Skip to Content

Young adults boeken top 10 series en schrijvers

Young adults boeken top 10 series en schrijvers

Eindelijk het plezier van lezen ontdekt? Je bent op zoek naar het geschikte boek voor een leesopdracht? Je wil het ideale cadeautje schenken aan een echte boekenwurm? Wanneer je even googelt, merk je al snel dat het internet overstelpt wordt door boekenblogs en recensies. J

e bent nu helemaal het noorden kwijt en hebt geen idee meer welk boek je nu precies moet kiezen? Geen zorgen, wij helpen je graag op weg. In dit artikel bespreken we graag onze favoriete Young adultboeken.

Onze kritische blik en open geest verzekeren je alvast van een toplijstje dat garant staat aan heel wat leesplezier.

Boy 07 – Mirjam Mous

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen.

Tot zijn verbijstering hoort hij: wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet één ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Zelfs Lara niet. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid.

De belevenissen van een muurbloem – S. Chbosky

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

De belevenissen van een muurbloem is het boek dat iedereen al gelezen lijkt te hebben. Hierdoor krijg je sterk het gevoel dat het hele verhaal wel overroepen moet zijn. Niks blijkt echter minder waar.

Ondanks het algemene thema dat al zo vaak aan bod gekomen is, is het de manier waarop het boek geschreven is dat dit tot een prachtexemplaar maakt. Een absolute bonus is het talrijk aanwezig zijn van prachtige quotes. Stuk voor stuk kleine zinnetjes die je doen nadenken en wegdromen. Het boek bekronen tot meesterwerk is dan ook absoluut niet overdreven.

Tweedehands vleugels – V. Gerrits

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Voor wie verknocht is aan het fantasy genre is dit een absolute aanrader. De cover lijkt in eerste instantie weinig verwachtingen te scheppen. Bovendien werd het verhaal in eerste instantie in eigen beheer uitgegeven. Iets wat je natuurlijk aan het twijfelen brengt.

Een goed boek vindt immers wel een gepaste uitgeverij, denk je dan. Maar die redenering blijkt volledig onterecht. De manier waarop de schrijfster een nieuwe wereld vol fantasie creëert is bijzonder intrigerend. De visuele vertelstijl sleurt je mee in de wereld van een beschermengel.

Wanneer deze engel haar vleugels gestolen worden door een kraai, vindt ze het bijzonder moeilijk haar focus te bewaren. Zonder al te veel details prijs te geven, is dit het soort verhaal dat in eerste instantie te veel fantasy lijkt, maar in werkelijkheid een prachtige diepgang kent. Tweedehands vleugels is het boek dat je zelf moet ontdekken om het te begrijpen.

De onuitwisbare vlekken van een luipaard – K. Jansma

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Het eerste wat je ongetwijfeld doet wanneer je een goed boek uitzoekt? Je gaat af op een titel die tot je verbeelding spreekt. De onuitwisbare vlekken van een luipaard is zo een boek dat hierop handig inspeelt. Nieuwsgierig als je bent, wil je meteen even de cover lezen. Voor liefhebbers van literatuur is dat al meteen voldoende om het boek een kans te geven.

Het verhaal gaat immers over een schrijver die probeert te debuteren maar steeds terugvalt in de realiteit van het dagelijkse leven. Toegegeven; het is niet meteen het boek dat het vlotst wegleest en je neemt er best even de tijd voor. De sprongen en kronkels in het hoofd van de verteller maken de samenhang soms verwarrend. Maar weet je jezelf daar doorheen te banen, beland je in een prachtige wereld die je ongetwijfeld weet te fascineren.

Escape Room – Maren Stoffels

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Meer dan tien maanden heb ik op dit moment gewacht. En nu staat Het voor me, in levenden lijve. Ik schud Het de hand. En Het heeft geen idee wie ik ben. Ik moet me inhouden om niet teveel naar Het te kijken.

Het is gewoon een speler, net als die andere drie. Vier vrienden geven zich op voor een Escape Room. In dit spel moeten ze binnen zestig minuten zien te ontsnappen uit een kamer. Maar wat gebeurt er als de persoon die hen opsluit helemaal niet van plan is hen te laten gaan? Eén van de jongeren is het doelwit. Maar wie?

Honderd uur nacht – Anna Woltz

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Honderdduizend steden bestaan er op de wereld. En ik ben gevlucht naar de stad die over twee dagen wordt getroffen door een orkaan. De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York.

Maar het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.

Onder de ketchupwolken – A. Pitcher

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Onder de ketchupwolken is het soort boek dat je, alleen al voor de prachtig geformuleerde titel, meteen met je mee naar huis wil nemen. Pitcher won hiermee de Children’s book prize en dat kunnen we onmogelijk onterecht noemen.

Het verhaal is neergeschreven in briefvorm. Brieven van een veertienjarig meisje aan een ter dood veroordeelde man. De reden van de brieven? Ze draagt een geheim met zich mee dat alleen hij begrijpen kan. Zonder de brieven was het verhaal op zich al prachtig geweest. Maar, net die brieven creëren een extra dimensie die het boek indrukwekkend maken.

Sterrenstof – K. Sutherland

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Sterrenstof is niet meteen het boek dat je uit de rekken zou nemen. De cover en titel doen niet bepaald vermoeden waar het boek daadwerkelijk over gaat. Maar, geef je het een kans, dan ben je oprecht verbaasd door dit adembenemende verhaal. Wat op het eerste zicht een puberaal liefdesverhaal lijkt te zijn, ontluikt in een heftig drama met heel wat wondermooie levenswijsheden.

Een verhaal over liefde op een eerlijke, complexe en vertederende manier. Ondanks de heftige onderwerpen die aan bod komen, leest het vlot weg. Sutherland houdt er een luchtige schrijfstijl op na, die perfect aansluit bij het Young adult genre. Kom je moeilijk in een verhaal? Dan is dit een absolute aanrader dat je niet meer los laat.

Zwijg – Mel Wallis de Vries

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Wij zijn de meisjes die het hebben overleefd. Iedereen wil alles van ons weten. Alle gruwelijke details van die avond. Maar we zijn bang. Doodsbang dat wij straks aan de beurt zijn. Als we zwijgen hebben we misschien een kans om dit te overleven. Zwijg is een verbluffend spannend verhaal van de meest bekroonde jeugdauteur van Nederland.

Verhalen voor onder je kussen – verschillende auteurs

Young adults boeken top 10 series en schrijvers - Mamaliefde

Mag het allemaal net iets gewaagder? Deze bewaarden we bewust voor het einde. De titel is niet zomaar bij toeval uitgekozen. Dit is het soort boek dat heel wat jongeren stiekem zullen lezen en meteen weer wegstoppen wanneer mama of papa de deur binnenwandelt.

Het boek maakt deel uit van de campagne ‘maak seks lekker duidelijk’. Daarmee is meteen ook het onderwerp bekent. Het boek bestaat uit vijf verschillende verhalen en twee strips. Al zijn de verhalen helemaal verschillend, ze hebben, elk op hun manier, hetzelfde doel.

Met dit boek willen de schrijvers op een open en eerlijke manier jongeren laten kennismaken met seksuele beleving en alles wat daarbij komt kijken. Thema’s als homoseksualiteit en de gevolgen van naaktfoto’s komen ongegeneerd aan bod. Ben je het type persoon dat graag de taboe doorbreekt maar niet op zoek is naar een doorsnee educatieve seks-encyclopedie, dan moet je deze absoluut gelezen hebben.

Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat nog tal van andere boeken zeker op hun plaats hadden gestaan in bovenstaande lijst. Toch zijn we er van overtuigd dat we je enkele pareltjes hebben aangereikt die ongetwijfeld zullen zorgen voor heel wat leesplezier.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)