Waarom?

Soms is er nieuws dat heel hard aankomt. Over het algemeen ontwijk ik de actualiteiten een beetje hier op de blog. Er zijn voldoende nieuwssites waar je dat kan lezen. Maar soms is er gewoon iets wat er gewoon niet in wil. Zoals het bericht dat ik maandag las over de straf die een 16-jarige meisje kreeg.

Mocht je het niet meegekregen hebben; even in het kort de situatie. Toen zij 14 was bleek ze zwanger. 14 Jaar… de tijd dat je net een jaar naar de middelbare school gaat en gewend raakt. Een leeftijd waarop je nog niet eens bezig zou moeten zijn met seksualiteit naast de preventieve voorlichting op school. De leeftijd dat er een wereld voor je open gaat en je leert stapje voor stapje zelfstandig te worden en je grenzen gaat opzoeken. Na vijf maanden zwangerschap kwam ze erachter, maar durfde het niet te vertellen. Ze hield het dus voor iedereen geheim. Inclusief haar eigen ouders. De bevalling deed ze helemaal in haar eentje, op de wc naast de slaapkamer waar haar vader lag. Niet eens in haar eigen huis, maar in het huis van de vriendin van haar vader. Na de bevalling heeft ze ook alles netjes opgeruimd. De baby huilde of reageerde niet, dus heeft ze die in een zak bij het afval gelegd. Een buurvrouw vond de baby en dacht dat het een konijnenpootje was. Die zal ook de schrik van haar leven hebben gekregen toen bleek dat het een babyvoetje was. Bron

Alleen al door dat korte stukje komen er al zoveel vragen in me op. Waarom?

 • Waarom was ze überhaupt al op die leeftijd zwanger geraakt?
 • Waarom durfde ze het aan niemand te vertellen?
 • Waarom zag niemand dat ze zwanger was?
 • Waarom, of eigenlijk vooral hoe kreeg ze die bevalling in hemelsnaam in haar eentje voor elkaar?
 • Waarom had niemand gezien dat ze is bevallen?
 • Waarom zou iemand haar willen straffen?
 • Waarom?

Ik kan er gewoon niet bij en zou ook het antwoord niet weten op die vragen. Natuurlijk kan ik gaan gokken, ik ken ook wel vrouwen (of verhalen van) waarvan je nauwelijks zag dat ze zwanger waren. Sterker nog, was er zelf zo één dat ze zelfs op de Negenmaandenbeurs aan me voorbij liepen terwijl ik zwanger was en de rest vrolijk uitdeelden. Maar dan nog. Ik snap het gewoon niet.

Twee jaar!!! heeft ze moeten wachten op een uitspraak. Ze was 14 toen het gebeurde. Wat een hel moet dat voor haar zijn geweest, al die onzekerheid. Het lijkt me dat je het niet voor niets geheim hebt gehouden. Echt een uiterste wanhoopsdaad. Maar de uitspraak is er. Van mij had de twee jaar voorwaardelijke detentie ook niet nodig geweest. Die behandeling door GGZ lijkt me meer op zijn plaats. Dan vraag ik me af of het aan de gezinssituatie lag of haar eigen gesteldheid dat ze op deze manier heeft gehandeld. Maakt ook niet uit wat precies, maar lijkt me dat dát eerst opgelost dient te worden. Van een moeder heb ik trouwens niets gehoord, of van de vader die dus wel in de picture was.

Ik ben dan ook groot voorstander van de vondelingenkamer. Er zijn gewoon situaties die voorbij je besef gaan en voor die situaties is het goed dat er een oplossing is. Er zijn geloof ik nu al twee baby’s op die manier afgestaan. Eén na de bevalling en één heeft al bij de bevalling hulp gehad. Ik vind het in ieder geval heel erg moedig.

Mijn eigen dochter is pas vier jaar, nog niet eens bezig met vriendjes. Zit nog vol in de vriendinnetjesfase. Stel je voor over tien jaar… Ik moet er niet aan denken. Ik hoop echt dat ik dan een dusdanige cultuur hier in huis heb gecreëerd dat ze open durft te zijn. Ik hoef echt niet alles te weten wat ze uitspookt, want geheimen horen erbij. Maar als ze zover is hoop ik dat ze me in vertrouwen neemt!

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 2 )

 • Wat een vreselijke ervaring voor haar en haar familie. Dat ze gestraft wordt, snap ik, de rechten van het kind (hier de baby) moeten beschermd worden en je mag niet zomaar een baby laten doodgaan of bij het afval zetten. Desondanks is dit weer een mooi voorbeeld hoe er gefaald is dit meisje te helpen.

  Een opmerking van jou snap ik niet: dat je niet begrijpt dat meisjes van 14 bezig zijn met seksualiteit. Dat is vreemd, pubers zijn actief met seks bezig al vanaf vrij vroege leeftijd en dat is geheel normaal gedrag. Voorlichting is dan ook al veel eerder nodig dan de middelbare school.

 • Bij mij komt dit soort nieuws ook altijd hard aan. Ik vind het verdrietig voor dat meisje, maar ik vind het vooral immens zonde van een leven dat zo mooi had kunnen zijn. Hoeveel mensen er niet op een kindje te zitten wachten..
  Die ouders van dit meisje hebben gefaald, denk ik dan.

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.