Skip to Content

Snurken tijdens zwangerschap; hard snurken ook tijdens derde trimester

Snurken tijdens zwangerschap; hard snurken ook tijdens derde trimester

Als je zwanger bent, kom je er achter dat je lichaam ineens allerlei extra’s in petto heeft. Naast veel plassen (óók ’s nachts) en die vermoeidheid de eerste weken, kan snurken er ook zo één zijn. Het kan goed zijn dat je het zelf niet in de gaten hebt.

Dat je partner je ’s nachts wakker maakt of je de volgende ochtend op het snurken attent maakt. Snurken is iets wat je niet bewust doet, maar wat wel voor een gebroken nachtrust kan zorgen. Je partner slaapt minder lekker en jijzelf wordt er ook minder uitgerust van wakker.

Om je gerust te stellen: bijna alle vrouwen snurken in de zwangerschap. En het komt echt door het zwanger zijn. Mocht je nu heel hard snurken en voor je zwangerschap niet, dan is de kans groot dat je na de bevalling minder of niet meer snurkt. Wat kun je doen aan snurken tijdens de zwangerschap? En waarom is het zo dat zwangere vrouwen zo snurken? We gaan er dieper op in!

Oorzaak snurken zwangerschap

Echt charmant is snurken niet en je vindt het ook vervelend als je partner slecht ervan slaapt. De grootste boosdoener hiervan is dat je in de zwangerschap meer vocht vasthoudt.

Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld heel dikke voeten en enkels tijdens hun zwangerschap. Een ander voorbeeld van vocht vasthouden.. Wat te doen aan het ‘nachtelijk gezaag’? Belangrijk is om dan eerst de oorzaak te weten.

Als je lichaam veel vocht vasthoudt, werkt dit uit op de slijmvliezen van je neus. Deze zwellen bij een zwangere vrouw op. De ademhaling heeft hierdoor minder ruimte, omdat de uitgang van de neus nauwer is. En dit zorgt voor snurken.

Veel vrouwen snurken nog niet aan het begin van hun zwangerschap. Gemiddeld komt dit rond de 16 weken op gang. In het derde trimester snurken veel vrouwen. Je houdt dan meer vocht vast en ook je gewicht is toegenomen.

Kun je iets aan snurken doen in de zwangerschap?

Stel dat je zo erg snurkt, dat je partner ervoor kiest om in de logeerkamer te slapen. Dat is iets wat je natuurlijk erg vervelend vind.

Of mogelijk snurken jullie allebei, waardoor je allebei korte en gebroken nachten hebt. Wil je iets doen aan het snurken? Dan kunnen deze tips verlichting bieden of het snurken helpen beperken:

Ventileer je slaapkamer

Een goede ventilatie van je slaapkamer helpt tegen snurken! Ten eerste omdat de luchtvochtigheid in je kamer zo beter is. Daarnaast is een geventileerde ruimte ook fijn voor je luchtwegen.

Lucht je kamer iedere dag. Je kunt ervoor kiezen om je raam een klein stukje open te laten ’s nachts. ’s Ochtends wakker? Lucht dan je kamer meteen!

Slaap op je zij

Als je op je rug ligt, snurk je harder. Het helpt om een andere slaaphouding dan op je rug aan te wenden. Op je rug slapen kan daarnaast zorgen dat je een ader in je rug beknelt, waardoor je je draaierig en duizelig kunt voelen.

Als je merkt dat je vaak de neiging hebt om in je slaap weer te draaien naar je rug, kun je kiezen voor een kussen. Leg een kussen tussen je benen of gebruik een zijkussen die je achter je rug legt. Zo voorkom je dat je ’s nachts terugdraait en weer gaat snurken.

Probeer een gezonde gewichtstoename in de zwangerschap aan te houden

Iedere zwangere komt in gewicht aan. Dit is onmisbaar voor de groei van je kindje en ook om zelf energie te hebben voor alle groeiprocessen in je lichaam. Het kan echter zo zijn dat de ‘rem’ er met eten volledig afgaat. Je hoort wel eens: ‘ik moet eten voor 2’.

En natuurlijk mag je wel eens wat extra en wat lekkers, maar weet je dat overgewicht ook zorgt voor meer kans op snurken?

Je verloskundige helpt om je gewicht te noteren. Mocht je fors aankomen, overleg dan eens met de verloskundige wat je kunt doen.

Het kan helpen als zij meekijkt naar je voeding en beweegpatroon. Met een gezond gewicht kun je ook invloed uitoefenen op het snurken tijdens je zwangerschap.

Bewegen helpt ook

Over het beweegpatroon gesproken: je lichaam blijft fit van bewegen. Probeer dagelijks een rondje te wandelen of te fietsen. Hiermee blijft je lichaam soepel. Beweging zorgt ook voor een betere nachtrust. Daarnaast helpt regelmatig beweging ernstig overgewicht tegen te gaan.

Je hoofdeind een stukje omhoog

Door je hoofdeind een stukje omhoog te zetten komt je hoofd in een andere houding te liggen. Hierdoor help je je vernauwde neusgaten een handje om goed adem te halen. Dit kan het snurken minimaliseren. Je kunt dit doen door een opgerolde handdoek onder je matras te leggen bij het hoofdeinde.

Mocht je een elektrisch bed hebben, dan zet je je hoofdeind iets omhoog. Ook het slapen met twee hoofdkussens kan helpen. Dit vindt echter niet iedereen comfortabel liggen.

Zoutoplossing

Er zijn bronnen op internet die aanraden om een zoutoplossing te proberen. Zo krijgt vernauwd neusslijmvlies minder kans. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat je dit in je zwangerschap lang en zonder problemen kunt gebruiken.

Informeer altijd eerst bij je arts of verloskundige voor je overgaat tot (langdurig) gebruik van neusspray in de zwangerschap.

Naar de dokter met snurken

Voor het snurken zelf hoef je niet naar de dokter. Veel vrouwen hebben baat bij de zijhouding van het slapen of door hun eet- en beweegpatroon aan te passen.

Maar wat doe je als je merkt dat je naast het snurken ook een stuk vermoeider bent, je lichaam meer vocht vasthoudt en je bloeddruk hoog is?

Mocht blijken dat je ernstig snurkt, je partner niet kan slapen en / of je last krijgt van de volgende symptomen, neem dan contact op met de huisarts:

  • Hoge bloeddruk
  • Slaapapneu voor de zwangerschap
  • Oudere leeftijd van de moeder
  • Suikerziekte
  • Gebruik antidepressiva
  • Veel vocht vasthouden

Volgens een onderzoek van de universiteit van Michigan hebben snurkende vrouwen een hoger risico om pre-eclampsie te ontwikkelen. Een arts kan je bloeddruk meten en je doorsturen voor verder onderzoek.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter