Bandenpijn tijdens de zwangerschap: het overkomt veel vrouwen. Wat is nu precies bandenpijn? Waardoor wordt het veroorzaakt en wanneer heb je hier last van? Maar misschien nog wel het fijnste om te weten: wat kun je doen om die pijn te voorkomen of te verlichten?
Wat is bandenpijn?
Tijdens je zwangerschap krijg je vaak te maken met allerlei typische zwangerschapskwaaltjes. Wat uiteraard niet moeilijk te verklaren is. Je lichaam is immers gigantisch aan het veranderen.
Het moet niet alleen een baby laten groeien, maar daarnaast moet het zich ook voorbereiden op de aankomende bevalling. Je lichaam groeit en hier en daar zullen lichaamsdelen zich moeten aanpassen.
Dat geldt ook voor de banden bij je baarmoeder. Deze banden kun je vergelijken met spieren en zij zorgen ervoor dat de baarmoeder op de juiste plek blijft liggen. De baarmoeder groeit en daarmee komt er spanning te staan op de banden.
Wat gebeurt er met de banden?
De banden bestaan uit stevig bindweefsel en houden dus de baarmoeder op zijn plek. Deze banden zijn daarbij met je bekken verbonden. De banden worden uitgerekt door de groei van de baarmoeder en door de invloed van hormonen zullen ze dan ook elastischer worden.
Het uitrekken veroorzaakt deze bandenpijn. De pijn die je hierdoor voelt kan te vergelijken zijn met een buikpijn die je bij je menstruatie kunt voelen. Als een scherpe buikpijn die even aanhoudt.
In welke periode?
In het begin van je zwangerschap gebeurt er heel veel in je lichaam, maar je buik groeit nog niet echt spectaculair. Zo rond de twintig weken komt hier verandering in.
Uiteraard zitten er grote verschillen in hoe hard een buik groeit, maar gemiddeld genomen zal dan een soort groeispurt van je buik plaatsvinden, waarbij je (eindelijk…) kan gaan zien dat je echt zwanger bent. Door deze snelle groei hebben de banden opeens veel meer te houden en rekken ze uit.
Eigenlijk kun je zeggen dat de banden dus pijn doen omdat ze te veel moeten oprekken. Toch kun je ook in het begin al wel last hebben van enig bandenpijn. Dit is dan nog niet de scherpe pijn die het halverwege de zwangerschap kan gaan worden.
Ook na de bevalling kun je last hebben van bandenpijn, maar dit zal snel verdwijnen. Dit komt omdat de baarmoeder nog wel druk geeft op de banden, ook al is de baby niet meer aanwezig.
Hoe voelt bandenpijn?
Pijn is natuurlijk een begrip wat moeilijk uit te leggen valt, omdat iedereen pijn anders ervaart. Je zou kunnen zeggen dat het lijkt op een menstruatieachtige pijn, welke rond de twintig weken kan overgaan in een scherpere pijn. Deze kan uitstralen naar de onderrug, de schaamlippen, het schaambot en de vagina. De pijn is niet constant.
Welke activiteiten hebben invloed op bandenpijn?
Uiteraard zijn er activiteiten die de pijn kunnen verergeren. Hierbij kan je denken aan:
- Hoesten en niezen
- Volle blaas
- Een orgasme
- Intensieve bewegingen (sporten, maar ook in rap tempo lopen bijvoorbeeld)
- Plotselinge bewegingen
- Bukken en/of tillen
- Opstaan uit bed of van de bank
- Maar ook de bewegingen van de baby zelf!
Wie maakt er kans op bandenpijn?
Bandenpijn kan bij iedereen voorkomen en is helaas niet te voorkomen. Je kunt wel dingen doen om de pijn te verzachten of om de banden te helpen (waardoor de pijn dus minder zal zijn).
Wat kun je doen tegen bandenpijn?
Natuurlijk kan jouw gedrag de pijn beïnvloeden (verminderen dus ook). Wat kun je doen om zo min mogelijk kans te maken op bandenpijn? Of om de pijn te verminderen?
- Span met regelmaat je buikspieren aan. Hierdoor ontlast je de banden even.
- Zoals bij veel soorten buikpijn kan ook nu warmte helpen. Een lekkere warme kruik tegen je buik aanhouden kan heel fijn zijn.
- Er zijn steunbanden te koop die je buik ondersteunen. Naast banden zijn er eveneens steunbroekjes voor zwangeren te koop. Beide geven dus verlichting aan de banden omdat ze de buik ondersteunen. Niet alleen fijn voor die bandenpijn, maar ook voor je rug! Naast deze steunbanden of -broekjes kan een buikband ook al helpen. Of knoop gewoon je sjaal onder je buik.
- Zorg voor een goede houding! Rechtop staan en dus die buikspieren aanspannen!
- Bukken of zwaar tillen moet je nu zeker niet doen!
- Snelle bewegingen zijn niet fijn. Moet je iets doen waarvan je doorhebt dat het niet fijn aanvoelt? Ondersteun dan je buik!
- Niezen en hoesten kunnen in sommige gevallen zelfs al zeer doen! Houd je buik vast, dat kan helpen!
- Moet je naar het toilet? Ga dan zo snel mogelijk. Naast een grote baarmoeder ook nog een volle blaas hebben: je banden worden er niet blij van.
- Een orgasme kán eveneens vervelend zijn bij bandenpijn.
- Wees voorzichtig met sporten en wandelen. Langer wandelen of bij sporten kun je gebruik maken van ondersteunende middelen. Maar het kan ook een reden zijn om liever minder of anders te sporten. Kies bijvoorbeeld voor een sport die gericht is op zwangeren of ga rustig zwemmen.
Bandenpijn na de bevalling
Zoals al eerder aangegeven kun je nog last houden van de bandenpijn als je al bevallen bent. De baarmoeder ligt nu losser in je buik en heeft daardoor meer ruimte om te bewegen nu de baby geboren is. Dit kan ervoor zorgen dat de (uitgerekte) banden toch nog rek ondervinden.
De hormonen zorgen er echter voor dat alles weer minder elastisch wordt en daarmee zal de pijn weer overgaan.
Bandenpijn bij een volgende zwangerschap
Misschien denk je nu dat een volgende zwangerschap dan minder heftig zal zijn wat bandenpijn betreft. De banden zijn dan toch al wat gewend, zou je zeggen. Helaas gaat dit niet op.
Omdat de spieren juist door de vorige zwangerschap sneller zullen verslappen, kun je in je tweede of volgende zwangerschap juist meer en eerder last hebben van bandenpijn.
De verslapte buikspieren zullen dus nog minder de baarmoeder ondersteunen, waardoor de banden juist nog meer aan het werk moeten.
Zwangerschapskwaaltjes
- Zwangerschapskwaaltjes begin & einde
- Zwangerschapscomplicaties
- Accupunctuur tijdens zwangerschap
- Alcohol tijdens zwangerschap
- Bandenpijn tijdens zwangerschap
- Bloeddruk tijdens zwangerschap
- Bloedverlies tijdens zwangerschap
- Buikpijn tijdens zwangerschap
- Buikklachten tijdens zwangerschap
- Diarree tijdens zwangerschap
- Flauwvallen tijdens zwangerschap
- Gewichtstoename tijdens zwangerschap
- Grieperig tijdens zwangerschap
- Hikken & boren tijdens zwangerschap
- Hoofdpijn tijdens zwangerschap
- IJzertekort tijdens zwangerschap
- Maagzuur tijdens zwangerschap
- Nesteldrang tijdens zwangerschap
- Ongelukkig tijdens zwangerschap
- Paracetamol tijdens zwangerschap
- Roken tijdens zwangerschap
- Rugpijn en klachten tijdens zwangerschap
- Slecht slapen tijdens zwangerschap
- Snurken tijdens zwangerschap
- Spotting & bloedverlies zwangerschap
- Stemmingswisselingen tijdens zwangerschap
- Stress tijdens zwangerschap
- Striae en striemen tijdens zwangerschap
- Vaginale afscheiding tijdens zwangerschap
- Verandering borsten tijdens zwangerschap
- Vermoeidheid tijdens zwangerschap
- Vocht vasthouden tijdens zwangerschap
- Xylometazoline neusspray zwangerschap
- Zwangerschap cravings
- Zwangerschapsdementie
- Zwangerschapsincontinentie
- Zwangerschapsjeuk
- Zwangerschapsmasker
- Zwangerschapsmisselijkheid
- Zwangerschapsstreep / linea nigra
- Zwanger in zomer
- Zwanger zijn is geen ziekte
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024