Tijdens de herfst worden de dagen korter en kan het ook flink afkoelen, dan is het heerlijk om binnen te zitten met een kacheltje aan en dekentje over je schoot. Of gezellig met zijn allen aan tafel om te knutselen.
Populaire herfstthema’s zijn egeltjes, paddenstoelen, spinnen etc. waarbij veelvuldig gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen die je eerst buiten verzamelt. Van gekleurde herfstbladeren tot kastanjes en eikeltjes.
Heerlijk om het interieur mee te versieren en het binnen ook gezellig te maken voor de dagen binnen. Hieronder vind je de leukste ideeën voor herfst knutselen.
Vetbollen maken
Als het kouder wordt is het voor de vogeltjes lastiger om voedsel te vinden, je kunt ze helpen door het maken van vetbollen. Deze kun je heel eenvoudig maken met vogelzaad, pinda’s en frituurvet.
Lees ook: Vetbollen maken voor vogels.
Kriebelspinnen maken
Met kastanjes, strijkkralen en chenille maak je deze vrolijk gekleurde spinnetjes die je vervolgens mooi in een spinnenweb kan ophangen.
Lees ook: Kriebel spinnen knutselen met kastanjes
Paraplu knutselen
Van een papieren bordje en wat gekleurd papier en verf maak je deze vrolijke parapluutjes. Met een touwtje hang je er wat regendruppels onder en klaar.
Spinnenwebben maken
Een klassiek knutselwerkje dat je vast vroeger wel eens hebt gemaakt; kastanjes waarin satéprikkers worden geprikt en vervolgens touw tussen wordt gesponnen zodat je een spinnenweb krijgt. Door te werken met vrolijke kleurtjes krijg je een kleurrijk geheel.
Gekleurde eikeltjes
Heb je heel veel eikeltjes gevonden? Ontdoe ze dan van het hoedje, even in een verfbadje, hoedjes er weer op lijmen en klaar is je vrolijk gekleurde decoratie voor bijvoorbeeld op tafel of bij een kaars.
Herfstboom verven / stempelen
Met lege wc-rollen kun je deze herfstboom verven. Je maakt eerst de stam met bruine verf en vervolgens met groen, geel, oranje en rood stempel je met een lege wc-rol de bladeren.
Herfst blad contouren
Leg een herfstblad dat je buiten hebt gevonden op een wit blad en krijt vervolgens met wasco de omtrek en wrijf dit uit. Of gebruik bijvoorbeeld ecoline. Als je het blad weg haalt houd je de contouren over.
Gekleurde spinnenwebben
Houdt je kind heel erg van kleuren en tekenen? Teken dan met zwart een ster op een papier, en laat vervolgens daar lijntjes tussen trekken. Zo ontstaan er heel veel vakjes die je allemaal een ander kleurtje kan geven. Met touw maak je een kleine pomponspin en klaar.
Zoutdeeg egeltjes
Met zoutdeeg kun je deze schattige egeltjes maken. Met het deeg of klei maak je het lijfje en de vier pootjes. Vervolgens twee oogjes er in plakken en met satéprikkers de stekeltjes. Heel lief zijn deze mama en baby. In plaats van satéprikkers kun je bijvoorbeeld ook penne (pasta) gebruiken.
Herfstboom aboriginal art
Nog een herfstboom om te verven; ook dit keer begin je weer met de stam die je maakt met bruine verf. In plaats van een wc-rol voor de bladeren gebruik je nu echter wattenstaafjes om heel kleine stipjes te zetten voor de bladeren.
Bladerdieren
Heb je mooie herfstbladeren verzameld? Gebruik dan je fantasie en verf om er je eigen fantasiedieren mee te maken.
Eikelpoppetjes
Heb je grote (en groene) eikeltjes gevonden dan zijn deze eikelpoppetjes te schattig om te maken!
Herfstcollage
Een super leuke activiteit om te maken met dreumessen en peuters. Je verzamelt in het bos een hoop bladeren die je vervolgens op een canvas plakt. Van rood papier knip je een rondje waar je witte stippen op verft (of plakt) en deze plak je half opgevouwen op het canvas zodat het een paddenstoel wordt.
Blader egeltje of uil
Heb je wat oudere kinderen dan kun je met de verzamelde bladeren ook deze egel plakken. Met de bladeren maak je dan de stekeltjes op zijn rug.
Of wat dacht je van eze uil waarbij de bladeren gebruikt worden voor de veren.
Herfst slinger
Als je een lamineerapparaat in huis hebt kun je de gevonden herfstbladeren ook prima lamineren. Vervolgens maak je overal een gaatje in met een perforator en laat je je kind ze aan elkaar rijgen zodat het een slinger wordt. Het mooiste is het als je de herfstbladeren een beetje rondom de contouren laat afknippen.
Pot vol herfstschatten
Heb je een hele verzameling aan herfstschatten aangelegd, bewaar deze dan in een pot. Met wat papier maak je er dit vrolijke uiltje van zodat je goed je schatten in de gaten kan houden! Laat de schatten wel eerst goed drogen om te voorkomen dat er vocht verdampt in de pot en er schimmel of andere ongewenste effecten ontstaan.
Herfstkabouter
Heb je wc-rollen over? Dan kun je daar met gekleurd papier deze kabouter van maken. Geef hem een mooi plaatsje op een groot herfstblad en je kind zal super trots zijn.
Paddestoel met play maïs
Playmaïs zijn een soort enorme maïskorrels die je met water aan elkaar kan plakken. Je kan er ook kunstwerkjes van maken zoals deze paddestoel. Voor het gras zijn de maïs over de lengte door midden geknipt zodat het geheel wat slanker wordt.
3D Paddenstoel
Een super simpel knutselwerkje ideaal om met peuters te maken. Je rolt een steel, of gebruikt hiervoor een wc-rol. Vervolgens maak je het dakje en kan het kind daar stippen op verven. Het geheel plak je op een groen vel papier en klaar is je paddestoel.
Kabouter vouwen
Op zoek naar wat meer uitdaging? Vouw dan met vouwblaadjes deze kabouter. De uitleg vind je hier.
Draken knutselen
Of het heel herfstig is, misschien, maar leuk zijn ze in ieder geval wel! Deze draakjes gemaakt van wc-rollen met vurige tongen!
Herfstkleurige pastaketting maken
Eerst de pasta verven in herfstige kleuren zoals geel, oranje, rood en bruin en daarna rijgen. Vergeet niet een knoop op het einde en als je het puntje afplakt met tape gaat dat minder snel rafelen.
Herfstboomlichtjes
Een potje beplakken met gekleurde papiertjes, vervolgens met donkerbruin papier de contouren van een boom uitknippen en opplakken. Lichtje erin en stralen maar.
Herfstbladeren suncatcher
Vrolijk toch met al die verschillende herfstkleurtjes?
Aboriginal art met wattenstaafjes
De aboriginals staan bekend om hun kunst met stippen. Met waterverf en een wattenstaafje komt je kind ook een heel eind. Is de fijne motoriek nog niet genoeg ontwikkeld dan kun je ook wijnkurken gebruiken om mee te stempelen. Heb je meteen een goede reden om een aantal glaasjes achterover te slaan…
Herfstboom met wc-rollen
Deze boom is gemaakt van wc-rolletjes die in strookjes zijn geknipt. En vervolgens een kleurtje hebben gekregen.
Reliëf met wasco
Bladeren hebben een duidelijke nerfstructuur. Hiervoor heb je een iets dunner vel papier nodig. Deze leg je over het herfstblad heen waarna je met een wascokrijtje eroverheen krast. Hierdoor worden de grove nerven overgenomen op het vel papier.
Handprint bladeren
Dit kun je ook prima met heel jonge kinderen en baby’s doen; handjes omtrekken en uitknippen of in de verf dopen en ‘stempelen’.
Boom met crêpepapier
Op de peuterspeelzaal heeft onze peuter geleerd hoe ze moet lijmen. Dit staat standaard klaar in de kast met wat papiersnippers. Tijd dus om het thuis eens uit te proberen. Het enige verschil is dat de lijm hier in een flesje zit. De boom heb ik eerst geverfd. Vervolgens kan je kindje dit versieren met propjes van crêpepapier, papiersnippers of je kan vrolijk gekleurde knoopjes gebruiken.
Dieren met gedroogde herfstbladeren
Als je een gedroogd herfstblad gebruikt kun je daar met een beetje fantasie een mooi dier van maken. Hiervoor gebruik je slechts een enkel herfstblad dat je op het kaartje plakt waarna je met een zwarte stift aan de slag gaat. Een paar poten, gezicht, staart en vergeet niet wat gras en een herfstzonnetje te tekenen.
Contouren met blaasstiften
Naast het overbrengen van het reliëf is het ook leuk om de contouren van een herfstblad over te brengen op papier. Hiervoor gebruiken we een herfstblad als mal.
Dit kan twee kanten op; je kan de binnenkant gebruiken, of zoals ik het heb gedaan rondom het herfstblad zodat het midden wit blijft. Ik heb het bewust niet afgeplakt zodat het natuurlijk blijft ogen.
Met de blaasstiften creëer je een mooi effect. Doet me denken aan de middelbare schooltijd waar je met de airbrush mocht oefenen. Of met een tandenborstel over een rasp op de basisschool.
Onze dochter is nog net iets te klein en lukt het nog niet om te blazen. Deze heeft mama dus gemaakt. De blaasstiften koop je trouwens voor slechts 1,49 bij de Wibra (leuk voor Sinterklaas. ;-) )
Lijmrandjes met waterverf
Dit lijmprojectje heb ik zelf voorbereid door met het flesje lijntjes te trekken op een kaart. Willekeurige lijntjes zodat er vakken ontstaan die een beetje iets weghebben van bladeren.
Vervolgens mocht peuter aan de gang met goede vochtige waterverf om ze in te kleuren. Als de lijm goed is opgedroogd stoot dit de waterverf af en blijf je de lijntjes zien. De lijm van de Action die ik gebruikte had wel als nadeel dat er van de lijntjes vlekken ontstonden. Moest dus een paar keer de lijntjes overtrekken.
Pompoen van papieren stroken
In de herfst mogen pompoenen natuurlijk niet ontbreken. Met wat stroken papier maak je eenvoudig het silhouet van een pompoen. Dit kan op twee manieren. Uitleggen is nogal lastig, maar de foto’s lijken me voor zichzelf spreken.
Herfstegeltjes
Hoe schattig zijn deze egeltjes van bruin papier met daarop allemaal uitgeknipte bladeren in herfstkleuren?
Hangende spinnetjes
In de herfst mogen spinnen natuurlijk ook niet ontbreken! Deze hebben allemaal een eigen patroontje gekregen.
Windvaantjes
Hoe leuk deze windvaantjes geknipt van karton of van een papieren bordje en versierd met herfstbladeren.
Bladerenkroon
Van gedroogde bladeren kun je deze mooie kroon maken. Leuk ook om foto’s mee te maken!
Pompoen met bladeren
Een typisch herfst tafereel; de afbeelding van een pompoen beplakt met oranje rode bladeren die je kind zelf heeft gevonden.
Herfstblad-mozaïek
Laat je peuter kleine stukjes herfstbladeren op een vel papier plakken om een mozaïek te maken.
Herfstige vingerpoppen
Maak vingerpoppen van herfstige dieren zoals eekhoorns, egels en uilen met vilt of gekleurd papier.
Papieren zak pompoenen
Verf papieren zakken oranje en vul ze met kranten om pompoenen te maken. Voeg groene pijpenragers toe als stelen.
Kijkdoos
Help je peuter om een herfstscène te maken in een schoenendoos met behulp van speelgoeddieren, takken, bladeren en gras.
Ketting
Verzamel plastic bladeren en kralen en laat je peuter ze aan elkaar rijgen om een herfstige ketting te maken.
Kastanje gezicht
Snijd kastanjes in de helft en laat je peuter ze beschilderen om grappige gezichten te maken.
Lees ook: Kastanje knutselen
Herfstmaskers
Maak maskers van herfstige dieren zoals vossen, uilen en eekhoorns van karton en versier ze met verf en vilt.
Eikeltjes schilderen
Verf kleine eikeltjes in herfstkleuren en gebruik ze als decoratie of om sieraden mee te maken.
Herfstige fotolijstjes
Laat je peuter fotolijstjes versieren met herfstige materialen zoals bladeren, takken en kastanjes.
Herfstige puzzels
Laat je peuter een herfstafbeelding op een stuk karton tekenen en help ze om het in puzzelstukken te snijden.
Papieren paddenstoelen
Laat je peuter paddenstoelen knippen uit wit papier en deze verven met paddenstoelvormen en stippen.
Pompoenmagneten
Maak pompoenvormige magneten met vilt en magneten om op de koelkast te plakken.
Herfst thema
- Thema herfst activiteiten
- Herfst bucket list
- Herfst uitjes & activiteiten
- Herfstvakantie activiteiten & uitjes
- Herfst spelletjes en activiteiten voor buiten
- Herfst recepten
- Herfst knutselen ideeën
- Knutselen met kastanjes
- Knutselen met dennenappels
- Knutselen met bladeren
- Knutselen met pompoenen
- Pompoen uithollen
- Lampion knutselen
- Oogstfeest vieren met kinderen
- DIY Zelf decoratie maken voor in huis - 11 September 2024
- 25 Heerlijke vegetarische hapjes voor elke gelegenheid - 9 September 2024
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024