Skip to Content

Baby 1 maand ontwikkeling; speelgoed, spelen& activiteiten

Baby 1 maand ontwikkeling; speelgoed, spelen& activiteiten

De eerste maand met je baby zal vooral bestaan uit elkaar leren kennen. Niet alleen voor jou, maar zeker voor de baby is het 1 maand een hele omschakeling van de veilige baarmoeder naar een overweldigende wereld.

Een wereld waarin jij zijn veilige baken bent en waar jij er dus gewoon voor hem moet zijn. Natuurlijk is het fijn om te weten wat hij/zij deze eerste maand al kan zien, horen en doen, zodat je hier goed op in kan spelen!

Hier een overzicht van de ontwikkeling van een pasgeboren baby. Natuurlijk zijn baby’s net mensen. Schrik dus niet als je kindje het net even anders doet.

Want ook een minimensje heeft al zo zijn of haar eigen voorkeuren en ontwikkelingen. En twijfel geen moment: vertrouw je iets niet, overleg met je huisarts of op het consultatiebureau. Daar zijn ze immers voor!

Bij de geboorte

In je buik heeft je baby zijn zintuigjes ook al gebruikt. Geluiden en zicht zijn dus niet nieuw voor jouw kleintje, maar je zult snappen dat het heel anders is.

De baby zal zich aan moeten passen aan deze overweldigende wereld vol geluiden en licht en hij zal zelf moeten gaan zorgen voor zuurstof. Zichzelf warm houden is voor een baby nog te moeilijk.

Denk jezelf eens in dat je uit een heerlijk verwarmd bad zo de kou in stapt en je kan geen kleren aantrekken…Brr. Zorg dus voor warmte voor je kindje door kleertjes, dekentjes maar ook door je eigen lichaamswarmte. Want een baby heeft vooral behoefte aan contact met jou!

Dagritme baby 1 maand; & Slapen, slapen en eten

Het leven van een pasgeboren baby bestaat vooral uit slapen en eten. Ondertussen went hij aan de nieuwe wereld en is zijn lichaampje volop bezig met groeien, wat uiteraard allemaal gewoon veel energie kost. Een baby slaapt dan ook veel: tot zo’n 17 uur.

Natuurlijk doet hij dit niet in 1 keer, maar meestal zal hij dutjes doen van zo’n 3 uur, om daarna graag even te willen eten. Je kindje weet meestal zelf heel goed of hij genoeg heeft.

Wat het groeien betreft: hij kan wel 1 kilo aankomen! Moet je eens kijken hoeveel dit wel niet is, ten opzichte van zijn totale gewicht! Logisch dat hij veel slaap nodig heeft.

In de eerste maand zal je baby nauwelijks een vast dagritme hebben. Het heeft meer een vaste structuur waarin 45 tot 60 minuten wakker & spelen / knuffelen, 3 uur slapen, voeding en schone luiers elkaar afwisselen.

Je baby zal ‘s nachts ook nog niet doorslapen en wakker worden voor een extra voeding of schone luier. Over het algemeen heeft je baby overdag 14 tot 18 uur slaap nodig en ‘s nachts 10 uur.

Lees ook: Slaapschema baby per maand

Voedingsschema baby 1 maand

Flesvoeding: krijgt je baby flesvoeding, dan zal dat ongeveer 7 voedingen van ongeveer 75 tot 110 ml melk per dag zijn om de drie uur.

Borstvoeding: leg je baby zoveel mogelijk aan om de voeding goed op gang te krijgen en zeker te weten dat je baby genoeg binnen krijgt.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; Hoeveelheden & Overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 a 6 maanden?

Gewicht baby 1 maand

Iedere baby volgt zijn eigen groeicurve en groeilijn, na de geboorte zal er eerst een dipje te zien zijn en na twee weken zal je kindje weer op het geboortegewicht zitten. Bij het consultatiebureau houden ze dit in de gaten en als er echt zorgen zijn zullen zij dat aangeven. Nieuwsgierig naar de gemiddelden voor een baby;

Gewicht baby meisje 1 maand; gemiddeld is 4,2 kg; tussen de 3,8 en 4,8 kg.

Gewicht baby jongen 1 maand; gemiddeld is 4,4 tussen de 3,8 en 5 kg.

Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht bij groei baby en wat te doen bij afwijking

Wat kan een baby van 1 maand?

Gemiddeld kan een baby van 1 maand:

  • De handjes een beetje openhouden, het knuistje komt dus minder vaak voor
  • Jou aankijken om zo contact met je te krijgen
  • Begint zijn hoofdje op te tillen als hij op zijn buikje ligt
  • Bewegende voorwerpen wordt naar gekeken

Het consultatiebureau en vaccinaties

Rond twee weken komt de eerste kennismaking met het consultatiebureau, hoewel dit kan verschillen per regio. Bij de oudste wordt er meestal een bezoek bij jou thuis gepland. Bij de volgende kinderen kan het zo zijn dat je wel uitgenodigd wordt op het bureau.

Met vier weken is het volgende bezoekje aan het bureau. Vaccinaties zijn nog niet aan de orde. Overigens kan de frequentie van consultatiebureau-afspraken verschillend zijn omdat de gezondheid van je kindje, bijvoorbeeld, om meer aandacht vraagt.

Ontwikkeling ogen baby

Ogen moeten wennen aan ander licht. Weer een voorbeeld: stel je loopt na uren in het donker zo het felle zonlicht in. Je baby heeft zelfs nog nooit fel licht gezien!

In het begin ziet je kindje wazig en ziet tot zo’n 25 centimeter ver. Hij kan je dus alleen maar zien als je heel dicht bij hem bent. Kleuren kan je kindje wel zien, maar minder goed als wij.

Daarom zijn al die leuke kleurtjes wel heel leuk, of al die zachte pastelletjes, maar dat is het vooral voor jou! Een pasgeboren kindje heeft eigenlijk meer aan voorwerpen met een groot kleurcontrast, zoals wit/zwart. Zo had mijn jongste vooral voorkeur als kleine baby voor een pandaknuffel…

Lees ook: Zicht baby; wat ziet een pasgeboren baby van 1/2 weken en wanneer herkent het moeder? 

Ontwikkeling gehoor baby

Oren doen het ook al in de baarmoeder en deze zijn al zeer goed ontwikkeld. Maar ook nu is het wel weer zo dat de geluiden in de baarmoeder veel gedempter zijn. Daarom kan een kindje erg schrikken van harde geluiden.

Maar ook de andere kant is waar. Een baby heeft nooit stilte gehoord. Hij heeft immers altijd de geluiden van een hartslag e.d. gehoord. Volkomen stilte is dus ook nieuw.

Er zijn baby’s die juist door geluiden gerustgesteld worden en onrustig worden als ze alleen in stilte gelaten worden! Alleen zijn is al moeilijk en dan ook nog eens geen geluid: laten we het maar gewoon eenzaamheid noemen…

Om zeker te weten of je kindje goed hoort, krijgt hij al snel na de geboorte een gehoortest. In principe is dit de vierde dag na de geboorte.

Ontwikkeling van de neus / reuk

De reuk van een pasgeboren kindje is zo ontwikkeld, dat hij alleen al door de geur zijn moeder zal herkennen! Uit een onderzoek bleek dat het kindje zijn eigen moeder wist te herkennen door geur, terwijl er wel twintig vrouwen waren om uit te kiezen!

Ontwikkeling van de longen

De longetjes van een baby zijn gevuld met vocht, wat vaak al voor een groot deel eruit geperst wordt tijdens de bevalling (door het persen). Is je kindje niet op een natuurlijke manier geboren, dan kan het dus even geholpen moeten worden.

De longetjes moeten nu zelf het werk gaan doen, maar dat zal bij de meeste kinderen geen enkel probleem zijn!

Geel zien

Ongeveer de helft van de kindjes zien een beetje geel in de eerste week. De lever is dan nog niet helemaal gerijpt en bij de meeste kinderen zal het kleurtje al snel verdwenen zijn.

Daglicht is hierbij de grootste weldoener. Een baby die borstvoeding krijgt kan hier trouwens langer over doen! Meer informatie vind je hier.

Hormonen

Jawel, zelfs pasgeboren baby’s kunnen al last hebben van hormonen. Door de hormonen die hij tijdens de bevalling meegepikt heeft, kunnen zijn of haar borstjes wat opzwellen. Ook dit verdwijnt weer vanzelf.

Spelen eerste maand

Je kindje heeft deze maand vooral behoefte aan huid-op-huidcontact. Echt spelen gaat nog niet. Teveel indrukken maken hem of haar alleen maar onrustig. Een zacht babymuziekje is wel fijn. Of zet eens een cd op met baarmoedermuziek. Dit kan heel geruststellend zijn.

Een kleine baby kan jou wel zien als hij bij je drinkt en gewoon een beetje naar je kunnen kijken, terwijl jij bijvoorbeeld zachtjes zingt: dat kan een baby blij maken. Zeker als hij in jouw buik al genoten heeft van jouw zangstem…

Lichaamscontact

Zoals al vaker aangehaald is lichaamscontact heel belangrijk voor een baby. Rust, eten én huidcontact zijn eigenlijk de drie belangrijkste ingrediënten voor een nieuwe wereldburger.

Door het huidcontact geef je het kindje het gevoel dat het veilig en geborgen is en daarmee geef je het vertrouwen. Een pasgeboren baby heeft hier zoveel behoefte aan, dat je hier zeker aan moet voldoen.

Het zorgt ervoor dat je kindje goed gehecht wordt en daarnaast is het ook goed voor de ontwikkeling van de hersentjes en de groei!

Lees ook: Huidhonger bij baby’s

Baby laten huilen

Je kindje kan nog niet praten. Huilen is zijn enige communicatiemiddel met geluid. Reageer dus op zijn huiltjes en neem ze serieus. Hoe langer je je kindje om je heen hebt, hoe meer je ook zult gaan begrijpen wat zijn huiltjes inhouden.

Huilen uit pijn, honger of gewoon omdat het moe is. Veel baby’s zullen dit door verschillende huiltjes doen. Maar wees je bewust dat het kindje niet huilt om jou dwars te zitten. Ze willen je iets duidelijk maken, ze hebben je nodig!

Lees ook: Baby taal van het huilen
Lees ook: Baby laten huilen?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)