Skip to Content

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen)

Zelf ben ik vooral gek op bordspellen, omdat die er vaak echt fantastisch gedetailleerd uitzien. Je krijgt vaak veel waar voor je geld, want het spel komt in een mooie doos, je krijgt een mooi speelbord en leuke speelstukken.

Maar het kost dan vaak wel wat tijd om het bord op te zetten, want meestal moet je allerlei stukken of fiches op de juiste plaats op het bord leggen voordat je eindelijk kunt beginnen.

Spellen die minder voorbereiding vereisen maar toch súper leuk zijn om te doen, zijn bijvoorbeeld kaartspellen! Ik bedoel in dit geval niet de spellen die je met een standaard pak speelkaarten kunt spelen, hoewel die natuurlijk ook hartstikke leuk zijn, maar spellen die je kunt kopen en waarbij je eigenlijk alleen speciale kaarten krijgt.

Ik heb dan ook weer een leuk overzichtje gemaakt, dit keer van een aantal leuke en populaire kaartspellen die je met kinderen (maar ook gezellig met een clubje volwassen vrienden of familie) kunt spelen:

Uno (vanaf 7 jaar)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen) - Mamaliefde

Uno is een kaartspel van Mattel dat geschikt is vanaf de leeftijd van 7 jaar. Je kunt het spelen met 2 tot 10 spelers en het duurt gemiddeld zo’n 30 minuten. Het spel bevat de cijfers 0 tot en met 9 in vier verschillende kleuren, maar daarnaast zijn er nog verschillende pestkaarten in het spel! Zo is er een kaart waarbij iemand een beurt moet overslaan, de kleur kan wijzigen, de spelers-volgorde kan omdraaien of waarbij de volgende speler strafkaarten moet pakken.

Iedere speler krijgt een aantal kaarten die hij moet zien kwijt te raken. Er is een gedekte stapel in het midden van de tafel, met daarnaast een aflegstapel. Bovenop deze aflegstapel moet je altijd een kaart leggen die erop aansluit; de kaart die je kan leggen moet dezelfde kleur hebben of hetzelfde cijfer, maar sommige pestkaarten mag je overal op leggen. Ben je zover dat je de laatste kaart in handen hebt? Roep dan UNO! om te laten weten dat je bijna uit bent, en wie weet win jij het spel.

Skip-Bo (vanaf 7 jaar)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen) - Mamaliefde

Skip-Bo is een kaartspel van Mattel dat geschikt is vanaf de leeftijd van 7 jaar. Je kunt het spelen met 2 tot 6 spelers en het duurt gemiddeld zo’n 30 minuten. Er is ook een Junior variant van Skip-Bo, die te spelen is vanaf de leeftijd van 5 jaar, gespeeld kan worden met 2 tot 4 spelers en gemiddeld zo’n 15 minuten duurt.

Het doel van dit spel is om je stapel met kaarten kwijt te raken. In het midden van de tafel is plaats om maximaal vijf stapeltjes met kaarten te maken van 1 t/m 12. Een stapel moet altijd beginnen met het getal 1, en daarop moet een kaart met een 2, enzovoorts. Dat kun je doen met je handkaarten, die je aan het begin van elke beurt weer aanvult tot vijf.

Maar omdat je zo snel mogelijk je stapel kaarten moet zien kwijt te raken, moet je goed opletten of je de bovenste hiervan misschien kunt spelen! Je eindigt je speelbeurt altijd met het afleggen van een kaart op één van je eigen aflegstapels. Dat mogen er maximaal vier zijn, en het handigste is om kaarten met hoge waardes af te leggen.

Deze heb je namelijk pas later nodig om de stapels in het midden van de tafel te voltooien, bijvoorbeeld de kaarten 10, 11 en 12. Je kunt deze het beste van hoog naar laag neerleggen op je eigen aflegstapel, dus 12, 11, 10. Je mag namelijk alleen de bovenste kaart van je aflegstapel gebruiken om op een stapel in het midden van de tafel te leggen. Heb jij als eerste alle kaarten van je stapel gespeeld? Dan win je het spel!

Stap Op (vanaf 6 jaar)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen) - Mamaliefde

Stap Op is een kaartspel van Goliath dat geschikt is vanaf de leeftijd van 6 jaar. Je kunt het spel spelen met 2 tot 6 spelers en het duurt gemiddeld zo’n 30 minuten. Door de goede kaarten te leggen, maak je een fietstocht van 100 kilometer langs hei, bos, plassen en zee.

Maar kijk uit, want je tegenstander kan jou hinderen waardoor je niet verder kunt fietsen. Zo kun je een lekke band krijgen, die je eerst moet laten maken bij de fietsenmaker voordat je weer kunt opstappen. Of de spoorwegovergang is gesloten, waardoor je eerst moet wachten tot de bomen weer opengaan en je weer op de fiets kunt stappen. Tochten van 8 en 10 kilometer kun je bovendien alleen fietsen wanneer je wind mee hebt, maar als je tegenstander jou dwars wilt zitten, kan hij zorgen voor tegenwind!

Elke speler heeft vijf handkaarten. Aan het begin van elke beurt pak je een kaart van de gedekte stapel. Daarna moet je altijd één kaart wegleggen. Je mag een kaart bij jezelf neerleggen, zoals een “stap op” kaart om aan een fietstocht te beginnen, een kaart met 5 km of 6 km als je al bent begonnen met fietsen, of een kaart voor wind mee.

Maar je mag ook je tegenstander dwarsbomen door een pestkaart bij hem neer te leggen. De speler die als eerste een fietsroute van 100 kilometer heeft afgelegd (8 x 5 km, 4 x 6 km, 2 x 8 km en 2 x 10 km) heeft het spel gewonnen!

Hanabi (vanaf 6 jaar)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen) - Mamaliefde

Hanabi is een kaartspel van Abacus Spiele dat geschikt is vanaf de leeftijd van 6 jaar. Je kunt het spel spelen met 2 tot 5 spelers en het duurt gemiddeld zo’n 25 minuten. Dit kaartspel is coöperatief, wat inhoudt dat je goed samen moet werken om het spel te kunnen winnen, of je verliest het spel als team.

Bij dit spel moet je erg goed kunnen nadenken en kan een goed geheugen ook van pas komen. Het grappige aan dit spel is dat je je eigen handkaarten niet ziet, maar die van de tegenstanders wel. Zij kunnen op hun beurt wel jouw kaarten zien, maar niet die van zichzelf. Door het geven van hints aan elkaar, kun je erachter komen welke kaarten je hebt en welke je dus kunt spelen.

In het midden van de tafel moeten namelijk stapeltjes gevormd worden met vijf verschillende kleuren. Je kunt alleen niet onbeperkt hints geven, want dan zou het wel erg makkelijk worden. Bovendien mag je niet precies zeggen welke kaarten de ander heeft.

Een goede en geoorloofde hint is bijvoorbeeld: “ik wijs nu al je blauwe kaarten aan,” waarna je de kaart(en) aanwijst die blauw is/zijn. Stel dat het maar om één blauwe kaart gaat, en er ligt al een blauwe stapel op tafel, dan gaat die speler er dus van uit dat hij die blauwe kaart kan spelen, anders had je de hint niet moeten gegeven.

Als er toch een kaart wordt gespeeld die nergens blijkt te passen, moet er als straf een onweerfiche worden omgedraaid en een nieuwe handkaart worden getrokken. Het spel is voorbij wanneer de stapels in het midden van de tafel voltooid zijn (jullie hebben dan het spel gewonnen), of wanneer alle drie de onweerfiches zijn omgedraaid (jullie hebben dan helaas het spel verloren).

De Grote Dalmuti (vanaf 8 jaar)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen) - Mamaliefde

De Grote Dalmuti is een kaartspel van Hasbro dat geschikt is vanaf de leeftijd van 8 jaar. Je kunt het spel spelen met 4 tot 8 spelers en het duurt gemiddeld zo’n 60 minuten. Je speelt bij De Grote Dalmuti namelijk meerdere rondes, waarin je ook van rol kunt wisselen: er is een grote dienaar, een kleine dienaar, een kleine Dalmuti en een grote Dalmuti, afhankelijk van de waarde van de kaart die je in het begin trekt en op de hoeveelste plaats je eindigt na een ronde.

Je kunt dus steeds een hogere rang krijgen, of juist zakken naar een ondergeschikte rang. De Grote Dienaar is de laagste rang en moet aan het begin van elke spelronde de twee beste kaarten in zijn hand afgevenaan de Grote Dalmuti; de kleine dienaar geeft één kaart af aan de kleine Dalmuti. De Grote Dalmuti mag beginnen met spelen en legt één of meerdere kaarten uit met dezelfde rang. De volgende speler moet een hogere kaart of hogere set kaarten spelen.

Als hij geen hogere kaart heeft, moet de speler passen. Als alle spelers niet meer kunnen, is de ronde voorbij en begint de volgende. Als een speler zijn laatste kaart kan uitspelen, wint hij de spelronde en is hij in de volgende ronde de Grote Dalmuti. De Grote Dalmuti en de Kleine Dalmuti krijgen na een spelronde één punt voor ieder van hun onderdanen.

Als het spel met 8 spelers wordt gespeeld, krijgt de Grote Dalmuti dus 7 punten en de Kleine Dalmuti 6 punten. Van tevoren spreek je het aantal spelronden af, en de speler die na dat aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

Lost Cities (vanaf 10 jaar)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen) - Mamaliefde

Lost Cities is een kaartspel van 999 Games dat geschikt is vanaf de leeftijd van 10 jaar. Je kunt het alleen spelen met 2 spelers en het duurt gemiddeld zo’n 30 minuten. De regels van dit leuke denkspel zijn vrij eenvoudig:

Je moet expedities opbouwen in vijf verschillende kleuren door kaarten van laag naar hoog neer te leren. Elke beurt leg je een handkaart af in één van de expedities, of je legt deze op één van de aflegstapels als je hem nergens kwijt kunt. De volgende speler mag aan het begin van zijn beurt de bovenste kaart van een aflegstapel pakken, of een kaart van de dichte stapel.

Je wilt het de ander niet te makkelijk maken, dus het is niet slim om een kaart die de andere speler nodig heeft bovenop de aflegstapel te leggen. In het spel zijn ook weddenschapskaarten. Als je deze neerlegt vóórdat je begint met je expeditie, worden de punten in deze expeditie vermenigvuldigd met 2, 3 of 4.

Het spel eindigt zodra een speler de laatste kaart van de dichte stapel trekt. Dan volgt de puntentelling. Je kunt dit spel drie rondes spelen en dan kijken naar de totale score om te bepalen wie er gewonnen heeft!

Seasons (vanaf 8 jaar)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen) - Mamaliefde

Seasons is een kaartspel van 999 Games dat geschikt is vanaf de leeftijd van 8 jaar. Je kunt het spel alleen spelen met 2 spelers en het duurt gemiddeld zo’n 15 minuten. Het leuke van dit spel is dat het zo onvoorspelbaar is! Je mag alleen kaarten spelen die je van je tegenspeler krijgt aangereikt, dus je weet van tevoren niet welke dit zijn.

Elke beurt kies je twee handkaarten die je geeft aan je tegenspeler. Je tegenspeler moet vervolgens één van die kaarten toevoegen aan de stapel met overwinningspunten van een bepaald seizoen, en de andere kaart moet hij aan zijn eigen speelveld toevoegen. Het is de bedoeling dat je meer punten in je eigen speelveld krijgt dan de andere speler, want dan win jij het aantal overwinningspunten van dat seizoen.

Maar het is dan natuurlijk ook fijn als dat flink wat punten oplevert, dus wil je ook kaarten toevoegen aan het middenveld. Dat is eigenlijk het constante dilemma in dit spel: waar leg je welke kaart neer? Als alle handkaarten zijn gespeeld, krijgt de speler met de meeste punten voor een bepaald seizoen, de overwinningspunten die in het middenveld liggen bij dat seizoen.

Set! (vanaf 6 jaar)

8 leuke kaartspellen voor kinderen (én volwassenen) - Mamaliefde

Set! is een kaartspel van 999 Games dat geschikt is vanaf de leeftijd van 6 jaar. Je kunt het spel spelen met 1 tot 8 spelers en het duurt gemiddeld zo’n 20 minuten. Het is een spel waarbij je goed moet kijken en nadenken: lukt het jou om een set te vinden van drie kaarten uit de twaalf kaarten die op tafel liggen?

De symbolen op de kaarten van een set moeten óf volledig gelijk zijn óf helemaal verschillend. De symbolen op de kaarten variëren van kleur, hoeveelheid, vulling en vorm. Je hebt bijvoorbeeld een set als de kleur, vulling en vorm gelijk is, maar alleen de hoeveelheid anders is. Of je hebt een set als je drie kaarten ziet met verschillende kleur, hoeveelheid, vulling en vorm.

Je roept dan “SET!” en mag de drie kaarten aanwijzen. Het kan handig zijn om samen even te controleren of jouw set klopt, want een foutje is snel gemaakt. Klopt jouw set, dan mag je de drie kaarten pakken en bij je houden. Klopt het niet, dan moet je de kaarten laten liggen of terugleggen en mag je weer meedoen nadat een andere speler een set heeft gevonden.

Als er een goede set wordt gepakt, moeten de kaarten meteen weer worden aangevuld. Degene die aan het einde van het spel (als alle kaarten op zijn of als er geen sets meer gemaakt kunnen worden) de meeste kaarten heeft, wint het spel!

Jisca