Een kleine baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet zo goed regelen. In zijn moeders buik was het een fijne constante temperatuur van 37 graden, dag en nacht. Daar hoefde hij zelf niets voor te doen. Maar eenmaal uit die veilige, warme omgeving, moet het lichaam zelf aan de slag om het warm te houden. Waar je dan aan moet denken als kersverse mama en papa is bijvoorbeeld het volgende: hoeveel kleding trek je je baby aan? Moet je baby ’s nachts een extra dekentje of een kruik bij zich in bed? En hoe zit het met de temperatuur van de babykamer?

Wat is de ideale temperatuur voor de babykamer?

Een kamertemperatuur tussen de 16 en 20 graden is prima voor in de babykamer, maar ook voor je eigen slaapkamer. 18 graden Celsius is de ideale kamertemperatuur. Bovendien is het veiliger om in een iets te koude slaapkamer te liggen dan in eentje die veel te warm is. Als het te koel is, kun je je baby namelijk nog wat extra kleertjes aantrekken als je het gevoel hebt dat hij het echt te koud heeft. Een iets te koude temperatuur is bovendien minder erg dan een te warme. Je baby kan namelijk echt oververhit raken en dat kan gevaarlijk zijn. Je kunt de temperatuur van je baby opmeten met een thermometer, maar je kunt ook voelen; als je baby aan het zweten is of erg warm aan voelt, heeft hij het hoogstwaarschijnlijk ook echt te heet. Het beste kun je dan een laagje kleding bij je baby uittrekken of een dekentje weghalen.

Het bedje voorverwarmen met een kruik
Het is voor een pasgeboren baby’tje natuurlijk ook niet fijn als hij lekker bij zijn moeder aan de borst in slaap in gevallen en dan weggelegd wordt in een koud bedje. Waarschijnlijk zal hij dan ook snel weer wakker worden. Je kunt het bedje dan het beste voorverwarmen. Je kunt daarvoor een warme kruik gebruiken of een fles met warm water. Om de kruik of fles kun je een speciale kruikenzak doen. Van mijn kraamverzorgende kreeg ik destijds ook de tip om de kruik in een kruikenzak te doen en vervolgens in te wikkelen in een hydrofiele doek. Door de knoop in de hydrofiele doek, zorg je ervoor dat de kruik niet uit zichzelf kan omrollen. Op die manier kun je de kruik ook in het bedje laten liggen wanneer je je baby erin legt. Een pasgeboren baby beweegt namelijk maar heel weinig in zijn slaap. Waarschijnlijk heb je de kruik na de eerste week al niet meer nodig, maar het voorverwarmen van het bedje van je baby kan natuurlijk altijd.

Nachtkleding voor je baby
Eigenlijk geldt voor de nachtkleding voor je baby: trek je baby één laagje meer kleding aan dan jijzelf. Dus stel dat jij alleen een gewone pyjama in bed draagt, dan kun je jouw baby een romper (al dan niet met lange mouwen) en een pyjama of slaapzak (ook al dan niet met lange mouwen) aandoen. Een internationale waarde om te bepalen wat voor kleding je baby aan moet hebben en wat voor dekentjes, is Thermal Overall Grade (TOG). Aan babykleding, dekentjes, slaapzakken en bijvoorbeeld trappelzakken zit een TOG-waarde die aanduidt hoeveel lichaamswarmte door de stof wordt vastgehouden.
Dit zijn de waardes die je moet aanhouden bij verschillende temperaturen (hoe warmer de kamertemperatuur, hoe lager de TOG-waarde:
Onder de 16 graden: maximaal 4,0 TOG. Zorg echter dat je nooit je baby aankleedt en toedekt met materialen die bij elkaar een TOG-waarde hebben van meer dan 4,0. Bij deze temperaturen moet je denken aan een winterslaapzak (2,5 TOG) met een deken (1,5 TOG).
16-19 graden: 2,5 tot 3,0 TOG. Dit is de ideale kamertemperatuur voor je baby. Hij zal dan meestal een romper (1,00 TOG) aan hebben met een pyjamapakje (1,0 TOG) en een laken (0,2 TOG), eventueel met een dekentje (1,5 TOG).
20-22 graden: 2,0 TOG. Bij deze temperatuur moet je qua kleding denken aan een romper met korte mouwen (0,2 TOG), pyjamapakje of zomerslaapzak (1,0 TOG), en een lakentje (0,2 TOG).
23-24 graden: 1,0 TOG. Een luier (2,0 TOG als de luier nog droog is), een rompertje met korte mouwen (0,2 TOG) en een lakentje (0,2 TOG) is vaak al voldoende bij deze temperatuur.
25 graden en hoger: 0,5 TOG. Vaak is bij deze temperaturen alleen een luier al voldoende (deze heeft een TOG-waarde van 2,0 als er nog niet in is geplast, daarna daalt de TOG-waarde).

Ben je benieuwd welke TOG-waarde hoort bij welk kledingstuk en welke deken? Hier een handig lijstje:
Rompertje zonder of korte mouwen: 0,2 TOG
Lakentje: 0,2 TOG
Zomerslaapzak: 0,3-1,0 TOG
Boxpakje of pyjamapakje van katoen: 1,0 TOG
Oude deken: 1,5 TOG
Nieuwe deken: 2,0 TOG
Winterslaapzak: 2,5-3,5 TOG
Dekbed: 8,0 TOG

Zoals je in bovenstaand lijstje kunt zien, heeft een dekbed een heel hoge TOG-waarde. Het is daarom niet veilig om je baby onder een dekbed te laten slapen. Denk daar ook aan als je samen wil slapen met je baby; vervang je eigen dekbed dan voor een deken met een laken eronder, of een deken in een dekbedhoes. Bij een te hoge temperatuur kan warmtestuwing optreden. Je baby raakt dan in feite oververhit en dit kan zelfs wiegendood tot gevolg hebben. Heb je dus twijfels? Neem liever het zekere voor het onzekere en kleed je baby niet te warm aan. Een te warme temperatuur kan ook zorgen voor onrust en slaapproblemen.
De TOG-waarde is natuurlijk slechts een richtlijn. Ga daarnaast ook op je eigen gevoel af, want deze zit vaak ook juist. Heb je het idee dat je kindje het nog te koud heeft, bijvoorbeeld omdat hij koud aanvoelt? Pak dan toch nog een wat dikker dekentje of trek je kindje een extra laagje aan, of een winterslaapzak in plaats van een zomerslaapzak (bijvoorbeeld in de lente of herfst). Of denk je dat hij het te warm heeft? Trek dan een laagje kleding uit of haal het dekentje weg. Je kunt het beste bij je baby aan de zijkant van zijn nekje voelen; als het klam aanvoelt, heeft je baby het waarschijnlijk te warm en kun je daarop anticiperen.

Jisca