Het midden van klein en groot op school, zo zou je achtjarigen kunnen noemen. De puberteit laat nog even op zich wachten (hoewel ze soms gedrag vertonen… ? ) maar klein zijn ze ook niet echt meer met 8 jaar. Ze gaan steeds meer dingen beredeneren, waardoor ze ook beter kunnen begrijpen wat daden tot gevolgen hebben…
Abstract denken
Een kind van acht kan heel goed gaan inschatten wat hij moet doen om iets voor elkaar te krijgen. Helaas naar, maar waar: je kind zal bewust kunnen gaan liegen.
Hij beredeneert heel simpelweg hoe hij het beste op iets kan reageren, zodat hij er het beste mee wegkomt. Op zich niet iets dus, om meteen van wakker te liggen, maar natuurlijk wel iets om goed in de gaten te houden.
Maak duidelijk, als je hem erop betrapt, dat zoiets echt niet kan. Maar: doe het zelf dus ook niet! Als hij het doorheeft, kan je natuurlijk kletsen tot je een ons weegt, maar is het niet echt geloofwaardig meer.
Daarnaast kan je je ook afvragen waarom hij liegt. Kan het te maken hebben met jouw reacties? Liegt hij bijvoorbeeld over zijn cijfers op school?
Misschien kan jij je dan even achter je oren krabben of jij niet teveel nadruk legt op hoge cijfers of erg vervelend reageert als hij een keer een slecht cijfer haalt…
Motorische ontwikkeling en sport
Een kind van deze leeftijd heeft al een aardig goed balgevoel. Balsporten kunnen dan ook prima door hem beoefend worden.
Veel kinderen beginnen met een sport die familieleden of vriendjes ook doen. Maar kijk eens rond bij meerdere sporten. Vaak mag je wel één of twee keer meetrainen.
Misschien blijkt je kind een andere sport juist wel helemaal te zien zitten of blijkt hij heel andere talenten te hebben. Een sport die bij je past is toch immers het leukste!
Een voordeel van teamsporten is natuurlijk ook het leren omgaan met anderen in groepsverband. Maar vindt jouw kind het fijner om zelf aan de slag te gaan?
Laat hem dan lekker zijn eigen gang gaan op een individuele sport of gewoon thuis met een bal, met jou met de surfplank enz. Als hij maar lekker beweegt. En dat teamgevoel?
Dat kan je ook leren op school of op andere verenigingen zoals de scouting.
Lees ook: Activiteiten voor kinderen van 8 tot 12 jaar
Competitie
Kinderen gaan steeds meer bewust de strijd met elkaar aan. Jezelf bewijzen wordt steeds belangrijker.
Niet alleen om de aandacht van pap en mam te krijgen, zoals een jong kind kan hebben, maar ook om geliefd te zijn bij schoolmaten. En om toch vooral niet het pispaaltje te zijn in de klas.
Heb je het gevoel dat je kind hieronder gebukt gaat en daardoor dus dingen als faalangst ontwikkelt?
Praat erover: op school, bij de huisarts of ga eens langs bij instanties als ‘centrum voor jeugd en gezin’. Word je kind zelfs gepest of is hij de pester?
Beide partijen hebben hulp nodig! De gepeste heeft jouw liefde hard nodig. Maar de gepeste pest ook vaak om een reden zoals zelf onzeker zijn…
Mijn en jouw lichaam
Op deze leeftijd zijn er grote verschillen tussen de kinderen wat betreft leervermogen maar ook qua motoriek. Het ene kind is nu eenmaal atletischer dan de ander.
Niets mis mee, maar je kind kan het wel als een probleem ervaren! Want je wilt immers de beste en de mooiste zijn…
Probeer uit te leggen dat iedereen zijn eigen talenten heeft en dat iedereen gewoon goed is, zoals hij/zij is. Dus andere kinderen hebben geen reden om jouw kind als minder te zien en andersom natuurlijk ook.
Empathie
Een kind vanaf acht jaar leert zich steeds meer in te leven in de gevoelens van de ander. Echt medelijden hebben met een ander is niet meer vreemd. En dus je gedrag aanpassen is nu ook iets wat je mag gaan verwachten van je kind.
Veel kinderen vinden het ook fijn om iets voor kinderen te doen die het minder goed hebben, zoals oorlogskinderen. Of om bijvoorbeeld voor het Wereldnatuurfonds een actie op te zetten.
Natuurlijk mag je ze hier van harte in ondersteunen!
Maar je kind kan nu ook echt diep ongelukkig zijn als een vriendinnetje boos is. Neem dit soort verdriet dan ook serieus en doe het niet af als onbelangrijk.
Maar kijk met je kind waarom het hem zo raakt en wat hij eraan kan doen om het, bijvoorbeeld, goed te maken (afhankelijk van wat er speelt, natuurlijk).
Cognitieve ontwikkeling 8 jaar
Een achtjarige zal op veel scholen al volop met tafels bezig zijn. De tafels 1 t/m 10 zullen nu wel moeten gaan lukken. Geldbedragen die niet alleen maar hele euro’s, maar ook centen bevatten: het wordt steeds beter begrijpelijk.
En o ja, de waarde van geld beginnen ze ook steeds beter in te zien. Dus kom maar op met dat zakgeld! Delen en vermenigvuldigen hoort er ook bij. En bij het klokkijken zal ook de digitale klok zijn intrede doen. Breuken doen eveneens hun intrede.
Maar ook lezen wordt steeds ingewikkelder en daarmee de keuze aan leuke boeken alleen maar groter. Voorlezen blijft stiekem trouwens ook nog leuk!
En simpelweg blijft voorlezen ook gewoon goed om moeilijkere woorden te leren. Maar zelf lezen moet je natuurlijk eveneens stimuleren. Lukt het allemaal wat minder snel?
Als het goed is houdt de school in de gaten of er geen sprake is van een leesprobleem, zoals dyslexie. Heb jij je twijfels? Praat er gewoon over met de leerkracht!
Daarnaast zal de concentratieboog langer worden. Van een kind van acht kan een uur lang geconcentreerd bezig zijn wel verwacht worden. Natuurlijk verschilt dit per kind.
Lees ook: Uitleg leren klok kijken
Persoonlijke verzorging en zelfredzaamheid
Je kind kan natuurlijk heel veel zelf. Maar let wel op dat hij ook echt zichzelf goed verzorgt. Tanden poets je nog even na! (Dat vindt mijn tandarts in ieder geval wel …).
Probeer je kind een routine aan te leren van wassen, tanden poetsen, haren kammen enz. Dan voorkom je het beste dat die tanden, bijvoorbeeld, opeens vergeten worden.
Natuurlijk krijgt je kind ook steeds meer zelf inspraak in hoe hij eruit wil zien. Prima!
Maar jij mag hier nog altijd gewoon het laatste woord over hebben, hoewel ik wel vind dat een kind van acht een grote vinger in de pap mag hebben in wat hij wel of niet wil met zijn haar of kleding.
Maar loopt hij het liefste een week in dezelfde trainingsbroek: tja, dáár mag je uiteraard een stokje voor steken. Voorkom ’s ochtends de drama’s over dit soort dingen door bij het naar bed gaan alvast samen de kleren klaar te leggen.
Groei
Dit jaar zal een kind gemiddeld zo’n 4 cm groeien. Het heel kinderlijke gaat steeds meer weg en maakt plaats voor de ‘puber-to-be…’
Ontwikkeling kind
- Ontwikkeling baby 1 jaar
- Ontwikkeling baby 18 maanden
- Ontwikkeling dreumes 2 jaar
- Ontwikkeling peuter 3 jaar
- Ontwikkeling kleuter 4 / 5 jaar
- Ontwikkeling kind 6 / 7 jaar
- Ontwikkeling kind 8 jaar
- Ontwikkeling kind 9 / 10 jaar
- Ontwikkeling kind 11 / 12 jaar
- Ontwikkeling kind 13 / 14 jaar
- Ontwikkeling kind 15 / 17 jaar
- Ontwikkeling kind 18 / 21 jaar
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024