Skip to Content

Zomervakantie; wat als ouders moeten werken en kinderen vrij zijn?

Zomervakantie; wat als ouders moeten werken en kinderen vrij zijn?

Zes weken zomervakantie; vooraf lijkt dat altijd enorm lang. Want hoe ga je de kinderen deze vakantie bezighouden? Veel ouders vragen zich dit zichzelf af, maar helemaal ouders die allebei gewoon moeten werken tijdens de vakantie.

Want heel leuk dat de kinderen maar liefst 12 weken vrij hebben gedurende het schooljaar; als jij maar 25 vakantiedagen hebt komt dat niet helemaal overeen. Dus is het vaak puzzelen geblazen; want alleen thuis laten is zeker als ze nog jong zijn geen optie.

Puzzelen met vrije dagen

Vaak begint het met puzzelen; wie heeft nog hoeveel dagen over. En hoe kun je die een beetje praktisch inzetten. Wat als de één 3 dagen werkt, en de ander 4, dan moet je nog maar voor twee dagen iets regelen.

Voor kinderen is het vaak toch ook fijn als ze tijdens de vakantie ook gewoon thuis kunnen zijn en even kunnen bijkomen van een heel schooljaar en hun eigen ding kunnen doen.

Als je vanuit huis werkt is het verstandig om duidelijke afspraken te maken met de kinderen. Spreek bijvoorbeeld af dat beeldschermpjes in de ochtend mogen zodat jij een paar uurtjes kan werken en jullie in de middag samen iets leuks gaan doen en bijvoorbeeld naar het strand gaan of samen een leuke film kijken of iets gaan knutselen.

Als de kinderen ouder zijn kun je je dan ook prima even opsluiten in een kantoortje aan huis zodat je ook echt even kan doorwerken zonder constant gestoord te worden.

Waar je ook voor kiest; voel je absoluut niet schuldig. Je bent echt niet de enige die in deze situatie zit en zich afvraagt hoe ze het dit jaar weer rondkrijgen. En laat je ook zeker niet door andere mensen iets aanpraten over wat zij vinden dat je moet doen.

Niet iedereen kan zes weken vrij krijgen om fulltime met de kinderen door te brengen, en voor kinderen is het ook heel waardevol om af en toe ergens anders door te brengen.

Ze worden er een stuk flexibeler van en voor hen is het ook wel eens fijn om het normale ritme te doorbreken en dat er wel eens andere regels gelden.

BSO

Gelukkig is daar de vakantieopvang van de BSO; wel is het verstandig om je kind hier op tijd voor aan te melden want het kan zijn dat er maar beperkt plek is en ook roostertechnisch moet er genoeg personeel aanwezig zijn om alle kinderen op te kunnen vangen.

Vaak worden er in de vakantie extra leuke activiteiten georganiseerd. Zo kan er gewerkt worden met een thema en worden er activiteiten binnen dat thema georganiseerd.

Ook kan het zijn dat er uitjes worden georganiseerd; dit kan dichtbij zijn op de fiets naar een grote speeltuin, maar ook een soort alternatief schoolreisje naar een pretpark.

Voor de BSO is het mogelijk om een tegemoetkoming te ontvangen in de vorm van Kinderopvangtoeslag, hoeveel is afhankelijk van het aantal gewerkte uren en de hoogte van wat je hebt betaald. Bij de Belastingdienst kun je zien waar je recht op hebt.

Uit logeren

Lang leve opa en oma, ooms en tantes al dan niet met nichtjes en neefjes en vriendjes en vriendinnetjes. De vakantie is natuurlijk het perfecte moment voor die fijne logeerpartijtjes. Want in een ander huis zijn de regels vaak toch weer even anders en dus ‘leuker’. ;-)

Is het voor je broer of zus ook een uitdaging om de planning rond te krijgen, kun je altijd een uitwisseling afspreken; een paar dagen in het ene huis en daarna een paar dagen bij de ander zodat jullie allebei kunnen besparen op vakantiedagen.

Zomerkamp

Natuurlijk heb je ook nog de optie van zomerkampen; er zijn verschillende soorten kampen; zowel met als zonder overnachting.

Als je kind lid is van een vereniging of club kan het best zijn dat je kind op voetbal-, tennis- of scoutingkamp gaat en een paar dagen tot week op pad gaat. Heb jij de hele week de tijd om te werken en je kind beleeft zulke gave avonturen.

Is je kind niet lid van een club of gaan ze niet op zomerkamp, dan zijn er tegenwoordig ook heel veel organisaties die een zomerkamp aanbieden.

Er is heel veel keuze en wat geschikt is is afhankelijk van de leeftijd en interesses van je kind; wat dacht je bijvoorbeeld van een robotkamp, of een paardrijkamp, maar ook een week survivallen in de Ardennen is mogelijk of een hele week aan de kust om te zeilen en surfen. De prijzen voor deze kampen kunnen wel flink oplopen.

Daarnaast heb je tegenwoordig ook steeds meer dagkampen; hierbij breng je ze overdag weg maar eten en slapen ze ‘s avonds gewoon thuis. Ideaal ook voor als je kind last heeft van heimwee of het spannend vindt.

Ook deze vind je in alle soorten en maten. Zo is onze zoon naar een Lego Masters kamp geweest waarbij ze iedere dag diverse opdrachten en thema’s hadden om aan te werken.

Maar zijn ze ook naar het Engels voor Bengels Summercamp geweest waar ze de hele dag Engels spreken en ondertussen knutselen, spelletjes spelen of zingen.

Vakantie clubs

Eigenlijk is dit een beetje een verzamelgroep; in steeds meer gemeentes of wijken zijn er buurthuizen of organisaties die activiteiten organiseren voor kinderen in die stad of wijk. Zo zijn er vakantieactiviteiten, huttenbouwdagen of vakantieweken waarbij er iedere dag een uitje wordt georganiseerd.

Vaak wordt een deel van deze activiteiten gesubsidieerd zodat ook kinderen van gezinnen met een laag inkomen hieraan kunnen participeren en na de vakantie op school verhalen kunnen vertellen over wat ze hebben gedaan.

Samen op vakantie

Zelf vind ik het altijd erg fijn om ook met de kinderen op vakantie te gaan; even verandering van omgeving en nieuwe avonturen beleven. Of dat nu aan het strand, in de bergen of een stedentrip is.

Een nieuwe verandering doet iedereen goed en je kan dit zo duur maken als je zelf wil. Zo kun je goedkoop een weekje gaan kamperen of een kleine wereldreis maken binnen een paar weken.

Houd er in de planning wel rekening mee dat het nu ook voor jou vakantie is. Op vakantie gaan met kinderen kan best pittig zijn, zeker met een druk programma. Grote kans dat je dan bij terugkomst nog een vakantie nodig hebt.

Het fijnste is dus om nog twee of minimaal één dag voordat je weer gaat werken al thuis te zijn zodat je even kan bijkomen en rustig alvast dingen kan doen zoals de was. Ook tijdens de vakantie kan het geen kwaad om af en toe even een rustdagje in te plannen.

Vervelen

En tot slot; wees niet bang als je kind zich verveelt. Je hoeft echt geen 24/7 animatieteam voor ze te zijn en ze te vermaken of ideeën te bedenken om te doen tijdens de vakantie.

Vervelen is goed voor ze, na wat bankhangen zullen ze vanzelf gaan nadenken over wat ze kunnen doen wat goed is voor de ontwikkeling. En je weet nooit wat er uit voortkomt.

Linda van Aken