Gezelschapsspellen zijn leuk om met elkaar te doen, als het buiten koud of donker is. Gezellig met elkaar rond de tafel… Maar voor een feestje, als het mooi weer is of bijvoorbeeld op kamp zijn deze spellen ook heerlijk om in het echt te spelen! Levende spelletjes worden ze dan ook wel genoemd.
Levend Stratego is een heel bekende, maar het kan met veel meer spellen! We geven een paar voorbeelden, maar met je eigen fantasie en creativiteit kun je uiteraard van nog veel meer gezelschapsspellen een levend spel maken!
Overigens kun je deze levende spellen ook ergens gaan doen. Er zijn aanbieders die je zo een leuk teamuitje geven of een kinderfeestje.
Levend Stratego
Bij Stratego is het de bedoeling dat je de vlag vindt en verovert van de tegenpartij. Je hebt dus een terrein nodig waar verstopplekken te vinden zijn. Een park of nog leuker: een bos, is ideaal.
De kinderen worden in twee groepen gedeeld en ze moeten eerst stiekem hun vlag verstoppen. Die vlag kan echt een vlag zijn, maar je kunt ook prima iets anders hiervoor gebruiken.
Gewoon een lap stof bijvoorbeeld of een pion. De rangen van de militairen zet je op kaartjes. Iedere partij heeft uiteraard net zoveel kaartjes met dezelfde rangen. De kinderen moeten nu de vlag van de ander zien te vinden. De vlag kan alleen verdedigd worden door elkaar te tikken.
Degene die de hoogste in rang is krijgt het kaartje van de ander. De ander moet een nieuwe gaan halen. De mineur kan door iedereen getikt worden en is dan af. Máár de mineur is wel de enige die juist de bom kan uitschakelen.
Dus eigenlijk kan er een soort spel ontstaan waarbij kinderen juist de mineur beschermen zodat hij de bom (is ook gewoon een kind met een kaartje) kan verslaan. De spion is de enige die de hoogste in rang kan verslaan. En de bom kan deze hoge pief uiteraard ook verslaan.
Speel je het met kleine kinderen, dan zijn al die rangen en standen misschien nog te ingewikkeld. Dan kun je beter spelen met minder rangen en een duidelijk verhaal. De mineur en de bom blijven erin.
En verder is het gewoon een zaak van elkaar tikken en wie het eerste tikt mag het kaartje van de ander hebben.
Tip: plak de kaartjes op karton of schrijf op karton de namen (geef het ook een nummer waaraan de kinderen kunnen zien wie hoger in rang is). Mooie kaartjes om te downloaden vind je bij spelensite.be.
Levend Monopoly
Bij Monopoly is het zaak om zoveel mogelijk straten in bezit te krijgen en zo veel geld te kunnen verdienen. Bij Levend Monopoly werkt dit ook zo. Splits de kinderen op in kleine groepjes.
Eerst gaan ze dobbelstenen verzamelen en geld verdienen. Hiervoor moeten ze langs posten gaan die bijvoorbeeld op een veldje staan opgesteld. De opdrachten kan je natuurlijk prima zelf verzinnen.
Ter inspiratie:
- Bij een geldverdienpost: bedenk zoveel mogelijk woorden van de scrabbleletters die voor je liggen. Per woord krijg je 200 euro.
- Woorddomino. Het laatste deel van het woord is het eerste deel van het volgende woord: hoeveel woorden komen er in je op? Per woord weer een bepaald bedrag.
- Geef sportieve opdrachten, waarbij er uiteraard geldbedragen verdiend worden, zoals verspringen, overgooien of bijvoorbeeld een hindernisbaan lopen met een ei op een lepel. Teken daarbij af als ze weer een bepaald bedrag bij elkaar hebben.
- Bij de dobbelsteenpost kun je opdrachten met een dobbelsteen verzinnen.
- Bij de bank kan het kind door het maken van sommetjes nog extra geld verdienen of als het meer dobbelstenen wil hebben, kan het daar nog meer dobbelstenen kopen. Geld wisselen voor andere biljetten kan ook.
- Genoeg verdiend? Dan komen de kinderen naar de centrale post. Daar kan gedobbeld worden met de eigen dobbelstenen en gespeeld worden met het eigen geld. Je kunt het monopolybord gewoon gebruiken of je maakt een eigen grote versie op een stuk karton. Je kunt dan kiezen om gewoon bekende plaatsnamen en bekende straten te nemen! Kies wel voor een tijdsbestek om het niet te lang te laten duren. Wie het meeste geld en straten heeft, heeft gewonnen.
Levend Kwartet
Je maakt verschillende ‘kampen’ verspreid door de kamer of lekker buiten op een groot veld. Ieder kamp is aangegeven met een vierkant op de grond. Hierin liggen vier voorwerpen die bij elkaar horen.
Dus je kunt een kamp maken met bijvoorbeeld:
- Computeraccessoires
- Leeszaken, zoals een krant, een boek, een tijdschrift en een folder
- Speelgoed
- Knuffels
Of je kiest ervoor dat ieder vakje met een bepaald dier te maken heeft. Hoe je de indeling ook maakt: zorg wel dat duidelijk is welke 4 voorwerpen bij elkaar horen, zodat je daar geen discussie over krijgt.
Verdeel de kinderen in net zoveel groepjes als dat er kampen zijn. Iedere groep staat in 1 kamp. Je geeft aan wanneer het spel begint. Dan mag van ieder kamp 1 kind een voorwerp uit een ander kamp gehaald worden. Als hij terug is bij zijn eigen kamp, mag de volgende.
Je hebt dus wel ogen en oren nodig om in de gaten te houden of de kinderen pas gaan lopen als de ander terug is. Hoe sneller ze zijn, hoe meer ze natuurlijk kunnen halen.
Zo moeten ze proberen om zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen, maar net als bij gewoon kwartetten worden de spullen ook weer meegenomen door de anderen!
Om het nog hilarischer te maken kun je ervoor kiezen dat er niet gehold gaat worden, maar dat kinderen bijvoorbeeld moeten zaklopen!
Spreek van tevoren af hoelang het duurt en als het eindsignaal gaat dat alleen dat telt wat al in het vak aanwezig is. Dus niet wat nog onderweg was!
Levend Ganzenbord
Zorg voor een groot ganzenbord dat je op de grond legt. De kinderen spelen allemaal voor zichzelf. Zorg voor veel vakjes met een gans erop.
De kinderen moeten dus met een (grote) dobbelsteen gooien en komen ze op een vakje met een gans dan moeten ze een opdracht doen. Of er zitten andere consequenties aan zoals overnieuw beginnen, een beurt overslaan of juist een aantal vakjes extra vooruit.
De andere opdrachten kun je heel divers maken. Gewoon leuke extra activiteiten kun je hiermee uitlokken. Van een liedje zingen, tot een bloemetje plukken, maar ook nog veel ingewikkeldere opdrachten. Net hoeveel tijd je hebt en waar je het spel speelt.
Uiteraard is degene die als eerst bij het eindpunt komt de winnaar.
Buiten spelen
- Buiten spelen spelletjes
- Waarom buitenspelen gezond?
- Samen buitenspelen tips
- Vanaf welke leeftijd alleen buiten spelen?
- Kind wil niet buiten spelen
- Buiten spelen in achtertuin
- Spelletjes tuin of balkon
- Buiten spelen zonder materiaal
- Buiten spelen herfst
- Buiten spelen winter
- Picknicken met kinderen
- Hutten bouwen kinderen
- Vliegeren met kinderen
- Survivallen met kinderen
- Expeditie Robinson spelletjes & proeven
- Geocaching met kinderen
- Kompas lezen
- Mini-pionieren
- Kampvuur kind
- Bal spelletjes
- Tik spelletjes
- Modder spelletjes
- Voetbal spelletjes
- Knikker spelletjes
- Elastieken spelletjes
- Waterballon spelletjes
- Trampoline spelletjes
- Schoolplein spelletjes
- Water spelletjes
- Zand spelletjes
- Natuur spelletjes
- Bos spelletjes
- Sneeuw winter spelletjes
- Levende spelletjes
- Oud-Hollandse spelletjes
- Stoepkrijt maken
- Sneeuwpop maken
- Nationale Buitenspeeldag
- Nationale Modderdag
- Tips om de beste (familie) selfies te maken - 9 November 2024
- Dromenvanger maken; ideeën om te knutselen - 5 November 2024
- Knutselen papieren rietjes - 4 November 2024