Skip to Content

Kinderzwerfboek; wat is het, en wat doen als je gevonden hebt of wilt aanmelden?

Kinderzwerfboek; wat is het, en wat doen als je gevonden hebt of wilt aanmelden?

Hier in huis zijn we groot fan van lezen, we proberen lezen vanaf het begin af aan leuk te maken. Als baby zijn ze met boekstart ook lid geweest van de bibliotheek, maar al snel hadden ze thuis zoveel boeken dat ik dit niet nodig vond. Daarom zijn we ook groot fan van het kinderzwerfboek.

Kinderzwerfboek

Toen ik werd gevraagd of ik voor Mamaliefde iets kon met het Kinderzwerfboek twijfelde ik geen moment. Ik had hier al eerder van gehoord en wil hier graag bij stil staan.

Kinderzwerfboeken zijn namelijk boeken die niet van één kind zijn, maar van alle kinderen. Het mooie hiervan is namelijk dat een boek niet één keer wordt gelezen en dan in de kast belandt om uiteindelijk bij de kringloop of in de oud papier bak te eindigen.

Een gemiddeld boek wordt nog zo’n vier of vijf keer opnieuw gelezen. Fijne methode dus om boeken een nieuw leven te geven. De afgelopen jaren zijn al meer dan een miljoen zwerfboeken op een spannende tocht gestuurd. Zo kunnen alle kinderen genieten van een goed boek!

Boeken kiezen

Nu hebben we zoveel boeken dat ik in mijn hoofd al een aantal boeken had geselecteerd om als Kinderzwerfboek op pad te gaan. Ik zou een informatiepakketje krijgen met wat flyers en stickers zodat ik er niet alleen over kon schrijven, maar ook echt boeken op pad zou kunnen sturen. Dacht ik.

Toen de doos aankwam was hij erg groot en vooral ook erg zwaar. Ik was al bang dat ik genoeg folders zou hebben om de hele buurt mee rond te gaan.

Maar niets daarvan, de stickers zaten namelijk al op de boeken die een code hadden. Van enkele heb ik ze direct even gemeld dat ze hier waren en de rest heb ik open gelaten. Is aan de vinder om dat aan te geven.

Het uitkiezen van de boeken sla ik nu dus even over, maar ga ik volgend jaar zeker weer doen. Lijkt me erg leuk zo vlak voor de zomervakantie.

Zwerven maar

Daarna is het natuurlijk de bedoeling om de boeken te laten zwerven. Nu had ik een afspraak staan bij de tandarts, dus nam ik een boek mee en vroeg ik aan de receptioniste of ik die daar achter mocht laten.

Datzelfde was het geval bij de bank waar ik even moest zijn met dochterlief. In de trein en de tram lieten we een boek achter. Verderop in de straat staat een minibieb met romans en tijdschriften waar we een kinderboek bij stopten. Er gingen boeken mee naar de peuterspeelzaal en de speeltuin.

Dochterlief had de smaak zelfs zo te pakken dat ze ze spontaan op straat ging afgeven aan een jongetje dat voorbij liep. Zijn reactie sprak boekdelen; terwijl dochter het boek aan hem wilt geven kijkt hij mij aan of dat wel ‘mag’.

Toen wilde hij hem aanpakken. Toch een beetje vol ongeloof over dat hij ‘zomaar’ een boek krijgt. Blijkbaar zijn mensen dat niet meer gewend.

Nu maar hopen dat de vinders de boeken registreren en weer laten zwerven zodat we kunnen kijken waar ze allemaal terechtkomen.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Renee schreef:

  Zo laat ik mijn oude boeken graag achter in de trein. Verkoop van boeken via facebook of marktplaats is tijdrovend en levert weinig op. Hier heb ik stiekem veel meer lol aan.

 2. Birgit schreef:

  Oh dit lijkt me zo ontzettend leuk! Volgens mij is dit bij ons helemaal niet gaande en het lijkt me hartstikke leuk om dat in de Achterhoek ook te hebben! Ik ga meteen eens een kijkje nemen op de site :)

 3. Volgmama schreef:

  Wat een superleuk initiatief.. Ik ben denk ik wel bang dat iemand ziet dat ik een boek neerleg en mij achteraan komt mevrouw u heeft wat vergeten haha.

  • Linda schreef:

   Ja, daar was ik ook bang voor. Die reactie van dat kind is natuurlijk veelzeggend. Ze zijn het niet gewend. Gelukkig zitten er daarom hele grote stickers op.

 4. Gera schreef:

  Zo leuk initiatief! Zal ik maar meteen opbiechten dat ik ze getipt heb blogs in te zetten omdat jullie een groot bereik hebben in de doelgroep; ).
  Wij vinden het hier iig erg leuk!!

  • Linda schreef:

   Bedankt voor het tippen, werk graag mee aan dit soort initiatieven. Helemaal top ook zoals dit is aangepakt. Had echt alleen een stapel flyers verwacht ;-)

 5. Marguerita schreef:

  Wij kregen het pakket ook, wat een verrassing he, als je verwacht voor een goed doel aan de slag te gaan en dan ineens zo verwend wordt!

 6. Leonie van Mil schreef:

  Wat leuk zeg!! Zo vind je ook nog wel eens boeken in de trein. Op die manier boeken uitwisselen wordt steeds populairder. Leuk dat er ook meer aandacht voor kinderboeken komen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.