Skip to Content

Baby 5 maanden; ontwikkeling, activiteiten, speelgoed & spelletjes

Baby 5 maanden; ontwikkeling, activiteiten, speelgoed & spelletjes

Rond 5 maanden zal je kindje steeds meer gaan begrijpen. Hij maakt een begin met echt jouw woordjes verstaan en begint ook een beetje te zitten.

Natuurlijk verandert er voor hem dan best wel weer veel, want de wereld ziet er zittend toch weer heel anders uit! Ga mee op ontdekkingsreis naar de wereld van 5 maanden oude babys!

Dagritme & slapen baby 5 maanden

Je baby zal ongeveer (gemiddeld) zo’n 14/15 uur slapen op een dag. Gelukkig worden de meeste slaapuren nu in de nacht gemaakt (meestal rond 10 uur).

De overige uren komen dus overdag aan de beurt. Een lekker dutje doen, doen deze lieverds nog zo’n 3 of 4 keer op een dag. De tijd die ze tussendoor wakker zijn zal gemiddeld anderhalf uur zijn.

Lees ook: Slaapschema baby per maand

Lengte en gewicht

De groei wordt nu zachtjes aan wel minder spectaculair, maar is toch nog altijd wel duidelijk groot.

Met 5 maanden zijn de gemiddelde gewichten en lengtes:

Jongens: 66,1 cm en 7,5 kg.
Meisjes: 64,4 cm en 6,9 kg.

Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht bij groei baby en wat te doen bij afwijking

Voedingsschema baby 5 maanden; de eerste hapjes

Het eerste half jaar is borstvoeding of flesvoeding eigenlijk het enige wat ze nodig hebben. Sommige kindjes lijken meer variatie te willen en je kan vanaf vier maanden beginnen met oefenhapjes.

Omdat melk de hoofdvoeding is, doe je de oefenhapjes het liefst ná zijn melk. Deze hapjes zijn immers niet bedoeld om extra eten te geven, maar vooral om je kindje te laten wennen aan andere smaken dan melk.

Krijgt jouw kindje allergie van te vroeg aangeboden voedsel?

Het is een hele periode geweest dat men heel voorzichtig was met het beginnen van vast voedsel. Er werd vanuit gegaan dat dit allergieën zou ontwikkelen.

De nieuwste inzichten stellen juist dat het aanbieden van dit voedsel na 4 maanden (tot een maand of 8) juist allergieën tegengaat! En dan vooral wanneer dit gebeurt in combinatie met borstvoeding! (bron: consultatiebureau)

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; hoeveelheden & overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 à 6 maanden?

Wat kan een baby van 5 maanden?

O, wat wordt je kindje alweer groot en het wordt steeds makkelijker om hem te vermaken. Want spelen gaat hij steeds leuker vinden!

Hij kan nu:

  • Leren omrollen. Waar de één het al snel onder de knie krijgt, blijft de ander nog lang tobben omdat er een arm in de weg ligt…
  • Hij vindt het heerlijk om op en neer te huppen… Op schoot hem laten staan en daar gaat hij! ‘Springen maar’. Hartstikke goed voor die beenspieren natuurlijk
  • Hij snapt steeds meer van de geluiden die hij hoort en begint de toon van de stemmen te begrijpen. Zo begint hij boze geluiden te onderscheiden van lieve woordjes
  • Kan al een beetje eenkennig gaan worden…

Het consultatiebureau en vaccinaties

Deze maand gaan we weer naar het consultatiebureau en komen er helaas weer twee prikken om de hoek kijken. Het zijn opnieuw de DKTP-Hib-HepB prik en de Pneumokokken-prik.

Taalbegrip

De leergierige wereldburger zal met 5 maanden een beetje gaan snappen dat iets niet mag. Jouw ‘nee’ wordt hem steeds duidelijker, maar natuurlijk is hij nog veel te jong om hem echt regels op te leggen.

Doet hij iets wat je niet hebben wilt, kan je hem beter een ander speeltje geven, bijvoorbeeld, om hem af te leiden. Dat hij steeds meer gaat snappen heeft o.a. te maken met het feit dat hij steeds beter de verschillen hoort in intonatie. Dus ook of jij zijn gedrag afkeurt!

Zitten

Baby’s rond 5 maanden kunnen al steeds beter hun ruggetje en nekje recht houden. Echt stevig zitten is echter nog te moeilijk, dat kunnen de meeste kinderen pas rond 8/9 maanden. Wees dan ook voorzichtig hiermee!

Blijf je kindje goed steun geven in zijn ruggetje. Heel even laten zitten, omringd door kussens en natuurlijk met jou erbij, geeft even de mogelijkheid om hem anders te laten spelen.

Training

Help je kindje om zijn spieren te trainen door hem op verschillende manieren neer te leggen of dus eventjes te laten zitten (wel ondersteunen). Ben je in zijn buurt? Leg hem even op zijn buikje, zodat hij zijn nekspieren traint om toch maar wel jou te kunnen zien!

Daag hem uit om even lekker met zijn armpjes te rekken om het speeltje te pakken of laat met je handen op zijn voetjes zijn beentjes ‘fietsen’. Hij vindt het allemaal prima: als je maar lekker met hem bezig bent, vindt hij het allang goed!

Lees ook; Tummy time; oefeningen om op de buik liggen te oefenen

Voorzichtig met het ruggetje!

Natuurlijk zal je kindje het prachtig vinden om nu opeens te mogen zitten en de dingen nog beter te kunnen ontdekken. Maar het ruggetje van een 5 maanden oude baby is natuurlijk nog helemaal niet berekend op langdurig zitten.

Doe hier dus wel heel voorzichtig mee, want een letsel is zo opgelopen als het ruggetje of het nekje nog niet stevig genoeg is. Ga NOOIT nu al fietsen, daarvoor zijn ze echt nog te zwak en dit soort dingen kunnen zelfs fataal aflopen.

Spelen

Je baby even laten zitten achter de babygym, in plaats van hem eronder te leggen, kan een leuke variatie zijn voor je wurm.

Of geef hem andere leuke dingetjes, terwijl hij tussen de kussens zit of tussen jouw benen op de grond. Grote auto’s, bijvoorbeeld, of een tuimelaar. Ook op schoot kan hij even lekker (rustig!) paardje rijden.

Eenkennig?

Word het steeds leuker om te kletsen tegen je kind, zeker omdat hij steeds meer lijkt te snappen wat je zegt? Jouw mannetje of vrouwtje vindt het ook reuze leuk en vooral met jou! Want vreemde mensen beginnen zachtjes aan een beetje eng te worden…

Tijgeren

Wanneer je kindje op zijn buikje ligt, dan zie je misschien weleens dat hij met zijn beentjes bewegingen maakt. Dit is al puur oefenen om zich te verplaatsen. Zijn eerste kruippogingen zijn daarmee dus gemaakt!

Vaak gebeurt dit al met een paar maanden. Rond deze leeftijd gaat hij misschien werkelijk proberen om zich af te zetten met zijn voetjes en probeert hij daarbij zich met de handjes naar voren te trekken. Onze kleine tijger in huis ?. Sommige baby’s kunnen al echt op hun handen en voetjes ‘staan’.

Babyproof huis

Met al die nieuwe vaardigheden zoals omrollen en een beetje tijgeren (omrollen gaat steeds beter en lukt door steeds meer baby’s) wordt het tijd om je huis eens onder de loep te nemen.

Want opeens is het zover: terwijl jij de was opruimt, is je kindje het speelkleed afgerold en grijpt nu naar een klein object op de grond. Hij kan steeds beter en steviger dingen vasthouden: dus voor je het weet ligt het kleine object daar waar je het niet wil zien: in zijn mondje!

Of hij stoot zijn hoofdje tegen scherpe hoeken en richels. Probeer je huis eens vanuit zijn oogpunt te bekijken (ook letterlijk) en pas het aan!

Lekker lachen en gekke bekken trekken

Heerlijk brabbelen, wat gorgelen, we plakken er nog wat blaasgeluidjes bij en we hebben het ideale taalgebruik van een 5 maanden oude baby te pakken.

Hij kan ontzettend leuk bellen blazen: met zijn eigen mond, wel te verstaan! En gelukkig blijft lachen, en zelfs schaterlachen, ook iets wat hij heel graag doet!

Lees ook: Tips en spelletjes om je baby te laten lachen

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)