Skip to Content

Ontwikkeling kind 11 & 12 jaar; van gedrag tot sociaal-emotioneel

Ontwikkeling kind 11 & 12 jaar; van gedrag tot sociaal-emotioneel

Groep 7, 8 of misschien wel de brugklas: jouw kind van 11 of 12 jaar begint zachtjes aan een prepuber te worden. Op deze leeftijd beginnen grote verschillen te ontstaan.

Waar de één nog echt een kind is, begint de ander aan zijn groeispurt en lichamelijk te veranderen.

En ja: de middelbare school is een hele stap. Vanaf groep 7 begint toch al een beetje het oriënteren te beginnen. Welk niveau heeft je kind en naar welke school zal hij gaan?

Middelbare schoolkeuzestress

Kinderen van 11 en 12 zijn volop bezig met school. Groep 7 en zeker in groep 8 staat bol van activiteiten rondom schoolniveau bepalen.

Soms is het al heel helder welk niveau een kind aankan, maar soms levert het ook teleurstelling op.

Omdat de ouders het anders willen (denk aan je kind!), omdat de leerkrachten het anders zien dan de test aangeeft of, en dat is misschien wel de meest stressvolle voor het kind, alle vriendjes een andere uitslag hebben.

Daarnaast moet er een school gekozen worden, is er het afscheidskamp en misschien wel een musical. Om nog maar te zwijgen over de Cito of aanverwante tests.

Vooral groep 8 is een leuk, maar voor sommige kinderen ook stressvol jaar.

Lees ook: Middelbare school kiezen; Van middelbare school niveaus tot open dagen bezoeken
Lees ook: Tips voor overgang van groep 8 basisschool naar brugklas middelbare school.

Lichamelijke en seksuele ontwikkeling

Ontwikkeling kind 11 & 12 jaar; van gedrag tot sociaal-emotioneel - Mamaliefde

Bron

Op deze leeftijd begin je heel veel verschillen te zien tussen de kinderen onderling. De één is nog klein en ook in zijn gedrag nog echt een kind. Terwijl een andere elf- of twaalfjarige al de hoogte inschiet, borsten begint te krijgen en soms zelfs al ongesteld wordt.

Schaamhaar, okselhaar en een vette huid: het begint allemaal zijn intrede te doen. Ook kunnen vroege vogels bij de jongens al snorhaartjes gaan krijgen, wat sommige meiden al heel leuk gaan vinden.. Verschillen zijn er genoeg!

Wees erop voorbereid dat kinderen ook op seksueel gebied veranderen. Basisscholen kunnen voorlichting geven, maar dat gebeurt niet overal. Ga zelf ook het gesprek aan!

Dit hoeft helemaal niet strak tegenover elkaar met een zwaar gesprek (help, zou ik zelf ook niet aan moeten denken…). Je kan het ook gewoon spelenderwijs kunnen doen.

Ga hun vragen niet uit de weg, leg op de slaapkamer of andere privéplek een voorlichtingsboek voor deze leeftijd neer (zodat ze ook gewoon zelf kunnen bepalen wat ze wel of niet willen weten), zeg dat ze altijd bij je kunnen komen én vertel gewoon naar aanleiding van gesprekjes eens dingen.

Gewoon onder het eten, ofzo. Niets zwaars aan (dat moet je er ook helemaal niet van maken!), maar je hebt het zo wel even verteld!

Uiteraard hangt dit ook van je kind af. Heb jij een kind wat juist graag alleen met jou in gesprek gaat, dan is het natuurlijk prima om zo voorlichting te geven. Doe wat goed voelt, ook voor jezelf!

Officieel zal een jongen twee jaar later zijn groeispurt krijgen, maar natuurlijk scheelt ook dit weer heel erg per kind. Gemiddeld zal vanaf een jaar of twaalf zijn mannelijke geslachtsdelen verder ontwikkelen.

Echte verliefdheden kunnen zich gaan voordoen, terwijl andere kinderen dat soort dingen nog maar vies vinden…

Lees ook: Seksuele voorlichting voor kinderen; welke leeftijd beginnen?
Lees ook: De eerste BH van jouw kind

Ik ben groot!

Je kind zal steeds losser van je komen te staan. En dat betekent ook dat je steeds meer moet gaan loslaten. Maar bedenk wel dat je kind niet alleen die zelfstandigheid nodig heeft, hij heeft ook jou nog nodig!

Zelfs in de puberteit nog, dus nu zeker. Je kind kan nog lang niet alles correct inschatten, maar door met jou te oefenen in situaties gaat hij steeds meer leren. Dat geldt ook voor beslissingen nemen of dingen zelfstandig oplossen.

Neem dus niet steeds alles uit handen maar laat hem zelf even aan het roer staan! Uiteraard ben jij wel de grote kracht achter je kind en houd je het in de gaten!

Jezelf verzorgen

Op deze leeftijd mag je verwachten dat je kind zichzelf goed verzorgt. Let op dat hij wel twee keer per dag zijn tanden poetst en vaak genoeg in bad/onder de douche gaat. Misschien is hij/zij wel toe aan een deo…

Nadenken

Je kind ontwikkelt steeds meer en gaat steeds meer dingen zien als waarheid, het leven, het waarom van dingen enzovoort.

Sommige scholen bieden filosofie aan, wat natuurlijk hier prima bij past.

Ook zal een twaalfjarige hiermee uiteraard steeds meer een eigen mening gaan vormen, welke volledig anders kan zijn dan die van jou. En daar heeft hij vanzelfsprekend recht op.

Gesprekken met je kind worden dan ook steeds meer volwassen, boeiende gesprekken, waarbij jij opeens dingen van je kind gaat leren in plaats van andersom! Geef hem de kans om voor zijn eigen ideeën uit te komen!

Natuurlijk mag je uitleggen waarom jij er anders over denkt, maar heb wel respect voor zijn mening.

Want waarom zou jij het wel goed zien en hij niet? Door hem serieus te nemen, geef je hem zelfvertrouwen en een fijne basis om verder te bouwen aan zijn eigen persoonlijkheid.

Sociale ontwikkeling

Steeds meer zal je kind erbij willen horen en goed gaan opletten wat andere kinderen dragen en doen. Ook hun manier van denken begint steeds meer zijn ideeën te beïnvloeden.

Vaak zit hier vooral de angst om er anders niet bij te horen achter. Je kind gaat een fase in waarin er veel verandert. De hormonen beginnen steeds meer door zijn/haar lijf te gieren en er verandert ook nog eens veel door de stap naar de brugklas.

Zorg voor een veilige thuishaven, waar hij nog gewoon zichzelf mag en kan zijn. Waar hij rustig de grote jongen en het kleine kind kan uithangen, zonder veroordeeld te worden.

Waar zij mag fantaseren over die leuke jongen, maar ook mag spelen met haar pop…Een thuishaven, waar hij/zij terecht kan met grote mensenvragen én kinderangsten!

Juist nu heeft je kind je nodig! Ook al zal hij/zij dat zelf waarschijnlijk liever niet erkennen. ?

Wil Cats
Volg me via:
  1. Ciska says:

    Mooi beschreven, het klopt helemaal als ik naar mijn zoon van 11 kijk. Hij is al volop bezig met geurtjes , en bakt de spekjes nog beter dan ik!
    Loslaten vind ik wel een dingetje, maar hem de vertrouwen geven dat hij iets zelf kan , daarin zie ik hem nog meer groeien.

Comments are closed.