Skip to Content

Maagzuur in eerste weken van zwangerschap; wat doen om te verhelpen?

Maagzuur in eerste weken van zwangerschap; wat doen om te verhelpen?

Brandend maagzuur kennen we allemaal wel van die ene zaterdag dat je écht te veel pizza naar binnen gewerkt had.

Een kwestie van tijd en het hele goedje is – eindelijk – verteerd door je maag. Volgende keer toch maar wat minder eten… Maar tijdens je zwangerschap krijg je brandend maagzuur niet van die pizza die in de weg zit.

Hoe werkt je maag?

In je maag zit een zure vloeistof die ervoor zorgt dat je eten verteerd kan worden en door kan stromen naar het volgende onderdeel in het verteringsproces; namelijk je darmen.

Het maagzuur is niet voor niets erg zuur, daardoor kan het eten in je maag heel snel verteerd worden. Je maag doet er ongeveer 2-3 uur over om een avondmaaltijd te verteren.

Het zuur maakt dan heel kleine stukjes van de etensbrokken die in je maag terecht komen, hierdoor kunnen je darmen de voedingswaarden makkelijk uit het eten halen.

Wat is brandend maagzuur?

‘Brandend maagzuur’ klinkt alsof het maagzuur opeens branderig gaat voelen, dat is eigenlijk niet zo. Aan de binnenkant van je maag zit een dik slijmvlies, die zorgt ervoor dat het maagzuur niet bij je maagwand kan komen. Je maagwand zou door het bijtende zuur kapot gaan.

Bovenin je maag zit een sluitspier die ervoor zorgt dat er wel eten ín je maag kan komen, maar dat het er niet zomaar weer uit kan stromen. Ik weet nog dat we dat vroeger op de middelbare school bij biologie hebben getest.

Een klasgenoot ging op zijn handen staan tegen de deur (die gelukkig niet net opengetrokken werd), en ondertussen kreeg hij water te drinken.

Ook al stond hij op zijn kop, hij kon gewoon slikken en het water ging naar zijn maag. Waarschijnlijk moet je er niet aan denken, maar als je na het avondeten op zijn kop zou gaan staan, stroom je niet opeens leeg.

Oorzaak brandend maagzuur

Soms gebeurt het echter dat die sluitspier zijn werk niet goed doet. Dat kan gebeuren als je te veel en/of te vet hebt gegeten, je maag kan het dan even niet aan en stroomt als het ware ‘over’.

Je maaginhoud komt dan in je slokdarm terecht, en je slokdarm…. die had niet zo’n dik slijmvlies zoals je maag. Daardoor voel je het maagzuur branden in je slokdarm.

Brandend maagzuur tijdens eerste weken aan het begin zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je vaker last hebben van brandend maagzuur. Ook als je hier nooit last van hebt gehad, kan je het opeens hebben.

Want ja, hormonen, hormonen… In het eerste trimester heb je meer progesteron in je lichaam dan normaal.

Heel goed voor de zwangerschap, maar dit hormoon zorgt er ook voor dat de sluitspier van je maag verslapt. Na de eerste weken is je lichaam meer gewend aan de veranderende hormonen, maar dan…

Brandend maagzuur laatste weken zwangerschap

…begint je baarmoeder goed te groeien! Iets waar bijna iedere vrouw naar uit ziet, je bent zwanger, je voelt je zwanger, en de hele wereld mag zien dat je zwanger bent. Die groeiende baarmoeder duwt de organen steeds meer aan de kant.

Daardoor is er ook steeds minder plaats voor je maag. Logisch dat je maag sneller ‘overstroomt’…, en dan heb je last van brandend maagzuur.

Wat kun je er aan doen?

Als je brandend maagzuur hebt, krijg je al snel maagzuurremmers voorgeschreven. Maagzuurremmers zijn medicijnen die je dagelijks in kunt nemen.

Bij een drogist zijn maagzuurremmers te koop, je hoeft er geen recept voor te hebben.

Benoem wel altijd even dat je zwanger bent! Niet alle maagzuurremmers zijn geschikt voor zwangeren en/of vrouwen die borstvoeding geven.

Brandend maagzuur medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen brandend maagzuur. De meest bekende is de Rennie, maar er zijn er nog meer.

Ze zijn er zelfs in verschillende vormen, zoals een poeder, een pil, een kauwtablet of drankje. Tussen die medicijnen zijn er twee belangrijke verschillen: er zijn maagzuurbinders en maagzuurremmers.

Maagzuurbinders kan je het beste nemen als je maar af en toe of tijdelijk last hebt van brandend maagzuur, zoals tijdens je zwangerschap. Een maagzuurbinder zorgt ervoor dat je maagzuur minder zuur is.

Ze hebben weinig bijwerkingen, helpen snel, en je mag ze meerdere keren per dag slikken, bijvoorbeeld bij elke maaltijd en voordat je gaat slapen.

Daarnaast heb je maagzuurremmers, dat zijn agressievere medicijnen. Die zorgen ervoor dat je maag daadwerkelijk minder maagzuur gaat produceren.

Je mag ze minder vaak innemen en worden alleen geadviseerd bij niet-tijdelijke, zware klachten.

Rennie

Rennies zijn maagzuurbinders, het maakt je maagzuur minder zuur. Als er dan maagzuur in je slokdarm komt, brandt het minder erg.

Je mag Rennies gewoon gebruiken tijdens je zwangerschap en ook als je borstvoeding geeft. Je kunt ze meerdere keren per dag innemen. Je kunt er alleen wel van gaan boeren.

Rennies lijken op pepermunten en hebben ook een pepermuntachtige smaak. Pas maar op dat je ze niet als snoepje na de maaltijd gaat zien…

Gaviscon

Ook Gaviscon is een maagzuurbinder, en werkt dus hetzelfde als een Rennie. Gaviscon maakt je maagzuur dus ook minder zuur, maar zorgt ook voor een beschermende laag bovenop je maaginhoud.

Hierdoor stroomt het maagzuur minder snel je slokdarm in. Gaviscon is een drankje en neem je dus anders in. Ook hier kan je van gaan boeren.

Geen medicijnen bij brandend maagzuur

Neem je liever geen medicijnen in? Dan helpt een citroen ook! Een citroen is zuur, en dat zuur kan je maagzuur helpen.

Je moet dan een citroen uitpersen en mengen met een halve liter water, of een halve citroen met 0,25 cl water. Dat sap drink je op, ongeveer een kwartier voor je gaat eten.

Er is dan meer zuur in je maag waardoor je maaginhoud minder snel naar boven komt. En ik kan je vertellen, het sap is heerlijk verfrissend! Ik ben nu 31 weken zwanger en het helpt enorm tegen maagkramp en brandend maagzuur.

Door maagzuurbinders heb je vaak last van een opgeblazen gevoel omdat er gasvorming in je maag is, daardoor ga je ook boeren.

Citroensap heeft die bijwerking niet, en dat vind ik een groot voordeel (en wel zo handig tijdens een vergadering…). Maak het alleen niet té chic met muntblaadjes of honing, want dan is het sap niet zuur genoeg meer.

Tips verhelpen brandend maagzuur

In je tas een doosje met kauwtabletten tegen brandend maagzuur, klinkt als een makkelijke oplossing. Dat is het ook, alleen is het niet verstandig om de medicijnen langer dan twee weken te gebruiken, behalve als de arts je dat voorschrijft.

Een zwangerschap duurt alleen wat langer dan die 2 weken… Daarom hier wat tips die helpen bij brandend maagzuur:

  • Een glas cola of spa rood drinken en dan een flinke boer laten;
  • Een glas warme anijsmelk;
  • Rauw aardappelsap (bestaat dat??);
  • Een glas water met een scheutje azijn;
  • Kleinere porties eten. Bijvoorbeeld zes keer per dag een kleine maaltijd, in plaats van drie keer per dag een normale portie;
  • Niet gaan liggen na het eten, door het liggen stroomt je maaginhoud makkelijk de verkeerde kant op;
  • Goed kauwen! Door goed te kauwen wordt een deel van je eten al in je mond verteerd door speeksel en zijn de etensbrokken kleiner, hierdoor kan je maag makkelijker en sneller je eten verteren.
  • En die uitgeperste citroen dus…

Baby en reflux

Wist je dat je baby ook last kan hebben van brandend maagzuur? De sluitspier van de maag is vaak nog niet goed ontwikkeld, waardoor er maaginhoud in de slokdarm komt of waardoor je baby spuugt.

Als de baby 1 jaar is, is de sluitspier meestal sterk genoeg geworden om de maaginhoud binnen te houden. Tot die tijd helpt het om je baby goed rechtop te houden na een voeding en hem te laten boeren.

Als je baby erg veel last heeft van brandend maagzuur, dan krijgt hij de diagnose ‘refluxziekte’. De baby wil dan niet meer goed eten en daardoor blijft de groei achter. De huisarts helpt je hierbij.

Had jij veel last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Maagzuur in eerste weken van zwangerschap; wat doen om te verhelpen? - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit