Diarree kan één van de kwalen zijn waar je in je zwangerschap mee te maken krijgt. Waardoor komt dit? Kan het kwaad en waar let je op? En uiteraard: wat doe je eraan?
Wat is diarree?
Diarree wil zeggen dat de ontlasting die je hebt waterig is. En dat het vaker komt, minimaal 6 keer per dag. Dunne ontlasting is dus niet persé diarree. Het afvoeren van ziekteverwekkers is eigenlijk dat wat diarree doet. Op zich dus niks verkeerds.
Waarom diarree tijdens je zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap komen je darmen onder druk te staan. Dit komt omdat de baarmoeder groeit naarmate je zwangerschap vordert. Hierdoor zullen de darmen ‘plaats’ moeten maken en worden ze opzij gedrukt. Daarnaa
st zullen je darmen ook gevoeliger zijn en jouw eigen weerstand is eveneens minder hoog. Allemaal redenen dat jouw stoelgang kan overgaan in diarree.
Overigens kun je ook juist last krijgen van obstipatie. Heb je aan het einde van je zwangerschap diarree? Dan kan dit een voorteken zijn dat de bevalling gaat beginnen.
Oorzaken diarree tijdens zwangerschap
Bovengenoemde ‘algemene feiten’ van een zwangerschap kunnen dus resulteren in diarree. De directe oorzaak kan dan zijn:
- Druk op je darmen, zoals gezegd, zorgt ervoor dat de darmen anders werken. Dit kan invloed hebben op de ontlasting.
- Een virus kan bij iedereen een reden zijn om diarree te krijgen. Omdat jouw weerstand is ‘aangetast’ door je zwangerschap, ben je hier dus gevoeliger voor. Welk virus het veroorzaakt is uiteraard heel divers.
- Diarree door iets verkeerds gegeten te hebben kan eveneens iedereen overkomen. Dus ook tijdens je zwangerschap. Je moet nu wel extra opletten omdat je kindje hierdoor wel gevaar kan lopen. Heb je het idee dat het hiermee te maken heeft? Overleg dan met de verloskundige of er iets tegen de bacteriën gedaan moet worden. Voorkom dan ook dat je rauwe producten eet. De kans op voedselvergiftiging is dan immers groter. De listeria-bacterie die je binnen kunt krijgen is gevaarlijk voor je kind. Schrap dit soort producten dan ook van je boodschappenlijstje!!!
- Of je stress ervaart door de zwangerschap of om andere redenen, het kan ook de aanleiding zijn om diarree te krijgen. Je darmen zullen sneller werken tijdens spanning! Met alle gevolgen van dien.
Wat kun je doen tegen diarree?
Allereerst de waarschuwing dat je tijdens je zwangerschap niet zomaar van alles kan gaan slikken tegen de diarree. Diarreeremmers bijvoorbeeld mogen niet gebruikt worden. De veiligheid van je kindje staat toch bovenaan, nietwaar?!
Je moet vooral opletten dat je niet te veel vocht kwijtraakt. Goed drinken is dan ook heel belangrijk. Verdeel dit over de dag en drink het liefst water. Qua hoeveelheid moet je toch denken aan zo’n 2 tot 3 liter per dag.
- Vruchtensappen zijn nu niet goed voor je. Deze kunnen namelijk laxerend werken.
- ORS is verkrijgbaar bij de apotheek. Dit middel kun je gebruiken als je langer dan twee dagen diarree hebt. Het vult het vochtgehalte en de mineralen weer aan.
- Vezelrijk voedsel is wél goed. Klinkt misschien raar, maar het blijkt zo te zijn dat extra vezels juist vocht opnemen en daarmee de ontlasting dus dikker maken! Dus toch niet dat witte broodje, maar gewoon een volkoren boterham. Je kunt hierbij ook denken aan fruit en groente, volkorenpasta of bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
- Eet zo gezond mogelijk. En eet naar hoeveel trek je hebt.
- Probeer stress te vermijden!
- Zorg voor rust. Niet alleen qua stress, maar ook gewoon lichamelijk. Hoe minder energie je verspilt, hoe meer energie je lichaam kan gebruiken om te herstellen
Wanneer bel je met de verloskundige of huisarts?
Houd de diarree langer aan dan 3 dagen, is het heel erg of heb je er ook nog andere klachten bij, dan neem je contact op met de huisarts of de verloskundige. In overleg met hen kan dan bepaald worden of er meer actie nodig is.
Heb je koorts of zit er ook bloed bij je ontlasting? Dan neem je vanzelfsprekend eveneens contact met ze op. Omdat het ook een teken kan zijn dat je bevalling aanstaande is, kun je opletten of er meer tekenen zijn die daar op wijzen.
Heb je ook last van harde buiken, bijvoorbeeld, dan kun je ook beter de verloskundige bellen en met haar overleggen.
Voorkom uitdroging!
Zoals al eerder vermeld moet je bij diarree goed opletten dat je niet uitdroogt. Door de diarree wordt er immers meer vocht dan normaal afgevoerd. Dit voorkom je door extra goed te drinken.
Uitdroogverschijnselen zijn onder andere:
- Hoofdpijn
- Suf gevoel
- Duizelig zijn
- Donkere urine
- Niet of te weinig plassen
- Droge mond en tong
- Dorst hebben
- Verminderde elasticiteit van de huid
- Ook verstopping kan een teken van uitdrogen zijn (in dit geval niet relevant, maar wel goed om te weten)
- In dat geval bel je de huisarts en kun je alvast met ORS beginnen.
Tips om diarree te voorkomen
Je kunt diarree niet altijd voor zijn. Maar je kunt het risico erop wel verkleinen door vezelrijk te eten, stress te voorkomen, regelmatig te bewegen en ook die vruchtensappen kun je beter vermijden. Dit klinkt misschien vreemd, omdat fruit juist goed voor je is.
Het probleem met de sappen is echter dat je sap niet kauwt. Daardoor komen de fruitsuikers in je spijsvertering terecht wat diarree kan uitlokken door irritatie. Gewoon fruit kauw je waardoor enzymen deze suikers al ‘voorbewerken’.
Naast sappen kun je ook beter opletten met het drinken van koffie. Koffie laat je darmen namelijk sneller werken!
Obstipatie
Tijdens je zwangerschap kan diarree dus voorkomen, maar de meeste zwangere vrouwen zullen eerder last hebben van obstipatie!
Ook dit komt door je veranderde hormoonhuishouding én door het feit dat je lichaam meer vocht opneemt dan anders. Ook in dit geval is het dus nodig om voldoende te drinken!
En ook nu is vezelrijk eten en bewegen heel belangrijk. Gebruik geen laxeermiddelen op eigen houtje. Ook deze middelen kunnen een gevaar voor je baby zijn. Overleg altijd met je arts of verloskundige wat je er wel tegen kan doen of gebruiken!
Zwangerschapskwaaltjes
- Zwangerschapskwaaltjes begin & einde
- Zwangerschapscomplicaties
- Accupunctuur tijdens zwangerschap
- Alcohol tijdens zwangerschap
- Bandenpijn tijdens zwangerschap
- Bloeddruk tijdens zwangerschap
- Bloedverlies tijdens zwangerschap
- Buikpijn tijdens zwangerschap
- Buikklachten tijdens zwangerschap
- Diarree tijdens zwangerschap
- Flauwvallen tijdens zwangerschap
- Gewichtstoename tijdens zwangerschap
- Grieperig tijdens zwangerschap
- Hikken & boren tijdens zwangerschap
- Hoofdpijn tijdens zwangerschap
- IJzertekort tijdens zwangerschap
- Maagzuur tijdens zwangerschap
- Nesteldrang tijdens zwangerschap
- Ongelukkig tijdens zwangerschap
- Paracetamol tijdens zwangerschap
- Roken tijdens zwangerschap
- Rugpijn en klachten tijdens zwangerschap
- Slecht slapen tijdens zwangerschap
- Snurken tijdens zwangerschap
- Spotting & bloedverlies zwangerschap
- Stemmingswisselingen tijdens zwangerschap
- Stress tijdens zwangerschap
- Striae en striemen tijdens zwangerschap
- Vaginale afscheiding tijdens zwangerschap
- Verandering borsten tijdens zwangerschap
- Vermoeidheid tijdens zwangerschap
- Vocht vasthouden tijdens zwangerschap
- Xylometazoline neusspray zwangerschap
- Zwangerschap cravings
- Zwangerschapsdementie
- Zwangerschapsincontinentie
- Zwangerschapsjeuk
- Zwangerschapsmasker
- Zwangerschapsmisselijkheid
- Zwangerschapsstreep / linea nigra
- Zwanger in zomer
- Zwanger zijn is geen ziekte
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024