Skip to Content

Zonnebrand baby & kind; welk biedt beste bescherming ook voor gevoelige huid?

Zonnebrand baby & kind; welk biedt beste bescherming ook voor gevoelige huid?

Heb jij al vertwijfeld voor het schap met 10 verschillende soorten zonnebrandcrèmes en zonnebrand gestaan?

Ik vind het altijd een fijn gevoel, want de zomer komt eraan! En dat betekent warm, ijsjes, barbecueën, boeken lezen en ontbijten in de zon.

Maar dit jaar wordt het toch ook echt: smeren, smeren en smeren. Of sprayen. Of uv-pakjes. Want dochterlief is één jaar en moet wel beschermd worden tegen de zon. Het lijkt wel of mijn dochter het al voelt, want ze houdt niet van de zon.

Zodra ik ‘s ochtends het gordijn opendoe moet ze niezen en zit ze minimaal vijf minuten tegen het licht te knipperen (en ja, dan waren de lampen gewoon al aan).

En zodra ze even met haar gezicht in de zon komt buiten doet ze haar handen voor haar ogen en kruipt ze weg naar de schaduw. Ik ben benieuwd hoe het deze zomer zal gaan.

Er staat in ieder geval al een bataljon zonnebrand klaar.

Waarom beschermen tegen de zon?

Buiten zijn is gezond. Voor jong en oud, van baby tot bejaarde. We zien het nu de eerste warme dagen van het jaar zijn geweest: bijna iedereen trekt naar buiten.

Fietsen worden van stal gehaald, stranden worden weer bezocht en mensen groeten elkaar vrolijk op straat.

Lekker buiten zijn is gezond voor je, omdat je dan meer beweegt dan wanneer je binnen bent, je ziet andere mensen en dingen om je heen, de buitenlucht maakt gezond moe en je krijgt door het buiten zijn en de zon vitamine D binnen.

Vitamine D is gezond voor je botopbouw, en dit is extra belangrijk voor kinderen omdat zij zo hard groeien.

Er zijn helaas niet alleen maar voordelen aan de zon. Je kunt genieten van de warme zonnestralen op je huid en van het gezonde bruine kleurtje als je de volgende ochtend in de spiegel kijkt.

Maar de straling van de zon is ook schadelijk. Helemaal bij baby’s en jonge kinderen. De zonnestralen dringen door de huid en kunnen de huid zo (blijvend) beschadigen.

Volwassenen hebben een dikkere huid met meer pigment die daardoor meer bescherming biedt. Kinderen hebben een dunne huid en de eerste tijd nog geen pigment, waardoor de zonnestralen voor hen gevaarlijker zijn dan voor volwassenen.

De zon brengt heel wat te weeg. Hieronder vind je een rijtje mooie gevolgen van de zon, maar ook de belangrijkste schadelijke gevolgen:

Mooie gevolgen van de zon:

  • Mensen zijn vrolijker, er zijn minder depressieve mensen;
  • Je lichaam maakt vitamine D aan;
  • Een beetje zon helpt tegen een hoge bloeddruk en vermindert zelfs de kans op een hartaanval;
  • Sommige tumoren groeien minder snel als je regelmatig in de zon zit;
  • Iedereen maakt mooie herinneringen (want iedereen weet nog wat hij vorig jaar zomer heeft gedaan, maar februari of november?)

Schadelijke gevolgen van de zon:

  • De straling van de zon kan huidkanker veroorzaken. Dat komt door uv-licht. Dit zit in zonnestralen, maar dit licht kun je niet met het blote oog zien. Het gaat door je huid heen zonder dat je het merkt, en kan daar cellen kapot maken waardoor huidkanker kan ontstaan.
  • Vandaar dat het zo belangrijk is om uv-werende artikelen te gebruiken.
  • Je kunt binnen korte tijd zo erg verbranden dat het net zo erg is als wanneer je je brandt aan heet of kokend water.
  • De zon blijft als het ware in je huid ‘hangen’. Daardoor is de zon gevaarlijker dan veel mensen denken. Als je een uur in de zon hebt gezeten, en je gaat daarna naar binnen of naar de schaduw, dan kan de zon nog steeds schade aanrichten. De zonnestralen zitten als het ware in je huid en blijven daar zeker nog 3 uur nadat je uit de zon bent gegaan. De cellen en het DNA in je huid, kan dus nog steeds beschadigen als je al 2 uur binnen bent. Als je iets uv-werends hebt gebruikt, is dit vele malen minder omdat de zonnestralen niet ‘in je huid’ hebben kunnen kruipen.

Baby zonnebrand

Het is verstandig je baby altijd in te smeren. Ook al heb je een parasolletje of een tentje mee, je baby zal toch af en toe in de zon komen. Dat klinkt onschuldig, maar baby’s hebben nog geen pigment waardoor ze zelfs de natuurlijke bescherming missen.

De uv-straling gaat dus volledig door hun dunne huidje heen.

Baby’s en kinderen die op jonge leeftijd veel onbeschermd of niet genoeg beschermd in de zon zijn geweest, hebben een veel grotere kans op huidkanker (zelfs op latere leeftijd).

Er zijn speciale zonnebrandsprays, -crèmes en dergelijke voor kinderen. Het beste is om je kind een halfuur vóór je naar buiten gaat in te smeren, het filter op de huid werkt dan veel beter dan wanneer je het er net opgesmeerd hebt.

En als je kindje heeft gezwommen of met water heeft gespeeld, smeer hem of haar dan opnieuw in. Ook al staat er ‘water resistant’ op de verpakking van de zonnebrand.

Er verdwijnt toch nog crème door je kindje af te drogen, doordat hij of zij dingen aanraakt of op een handdoek heeft gelegen.

Welke factor zonnebrand kinderen

Als je voor het schap staat, zie je verschillende soorten factors. Hoe hoger de factor, hoe beter je bent beschermd. Er zijn verschillende soorten factors omdat er ook verschillende soorten huidtypen bestaan.

Sommige mensen verbranden bijna nooit, zij kunnen een lage factor gebruiken. Andere mensen worden eigenlijk niet bruin, maar verbranden meteen: zij moeten een hoge factor gebruiken.

Omdat de kinderhuid dun en kwetsbaar is, kun je voor kinderen het beste een hoge factor gebruiken.

Minimaal factor 30, adviseert het KWF Kankerbestrijding. Factor 30 beschermt je voor 96,6% tegen de straling, factor 50 beschermt je voor 98%.

Dat verschil is dus niet zo groot, maar in prijs kan het behoorlijk wat schelen.

Factor 50 is de hoogst mogelijke bescherming, 98% dus. Vroeger zag je weleens ‘sunblock’ op zonnebrandcrèmes staan, dat mag tegenwoordig niet meer.

Er komt immers als nog 2% van de straling door je huid.

Beste zonnebrand voor (jonge) kinderen en baby’s

Er is eigenlijk geen sprake van een ‘beste zonnebrand’. Aan zonnebrand zijn erg strenge eisen, en zelfs de allergoedkoopste zonnebrand voldoet aan die eisen anders mag het niet verkocht worden.

Natuurlijk kun je een voorkeur hebben voor een type fles, een geur of hoe iets smeert. Dat is voor iedereen persoonlijk. Voor kinderen kun je het beste geen transparante spray gebruiken, omdat je dan snel plekken overslaat.

Je ziet het niet, zoals je witte crème wel ziet.

Het merk maakt niet uit. Het is bijvoorbeeld veel beter om een goedkope zonnebrand te kopen, en echt elke 2 uur ruim in te smeren. Dan wanneer je een dure zonnebrand koopt en daar zuinig mee doet.

De allergoedkoopste zonnebrand beschermt even goed als de duurste zolang ze dezelfde factor hebben, dat komt door die veiligheidseisen.

Beter goedkoop en veel, dan duur en zuinig doen.

Biodermal Zonnesray for kids

Zonnebrand baby & kind; welk biedt beste bescherming ook voor gevoelige huid? - Mamaliefde

De Biodermal zonnespray voor kids is handig en verkrijgbaar in SPF50. Dit is een geavanceerde zonnebrand speciaal voor kinderen.

Deze zonnespray is parfumvrij en bestand tegen water en zand. Een spray is hygiënisch en zuinig in gebruik.

Wel een flinke hoeveelheid aanbrengen en regelmatig herhalen.

Garnier Ambre Soliere

Zonnebrand baby & kind; welk biedt beste bescherming ook voor gevoelige huid? - Mamaliefde

De eerste bescherming tegen de zon ontworpen om zand af te weren. Omdat de kinderen altijd in het zand spelen en toch de hoogste bescherming moeten hebben, heeft Garnier Ambre Solaire een SPF 50+ anti-zandspray gecreëerd.

De eerste hoge zonnebescherming die het zand afweert voor een droog gevoel op de huid.

Daarnaast trekt de lichte textuur snel in, plakt niet en is waterproof en is daardoor heel populair bij veel ouders.

Kruidvat zonnebrand

Kruidvat heeft een aantal betaalbare zonnebrandartikelen voor kinderen in het assortiment. De Kruidvat Solait Kids Sun factor 50, Roll-On zonnebrandcréme en de Solait Very High suncream. Beiden prima geschikt voor je kleine dreumes.

La Roche-Posay

La Roche-Posay is dé zonnecréme voor de gevoelige huid. Kindjes vanaf 6 maanden tot 3 jaar zijn gebaat bij La Roche-Posay Anthelios Baby Melk SPF50+. Betaalbare zonbescherming.

De La Roche-Posay Anthelios Kind Zijdezachte Melk SPF50+, geeft het oudere kind met een zeer gevoelige huid, alle zonbescherming die nodig is.

Nivea

Het meest bekende merk op zonnebrandgebied is Nivea. Het assortiment voor kinderen is omvangrijk:

  • Nivea Sun Kids triggerspray
  • Gekleurde roll-on van Nivea
  • Hydraterende roll-on
  • Nivea Sun Baby
  • Nivea Sun kids pocket size

Vichy

Zonnebrand baby & kind; welk biedt beste bescherming ook voor gevoelige huid? - Mamaliefde

Zonnebrand creme voor kinderen met factor 50 in een handige spray.

Hoge UV-A en UV-B bescherming die de gevoelige huid van uw kind beschermt tegen verbranding en de schadelijke gevolgen van de zon. Speciaal ontwikkeld voor de tere kinderhuid.

Vision

Vision heeft verschillende producten voor kinderen, waaronder een speciale variant voor baby’s en jonge kinderen. Ook is er een mousse die langdurige bescherming biedt.

Er is ook een spray of een tube. Deze zonnebrandbeschermer heeft maar liefst, 5 sterren UVA-bescherming. Zeer waterbestendig.

Smeer je kind wel om de paar uur in, ook al staat in de gebruiksaanwijzing dat het maar één keer op een dag hoeft te gebeuren.

Zwitsal

Nieuw is de zonnebrand van Zwitsal. Natuurlijk met de bekende Zwitsalgeur! Al is er ook een variant zonder geurstoffen.

Er zijn drie producten; de flacon met pomp voor de hele familie, een spray en een zonnestick die je makkelijk in de tas kan opbergen met 0% parfum.

De zonnebrand is makkelijk smeerbaar en plakt niet! De zonnespray met UVA/UVB-filter is dermatologisch getest en hypoallergeen.

Natuurlijke zonnebrandmerken

Zonnebescherming bieden op natuurlijke wijze. Géén conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen geven de volgende zonnebrandmerken een natuurlijke manier van bescherming tegen de felle zon.

Een aantal van bovenstaande merken hebben ook een variant op natuurlijke basis zoals Nivea en Zwitsal. Andere merken zijn;

Ladival

Ladival is een intensief verzorgende zonnebrandmelk en bevat geen parabenen, kleurstoffen, parfums en emulgatoren. Met een gerust hart je kind voorzien van zonnebrandcréme.

Lavera

Zonnebrand baby & kind; welk biedt beste bescherming ook voor gevoelige huid? - Mamaliefde

Lavera heeft een breed assortiment producten waaronder de speciale zonnecréme voor kids. Sensitive Sun cream, zonder kleur- en geurstoffen.

Volledig natuurlijk product welke tegen scherpe prijzen kunnen worden aangeschaft.

Lovea

Zonnebrand baby & kind; welk biedt beste bescherming ook voor gevoelige huid? - Mamaliefde

Lovea Kids Protection is een zeer betaalbare beschermende lotion. Hoge beschermingsfactor. Trekt snel in de huid.

Wel voordat het kind wordt blootgesteld aan zonlicht, 20 minuten van te voren insmeren.

Naïf

Zonnebrand baby & kind; welk biedt beste bescherming ook voor gevoelige huid? - Mamaliefde

Een zonnebrandcréme geschikt voor de heel kleintjes en het wat oudere kind. Huidvriendelijk en waterbestendig.

Deze créme beschermt direct en heeft geen inwerktijd nodig. Vergeet vooral niet de oren, hoekjes naast de neus en rond de oogjes te smeren.

Lees ook: Review Naïf zonnebrand en aftersun

Gevoelige huid

Heeft je kindje een gevoelige huid dan is het verstandig om daar extra rekening mee te houden.

Voor kinderen vanaf 3 jaar die een zeer gevoelige huid hebben is de Ultrasun Kids Gel SPF50+, een niet-vette en -kleverige gel die snel in de huid trekt.

Infraroodbescherming met GSP-T. Ook bevat deze gel Celligent, dit beschermt tegen huidveroudering.

Een hogere beschermingsfactor (SPF) is niet per definitie beter

Het gebruik van een crème met SPF is noodzakelijk om directe gevolgen van zonnestraling (roodheid, zwelling, blaren) en indirecte gevolgen (bruining, droogheid, rimpels) tegen te gaan.

Zonnebrandproducten voor kinderen hebben vaak een heel hoge SPF-factor, 50 bijvoorbeeld. Als moeder voelt dat veel beter dan factor 30. Dat is echter een soort schijnveiligheid.

Het verschil tussen factor 30 en 50 is echt heel klein. Het betekent misschien dat je een kwartier langer niet hoeft te smeren.

SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!

De term ‘sunblock’ mag daarom door de FDA niet meer gebruikt worden. Om echter een hogere beschermingsfactor te krijgen betekent dat dat er exponentieel meer van die stof toegevoegd moet worden.

Waarvoor er weer meer bindmiddelen nodig zijn en het extra duur is omdat dit één van de duurdere ingrediënten is.

Bescherming tegen UVB- en UVA-stralen

Naast dat verbranden erg pijnlijk is, kan een teveel aan uv-straling tijdens de kindertijd huidkanker veroorzaken op latere leeftijd. Met name in het gezicht.

Zeker in de eerste levensjaren zijn de lichaamseigen beschermende mechanismen tegen UV-straling nog onvoldoende ontwikkeld. Zo beschikt de huid nog niet over beschermende functies of voldoende pigment om de UV-straling te beperken.

Het herstelproces van de huid werkt op jonge leeftijd ook nog niet naar behoren.

Omdat de kinderhuid zichzelf maar een paar minuten kan beschermen tegen UV-straling, moet je altijd zonnebescherming gebruiken als kinderen de zon ingaan, het liefst met beschermingsfactor 50+.

Gebruik zonnecrèmes die beschermen tegen UVA- en UVB-straling en die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige kinderhuid.

Als je kinderen in het water spelen en zwemmen, moeten ze altijd beschermd zijn met waterproof zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat je ze na het afdrogen opnieuw insmeert.

Waaraan herken je een waterresistente zonnebrand?

Als het zonnetje schijnt is het heerlijk om af te koelen. Lekker in een zwembadje of in de zee wat rondplensen. Door het water wordt het zonlicht extra weerkaatst en is een goede bescherming dus extra belangrijk.

Bij voorkeur een waterresistente zonnebrand die op je lichaam blijft zitten en bescherming biedt.

Bij voorkeur zo snel mogelijk, omdat de meeste kinderen niet een half uur gaan wachten tot de zonnebrand is ingesmeerd voor ze het water in gaan.

Dit kan je heel eenvoudig testen door een klein beetje water in een kommetje van je hand te gieten en daar vervolgens de zonnebrand doorheen te smeren.

Een zonnebrand die niet resistent is zal oplossen in het water en biedt dus geen bescherming meer.

Een zonnebrand die wel resistent is zal een witte laag achterlaten die als een soort schildje op je huid ligt en de zon tegenhoudt.

Let op de ingrediënten

Niet alle ingrediënten zijn voor alle huidtypes even geschikt. Lees daarom eens de bijsluiter en kijk naar de volgende ingrediënten:

  • Parfums – Sommige crèmes hebben een lekker geurtje meegekregen, zoals citrus. Toegevoegde parfums kunnen in combinatie met zon echter voor pigmentvlekken zorgen.
  • Alcohol – Alcohol irriteert de huid en droogt de huid uit: geen fijn ingrediënt dus. Helemaal niet voor kinderen die vaak nog een gevoelige huid hebben.
  • Zonnefilter Oxybenzone – Dit is een chemische zonnefilter. In vergelijking met andere chemische zonnefilters wordt deze extreem gemakkelijk in de huid opgenomen. Deze stof kan mogelijk hormoonverstorend werken en wordt teruggevonden in bloed, urine en zelfs moedermelk.

Op tijd beginnen met smeren

De meeste zonnebrandcrèmes hebben de tijd nodig om in te trekken en je lichaam te beschermen. Begin daarom op tijd met insmeren.

Als je naar het strand gaat smeer je al in zodra je de deur uit gaat, zodat je op het strand geen gedoe hebt met plakkende kinderen in het zand, maar ook direct zijn werk doet.

Door het afdrogen en aankleden kan het beschermende laagje echter wel weer van je huid af ‘schuren’ en moet je dus even opnieuw insmeren.

Goed smeren

Het gezicht is één van de risicovolle lichaamsdelen dat het snelste verbrand. Bijvoorbeeld op de neus, of de wangen en oren omdat dat delen zijn die uitsteken en daarom meer zon vangen.

Om je kind goed in te smeren kan je het beste erachter gaan staan. De zonnebrand aanbrengen op je hand en dan vanaf de neus naar de oren uitsmeren. Zo sla je geen plekjes over en hoef je niet moeilijk te gaan doen.

Zonnebrandcrème blijven smeren met goede spf van gezicht tot teen

Met één keer smeren kom je er niet. Door zweten, water, schuren van kleding verdwijnt tussen 2 en 3 uur na het smeren het beschermende laagje en moet je dus opnieuw smeren.

Ook plekjes die je per ongeluk hebt overgeslagen blijven op die manier beschermd. 

Een factor kan alleen op volledige sterkte werken, als er dik genoeg wordt gesmeerd. Smeer dus altijd meer dan je denkt dat nodig is, luidt het advies.

Fabeltjes of niet?

Ieder jaar een nieuwe zonnebrand kopen

De moleculen die in de zonnebrand zitten en je beschermen tegen de zon zijn instabiel en zullen na een tijdje uit elkaar vallen. Daardoor zal het filter zijn functie verliezen en beschermt je niet meer tegen het uv-licht.

Andere ingrediënten vallen na deze maanden uiteen waardoor het product waterig of juist klonterig wordt.

Bovendien kan het product vaak vies aanvoelen en vies gaan ruiken. De conserveringsmiddelen die erin zitten kunnen zelfs bacteriën aantrekken.

Daarom is het altijd goed om voordat je naar de fles van vorig jaar grijpt even op de verpakking te kijken naar wat de houdbaarheid aangeeft.

Vaak is dit 12 maanden en soms 24. Er wordt beweerd dat elk jaar de factor halveert.

Voorbruinen werkt niet

Dit is een tip voor moeders, maar voorbruinen onder een zonnebank helpt niet. Je lichaam moet gewoon even wennen aan de zon. Daarom kan je de tijd in de zon het beste rustig aan opbouwen. En juist in het begin goed smeren.

Als je huid er weer aan gewend is kan het ook meer hebben. Het is ook zeker een fabeltje dat als je je insmeert je niet bruin kan worden.

Je voorkomt alleen het verbranden en de veroudering hiermee.

Volledige bescherming, ook van de ogen

Je ogen zijn zeer gevoelig voor de zon. En hebben daarom een goede bescherming nodig in de vorm van een zonnebril. Een hoed of zonneklep kan ook geen kwaad en probeer toch ook het lichaam te bedekken.

Armen en ledematen wennen het snelste aan de zon. Maar andere gebieden die normaal geen zon zien zijn enorm kwetsbaar en kan je daarom het beste met een laagje kleding beschermen.

Kies bijvoorbeeld voor een uv-werend swimsuit als je naar het strand gaat.

Onder een parasol kan je niet verbranden

Ook in de schaduw van bijvoorbeeld een parasol is het belangrijk dat je je insmeert.

Dit laat alsnog 40% van de straling door, daarnaast kan zand bijvoorbeeld 20% van het zonlicht weerkaatsen waardoor je zelfs in de schaduw nog kan verbranden en het dus belangrijk is dat je je insmeert.

Verpakking met schroefdop

De meeste zonnebrandcrèmes hebben een soort klepje op de deksel.

Werkt makkelijk en je raakt geen dop kwijt. Dit zijn echter wel de verpakkingen die het snelste open kunnen raken in de strandtas. Een (mini) verpakking met schroefdop daarentegen zal uit zichzelf niet open gaan.

Koel bewaren

Bewaar de zonnebrand bij voorkeur niet in de zon, cosmetische producten zoals een zonnebrandcrème kunnen door de warmte uit elkaar vallen.

Hierdoor gaat de beschermingsfactor snel achteruit.

Bewaar hem daarom bij voorkeur in een koeltas of opgerold in een handdoek, uit de zon en in de schaduw. Vries je zonnebrandcrème ook liever niet in. Hier zijn deze producten niet tegen bestand.

Tijdig uit de zon gaan

De beste bescherming is natuurlijk voorkomen dat je in contact komt met de zon.

Dermatologen raden aan om baby’s en peuters tot drie jaar oud nooit langdurig aan direct zonlicht bloot te stellen.  En hoe kan je dat beter doen door binnen te blijven?

In zuidelijke landen hebben ze niet voor niets een siësta. Tussen twaalf en drie is de zonkracht het sterkste. Door dit te vermijden en niet naar buiten te gaan voorkom je de kans om te verbranden.

Willen je kinderen echt buitenspelen, zorg dan voor voldoende schaduw. Bijvoorbeeld door beplanting, parasols, zonneschermen etc.

Zeker baby’s zouden het eerste jaar nooit in de volle zon mogen komen, maar als het al naar buiten gaat zoveel mogelijk de schaduw opzoeken.

Wees wel voorzichtig met doeken over de wandelwagen, daardoor wordt het juist alleen maar warmer onder de kap.

Rood haar en in de zon

Een groot deel van mijn familie heeft rood haar, en toen onze roodharige dochter werd geboren zeiden velen het: ‘Dat wordt smeren!’. Of: ‘Dat wordt wat in de zomer, bereid je maar vast voor!’.

Ik lachen natuurlijk. Maar ze hebben wel gelijk en spreken uit ervaring.

Mensen met rood haar hebben bijna tot geen pigment. Daardoor missen zij de natuurlijke bescherming en is hun huid extreem kwetsbaar.

Er wordt weleens gezegd dat mensen met rood haar meer kans hebben op huidkanker, dat komt dus omdat zij kwetsbaarder zijn voor de uv-straling die huidkanker kan veroorzaken.

Uv-werende artikelen zoals zonnebrand en uv-tentjes etc. zijn dan helemaal noodzaak.

Vaak hebben mensen met rood haar in de zomer sproetjes, dat komt omdat op kleine plekjes wel pigment zit.

Ze worden dan ook niet bruin, er ontstaan alleen sproetjes. Dit kan ook op armen en benen zijn.

Dit geldt meestal niet voor mensen met een rode gloed in het haar, of kastanjebruin haar, maar de ‘echte roodharigen’.

Martine Pieters-de Wit