Kinderboeken zijn denk ik wel de meest gelezen boeken door velen. Nadat we kinderen kregen en we voor het slapengaan gingen voorlezen, begon de liefde voor geschreven tekst toch te groeien. Ik begon wat vaker een boek te pakken en ik begon het steeds leuker te vinden. Zó leuk zelfs dat ik mijn kinderen soms smeek of ik ze alsjeblieft nog een verhaaltje mag voorlezen. Zelfs nu ze ouder zijn, zijn er nog heel soms momentjes dat ze naast me kruipt en vraagt hoe het nu verder gaat met Lola….
Kinderboeken
Boeken heb je in allerlei soorten en maten. Boeken met veel geschreven tekst, boeken met veel plaatmateriaal, gekleurde teksten of zelfs 3D-plaatjes. Alles verzinnen ze om de jeugd te stimuleren het lezen gewoon te blijven doen! En terecht eigenlijk, want het is gewoon overduidelijk een superbelangrijk punt!
Want zeg nou zelf, even heel eerlijk, van de vloggers op YouTube word je grammaticaal toch echt niets wijzer of wel soms…. Jong geleerd is oud gedaan, zo luidt het spreekwoord. Dus mijn advies begin er zo snel mogelijk mee! Zodra de prentenboekfase klaar is, hup meteen door naar het “echte” werk.
Dikkie Dik
De lieve rode poes Dikkie Dik. Een bekende uit Sesamstraat. Jet Boeke schreef talloze kleine verhaaltjes over de belevenissen van Dikkie Dik. Een feest van herkenning, de ondeugd, het nieuwsgierige, het op ontdekking uit zijn.
Er zijn al meerdere bundels uitgegeven met veel verhalen waar je bijna een jaar mee zou kunnen vullen. Het boek van Sint en Kerstmis was hier zo favoriet dat het in de zomer zelfs mee moest op vakantie!
De Gorgels
De cabaretier Jochem Myer schrijft naast teksten voor zijn voorstellingen ook erg leuke kinderboeken in de reeks van De Gorgels. Zeer fantasierijk en echt een aanrader voor kinderen om te lezen of om voorgelezen te worden.
Lees ook: De Gorgels; boeken, spelen en leren lezen en rekenen
De mooiste vis van de Zee – Macus Pfister
Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig. En dan merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!
Kikker
Als de peuter kleuter wordt is het een lust om Max Velthuijs erbij te pakken en Kikker en zijn vriendjes te leren kennen. De boekjes van Kikker zijn er in allerlei soorten; als badboekje, babyboekje, flapboekje, prentenboekje en als echt verhalenboek. Mooie thema’s komen aan bod, vriendschap, angst, verjaardag, logeren, van alles wat. En mocht je spontaan een Kikker-fan worden dan zijn er ook veel leuke spelletjes te spelen met dit lieve vriendje.
De Grijze Jager
Mijn oudste zoon, nu 15 jaar wordt op school “gedwongen” om tijdens de lessen, als er tijd over is, te lezen in een boek (in plaats van je tijd te vullen met je mobiel!). In het begin vond hij dit niet echt leuk, maar hij krijgt toch de smaak te pakken want ik bespeur hem vaak online bij de bieb om een boek alvast te reserveren of nog even te verlengen. Hij vindt het geen probleem meer en heeft de smaak dus te pakken mede door deze boeken van John Flanagan. De Grijze Jager gaat over twee jonge strijders, of jagers die de wereld willen verbeteren. Samen worden zij de leiders van een korps die de strijd aan zullen gaan. De spannende serie beslaat inmiddels 12 boeken!
Knofje
Na twee blonde jongetjes werd ik spontaan mama van een roodharig meisje. Ik was al bekend met de tv-serie van “mama” Yvon Jaspers en dochtertje Knofje en toen mijn dochter in mijn armen lag moest ik uiteraard dat ene slaapliedje uit mijn hoofd gaan leren:
Noche, noche, dushi klein
Droemi, droemi zacht
Soeja soeja kindje klein
Loena loena nacht.
De Waanzinnige Boomhut
Een serie met ook hier weer een flink aantal titels geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. De boomhut van Andy en Terry wordt alsmaar groter en hoger en op iedere verdieping is er wel weer iets anders te doen.
Het kan niet op, je denkt misschien dit verzinnen ze nooit, maar wedden dat het bestaat in deze hut? Deze serie was erg favoriet bij onze middelste zoon. Veel stripachtige plaatjes en weinig tekst. Leuke maffe humor en een flinke dosis fantasie. Een heerlijke combi.
Geronimo en Thea Stilton
Een prachtige kleurrijke en fantasierijke boekenreeks van de Wakkere Muis zijn de boeken van Geronimo en Thea Stilton. De vormgeving is fantastisch en is een hoop te ontdekken op vele bladzijden. Van geurplaatjes tot zoekplaatjes.
Het verhaal dwingt je bijna om met al je zintuigen mee te gaan op avontuur. En eenmaal aan boord gestapt? Dan kun je waarschijnlijk maar moeilijk verwerken dat het avontuur er alweer op zit en vlieg je naar de bieb voor het vervolg. Dat kan, want er is een enorme reeks aan verhalen geschreven.
Het ei – Dick Bruna
Naast de boeken van Nijntje heeft Dick Bruna nog veel meer geschreven. Waaronder het ei. Alle dieren op het erf van de boerderij vragen zich af van wie het sneeuwwitte ei is. Dan komt er een klein geel eendje uit en alle dieren helpen mee om het eten te geven.
Het Gouden Voorleesboek – Myriam
Zeven voorleesboeken in een luxe band! Al bijna zestig jaar zijn de Gouden Boekjes een begrip als het gaat om voorlezen. De prachtige plaatjes en vrolijke verhalen zijn al generaties lang een succes aan menig bedrand. Een kloek boekwerk dat garant staat voor vele uren voorleesplezier!
Blaf, kwaak en knor mee met alle dieren in Hoep, zei de chauffeur, scheur door de straten met De gele taxi, of leef mee met die arme Dokter Pijpekop, de poppendokter. In Het Gouden Voorleesboek staan zeven Gouden Boekjes die elk om hun eigen reden ideaal voorleesvoer zijn.
Lees ook: Gouden Boekjes; Star Wars speciale editie
Het leven van een Loser
Het leven van een loser is een reeks speciaal voor de wat oudere kinderen. Vanaf 8 jaar kun je hier goed van smullen. En ook deze serie bestaat uit een flink aantal titels, dus je kunt je lol op!
Mo’s Daughters
Mo’s Daughters is een serie kinderboeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar dat is bedacht om meisjes groter te maken. Zonder de traditionele stereotypes maar juist die zichzelf zijn en het beste in zichzelf naar boven halen.
Op dit moment zijn er tien titels verschenen, waarin meisjes de hoofdrol spelen. Ze gaan eropuit, zijn zelfredzaam, nieuwsgierig, niet bang en verkennen de wereld op hun eigen manier. Karakters die eruitzien als ‘gewone’ kinderen en als voorbeeld kunnen dienen voor kinderen als ze worden voorgelezen, of als ze wat ouder zijn zelf kunnen lezen.
De onderwerpen sluiten ook aan bij de belevingswereld van kinderen; zo is er een verhaal rondom vogels, de regenboog, knuffels of een ontdekkingsreis. Zo blijven de verhalen dicht bij de kinderen zelf en vinden ze het ook leuk om er naar te luisteren.
Lees ook: Mo’s Daughters; verhalen waarin stoere meiden de hoofdrol spelen
Rupsje Nooitgenoeg
Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!
Lees ook: Rupsje Nooitgenoeg
Raad eens hoeveel ik van je hou – MacBratney & A. Jeram
‘Grote Haas, kom eens hier met je oren. Ik moet je iets héél belangrijks vertellen. Raad eens hoeveel ik van je hou?’
Hazeltje en Grote Haas willen elkaar graag laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Telkens als Hazeltje iets bedacht heeft, doet Grote Haas daar nog een schepje bovenop.
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft.
Een geweldig prentenboekje geschreven door Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch dat gaat over een mol die op een dag zijn hoofd boven de aarde steekt op het moment dat er een mooie drol op zijn hoofd belandt. Vervolgens gaat hij op zoek naar de dader om ‘wraak’ te nemen.
Het is een kort verhaal die kinderen zeer aanspreekt vanwege het onderwerp; iets wat ze interesseert maar vaak niet over gepraat mag worden. De dieren die er in voor komen zijn ook zeer populair, zodat ze leuk benoemd kunnen worden.
Jip en Janneke
Er zijn verschillende varianten van Jip en Janneke boeken van Annie M.G. Schmidt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het grote Jip en Janneke verzamelwerk. Dit is een boek dat mijn ouders mij hebben voorgelezen. Hierin staan allerlei korte verhaaltjes die perfect zijn om voor te lezen voor het slapen gaan. En als er nog een verhaaltje voorgelezen moet worden is dat geen probleem. De zwart / wit afbeeldingen zijn natuurlijk afkomstig van Fiep Westdorp.
Lieve woordjes
In dit prentenboek van Carl Norac en Claude K. Dubois wordt een hamster wakker met lieve woordjes die ze graag wil zeggen. Mama heeft geen tijd, papa heeft geen tijd, op school is geen tijd etc. Aan het einde van de dag ontploft ze bijna en gooit ze het eruit. Een heerlijk verhaal om voor te lezen als je kindje last heeft van een knuffelbui. Vervolgens durft ze niet te slapen omdat ze bang is dat ze deze woordjes kwijt raakt.
Kikker – Max Velthuijs
Deze serie is natuurlijk helemaal geweldig voor kinderen. De boeken draaien rondom een aantal dieren, waarvan Kikker regelmatig voorkomt. Deze dieren hebben eigenschappen waarin kinderen zichzelf herkennen en draaien regelmatig ook om emoties. Er is niet een boek die er uitspringt; onze dochter vind ze allemaal even leuk. En geef haar eens ongelijk. Alleen al de moeite waard vanwege de sprekende afbeeldingen.
Ernie en Bert leren tellen
Er zijn meerdere boekjes in de Sesamstraat serie van Bert en Ernie. Aangezien onze dochter momenteel regelmatig speelt met de getallen vind ze dit boek het leukste. Bert en Ernie gaan samen met een paar andere karakters op bezoek bij Graaf Tel voor een telfeestje. Op iedere bladzijde tellen ze iets, van 1 tot 10. Waarbij tien de cakejes op tafel zijn. Als dat geen goed einde is…
Mijn eerste Bijbelverhalen
Misschien een beetje opvallend na bovenstaand rijtje; maar dit boek vertaald door Elly Zuiderveld is een van de favorieten van onze dochter. Deze heeft ze gekregen van Mahwish en is een groot succes. As je haar ‘s-avonds vraagt wat je moet voorlezen wijst ze regelmatig dit boek aan.
Ze vind het heerlijk om de korte verhalen verhalen over ‘helden’ te lezen en de mooie afbeeldingen erbij te bekijken. Met name het verhaal van Noach en de Ark met de dieren vind ze mooi om te horen. De tekeningen zijn ook erg aantrekkelijk voor jonge kinderen.
Kinderboekenschrijvers
Annie M.G. Schmidt
Natuurlijk begin je met de klassiekers, bekend uit onze jeugd. Jip en Janneke hóren gewoon bij je opvoeding en dat zullen wij jonge moeders later ook nog gewoon voorlezen aan onze kleinkinderen, dus gooi deze boeken vooral niet weg! Daarnaast zijn Floddertje, Otje en Pluk van de Petteflet, Minous, Abeltje en Ibbeltje ook eigenlijk niet weg te denken uit je boekenkast.
Tijdloze klassieke verhalen over kinderen en dieren die de wereld van grote mensen proberen te begrijpen en op eigen wijze precies weten hoe het allemaal moet en in elkaar steekt. Verhalen vol verschillende emoties die voor kinderen zeer belangrijk zijn om te leren (her)kennen zowel bij anderen als bij zichzelf.
Haar boeken vind je bij bol.com.
Astrid Lindgren
Natuurlijk kon mijn eigen heldin, Pippi Langkous, niet ontbreken in de boekenkast, zéker niet nu ik zo’n lief meisje had met rode haartjes. Op televisie had mijn dochter een eigen favoriet, namelijk Lola (van de tekenserie Charlie en Lola) en laat ik nu net van dezelfde illustrator Lauren Child een Pippi-boek vinden! Wauw hier waren we allebei direct verliefd op!
Daarnaast heeft Astrid Lindgren ook andere boeken geschreven die leuk zijn voor oudere kinderen zoals Ronja en de Roversdochter. Vrijwel alle kinderboeken die zij heeft geschreven gaan over ietswat ondeugende kinderen die hun grenzen opzoeken.
Haar boeken vind je bij bol.com.
Jozua Douglas
Veel kinderen vinden de boeken van Jozua Douglas heerlijk om te lezen. Ze zijn geschreven met een flinke portie humor en hij heeft dan ook al meerdere prijzen op zijn naam staan. Vooral de boeken uit de serie Costa Banana, De Verschrikkelijke badmeester en De vreselijke tweeling zijn enorm populair.
Haar boeken vind je bij bol.com.
Niki Smit
Ben je een echte tienermeid dan kun jij je wel vinden in één van de 100% boeken. Over verliefd zijn, make up, kleding en alle probleempjes die pubers tegenkomen onderweg in het groeiproces. Zo heb je de boeken van 100% Coco maar ook 100% Lola etc. Ieder karakter is toch weer net wat anders.
Haar boeken vind je bij bol.com.
Paul van Loon
Bekend als de man met de zonnebril, schrijft vele voornamelijk spannende verhalen waarbij je heerlijk kunt mee griezelen als je ervan houdt. Denk aan de uitgebreide reeks Dolfje Weerwolfje, die zelfs een zeer spannend avontuur beleefd in het bekende pretpark De Efteling.
Of wat dacht je van Raveleijn waar de hoofdfiguren door een speciale poort de magische stad Raveleijn binnentreden en als ruiters te paard moeten strijden en bewoners van de stad moeten bevrijden. De serie De Griezelbus neemt je mee in een busrit vol griezelverhalen, stap jij in of liever uit? Of ken je Foeksia de miniheks al? Ze neemt je graag mee het heksenbos in op heksenavontuur, wandel je daar graag mee?
Haar boeken vind je bij bol.com.
Wat is jullie favoriete kinderboek om voor te lezen?
Kinderboeken
- Voorleesboeken & prentenboeken
- Babyboekjes
- Kinderboeken
- Sprookjesboeken
- Zoekboeken
- Meiden boeken
- Educatieve en leerzame kinderboeken
- Populaire stripboeken
- Stripboeken voor kinderen
- Vakantieboeken & doeboeken
- Moppenboeken voor kinderen
- Stickerboeken
- Vriendenboekjes
- Persoonlijke kinderboeken
- Christelijke kinderboeken & series
- Luisterboeken & podcasts
- Young adults kinderboeken
- Roald Dahl kinderboeken
- Boeken voor pubers die niet van lezen houden
- ebooks voor vrouwen
- Reisgidsen Nederland met kinderen
- Tijdschriften kinderen
- Gratis kinderboeken
- Kinderzwerfboek
- Minibieb bibliotheken
Prentenboeken
- Boekstart voorlezen baby’s
- Nationale Voorleesdagen
- Top 10 prentenboeken
- Voorleesboeken & prentenboeken
- Spelen met prentenboeken
- 16 Sweet sixteen cadeau ideeën - 21 February 2024
- Sweet sixteen taarten - 7 February 2024
- Touw knutselen - 24 January 2024