Skip to Content

Leuke apps kind; educatieve of gratis kinderspelletjes voor tablet, ipad en telefoon

Leuke apps kind; educatieve of gratis kinderspelletjes voor tablet, ipad en telefoon

Ondanks het digitale tijdperk waarin we nu leven, kan het nog best een kunst zijn om geschikte apps te vinden voor jonge kinderen. Apps die ze begrijpen (Nederlandstalig) en aansluiten op de taal, ze uitdagen (al dan niet educatief verantwoord) en ook nog eens leuk zijn.

Zelf vraag ik zo af en toe aan andere moeders wat voor apps hun kinderen leuk vinden. De apps die ze regelmatig gebruiken komen op mijn telefoon, en de rest gaat op mijn oude telefoon waar zij soms op mogen spelen. Maar wat zijn nu interessante apps en waar vind je ze?

Tip: Vergeet niet een (universele) hoofdsteunhouder en koptelefoon aan te schaffen zodat je kind ‘veilig’ filmpjes kan kijken en je niet constant hoeft mee te genieten.

Apps voor peuters

Er zijn al apps voor de kleine peutertjes in de wereld. De ontwikkelaars denken ook aan iedereen. Hieronder een paar waar ons peutertje erg blij van wordt.

Zappelin

In deze app kun je van alles doen. Kleuren, een verhaaltje voor laten lezen, dansjes doen. Maar het liefst speelt onze peuter met Ollie. Je kunt tegen Ollie praten en dan praat hij hetzelfde terug in een gek stemmetje.

Onze zoon geeft hem graag te eten en dan het liefst de banaan. Want wat Ollie vervolgens met de bananenschil doet blijft elke keer weer iets om van in een deuk te liggen.

Meer informatie vind je hier.

Lego Duplo

Met deze duplo-app mag je een trein bouwen. Er wordt echt al gewerkt aan het leren tellen. Nou kan mijn peutertje dat nog niet goed, dus hij blijft het telkens maar proberen. Hij leert zo niet alleen rekenen, maar ook om door te zetten. Iets wat misschien nog wel belangrijker is in het leven.

Meer informatie vind je hier.

Paw Patrol

Het liefst loopt onze zoon de hele dag in zijn pyjama van Paw Patrol rond. Jouw peuter kan de Avonturenbaai redden. Hij kan samen rennen en springen met zijn lievelingspup. Of de Pup pup boogie dansen met Marshall. En als beloning verdient hij allerlei huisdiertraktaties en speelgoed. Deze app kost: € 3,19.

Meer informatie vind je hier.

Dr Panda

Je kunt samen met Dr. Panda leren tellen, naar het zwembad, zoek de verschillen, je eigen personage samenstellen. De avonturen met Dr. Panda zijn eindeloos.

Meer informatie vind je hier.

Toca Boca

Dit is de app voor peuters die later kapper of kapster willen worden. Maar ook voor de kinderen die het leuk vinden om de één na het andere gekke kapsel willen knippen bij mensen. Een aanrader! Zelfs mama vindt het leuk om dit te doen. Oké, dit is niet echt een educatieve app, maar wel superleuk voor de kids 😊.

Meer informatie vind je hier.

De wereld van Nijntje

Elke dag met Nijntje zit vol nieuwe verrassingen. Ga samen op ontdekking in haar wereld. Je kunt samen spelen, haar kleding uitkiezen, samen tanden poetsen en spelen met Snuffie. Jij kunt samen met Nijntje een lekkere taart bakken. Nu maar hopen dat de geur ook uit de tablet komt!

Meer informatie vind je hier.

Brikki’s app

In deze app vind je een boekje met 15 verhaaltjes, ook is er de mogelijkheid om zelf verhalen te maken. (gratis)

Anton kan Toveren

Deze is uitgebracht door uitgeverij Gottmer en hoort bij het gelijknamige boek. (1,99)

KRO Kindertijd

Met de app van KRO Kindertijd kunnen programma’s van KRO Kindertijd bekeken worden of gedownload worden. (gratis)

Hair do design

In de app ‘Hair Do Design’ kun je haren wassen en föhnen. Ook kun je een mooie vlecht in het haar maken, er knipjes in doen, of zelfs het haar verven. Er zijn vier verschillende meiden waar je mee aan de slag kunt. (gratis)

Verken de oceaan

Dit is een memoryspel waarbij het kind twee dezelfde afbeeldingen, waarop dieren uit de oceaan staan afgebeeld, moet vinden.  In diverse levels. (gratis)

Leer tellen met dieren

Leer tellen met dieren is een educatieve app waarin kinderen aan de hand van spelletjes leren tellen van 0 t/m 10. (gratis)

Nederlands leren voor kinderen

In deze app leren kinderen op een leuke manier de Nederlandse taal. Dit doen ze door eenvoudige spelletjes in verschillende thema’s te spelen.

Bumba

Deze app ken ik nog niet, maar deze app van studio 100 bestaat uit allerlei animaties die iets kunnen doen. Inclusief de bekende Bumba stem. de app laad verrassend snel. Dat kan ik niet van iedere app zeggen.

Toddler counts

Regelmatig tellen we met onze dochter, en zo af en toe neemt ze een aantal getallen over. Zo kan ze al een, twee, drie en zeven, acht negen achter elkaar opzeggen. In dit spelletje moet ze voorwerpen aanklikken en telt de app in het nederlands mee.

Cute animal

Lijkt een beetje op de app van Bumba. Je kan kiezen uit vijf leefwerelden zoals oceaan, woestijn, jungle, boerderij etc. Waarin zich diverse dieren bevinden. Als je deze aanklikt bewegen ze of maken ze geluid.

My Baby Phone

De eerste app eigenlijk waarmee ze kennis heeft gemaakt. Hier kan ze gewoon lekker op het scherm drukken en slaan en zo de verschillende muziekjes activeren. Nadeel is dat je maar een hand tegelijk op het scherm kan houden, hetgeen het lastig maakt voor kinderen om de tablet vast te houden en te spelen.

Koekoek TV

Dit is een van de apps waarin je makkelijk kindvriendelijk filmpjes kan kijken. Het heeft even geduurd voordat ze precies doorhad hoe ze hier kan swipen. Sterker nog 9 van de tien keer moet ik het voor haar doen. Dit ligt echter aan haar, haar neefje heeft hier al heel lang geen problemen mee. Ondertussen kent ze de personages en is het vaak buurman buurman of Bumba.

Lees ook: Leuke apps voor peuters van 2/3 jaar: Educatief en vermakelijk

Apps voor kleuters; 5 t/m 7 jaar

Dr Panda

Dr. Panda is ook nog heel leuk voor kleuters. Er zijn diverse apps te downloaden van deze pandadokter. Kijk van tevoren goed voor welke leeftijd de app het meest geschikt is.

Meer informatie vind je hier.

Lola Panda

Het lijkt wel of alle app ontwikkelaars idolaat zijn van panda’s. Ik vind het niet erg, want ik vind het superlieve dieren. Lola is er in alle varianten te krijgen. In deze app gaat Lola op reis met de rekentrein. Help jij haar vooruit te komen? Er zijn 9 verschillende spelletjes mee te spelen.

Meer informatie vind je hier.

Juf Jannie – leren lezen

Juf Jannie heeft meerdere apps voor kinderen. Ze kan je leren tellen, maar helpt je ook bij het leren lezen op een leuke manier. Het is bedoeld voor kinderen die net beginnen te lezen. Er moet wel voor de apps betaald worden.

Meer informatie vind je hier.

Lego

Als er een Duplo-app bestaat, dan bestaat er uiteraard ook een Lego-app. Dit mag niet ontbreken op jouw tablet. Van Lego Friends, tot 3-1 creator naar Lego Ninjago. Voor ieders wat wils.

Meer informatie vind je hier.

Scratch junior

Met Scratch junior leert jouw kleuter om te programmeren. Te gek toch. Dat je als 5-jarige al kunt zeggen dat je kunt programmeren. Snel downloaden dus deze app!

Meer informatie vind je hier.

Juf Jannie – letters leren schrijven

In groep 3 beginnen kinderen met het leren van letters schrijven. In deze leuke app herhaal je de letters die je al geleerd hebt op school. Hoe het ook door het schrijfonderwijs wordt aangeboden. De letters worden aangeleerd door middel van de algemeen bekende schrijfletters. Daarnaast worden de hoofdletters en de cijfers ook aangeboden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Leuke apps voor kleuters van 4/5 jaar
Lees ook: Leuke apps voor kinderen van 6/7 jaar

Kinder apps voor basisscholieren (8 t/m 12 jaar)

Squla

Onze kinderen spelen en leren op school via de Squla. Je kunt als ouder ook een abonnement nemen op Squla, zodat ze er ook thuis op kunnen spelen. Zo weet je zeker dat ze hun tijd op de tablet op een educatieve manier inzetten. Squla biedt leermogelijkheden vanaf groep 1 t/m 8. Je kunt ervoor kiezen dat je als ouder wekelijks een rapport krijgt opgestuurd van Squla.

Meer informatie vind je hier.

Topografie

Wil jouw dochter graag wat meer leren over topografie? Dan is dit een leuke app. Deze app leert je alles over de provincies, hoofdsteden, wateren en andere steden van Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Duolingo

Dit is niet alleen een leuke app voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zo leert mijn man nu Italiaans en mijn dochter van 8 jaar Engels. Een ideale app voor het hele gezin. Het spelen met deze app wordt aantrekkelijk gemaakt doordat het niet lang duurt voordat je punten kan scoren. Bovendien word je op verschillende manieren overhoord.

Meer informatie vind je hier.

Toca Lab

Dit is voor de toekomstige wetenschappers een te gekke app. Je krijgt antwoord op de vraag: is goud zwaar of licht? Is stikstof hard of zacht? De wereld van elementen gaat voor jou open.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Leuke apps voor kinderen 8/9 jaar
Lees ook: Leuke apps voor tieners van 10, 11 & 12 jaar

Gratis apps zonder wifi voor onderweg

Achtung Duo

Zit je met z’n tweeën achterin met maar één iPhone? Dan is een spelletje dat je gezamenlijk op één scherm speelt wel zo leuk. De app, die ondanks de Duits klinkende naam gewoon door een Nederlander is gemaakt, heeft een soort paniekerig effect dat het tot een jolig spel maakt. Beide spelers pakken de iPhone aan één kant beet. De ene speler bestuurt de rode slang, de andere de blauwe slang met de pijlen aan de zijkant. Het gaat erom dat je niet je eigen slang, de slang van de ander of een muur raakt. Wie botst is de klos en heeft verloren. De wedstrijden kunnen drie, vijf of tien ronden duren en je kunt zelf de snelheid instellen.

Boerderijdieren legpuzzel

Deze app is speciaal ontwikkeld voor jongere kinderen, van baby, dreumes tot peuter. Hij is zo gemaakt dat elke bord een stapje moeilijker wordt dan het voorgaande bord. Het spel is gesitueerd in een prachtige boerderijomgeving waar je kind kan spelen met alle bekende boerderijdieren en zo spelenderwijs kennismaakt met verschillende boerderijdieren.

Bobo Speelboom

Bekend van TV en het tijdschrift is Bobo al jarenlang de grootse vriend van alle kleuters. In de nieuwe 3D-speelboom van Bobo kun je eindeloos ontdekken en spelen. Meer dan 15 verschillende spelletjes sluiten helemaal aan bij de ontwikkeling en belevingswereld van kinderen tussen 3-6 jaar. Natuurlijk zit er genoeg uitdaging in, dat houd je lekker enthousiast.

In elke speelhut kan een ander avontuur beleefd worden. Ga op ontdekkingsreis in de speelhut, de leeshut, de kijk- en luisterhut, de Engelse garage en de kleurhut. Doe goed je best, want met ieder spelletje kun je dieren verdienen voor in je eigen tuin! Bobo’s speelboom betekent plezier maken, avonturen beleven met Bobo en laten zien wat je allemaal kan. Zo leer je spelenderwijs letters en getallen, kijken en vergelijken, vormen en kleuren. Ook de motorische vaardigheden worden geoefend.

Deze app download je hier.

Brandweerman Sam

Brandweerman Sam is terug met een gloednieuw app-avontuur: Brand & Redding! Ga samen met hem en de rest van de Piekepolders op avontuur in deze spannende verzameling noodtoestanden en heldhaftige reddingen boordevol actie. Je kunt op 8 manieren spelen, waaronder interactieve spellen voor één en meerdere spelers, een videospeler en een speciaal stickerboek voor je beloningen.

Car Bingo

Autobingo wordt steeds populairder tijdens lange reizen. Met deze app heb je geen bingokaarten meer nodig. Dit is een geweldige manier voor de familie om hun reizen te genieten. Deze app tovert het originele spel bingo om naar de telefoon. Je speelt het spel door bezienswaardigheden onderweg af te strepen. Wie het eerst een rijtje of volle kaart heeft, wint!

Deze app kan je hier downloaden.

Disney Junior

Welkom in de magische wereld van Disney Junior Speel, waar al je favoriete Disney Junior-personages aanwezig zijn! Allerlei spannende spellen, puzzels, meezingvideo’s, verkleedfeestjes en scènes in je plaatjesboek. Het Disney Junior’s Favorieten-pakket kun je gratis downloaden en bevat vier spellen en een plaatjesboek. Om meer content toe te voegen kun je vanuit de app thematische pakketten kopen.

Deze app vind je hier.

Duplo trains

De Duplo apps zijn bij veel kinderen heel populair. Duplo trains was bij mijn kinderen een van de populairste. Iedereen instappen! Het is de droom van iedere peuter om met de kleurrijke LEGO® DUPLO® Trein van station naar station te rijden. Je kind zal de taak van de machinist op zich nemen, vrachten in- en uitladen, bruggen bouwen, bij kruispunten stoppen, passagiers helpen, brandstof bijvullen en nieuwe rails aanleggen om de trein veilig rond obstakels te sturen.

Deze app download je hier.

Fisher Price, Verhalen verteller

Lees en zing met baby’s favoriete kinderliedjes (in het Engels). Deze interactieve app stimuleert spelenderwijs leren met dynamische figuren, boeiende muziek, gezongen liedjes, animatie en twee leuke verhalen: “One, Two, Buckle My Shoe” en “The Itsy, Bitsy Spider”. Speciaal voor baby’s is er trouwens een beschermhoes waar je iPhone in past om te voorkomen dat hij beschadigd raakt!

Deze app download je hier.

Geheugen: gratis spelletjes 4+

Geen heel interessante naam maar wel een interessante app voor kleuters. De app bestaat uit zes verschillende spelletjes en zijn speciaal ontworpen voor kinderen van ongeveer 4 tot 7 jaar oud. Door met de spelletjes te spelen oefenen zij hun geheugen en aandacht, twee belangrijke cognitieve processen die centraal staan in de ontwikkeling van een kind. Het vroegtijdig ontwikkelen van een sterk geheugen en het trainen van aandacht kan een positief effect hebben op de intelligentie en de resultaten die het kind later op school haalt. De spelletjes kunnen op verschillende moeilijkheidsniveaus gespeeld worden, variërend tussen gemakkelijk tot heel moeilijk.

Deze app vind je hier.

Jokie

Hallo, ga je mee op avontuur? Jokie, bekend van de Efteling en tv, gaat in deze app als een echte ontdekkingsreiziger op pad. Samen met zijn vogelvriendinnetje Jet verkent hij de wereld in acht leuke spelletjes. Vanaf nu kun je Jokies avonturen dus ook zelf beleven! Waar wil jij naar toe? De Jokie app is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 2 jaar, maar door aanwijzingen van de vertelstem en extra animaties ook leuk voor iets oudere kinderen.

Juf Roos

Stap samen met Juf Roos haar fantasiewereld binnen en kom terecht in een mooie, interactieve omgeving waar je 10 spelletjes kunt spelen. Ieder spelletje is gekoppeld aan één van de afleveringen. Laat Gijs bijvoorbeeld winnen van Juf Roos in een spannende bootrace tijdens het ‘Berend Botje-spel’. Of probeer de papegaai terug te vinden in het geheugenspel ‘Papegaaitje leef je nog’. En je kunt er op ieder moment voor kiezen om mee te zingen met de Oud Hollandse liedjes. Tijdens het ontwikkelen van de app is rekening gehouden met de fijne motoriek en vaardigheden van kinderen tussen 2 en 5 jaar oud.

Deze app vind je hier.

Lees ook: Juf Roos; de leukste kindermuziek en liedjes bekend van youtube, tv en theater. 

Kindertube app

De KinderTube app is bedoeld voor het hele gezin en bevat vooraf op kindvriendelijkheid gecontroleerde kinderfilmpjes. Ook voor de ouders is deze app heel leuk, via de app kun je tekenfilms van vroeger kijken. De app is zo ontwikkeld dat het hele gezin op een makkelijke manier kinderfilmpjes en kinderliedjes kunnen kijken.

De app download je hier.

Kleurplaten kinderspel

Geniet van de foto’s van prinsessen, zeemeerminnen, eenhoorns en andere sprookjesachtige wezens. Kleurboek voor kleuters helpt de kinderen om te ontspannen en zich beter voelen. De peuter heeft geen internetverbinding nodig om te beginnen met het tekenen en schilderen van de kleurplaten voor kinderen. Er zijn verschillende versies met prinsessen- of dierenkleurplaten.

Deze app download je hier.

Lego Juniors Create & Cruise

De LEGO® Juniors Create & Cruise is geschikt voor jongens en meisjes. Ze worden gestimuleerd om hun fantasie te gebruiken om zo hun eigen Lego minifiguren te maken. Daarnaast kunnen ze auto’s, helikopters en trucks ontwerpen. Door munten te verzamelen kan je extra Legosets unlocken om te bouwen. Zo werken ze aan hun eigen kleurrijke wereld.

Deze app download je hier.

Minecraft

Ontdek oneindige werelden en bouw van alles, van de eenvoudigste huizen tot de grootste kastelen. Speel in de Creative-modus met onbeperkte hulpbronnen of mijn je een weg door de wereld in de Survival-modus, waarbij je wapens en harnassen vervaardigt om gevaarlijke mobs van je af te vechten. Creëer, verken en overleef in je eentje of samen met vrienden, niet alleen op de computer maar ook op mobiele devices.

Voor deze app moet je wel betalen. Downloaden kan hier.

Netflix

Bij Netflix is het mogelijk om vooraf een aantal films te downloaden. Die worden dan opgeslagen in de bibliotheek zodat je ze toch op dat device kan kijken zonder dat er een internetverbinding mogelijk is. Voor het downloaden heb je nog wel internet nodig, zo heb ik vorig jaar op Schiphol vlak voor het boarden nog snel een paar films gedownload voor onze dochter tijdens de vlucht ;-) De films zijn wel alleen te zien via de app van Netflix. Zelf download ik het liefste een aantal films in plaats van series, die duren iets langer en per stuk kost het iets meer geheugen maar in verhouding met kijktijd minder.

Voor deze app heb je een abonnement nodig, meer informatie vind je hier.

Squla

De Squla-app bevat dezelfde educatieve content en motiverende spelelementen als de website, zodat je kinderen altijd en overal kunnen oefenen met onze leerzame quizzen en games. En jij heb altijd en overal overzicht van de resultaten van je kinderen!

Let op: Voor deze app heb je wel internet nodig!

Downloaden kan hier.

Lees ook: Review: Squla ervaringen om thuis te spelen en leren

Vakantiebieb & Luisterbieb

Wil je tijdens je vakantie lekker veel lezen, maar weinig boeken meesjouwen? Dan is de VakantieBieb iets voor jou. Met deze app lees je eenvoudig een mooie selectie e-books op jouw smartphone of tablet. De VakantieBieb is open van 1 juli tot en met 31 augustus. n de VakantieBieb vind je ruim 60 e-books voor jong en oud, die je twee maanden mag lenen. De jeugdboeken zijn verdeeld over de leeftijdsgroepen 4 tot 6 jaar, 6 tot 9 jaar, 9 tot 12 jaar en 12+.

Deze app vind je hier.

Met de gratis LuisterBieb kun je een groot aantal luisterboeken downloaden uit de Openbare Bibliotheek. Wie lid is van de Bibliotheek krijgt toegang tot nog veel meer titels. Met de LuisterBieb krijg je de beschikking over een grote selectie luisterboeken in alle genres: van spanning tot literair en van hoorspelen tot hoorcolleges. Er zijn ook veel luisterboeken voor kinderen in diverse leeftijdscategorieën.
De LuisterBieb heeft een speciaal aanbod voor middelbare scholieren die moeten lezen/luisteren voor hun lijst. Om de titels te downloaden heb je een goede wifi-verbinding nodig, om te luisteren heb je geen internetverbinding meer nodig.

Deze app vind je hier.

Let op: Om deze apps te gebruiken hoef je geen lid te zijn. Wel is het aan te bevelen voor de luisterbieb omdat er dan veel meer titels beschikbaar zijn.

Snugger App

Gelukkig ben ik niet de enige. Uit het onderzoek Iene Miene Media van Mijn Kind Online onderzoek van Mijn Kind Online blijkt dat 56 procent van de ouders zich afvraagt of hun kind wel veilig online kan. 47 Procent van de ouders kan niet goed bepalen of een website, app of spelletje goed is voor hun kind. “Juist voor hen is de app geschikt”, aldus Mireille Boetje namens NBD Biblion, de uitgever van Snugger. De Snugger app is een app waarmee het eenvoudig gemaakt wordt geschikte kindermedia voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar kan vinden. Een soort TomTom voor in de app-wereld dus ;-)

Onafhankelijke deskundigen schrijven reviews die gebruikt worden om te bepalen welke app voor welke leeftijd en in welk thema het beste geschikt is. Hierdoor is deze app ook geschikt voor in het onderwijs en voor bibliotheken. De app is ontwikkeld door het NBD Biblion. NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken in Nederland. Een goede reden dus om deze app eens te testen.

De app is zeer makkelijk te vinden in zowel Google Play, en ook beschikbaar in de Appstore. Het installeren gaat zonder problemen en na in te loggen. Je kan kiezen uit het gebruik maken van een e-mailadres of koppeling met je facebook of twitter en kom je in het eerste menu. Hier kan je gelijk wat selectie-criteria aangeven. Namelijk wat de leeftijd is van je kind, wat het bedrag is (of dat de apps gratis moeten zijn) en in welke thema’s. Er is een heel rijtje aan thema’s geselecteerd zoals kleuren, rekenen, taal, maar ook bekende personen.

Waar vind je de leukste kinderspelletjes apps?

Als je kinderen op je telefoon of tablet een spelletje spelen wil je natuurlijk wel dat ze geschikte spelletjes spelen die aansluiten op hun leeftijd. Qua ontwikkeling, taalgebruik, uitdaging en plezier. Er zijn diverse sites waar je die kan vinden.

  • Apps Kids Studio: zij hebben diverse (betaalde) apps ontwikkeld voor peuters en kleuters rondom Polly de pinguin. Die gaat tellen, puzzelen en op reis. Of Pi de Panda en Zoe de Zeehond.
  • Cinekid Applab: in de app van Cinekid AppLab kun je geschikte filmpjes en apps vinden voor kinderen van verschillende leeftijen en in verschillende categorieën. De apps zijn voorzien van een recensie en kunnen iedere maand wisselen.
  • MediaSmarties: op deze website vind je voor 2- tot 5-jarigen per leeftijd geschikte media; niet alleen apps, maar ook boeken, websites, tv / films en ook uitstapjes. Bij ieder item vind je een uitgebreide recensie en leeftijdsadvies en eventueel de kosten. Je kunt ook zoeken op thema. Zoals nu thema lente.

Aanvulling

Apps zijn een aanvulling op school en het dagelijkse leven en gewoon leuk om te spelen. Heb je het idee dat je kind achterloopt? Ga dan eerst het gesprek aan op school en bekijk samen met de leerkracht of deze gedachte gegrond is en welk plan jullie gaan volgen. Vaak heeft de school speciale programma’s die ingezet kunnen worden.

Meer inspiratie?

Wat zijn jullie favoriete apps voor onderweg?

Linda van Aken