Skip to Content

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd

Een nieuwe fase is hier in huis aangebroken; namelijk de fase van de spelcomputer. Na de kindertablet heeft nu ook de Nintendo Switch hier in huis zijn intrede gedaan. En al op de eerste dag heeft hij zijn plekje veroverd.

Het was wel even wennen, thuis hadden we nooit een spelcomputer, ik speelde altijd bij een vriendinnetje, later heb ik er ook nooit één gekocht. Manlief had wel de Xbox, en die is ook aangesloten maar gebruiken we eigenlijk puur voor die zeldzame momenten om een dvd te kijken of cd af te spelen. 

We maakten kennis met de Nintendo Switch en eigenlijk was ik meteen verkocht. Niet alleen ikzelf trouwens, maar ook manlief en de kinderen. We konden daar Super Mario Party spelen met zijn vieren en dat was voor mij eigenlijk de doorslaggevende factor. Dat het iets is wat we met zijn vieren kunnen doen, even stukje family time. 

Superblij was ik dan ook toen ik te horen kreeg dat we de Nintendo Switch kregen om te gaan reviewen. Anders had hij met Kerst zijn intrede gedaan!

Nintendo Switch

‘Ben je ooit met een game gestopt omdat je niet genoeg tijd had om te spelen? Met Nintendo Switch speel je jouw favoriete games altijd, overal en met iedereen. Sluit je systeem aan op je tv, om games op het grote tvscherm te kunnen spelen.

Dit is de ideale manier om thuis plezier te maken met familie en vrienden. Als je geen tv bij de hand hebt, haal je de Nintendo Switch uit de houder en klap dan de standaard van de Nintendo Switch uit. Geef een controller aan een vriend om samen of tegen elkaar te spelen op het scherm van de Nintendo Switch. 

Je kunt ook onderweg de games spelen in handheldstijl waarbij de controllers aan het Nintendo Switchscherm vastzitten.

 De twee controllers kun je samen of apart gebruiken: de Joy-Con-controllers. Dit is de gekleurde uitvoering waarbij de Joy-Con-controllers die bij het systeem zitten gekleurd zijn in neonrood en neonblauw. Switch & Play – speel altijd, overal en met iedereen.’

Nintendo Switch is sinds in 1970 de eerste spelcomputer en later de komst van de NES de zevende grote videogameconsole die door Nintendo is ontwikkeld en de opvolger van de Nintendo DS die ook al een draagbaar systeem had.

Eerdere consoles van Nintendo waren een groot succes en zeer populair en ook de Nintendo Switch die in maart 2017 uitkwam, heeft alle potentie om heel veel huishoudens te veroveren. 

Het huidige Nintendo-assortiment bestaat uit een tweetal draagbare systemen, de Nintendo 3DS XL en de Nintendo 2DS XL. Daarnaast zijn er twee spelletjessystemen voor thuis te koop, de Nintendo Wii U, het eerste HD-systeem en de Nintendo Switch.

En dan heeft de Japanse fabrikant nog een tweetal retro spelcomputers in haar assortiment, de NES Classic Mini en de recent gelanceerde SNES Classic Mini.

Unboxing

In de ‘standaard’ doos zitten verschillende onderdelen. Zo heb je:

 • de ‘tablet’ met 6,2 inch lcd-touchscreen
 • Twee joy controllers
 • Het docking station
 • Twee schuifjes en polsbandjes voor de controllers
 • Zwarte Joy-con grip
 • Voedingskabel
 • HDMI-kabel

Joy-con

De joy-cons kunnen rood en blauw zijn, maar ook grijs of roze en groen. De prijzen voor deze kleuren kunnen licht verschillen. Daarnaast zijn er zogenaamde special editions zoals de Pokémon Let’s go editie waarbij ze zijn versierd met Pokémondecoratie.

De Joy-Con controllers hebben een klassieke knoppenindeling, zo is de bekende joystick aanwezig en vier bedieningsknoppen. Ook de achterste knoppen voor je wijsvinger zijn in het design meegenomen.

De rechter controller is tevens voorzien van een Home-knop, om naar het menu terug te komen. Op de linker controller is een soortgelijke knop aanwezig, hiermee kun je tijdens het gamen een screenshot maken, om deze vervolgens te delen met je vrienden op social media.

Aan de joy-cons zit een polsbandje zodat je hem kan ‘vastbinden’. Naast de polsbandjes is er een trilmotor in de joy-cons aanwezig zoals ook in iPhones. Bij bepaalde spelletjes wordt die functie gebruikt om het spel meer 4D-ervaringen te geven door beeld en gevoel met elkaar te combineren.

Het is in het spel verwerkt en moet je van drie verschillende soorten trillingen voelen welke overeenkomt. Achterin de rode joy-con is er een camera ingebouwd. Die kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je bij Nintendo Labo verschillende richtingen of opdrachten kan geven doordat deze worden gereflecteerd.

Ingebouwde sensoren kunnen ook handbewegingen meten, die gebruikt worden bij meer actievere games.

Joy-con grip

De Nintendo controller is wanneer je deze met de Joy-Con grip gebruikt iets kleiner dan die de Xbox One en PlayStation 4, wat voor kleine kinderhandjes ideaal is en laten die nu eens het uitgangspunt zijn van het ontwerp. Het rubberen materiaal voelt lekker stevig in de hand.

Console

De console tablet beschikt over een 720p HD display van 6,2-inch. Dit is iets minder pixels dan bijvoorbeeld op een iPhone. Daarnaast heeft het een LCD-touchscreen functionaliteit.

De luidsprekers en het volume dat ze produceren zijn boven verwachting goed. Aan de zijkant vind je een rails om de joy-cons aan te bevestigen en is er de mogelijkheid om een koptelefoon aan te sluiten.

De batterijduur van de Nintendo Switch is afhankelijk van de games die je speelt. Bij een grafisch zwaar spel zoals Zelda ligt dit tussen de twee en drie uur. Voor grafisch minder zware games is dit zes uur. Voor het opladen kan je de switch in de docking station plaatsen. De joy-cons worden los opgeladen.

Installeren

Aangezien manlief nog aan het werk was en de kinderen niet konden wachten deed ik maar een poging om alles te installeren. Als het gaat om computers en tablets ben ik hier in huis toch wel de aangewezen persoon, maar met spelcomputers heb ik totaal geen ervaring.

Dat is dus even puzzelen in het begin hoe je de joy controllers moet vasthouden, welke knopjes je moet gebruiken en dergelijke.

Gelukkig word je stap voor stap door de installatie geleid op het scherm en staat er duidelijk aangegeven (in het Nederlands) wat je moet doen en in welke volgorde.

Eigenlijk sprak alles voor zich, al bleek het hdmi-kanaal waar ik hem eerst in had gestoken niet te werken maar een andere aansluiting gelukkig wel. Het viel me dus allerzins mee. Wat me wel opvalt is dat hij in het begin meerdere updates draait.

Switchen

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

Wat deze spelcomputer zo uniek maakt, en eigenlijk ook zijn naam aan ontleend is het switchen. Je kan namelijk met de Nintendo console in zijn docking station spelen op de tv.

Ideaal bijvoorbeeld als je met meerdere personen speelt. Daarbij kan je de joy-cons gebruiken om met twee personen te spelen of te gebruiken in de Joy-con grip om alleen te spelen.

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

Zoonlief vind het echter ook fijn om gewoon aan tafel met een kleiner lcd touch scherm te spelen, onder andere Paw Patrol on a roll vind hij zo prettiger. Je kan de joy-cons dan aan de tablet bevestigen en zo spelen of je kan de tablet neerzetten met een handige steun die aan de achterkant ‘verstopt’ zit en zo met de joy-cons verder spelen.

Moet je weg en wil je kind graag verder spelen, dan is het handig om een koffertje te kopen voor de Nintendo switch om hem mee te nemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in de auto gewoon verder spelen, ideaal dus voor de vakantie! Of als je op visite gaat bij een vriendin die in het ziekenhuis is opgenomen en je kind even mee moet.

Kan je kind gewoon verder spelen en jij gezellig bijkletsen. Daarnaast kan je kind heel eenvoudig het spel meenemen om bij een vriendje te spelen, als hij de console ook heeft kan je zelfs met vier (of maximaal zestien) tegelijk spelen.

Er zit wel echt een klein verschil in de game-ervaring tussen de verschillende opties. Zo is het beeld op de tv groter en zijn er meer objecten te zien, wat ten koste gaat van de hoeveelheid frames per seconde. Op de handheld stand biedt het spel een stabielere framerate.

Dit is echt wel uniek en hebben ze heel slim gedaan. Want eigenlijk heb je zo een spelconsole en tablet in één!

Gamen

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

Na de installatie was het natuurlijk tijd om te gaan spelen. In de game store kan je eenvoudig games downloaden en installeren, of je kan ze online bestellen dat ze in een hoesje aangeleverd worden met gamecard.

De wat oudere / onbekendere games kan je al voor een tientje kopen, voor nieuwe games betaal je gemiddeld tussen de 40 en 60 euro. In het begin waren er nog niet heel veel spellen beschikbaar voor de switch maar dat begint steeds meer te komen.

Onder andere bekende games zoals Zelda, Super Mario en Fortnite zijn beschikbaar voor de Nintendo Switch. Laatstgenoemde kan je ook gewoon gratis downloaden net als enkele andere games of voorproefjes van nieuwe games om deze eerst te proberen voor je hem koopt. Dat geldt trouwens ook voor YouTube.

Alle games die nu uitkomen zijn meteen beschikbaar voor de drie populairste spelconsoles, waaronder de switch. Het downloaden van de games uit de eShop kost aardig wat tijd, afhankelijk van wat er geïnstalleerd moet worden.

Het opstarten van de games of het wisselen tussen game gaat echter moeiteloos, ook als je van gamecard wisselt.

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

De games die je downloadt worden opgeslagen in een sd-kaart, heb je meerdere spellen geïnstalleerd, kan je die ook vervangen door een ander kaartje. Ook is het mogelijk om spellen te spelen met een gamecard. Als je een spel speelt met gamecard wordt daar echter niet je progressie in opgeslagen als je vervolgens ergens anders verder speelt.

Voor de Nintendo Switch worden er ook heel originele games uitgebracht zoals de Nintendo Labo waarbij je met karton aan de slag gaat om zogenaamde toy-cons te bouwen zoals een hengel, een huis of een duikboot waarmee je een spel kan spelen.

Nintendo Switch Accessoires

Naast de games zijn er ook diverse accessoires beschikbaar die je kan gebruiken om bepaalde games te spelen. Zo zijn er racesturen voor als je graag racegames speelt.

Ook zijn er speciale accessoires die je kan gebruiken om een bepaalde game te spelen, zoals bij het gratis te installeren Fortnite, of bij Pokémon Let’s Go game is er een speciale Pokémon accessoire, de Poké Ball Plus controller, die je nodig hebt om het spel te spelen.

Wil je zelf graag een spel meespelen zoals Super Mario Party dan is het handig om een extra set met twee Joy-cons aan te schaffen. Daarmee kan je dan met zijn vieren gamen. Ook ideaal als er vriendjes of vriendinnetjes komen die ook graag meespelen. Hoeven ze niet op elkaar te wachten.

Standaard wordt de Switch van 32GB intern geheugen voorzien. Daarnaast kun je aan de achterkant van de tablet een microSD kaartje ingeven, wanneer je regelmatig digitale spelletjes koopt zal je al snel extra geheugen nodig hebben.

Het compartiment zit direct achter de uitklapbare standaard.

Tip: Het is een aanrader om een beschermhoesje te bestellen voor het scherm van de tablet en een opberghouder voor de Nintendo Switch voor als je hem mee wil nemen en om de gamecards in te verzamelen.

Nintendo Switch Online

Speciaal voor de Nintendo Switch is er een abonnementservice ontwikkeld; Nintendo Switch online. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand / jaar voor alleen of bijvoorbeeld het hele gezin.

Het abonnement levert natuurlijk extraatjes op:

 • Zo zijn er speciale aanbiedingen alleen voor Nintendo Switch Online leden.
 • Met de speciale smartphoneapp van Nintendo Switch Online kan je voicechat inschakelen en toegang te krijgen tot speciale functies in ondersteunde Nintendo Switch-games. Deze dienst is leeftijdsgebonden en alleen beschikbaar voor 13 jaar en ouder.
 • Voor de nostalgische spelers krijg je altijd en overal toegang tot een groeiend aantal klassieke NES-games, inclusief toegevoegde onlinefuncties!
 • Je kan onleine veilig en automatisch een back-up maken van je spelgegevens. Hierdoor is het heel eenvoudig om je opgeslagen spelgegevens terug te halen als je je Nintendo Switch kwijtraakt of een nieuwe gaat gebruiken.
Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

Parental Control app

Ben je bang dat je kind teveel gaat gamen en wil je daar graag de controle over houden om te voorkomen dat ze teveel gamen?

Natuurlijk kan je zeggen dat ze niet meer mogen spelen, maar ze willen niet altijd even goed luisteren zeker niet als ze ouder worden. Dan is het mogelijk om gebruik te maken van de gratis Parental Control app die je installeert vanuit de iStore of Google Play op je telefoon.

 • Daarmee kan je bijvoorbeeld de tijdsinstellingen aanpassen om te voorkomen dat er meerdere uren achter elkaar mee gespeeld wordt. In je telefoon zie je een overzicht van de game time, zodat je ook goed het overzicht kan houden om overmatig gebruik te voorkomen. Je kind krijgt dan een waarschuwing als de tijd verloopt. Je kan zelf kiezen of er verder gespeeld kan worden om bijvoorbeeld het spel af te ronden of echt direct gestopt moet worden.
 • Ook is het mogelijk om een leeftijdsindicatie in te stellen zodat ze niet zomaar games kunnen installeren die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Zo wordt Fortnite pas geadviseerd vanaf 12 jaar, als jij niet wil dat je jongere kind dat spel speelt, kan je dat blokkeren. Of dat je kind betaalde games gaat downloaden.
 • Tot slot is het mogelijk om te blokkeren dat er berichten en foto’s of screenshots van het spel gedeeld worden op social media of met andere spelers. Je weet tenslotte nooit met wie je kind aan het gamen is bij multi player games.

Naast dit overzicht krijg je per persoon een overzicht van hoe lang er gespeeld is en welke games er gespeeld worden. Handig bijvoorbeeld voor als je twijfelt over de aanschaf van een nieuwe game. Kan je zien wat er populair is.

Wat zijn de ervaringen? Vanaf welke leeftijd geschikt?

We hebben de Nintendo Switch nu al even in huis zodat we er rustig aan hebben kunnen wennen. De eerste dag werd er de hele dag gespeeld, toen was het ook weekend. Later werd dit minder, niet zozeer omdat ze het niet willen.

Maar omdat we dezelfde afspraken als voor de tv hanteren. Zoals op doordeweekse dagen pas vanaf vijf uur tv aan. Als ze dan mogen kiezen is dat 9 van de 10 keer voor de Nintendo Console.

Het is ook ideaal als ze eigenlijk net iets te moe zijn om iets te doen, maar je niet wil dat ze passief tv gaan kijken. Er zijn games die ze prima zelf kunnen spelen, bij andere kan het zijn dat ze af en toe even hulp nodig hebben bij een bepaalde move of uitleg die ze niet kunnen lezen.

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

Daarnaast valt het me op dat ik ook regelmatig hem aan zet om samen met de kinderen te spelen. Ik heb niet altijd zin om echt met ze een spelletje te spelen of te gaan knutselen, maar dit vind ik wel leuk.

Het is dan fijn om samen iets te hebben wat we leuk vinden. Ze vinden het vooral erg leuk om samen te dansen met Just Dance 2019 of Super Mario Party te spelen en dan samen in hetzelfde team te zitten. En dan helemaal gaaf natuurlijk als je wint!

Het doel van de Nintendo Switch is om families samen te brengen, en dat is dus exact wat ik hier thuis ervaar. Natuurlijk kan er ook zelfstandig gespeeld worden, maar gezelliger is het om samen te spelen. Zo vindt de jongste het al leuk als ik ga spelen en hij ‘in mijn team’ mag en leeft dan helemaal mee ;-)

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

Superhandig vind ik ook de polsbandjes, zeker bij het spelen van Just Dance wilden ze de joy-cons nog wel eens loslaten. Doordat ze vastzitten met een polsbandje vallen ze niet meteen op de grond.

Er zijn ook games zoals Super Mario Party waarbij je nog wel eens moet veranderen van houding van de console, dan met twee handen met de twee knoppen aan de bovenkant en het volgende moment in een hand. Bij het wisselen is de polsband ook zeker een must.

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

Er komen trouwens ook steeds meer spellen op de markt zoals Fitness Boxing die speciaal voor de Nintendo Switch uitkomt of de sweat modus van Just Dance waardoor de Nintendo Switch niet alleen handig is met kinderen, of leuk voor papa die graag wil gamen maar ook een aanrader is voor mama die graag fit wil blijven of worden maar dan gewoon lekker vanuit huis. Een leuk cadeautje dus voor het hele gezin!

We zijn trouwens niet de enige die enthousiast zijn. Ook van andere ouders die al een andere console in huis hadden hoor ik dat die sinds de komst van de Nintendo Switch niet meer aangeraakt wordt.

Het is dus echt een aanrader! Bijvoorbeeld om met Kerstmis te geven als cadeau voor het hele gezin!

Nintendo Switch kopen?

Nintendo Switch review; vanaf welke leeftijd - Mamaliefde

Er zijn verschillende bedrijven waar je de Nintendo Switch kan kopen, zo kan je hem onder andere bij bol.com bestellen. Maar ook Intertoys en Coolblue. Het is wel handig om vooraf even de prijzen te vergelijken, die kunnen van elkaar verschillen. Ook zijn ze niet altijd even beschikbaar.

Let op: Er zijn ook goedkopere aanbieders, maar het is dan wel verstandig om eerst even de reviews van die bedrijven te lezen.

Zo had ik bijna ergens twee extra consoles gekocht bij een bedrijf waarvan ik gelukkig net op tijd de reviews las en werkelijk geen één positief was omdat ze helemaal niets hadden gekregen of een goedkopere namaakvariant.

Goedkoop is dus soms duurkoop.

Linda van Aken
 1. Hille Morel says:

  Leuk zeg! Als je met je kind wilt spelen, heb je genoeg aan de beide joycons die erbij zitten toch? Maar als je met meer dan twee wilt spelen, dan is een extra set dus handig? Die zijn nogal prijzig namelijk. Als je kind en een vriendje samen willen spelen, kan dat ook gewoon met wat erbij zit dus.
  Goede tips. Ik moet me ook nog goed inlezen hoe het werkt, maar de switch komt er.

Comments are closed.