Skip to Content

Hikken en boeren baby in de buik tijdens zwangerschap

Hikken en boeren baby in de buik tijdens zwangerschap

Ben je zwanger, dan zul je soms merken dat je baby de hik heeft! Wat is nu eigenlijk hikken en hoe kan het dat zelfs je kleine baby hier al last van heeft?

Wat is de hik?

De hik heeft alles te maken met je middenrif. Dit is een grote spier die tussen je longen en je buik zit. De spier kan zich opeens samentrekken en dan hik je. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je middenrif dit opeens doet.

Voor jouzelf kan het door snel eten of drinken komen, niet goed kauwen op je eten, door koolzuur of alcohol. Maar dat zijn toch dingen die een baby in je buik niet binnenkrijgt. Hoe komt het dan zover bij de ongeboren baby?

Waarom heeft je baby in je buik de hik?

De hik ontstaat bij de nog ongeboren baby doordat hij vruchtwater binnenkrijgt. Is zijn kleine maagje gevuld met vruchtwater, dan zal het middenrif hierdoor gaan samentrekken. Met het simpele gevolg dat je kleine man of vrouw de hik heeft. Dat is in ieder geval een verklaring die gegeven wordt door deskundigen.

Andere bronnen melden dat de oorzaak nog niet bekend is. Of dat het komt omdat er vocht in de luchtpijp komt te zitten. Ben je zo’n drie maanden zwanger, dan kan je baby de hik gaan krijgen. Maar moeders merken het pas vaak met een maand of zes.

Hoe voelt het als de baby in je buik de hik heeft?

Soms kan het gebeuren dat je kleine tikjes in je buik voelt, die regelmatig terugkomen. Het is de baby die je voelt hikken! Een grappig gevoel vaak, maar je zult je vast ook afvragen of het erg is en hoe dat dan komt.

Natuurlijk zal niet iedereen het op dezelfde manier ervaren. En de ene keer zul je er zelf meer van merken dan een andere keer. Uiteraard zul je meer voelen als je baby meer plek begint in te nemen in je buik.

Hikken of schoppen

Nu schopt je baby natuurlijk ook nog in je buik, dus niet ieder dingetje die je voelt bewegen is meteen de hik. Je baby kan gaan schoppen als hij zich niet fijn voelt in een bepaalde houding, of omdat hij het niet eens is met de voeding die jij tot je neemt…

Of hij is gewoon lekker aan het bewegen (lijkt mij…). Als de beweginkjes die je voelt blijven aanhouden, ook als jij van houding veranderd bent, dan zou dit een aanwijzing kunnen zijn dat het geen schopjes zijn maar dus de hik.

Is de hik erg?

Nee hoor, eigenlijk hoort het er gewoon bij. Je baby drinkt van het vruchtwater en kan zo goed oefenen met slikken. Andere deskundigen vertellen dat het zijn longetjes traint voor de ademhaling.

Daarnaast is dit vruchtwater ook goed voor de ontwikkeling van de maag en darmen. En die hik? Het kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over. Meestal zal de hik 1 of 2 minuten duren.

Boeren in de buik?

Boeren doen baby’s overtuigd na het eten…maar nog niet als ze in je buit zitten. Dit zou kunnen zijn omdat er gewoon geen lucht te vinden is in de baarmoeder. Spugen kunnen ze overigens wel doen. Maar daar zul je weinig van merken.

Verslikken en hoesten

Jouw baby is zichzelf al aan het trainen om te slikken én om adem te halen. Daarbij kan hij ook in je buik moeten hoesten of verslikt hij zich weleens. Dat levert verder geen gevaar op.

Hik als de baby geboren is

Net als jij kan ook je geboren baby de hik krijgen. Je kunt wel maatregelen nemen om het niet te veel te laten gebeuren, maar op zich is de hik ook nu niet erg en zal het normaal gesproken ook gewoon weer overgaan.

Als een baby te snel wil eten of drinken dan kan de hik optreden. Ook als je baby tijdens het drinken, bijvoorbeeld, te veel lucht naar binnen ‘hapt’ kan dit gebeuren.

Komt de hik meestal naar voren tijdens of na het eten, dan is de kans natuurlijk groot dat het daar mee te maken heeft.

Kun je de hik voorkomen?

De hik voorkomen is niet helemaal mogelijk. Wat eventueel bij je geboren baby helpt is om hem te laten boeren en tijdens het eten af en toe even te pauzeren. Bij flesvoeding kun je kijken of het helpt als het speentje een kleiner gaatje heeft, zodat je kleintje minder snel kan drinken.

Bij borstvoeding kun je dat uiteraard niet reguleren, maar je kunt wel kijken of het helpt als je hem anders aanlegt. Daarnaast kan het eveneens helpen als je baby niet over zijn toeren is als je hem gaat voeden.

Na het eten houd jij je baby eerst rechtop, ook dat kan helpen. En dan is een kwartier/20 minuten wel ongeveer nodig.

Boeren is goed voor je baby

We hadden het ook al eerder over boeren bij de baby. Dit doet hij natuurlijk wel als hij geboren is. Het is juist fijn voor je kleintje als hij even boeren kan. Je kunt hem daarbij helpen door hem even rechtop, met zijn hoofdje op je schouder, te houden.

Met zijn gezichtje ligt hij dan naar jou toe. Natuurlijk ondersteun je daarbij goed zijn ruggetje en nekje. Het kan helpen om zachtjes op zijn ruggetje te kloppen of te wrijven.

Tip: zorg dat je een spuugdoekje bij de hand hebt, want regelmatig komt er ook nog wat voeding mee. Overigens zijn er ook andere houdingen die kunnen helpen, zoals liggend op je onderarm met zijn buikje of gewoon op schoot zittend. Het is even aftasten wat voor jouw baby fijn is.

Als je je zorgen maakt

Normaal gesproken hoef jij je dus geen zorgen te maken als je baby (wel of niet al geboren) de hik heeft. Maar uiteraard bel je wel als je toch dingen merkt die je niet vertrouwt!

Merk je minder beweging op in je buik? Bel dan direct met je verloskundige of huisarts!

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)