefenen
- Bewegend leren
- Magister
- Typecursus kind
- Boekbespreking tips
- Spreekbeurt tips
- Faalangst kind
- Kind heeft geen zin in school
- Tips kind wil geen huiswerk maken
- Smoesjes niet naar school gaan / huiswerk
- Zenuwachtig voor examen
- Examenstress tips
- Examen tips leren
- Lezen voor de lijst VWO
- Voorbereiden CSE Centraal Eindexamen
- PTA; Programma van Toetsing & Afsluiting
- Toezicht huiswerk ouders MBO & HBO
- Leerachterstand
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen
Middelbare school
- Waarom is plezier op school belangrijk?
- Hoe kan je school leuk maken?
- Geen zin in school?
- Smoesjes niet naar school te hoeven
- Schoolziek
- Subculturen middelbare school
- Telefoonverbod middelbare scholen
- Scholen dicht na dreiging op snapchat
- Geweld op middelbare school
- Kosten middelbare school
- Vrijwillige ouderbijdrage school & schoolreizen
- Wat geven uitwisseling kind
- Stage middelbare school & MBO
- Profielkeuze middelbare school
- Magister
- Schoolfeest
- Afkortingen onderwijs
- Schoolvakanties & vrije dagen
- 50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - 17 February 2024
- Paasactiviteiten 42 spelletjes & opdrachten thema Pasen met eieren, paashaas, educatief en meer - 15 February 2024
- Spreekbeurt voorbeelden & ideeën voor onderwerpen - 3 December 2023