Skip to Content

Baby 3 maanden; ontwikkeling speelgoed, spelletjes en activiteiten

Baby 3 maanden; ontwikkeling speelgoed, spelletjes en activiteiten

Je kleine mannetje of vrouwtje begint al steeds meer te reageren en heeft duidelijk zijn of haar plekje opgeëist in het gezin. Misschien gaat het slapen al veel beter ’s nachts?

Wat jouw baby van 3 maanden deze maand gemiddeld mee gaat maken: dat lees je hier! Iedere baby doet het uiteraard in zijn eigen tempo!

Dagritme & slapen baby 3 maanden

Een baby zal de eerste paar maanden nog geen onderscheid kunnen maken tussen dag en nacht. Voor de kleine bestaat zijn leventje uit eten, slapen en oké, natuurlijk lekker knuffelen.

Toch begint de baby steeds meer een slaapritme te krijgen, waarbij hij steeds langer in 1 keer slaapt. Achter elkaar 5 of 6 uur slapen kan nu zomaar tot de mogelijkheden horen.

Slaapt hij langer dan 5 uur, dan slaapt hij volgens officiële ‘regels’ door. Zelfs als dat betekent dat hij dus al voor de ochtend weer wakker is…

Overdag begint hij bij 3 maanden te ‘lonken’ naar minder slapen overdag, waardoor hij natuurlijk langer in de nacht zal slapen.

Lees ook: Slaapschema baby per maand

Voedingsschema baby 3 maanden

Een baby tussen 8 en 12 weken zal 6x flesvoeding (130 ml )krijgen. Bij borstvoeding is het het ideaalst als je voedt op verzoek.

Wil je dat niet, dan zal je ook minimaal 6 keer moeten voeden. Probeer een dag- en nachtritme te creëren door in de nacht minder te voeden dan overdag.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; Hoeveelheden & Overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 a 6 maanden?

Lengte en gewicht

Uiteraard zijn het gemiddelden, want het scheelt nogal of je prematuur ter wereld komt of als elfponder ?.

Maar de gemiddelde lengte bij 3 maanden is voor jongens 61,2 cm en het gewicht zal rond 6,4 kg zijn. Voor een meisje liggen deze aantallen op 59,5 cm en 5,8 kg.

Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht bij groei baby en wat te doen bij afwijking

Wat kan een baby van 3 maanden?

Een baby van 3 maanden heeft uiteraard alweer sterkere spieren dus:

  • Hij kan steeds beter zijn hoofdje optillen
  • Doet push-ups….
  • Zet zich af met zijn voetjes
  • Bewondert zichzelf in de spiegel
  • Stopt zijn teentjes in zijn mond!

Het consultatiebureau en vaccinaties

Ook deze maand ga je naar het consultatiebureau, en dit keer dus ook voor de vaccinaties. Dat zijn de DKTP-Hib-HepB prik en de Pneumokokken-prik.

Natuurlijk wordt ook de ontwikkeling en de groei van je kindje gecontroleerd en kan jij al je vragen weer stellen.

Blijere baby

Omdat ook je baby gewend raakt, zal hij steeds minder huilen. Hij zal meer gaan spelen en dingen willen ontdekken. Natuurlijk nog vanaf zijn kleine plekje, maar voor zo’n kleintje is het wereldje natuurlijk al enorm groot.

Je baby heeft waarschijnlijk nu goed het (glim)lachen ontdekt en zal op zijn manier een beetje gaan ‘babbelen’. Door de geluidjes een beetje terug te doen naar hem, kan je al een soort van gesprekje voeren en hem zo laten voelen dat het goed is wat hij doet!

Ontwikkeling ogen

Met drie maanden zal de fixatiereflex goed functioneren. Jouw baby zal dan dus op 1 gericht object zijn oogjes moeten kunnen richten.

Hij kan symmetrisch nu alle hoeken zien van een object. Kleuren worden steeds beter onderscheiden door jouw kindje. Een kleurig speeltje wordt zo dus steeds interessanter.

Draaien en grijpen

Een kindje van 3 maanden begint natuurlijk steeds meer te kunnen. Op deze leeftijd begint een baby op zijn zij te draaien. Ook kan hij zijn hoofdje al steeds beter optillen, waardoor hij de mogelijkheid gaat krijgen om jou te volgen met zijn hoofdje.

De interactie wordt zo dus steeds meer. Ook zijn handjes krijgt hij meer onder controle. Dingen proberen te grijpen wordt dan ook een leuk spelletje!

En ach ja: zijn eigen voetjes zijn leuk om vast te houden! Of om lekker op te sabbelen… doet hem dat maar eens na! ?

Toch zal hij nog wel moeite hebben om het in 1 keer te doen, want zijn oog-handcoördinatie is nog aan het ontwikkelen. Lekker met hem spelen, door een speeltje voor hem te houden is dan ook een prima training.

Geef dus niet te snel het speeltje in zijn handjes, laat hem maar even lekker ernaar graaien!

Ook zal je kindje een begin maken met staan. Natuurlijk nog niet echt, maar als je hem omhoog houdt, zal hij met zijn beentjes naar beneden duwen. Net alsof hij wil gaan staan, dus.

Alles gaat in het mondje

Nu de baby zelf dingetjes kan pakken, wordt het toch al opletten geblazen. Omdat een baby ontdekt met zijn mondje, verdwijnt ook alles het liefste in het mondje.

Ook de dingen die daar absoluut niet in moeten komen. Zorg dus dat gevaarlijke zaken niet in de box liggen of als hij ergens anders ligt, in zijn bereik.

Op zich is het wel goed als hij verschillende dingen ontdekt, daar zijn heel leuke boekjes voor te koop, bijvoorbeeld, met verschillende stofjes e.d. waardoor alles net even anders aanvoelt. Let hierbij zelf ook goed op of het geen kwaad kan door per ongeluk losse onderdelen!

Muziekjes

Speelgoed met geluidjes zijn eveneens favoriet bij deze leeftijd. Dat kan een muziekdoosje zijn, maar ook echt speelgoed zoals een rammelaar, een knisperboekje of gewoon een knuffel met een belletje erin. Geef niet teveel tegelijk. Eén speeltje is voor jouw kleine wurm voldoende.

Lekker bewegen

Je baby is zichzelf aan het ontwikkelen en zal zijn spiertjes trainen door te bewegen. Geef hem hier dan ook alle kans toe. Leg hem niet alleen in een krap bedje ofzo neer, maar geef hem de ruimte in de box (dus die stapel je niet vol met andere dingen) of op een speelkleed op de vloer.

Zo kan hij lekker bewegen en alle kanten op rekken en strekken én op zijn zijtje rollen. Zorg ook voor kleertjes die ruim zitten, want een strak spijkerbroekje staat heel stoer maar belemmert echt wel…

Even lekker kroelen

Tja, ook baby’s zijn niet allemaal hetzelfde. De ene baby zal het liefste lekker vrij in de box liggen rommelen, terwijl de ander het liefst vastgehouden wordt en het heerlijk vindt om geknuffeld te worden. Jij begint je kindje steeds beter te kennen, dus ook zijn karaktertje.

Geef je kindje waar het naar verlangt… En geef vooral ook fysiek aandacht door hem te kroelen e.d. als hij blij is. Dit is heel belangrijk voor een veilige hechting.

Door hem te laten voelen dat hij geliefd is, geef je hem de beste start die je hem geven kan!

Voorlezen

Jawel, op deze leeftijd kan je al beginnen met voorlezen! Hij vindt het heerlijk om je stem te horen en door dit voorlezen ontwikkel je nu al zijn taalvaardigheid!

Herkennen

Je baby zal al echt zijn ouders en andere gezinsleden gaan herkennen. Maar vreemden zijn nu vooral ook nog leuk en kunnen dan ook vaak getrakteerd worden op een lief lachje!

Speelgoed met 3 maanden

Op deze leeftijd is je kindje aan het ontdekken en begint rond zich heen te zwaaien. Dit gebeurt nog niet altijd even bewust en soms uit reflex. Speelgoed dat een geluidje uitlokt is daarom extra aantrekkelijk voor je kind.

Het geluid is een vorm van directe beloning en zal je baby stimuleren om het te proberen te herhalen. Leuk speelgoed met drie maanden kan zijn:

  • Rammelaar
  • Spulletjes met lichtjes erin
  • Babygym om lekker naar te grijpen en te kijken
  • Spiegel (om even lekker naar zichzelf te lachen…)
  • Knisperboekjes, badboekjes e.d.
  • Muziekdoosjes
  • Speelgoed met geluidjes, bijvoorbeeld een knuffel met een geluidje erin
  • Bal

Meer geschikt speelgoed vind je hier.

Ontwikkeling baby

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)