Skip to Content

Tiktok voor kinderen; wat is de leeftijdsgrens hoe oud je moet zijn en welke afspraken om het veilig te houden?

Tiktok voor kinderen; wat is de leeftijdsgrens hoe oud je moet zijn en welke afspraken om het veilig te houden?

Sociale media neemt een snelle vlucht. Heeft je kind net Facebook en Instagram en zijn we als ouders daar mee bekend, komt er weer een nieuwe op. Zo hebben veel pubers en volwassenen nu Tiktok. Tiktok is zo populair onder tieners, dat ze minder actief worden op Instagram of Facebook.

Wat is Tiktok precies? Vanaf welke leeftijd is dit te gebruiken? En hoe veilig is het? Dat is wat veel ouders zich afvragen.

Online heb je er niet altijd controle over. Kunnen anderen misbruik maken van jouw kind die een account heeft op Tiktok? In dit artikel alles over het gebruik van Tiktok en hoe je dansjes kunt begeleiden.

Tiktok: filmpjes waarin jezelf de hoofdrolspeler bent

TikTok is een app. Met deze app kun je jezelf filmen terwijl je aan het playbacken, dansen en / of zingen bent. Vervolgens kun je de video bewerken en online zetten. Met allerlei gekke en leuke special effects. En dat zal vermoedelijk de grote aantrekkingskracht zijn op de jeugd.

Je kunt de filmpjes meteen delen op je andere socialemediakanalen zoals Facebook. En net als bij Facebook en Instagram kunnen anderen je filmpje liken. Via Facebook kan deze ook gedeeld worden met anderen.

De tiktokfilmpjes zijn kort, maximaal 30 seconden per filmpje. Dit maakt het ook makkelijk om ze te bekijken en het houdt de aandacht ook meer vast. Met meer dan 100 miljoen leden is Tiktok trending.

Gemiddeld worden er per dag 10 miljoen filmpjes geplaatst. Grote kans dat jouw kind er van gehoord heeft en wel eens een filmpje gezien heeft.

Vanaf welke leeftijd kun je een tiktokaccount afsluiten?

Met behulp van het invullen van een geboortedatum berekent Tiktok je leeftijd. De minimale leeftijd is 13 jaar. Dit is echter te omzeilen. Als je kind een andere geboortedatum invult (ouder dan 12 jaar) kan deze al een account afsluiten.

Dit maakt dat er wel enige veiligheidsrisico’s zitten aan het gebruik van Tiktok. Net als andere socialemediakanalen is goed omgaan met mediagebruik van belang.

Risico’s tiktokgebruik

Twee jaar geleden kwam groot in het nieuws dat een afdeling van Tiktok (destijds Musical.ly) de beveiliging niet naar behoren had geregeld. Er was een grote kans op een lek van het delen van filmpjes.

De NOS meldt daarnaast dat pedofielen toegang hadden tot de filmpjes van kinderen. Ze hoefden hiervoor enkel een vals account te creëren. Iets om van te schrikken!

Daarnaast heeft Tiktok ook al een rechtszaak aan de broek gehad. Het bedrijf deed te weinig tegen het beschermen van persoonsgegevens van kinderen. Zo konden de emailadressen van kinderen te makkelijk door anderen bekeken worden.

Tiktok verzamelde daarnaast zelf ook gegevens van jonge gebruikers zonder dat ze hiervoor toestemming aan ouders hadden gevraagd.

Wat hierbij nog een risico is: een tiktokprofiel staat als standaardinstelling op openbaar. Iedereen kan dus de filmpjes van je kind zien, maar ook persoonsgegevens zoals de locatie en gebruikersnaam zijn openbaar.

Hoe kun je jouw kind met tiktokaccount begeleiden?

Het is belangrijk om de accountinstellingen van Tiktok te wijzigen. Met de standaardgegevens kan iedere wildvreemde een gesprek met je kind starten en beeldmateriaal verzamelen.

Hoe je kind veilig van Tiktok gebruik kan maken? Stel deze gegevens in:

  • Ga naar de app
  • Druk in de app rechtsonder op het icoon van profiel
  • Kies het kopje privacy
  • Zet aan: ‘alleen vrienden kunnen contact met mij opnemen’
  • Zet ‘locatiegegevens delen’ uit
  • Zet aan: ‘privéaccount‘
  • Ga naar het kopje ‘Accountinstellingen’
  • Klik op pushberichten
  • Zet hierbij alles op: ‘van mensen die ik volg’

Door deze instellingen kunnen alleen geaccepteerde vrienden van je kind de filmpjes bekijken en liken. Ook kunnen deze alleen contact opnemen.

Het is belangrijk om met je kind te spreken over het gevaar wat er kan zijn als wildvreemde je een vriendschapsverzoek sturen.

Je weet namelijk niet of die ander ‘ echt ‘ is. Je kunt afspreken om ieder nieuw vriendschapsverzoek eerst samen te bekijken en te beoordelen.

Hoe begeleiden dansjes tiktok?

Helaas kan het zo zijn dat de dansjes die je kind naspeelt seksueel getint zijn. Wat ze weer extra kwetsbaar maakt voor mensen met verkeerde bedoelingen. Je kunt hiervoor wel tutorials kijken. Zeker als het je samen kijkt, kun je extra inschatten of dit veilig voor je kind is.

Een paar tips van tutorials om dansjes op Tiktok te begeleiden:

Het nummer Savage is een echte tiktokhit. Heel veel tieners en kinderen voeren dit nummer op in hun tiktikaccount. Deze tutorial is in het Engels, maar er is een zogenaamde ‘boy’- en ‘girl’-dans zoals je in deze youtubevideo kan zien.

Rhia is een begrip wat tutorials van tiktokfilmpjes betreft. Hoewel ze Engels spreekt, heeft de tutorial ook allerlei emotions en pijlen die de bewegingen van het dansje ondersteunen.

Als je op haar youtubekanaal zoekt kom je diverse tutorials met titels tegen.

Family pairing

Tiktok heeft family pairing ontwikkeld. Je kunt als ouders zo je eigen account aan die van je kind koppelen. Zo heb je inzicht en ook kun je zo bepalen waar je kind naar zoekt.

Hiervoor maak je gebruik van de ‘zoekfunctie’. Je kunt zo de schermtijd instellen, hoe lang wil je dat je kind maximaal op de account dagelijks door kan brengen?

Als je de beperkte modus aanklikt, heb je controle over de inhoud van de filmpjes en het publiek dat deze bekijken kan. Een kleine aanpassing om zo je kind veiliger van tiktok gebruik te laten maken.

Als ouder kun je bepalen wie er mag reageren op de video’s van je kind. Dit kun je instellen bij ‘reacties‘. Verder kun je instellen wie er mag zien welke video’s je kind geliked heeft. Ook direct messaging (chatfunctie) kun je als ouder instellen.

Tiktok houdt een oogje in het zeil. Alle filmpjes met racistische, haatzaaiende of seksuele filmpjes worden verwijderd. Zo kun je er samen voor zorgen dat je kind in een veilige omgeving met plezier van zijn tiktokaccount gebruik kan maken.

Tiktok voor de rechter

De Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy (TBYP) eisen van TikTok een schadevergoeding van 2 miljard euro, zo werd begin september 2021 bekend. De organisaties vinden dat de app onrechtmatig gegevens van kinderen verzamelt en verhandelt. 

TikTok moet de alle persoonsgegevens die het van kinderen heeft verzameld verwijderen en een schadevergoeding van 2 miljard euro betalen.

Dat zijn de eisen die de Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy stellen aan TikTok. Het Chinese moederbedrijf ByteDance werd recent gedagvaard.

TikTok verzamelt volgens Consumentenbond en TBYP al jarenlang privégegevens van kinderen op illegale wijze. Het gaat onder meer om de geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen.

Daarnaast beschikt TikTok ook over gevoelige informatie, want het weet je religieuze overtuiging, seksuele voorkeuren en kan je gezicht herkennen.

De Consumentenbond vraagt nu een vaste schadevergoeding voor elk gedupeerd kind, afhankelijk van de leeftijd waarop het de app begon te gebruiken.

Mirjam de Stigter