Skip to Content

Ideale temperatuur babykamer

Ideale temperatuur babykamer

Een kleine baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet zo goed regelen. In zijn moeders buik was het een fijne constante temperatuur van 37 graden, dag en nacht. Daar hoefde hij zelf niets voor te doen.

Maar eenmaal uit die veilige, warme omgeving, moet het lichaam zelf aan de slag om het warm te houden en is het goed om te letten op de temperatuur babykamer.

Waar je dan aan moet denken als kersverse mama en papa is bijvoorbeeld het volgende: hoeveel kleding trek je je baby aan? Moet je baby ’s nachts een extra dekentje of een kruik bij zich in bed? En hoe zit het met de temperatuur van de babykamer?

Wat is de ideale temperatuur babykamer?

Een kamertemperatuur tussen de 16 en 20 graden is prima voor in de babykamer, maar ook voor je eigen slaapkamer. 18 graden Celsius is de ideale kamertemperatuur. Bovendien is het veiliger om in een iets te koude slaapkamer te liggen dan in eentje die veel te warm is.

Als het te koel is, kun je je baby namelijk nog wat extra kleertjes aantrekken als je het gevoel hebt dat hij het echt te koud heeft. Een iets te koude temperatuur is bovendien minder erg dan een te warme.

Je baby kan namelijk echt oververhit raken en dat kan gevaarlijk zijn. Je kunt de temperatuur van je baby opmeten met een speciale thermometer (hier), maar je kunt ook voelen; als je baby aan het zweten is of erg warm aan voelt, heeft hij het hoogstwaarschijnlijk ook echt te heet.

Het beste kun je dan een laagje kleding bij je baby uittrekken of een dekentje weghalen.

Het bedje voorverwarmen met een kruik

Het is voor een pasgeboren baby’tje natuurlijk ook niet fijn als hij lekker bij zijn moeder aan de borst in slaap in gevallen en dan weggelegd wordt in een koud bedje. Waarschijnlijk zal hij dan ook snel weer wakker worden.

Je kunt het bedje dan het beste voorverwarmen. Je kunt daarvoor een warme kruik gebruiken of een fles met warm water. Om de kruik of fles kun je een speciale kruikenzak doen.

Van mijn kraamverzorgende kreeg ik destijds ook de tip om de kruik in een kruikenzak te doen en vervolgens in te wikkelen in een hydrofiele doek. Door de knoop in de hydrofiele doek, zorg je ervoor dat de kruik niet uit zichzelf kan omrollen.

Op die manier kun je de kruik ook in het bedje laten liggen wanneer je je baby erin legt. Een pasgeboren baby beweegt namelijk maar heel weinig in zijn slaap.

Waarschijnlijk heb je de kruik na de eerste week al niet meer nodig, maar het voorverwarmen van het bedje van je baby kan natuurlijk altijd.

Warme kamer afkoelen

Ventileren van een kinderkamer

Zorg voor voldoende ventilatie in de kinderkamer. Naast de verkoeling die het geeft, is het ook veel gezonder. Ventileren van een kinderkamer doe je door tijdig de ramen open te zetten.

Ook ventilatie babykamer is natuurlijk erg belangrijk, houdt wel rekening met tocht als je kind overdag nog een dutje doet. Dus open daartussen de ramen.

Lees ook: Ventileren en verluchten: wat is het verschil en waarom doe je het?

Lichtdichte (potdichte) kinderkamers

Je kunt de ramen van een kinderkamer het beste voorzien van dikke donkere gordijnen, verduisterende rolgordijnen of een geschikt zonnescherm. Deze moet je natuurlijk wel gaan sluiten voordat de zon de kamer binnenkomt.

Op die manier houd je de kinderkamer tijdens warme zomerdagen lekker koel. Houd daarbij de ramen gesloten. In plaats van gordijnen kan je natuurlijk ook aan de buitenkant rolluiken ophangen.

Airco en ventilator; wel of niet geschikt voor een kinderkamer?

Elektrische apparatuur onbemand alleen bij een (slapend) kind laten staan, is niet verstandig. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn door eventuele kortsluiting. Ook is een koude luchtstroom niet gezond voor het kind, zorg in ieder geval dat de luchtstroom niet op het kind gericht staat.

Bovendien kunnen kinderen er aanzitten terwijl de ventilator of airco draait, dit kan nare gevolgen hebben.

Benevelen

Je kunt een ruimte ook benevelen om deze koel te houden of maak gebruik van verdampers waar je normaal gesproken water in doet.

Voeg ijsblokjes toe aan het van de verdamper op warme zomerdagen. Het zorgt voor extra verkoeling.

Overige tips om de kinderkamer koel te houden

  • zet geen apparaten aan die warmte uitstralen
  • zorg voor schaduw in de kinderkamer
  • isoleer je huis

De laatste tip kost wat geld, maar heb je jarenlang plezier van. Je kunt er ook voor kiezen om klimplanten tegen de buitenmuur op te laten groeien, mocht dit mogelijk zijn bij de kinderkamer. Het kost je wat onderhoud, maar koelt de muur zomers wel lekker af.

Tips babykamer te koud

Wat doe je als de babykamer te koud blijkt te zijn? De verwarming aanzetten is niet ideaal, je moet goed opletten om oververhitting te voorkomen (zoals gezegd is dit levensgevaarlijk) maar een te koude omgeving is uiteraard ook niet goed.

Wat kan je dan doen?

  • Maak het bedje kort op. Dat wil zeggen dat je het lakentje en het dekentje in de breedte op het bedje legt, zodat je deze heel goed aan de zijkanten kunt instoppen. Zo zal er aan de zijkanten geen warmte meer ontsnappen. Je baby mag toegestopt worden tot aan zijn kinnetje. Voorkom te allen tijde dat zijn gezichtje onder de dekentjes kan verdwijnen. Bij kort opmaken is dat gevaar ook al minder
  • Maak gebruik van een slaapzakje. Zorg voor materiaal wat goed ventileert en pas de dikte aan aan de temperatuur van de omgeving/het seizoen. Voorkom oververhitting door een te dikke slaapzak te gebruiken!
  • Gebruik een extra dekentje
  • Je kunt ook kiezen voor dikkere kleding, mits ook dit goed ventileert
  • Verwarm het bedje voor met een kruikje
  • Woon je in een oud huis en komt er tocht door bijvoorbeeld het raam? Ga voor extra dikke gordijnen, die deze tocht tegenhouden!
  • Hou de temperatuur van je kindje in de gaten!

Nachtkleding voor je baby

Eigenlijk geldt voor de nachtkleding voor je baby: trek je baby één laagje meer kleding aan dan jijzelf. Dus stel dat jij alleen een gewone pyjama in bed draagt, dan kun je jouw baby een romper (al dan niet met lange mouwen) en een pyjama of slaapzak (ook al dan niet met lange mouwen) aandoen.

Het is niet veilig om je baby onder een dekbed te laten slapen. Denk daar ook aan als je samen wil slapen met je baby; vervang je eigen dekbed dan voor een deken met een laken eronder, of een deken in een dekbedhoes. 

Bij een te hoge temperatuur kan warmtestuwing optreden. Je baby raakt dan in feite oververhit en dit kan zelfs wiegendood tot gevolg hebben.

Heb je dus twijfels? Neem liever het zekere voor het onzekere en kleed je baby niet te warm aan. Een te warme temperatuur kan ook zorgen voor onrust en slaapproblemen.

Ga daarnaast ook op je eigen gevoel af, want deze zit vaak ook juist. Heb je het idee dat je kindje het nog te koud heeft, bijvoorbeeld omdat hij koud aanvoelt?

Pak dan toch nog een wat dikker dekentje of trek je kindje een extra laagje aan, of een winterslaapzak in plaats van een zomerslaapzak (bijvoorbeeld in de lente of herfst).

Of denk je dat hij het te warm heeft? Trek dan een laagje kleding uit of haal het dekentje weg. Je kunt het beste bij je baby aan de zijkant van zijn nekje voelen; als het klam aanvoelt, heeft je baby het waarschijnlijk te warm en kun je daarop anticiperen.

Jisca